3 miljoner och 3-rätters middag från mina 3 kokböcker
Laxbakelse från LCHF för seniorer  Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse från LCHF för seniorer
Foto Mikael Eriksson

3.000.000 visningar

Tänk att idag kommer jag att passera 3 miljoner visningar sen jag startade min blogg.

Är så glad åt att min mat blivit så populär runtom i landet och även runtom i hela världen.

Statistiken visar att många av mina läsare nu kommer från USA, kanske min kommande bokutgivning där redan börjar locka nya läsare?

Jag har haft funderingar att starta en engelsk systerblogg så småningom, men fram till dess fungerar ju Google Translate, åtminstone rätt så bra.

Igår skickade jag iväg det färdiga korrekturet till min första bok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue. Den kommer ut i juni på Skyhorse Publishing.

För att fira lite extra så bjuder jag idag på en trerättersmiddag med recept från mina 3 kokböcker, kanske nåt att prova till helgen?

Först ut blir en laxbakelse från LCHF för seniorer som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.

Den boken har nu sålts slut på mitt svenska förlag, Optimal/Pagina, vi får hoppas de beslutar om nytryck framöver.

Här finns den att förboka på engelska på Amazon.com.

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Dragonkyckling med rökt fläsk och oliver från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Till varmrätt bjuder jag på en riktigt god kycklingrätt från Långkok för LCHF och Paleo.

En långkokt gryträtt på kycklingklubbor med smak av dragon, där köttet blir så mört så det nästan faller sönder.

En liten ischokladtryffel med hjortron blir en fin avslutning på denna festmiddag, receptet kommer från Grillmat LCHF.

Klicka på länkarna ovan till Långkok och Grillmat, då hamnar du hos Bokus och kan beställa dem för bara 79 kronor styck just nu.

Har du dem redan så köp gärna några exemplar och ge bort till någon som skulle må bra av att laga lite god och nyttig mat, då gör du både mig och dem en tjänst.

Min goda vän Ruttan sa när jag startade bloggen att jag borde ha betald reklamplats härinne, så jag kunde få in åtminstone en krona för varje klick vidare till någon produkt.

Jag valde att inte följa hennes råd eftersom jag själv inte är så förtjust i reklambloggar.

Jag har fått så otroligt mycket positiv feedback på mina recept under de här åren, det är värt så mycket mer än reklampengar. Tack för det, kära läsare <3

Den här veckan kan du läsa om min mat även i tidningsform. Bilden nedan skickade min syster häromdagen.

Allt om LCHF

I det senaste numret av Expressens Allt om LCHF medverkar jag som matkrönikör med fokus på resor.

Den finns ute i butik nu och säljs till och med måndag.

Det känns förstås väldigt roligt att mina recept får visa upp sig även i de större tidningarna därhemma.

Jag medverkar också varje månad i tidningen 100% Östersund i min hemstad, där har jag skrivit om mat nu i över 4 år.

Efter bilden på tryfflarna följer recepten på mitt förslag till en festmiddag, direkt tagna ur kokböckerna.

Klicka på bilderna så blir de större och lättare att läsa.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Laxbakelse

Recept på laxbakelse ur LCHF för seniorer

Dragonkyckling från Långkok för LCHF och Paleo

Dragonkyckling ur Långkok för LCHF och Paleo

Ischokladtryffel från Grillmat LCHF

Recept på ischokladtryffel med hjortron


Tacksamma tankar över mitt nya liv
Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Hur det kan bli…

Hade någon sagt till mig för 15 år sen att jag 2015 skulle sitta på en balkong med utsikt över Medelhavet och svara på kommentarer från min redaktör på Manhattan, hade jag nog skrattat högt och länge :)

Nu är det precis så mitt liv ser ut, jobbar idag i vintersolen med korrekturet till min grillbok som kommer ut i USA i juni.

Då, år 2000, skadade jag ryggen i mitt jobb som kock. Hade då en rätt framgångsrik 18-årig karriär som kallskänka, kock och köksmästare bakom mig.

