Festlig snabbmat
Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller som brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.
Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.
Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i Ås strax utanför Östersund.
Många av bilderna i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.
De ekologiska grönsakerna från trädgården finns med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips, grönsaker har alltid en stor plats i min matlagning.
Laxpytt 2 port
100 g tärnad rökt eller gravad lax, här hittar du min äppelgravade
2 dl tärnad zucchini
2 dl strimlad grönkål
1 dl tärnad halloumi eller eldost
1 dl tärnad morot
1 hackad, gul lök
2-3 msk smör/kokosolja
Chiliflingor
2 ägg
Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg.
Krydda med chiliflingor och rör försiktigt ner laxbitarna.
Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.
Gör två små gropar i pytten, knäck i äggen, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt.
Servera laxpytten med en coleslaw, i länken hittar du två olika.