Och den karriären var verkligen bakom mig, min ryggskada gjorde att jag senare fick stelopereras, fick en nervskada i benet under operationen och som extra bonus utvecklade jag också fibromyalgi efter många år med värk. Mer om det kan du läsa Här.

Birgitta Höglund vid 40

Nu efter 6 år med min nya livsstil med lågkolhydratkost och med en ny karriär som matskribent på bloggar, i tidningsartiklar och kokböcker är jag så otroligt tacksam att jag vågat följa min dröm.

Haft den drömmen, att få skriva en kokbok i över 20 år, men min dåvarande chef sa helt enkelt när jag berättade det; ”Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?”

Känns fint att jag inte avskräcktes alltför mycket av den spydiga kommentaren.

Birgitta Höglund vid 53

Helen, en av mina sjuksköterskor på Smärtmottagningen i Östersund, peppade mig i flera år att jag skulle göra något av den drömmen, nu när jag inte längre kunde jobba i restaurangkök.

Är så tacksam över hennes ”tjat”, det var en av anledningarna till att jag så småningom vågade börja skriva ner mina recept och börja blogga.

Anna Hallén var också medansvarig till det, hon tyckte mina recept var bra och jag fick medverka i hennes första bok Energibarn och sen i flera av hennes kokböcker.

Sen nappade Annika Dahlqvist på min idé om recept på gammaldags husmanskost, försökte genom henne få dem publicerade i LCHF-magasinet.

Men det blev istället en kokbok med recept speciellt för våra äldre, så de skulle känna igen den mat de tyckte bäst om från förr.

Och på det viset kunna äta sig till en bättre hälsa, istället för att äta mängder med kolhydrater från mackor och kaffebröd som tyvärr många gör idag.

Följden av det; de blir bara sjukare och sjukare.

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

LCHF för seniorer på svenska har nu sålt slut hos förlaget, hoppas de trycker upp en ny upplaga nu när den engelska utgivningen i augusti gör ämnet aktuellt igen.

Här finns mina andra två böcker till specialpriset 79 kr på Bokus, vet inte hur länge de kommer att ha det billiga priset.

Nu når jag snart 3.000.000 visningar av min blogg, otroligt att jag som inte kunde nånting om varken datorer och bloggar kunnat komma så här långt.

Tack till dig, kära läsare, som gjort allt det här möjligt. Utan dig hade det inte blivit några böcker alls <3

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund


Korrekturläsning av Low Carb High Fat Barbecue

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Engelska upplagan översatt

Nu vet jag vad jag har för spännande arbete framför mig den närmaste tiden.

Fick mail från Skyhorse Publishing i New York idag, så nu startar det roliga jobbet att korrekturläsa min första bok som ges ut i USA i maj.

För drygt ett år sen fick jag mail från mina amerikanska bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.

De hade hittat en LCHF-bok från Sverige i en butik, Sten Sture Skaldemans LCHF-kokbok.

Så nu mailade de adressen till förlaget och tyckte de att det var dags att mina böcker kom ut på den amerikanska marknaden också.

De tyckte väldigt mycket om dem när jag skickade över den svenska utgåvan.

Nina är fotograf och hon gillade verkligen Mikael Erikssons fina bilder på min mat.

Så jag mailade på vinst och förlust till förlaget.

Det blev vinst, en månad senare fick jag besked att de ville köpa rättigheterna till alla mina 3 kokböcker :)

Reapriser på Bokus

Reapriser just nu på Bokus

Fantastiskt förstås, särskilt som jag av mitt svenska förlag fått höra att de inte hade någon marknad i USA, när jag bad dem skicka några böcker till bloggvännerna.

Så glad idag att jag tog saken i egna händer och inte lyssnade, utan skickade böckerna själv.

Tänk vilken glädje man kan ha genom att få kontakt med andra som har samma intresse för naturlig mat runtom i världen.

Hoppas verkligen att mina böcker kommer att hjälpa till att förändra många människors sätt att äta och njuta av god mat.

Sprid gärna länken till böckerna på Amazon.com vidare till dina vänner runt världen, böckerna går att förboka redan nu.

Low Carb High Fat Barbecue kommer i juni, lagom till grillsäsongen.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist och Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking kommer i augusti.

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund


Hemlagade julklappstips och Tomten lucka 15
Tomten tycker om gammaldags rödbetor klicka på bilden så kommer du till receptet...

Tomten tycker om gammaldags rödbetor, klicka på bilden så kommer du till receptet…

Njutbara julklappar

Har du funderingar vad du ska ge bort i julklapp till alla de som redan har det mesta?

Då tycker jag du ska ge bort en matklapp i år. Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess.

De här inläggningarna är enkla att göra och blir säkert väl mottagna dit de kommer, istället för ytterligare en pryl.

Efter recepten följer fler tips på såser, röror, kex, bröd och kakor. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.

Ha en riktigt fin 3e advent med härligt matpyssel i köket :)

Grönkålschips

Tacokryddade grönkålschips

4 stora grönkålsblad

1 msk olivolja

1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original

Salt efter smak

Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.

Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.

Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.

Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.

Marinerade, ugnstorkade cocktailtomater

2 askar cocktailtomater

Torkad Timjan

Flingsalt

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Marinerade champinjoner

6 st kastanjechampinjoner

1 dl olivolja

2 tsk vit balsamvinäger

1 msk färsk dragon eller

1 tsk torkad

Salt och peppar

Skär champinjonerna i jämna skivor. Spar ändbitarna till någon annan rätt.

Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.

Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke.

Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.

Lägg över svampen i en burk och häll marinad över så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja.

Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.

Pepparkakor med Roquefort-ost

Tunna frökex med pepparkakssmak

Färskost på fjällfil

Färskost på fjällfil

Tomatchutney med citron och chili

Aioli på macadamiaolja

Aioli på macadamiaolja

Marinerad fetaost

Marinerad fetaost

Kryddkakor

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Senapssill

Fromage på skogshallon

Blåbärsglögg

Ischoklad med kardemumma

Saffranskaka

Saffranskaka

Tryffel med passionsfrukt

För dig som inte  hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet, de bakar frökex efter mitt recept :)

För dig som inte hinner eller orkar baka, så har Huså Bröd gjort jobbet. De bakar Spröda frökex efter mitt recept. Klicka på bilden så får du se var de säljs runt landet.

Hemlagat från mitt kök hittar du i mina kokböcker. Dem kan du köpa här på Bokus, klicka bara på bilden.

Mer hemlagat från mitt kök hittar du i de här 3 kokböckerna. Dem får du gärna köpa och ge bort i julklapp till släkt och vänner, då blir både de och jag lika glada :)

Lucka 15

Tomten och äggen

Tomten använder bara ägg från glada höns till sitt julbak. Han tycker det är viktigt att de får gå fritt ute i naturen och äta den mat som en höna är skapt för att äta…


Boktips till julklappssäcken och Adventskalendern lucka 8
Frisk av mat av Mats Lindgren

Frisk av mat av Mats Lindgren

Ge bort en läsupplevelse i jul

Att läsa böcker är ett stort intresse som följt mig ända sen jag var barn.

Ett fantastiskt sätt att komma in i en annan människas tankevärld eller att lära sig nya saker.

Sen jag började blogga och skriva kokböcker så har böckernas värld fått en ännu starkare betydelse, nu vet jag vilket jobb som ligger bakom raderna.

Det känns otroligt stort att se sina egna böcker i hyllorna i bokhandeln när de kommit från tryckeriet.

Att skriva faktaböcker som kokböcker och läroböcker är en sak, men tänk vilken otrolig fantasi de som skriver deckare och romaner måste ha.

Och vilken förmåga att hålla ordning på intrigen och alla inblandade personer, det är något jag aldrig skulle klara.

Idag får du tips på LCHF-böcker, kokböcker och skönlitteratur som jag läst och gillat senaste tiden.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer och köpa böckerna. Priserna sträcker sig från 51 kr och uppåt, så det finns något för alla plånböcker.

Vill du ha ett helt gratis mattips istället, så ta en titt på min blogg på Kostrådgivarna.se.

Där bjuder jag på en god fiskrätt till Lucia eller juldagarna. Tomten är också där och gästspelar :)

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Gnisselzonen: så lyckas du bli av med trötthet, värk, sömnproblem av Anna Hallén

Ett av mina recept i Anna Halléns Energibarn - Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Mina recept i Anna Halléns Energibarn – Klicka här och läs mer om boken på Annas blogg

Energibarn av Anna Hallén

Energibarn av Anna Hallén

Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking: 60 Healthy LCHF Recipes That Are Gluten-Free and Dairy-Free

Mina kokböcker på engelska finns att förboka på Amazon

Matkärlek av Anne Aobadia

Matkärlek av Anne Aobadia

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Leona - Tärningen är kastad : kriminalroman

Leona av Jenny Rogneby

I det sista regnet

I det sista regnet av Janesh Vaidya

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver, en av de mest fantastiska böcker jag läst på länge. Klicka på bilden och läs mer om den på Bodil Jönssons hemsida.

Silver av Bodil Jönsson

Silver av Bodil Jönsson

 Lucka 8

Tomten gillar också hårda paket...

Tomten gillar också hårda paket…


Kalvfond och nyheter om mina kokböckers väg till USA

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

LCHF till USA

Nu finns mina 3 kokböcker att bevaka på Amazon.com. Översättningen som gjorts av fantastiskt duktiga svensk-amerikanskan Gun Penhoat är så gott som klar.

Det har känts väldigt bra att jag fick förmånen att jobba med Gun, som själv är mycket insatt i LCHF-kostens värld.

Igår såg jag för första gången hur omslagen blev, verkligen roligt att både Slow Cooking och Cooking for Seniors har samma omslag som den svenska utgåvan.

Mikael Eriksson på M Industries är den suveräne fotograf som tagit de vackra bilderna och gjort formgivning och layout till alla mina kokböcker

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de alla viktiga vitaminerna och mineralerna i vår kost.

Långkok för LCHF och Paleo har ett mycket intressant förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.

Böckerna lanseras i USA på förlaget Skyhorse Publishing i New York nästa år, LCHF Barbecue i juni och de andra två i augusti.

 

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om förlaget Skyhorse av mina bloggvänner i USA, Nina och Clark på Left Coast LCHF.

Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga härinne för 5½ år sen och jag har skickat dem mina böcker.

Nina är fotograf och har hela tiden uppmuntrat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Jag hittade deras blogg via Jimmy Moores Livin’ La Vida Low-Carb. LCHF var på uppgång i USA redan då och växer sig bara större och större.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Mina recept är väldigt populära här i Sverige märker jag på de ständigt ökande besökssiffrorna här på bloggen, hoppas nu att många kommer att få glädje av dem även utomlands.

Idag bjuder jag på min kalvfond från långkokboken, ett recept som jag använde mycket under de 18 år jag jobbade på olika restauranger.

Den är väldigt enkel att göra och ger en fantastisk smak och mycket näring till allehanda soppor och grytor.

Klicka på länken ovan så hittar du mängder av varianter att prova på, perfekt mat nu i höstrusket.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Kalvfond

Huggna kalvben ca 1½ – 2 kg

Paryrer, senor och annat puts från kött

2 stora morötter

1 stor gul lök

20 cm purjolök

10 vitpepparkorn

3 lagerblad

3 msk tomatpuré

Några kvistar rosmarin, timjan och persiljestjälkar

Vatten så det precis täcker köttet

ca 1-2 msk salt

Skala och skär grönsakerna i bitar. Lägg i en smord långpanna med de övriga ingredienserna, utom vattnet. Tomatpurén klickas ut överst, så den blir väl brynt, då blir den lätt bittra smaken mildare.

Bryn benen ordentligt på 225° i 40 minuter tills de fått fin färg. Ta ut pannan efter halva tiden och rör om bland benen så de får färg runtom.

Lägg över benen och grönsakerna i en stor gryta med hjälp av en hålslev. Häll över vatten så det knappt täcker, salta med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på låg värme i 8 timmar utan lock. Fyll på med lite mer vatten då och då eftersom det kokar bort.

Ta upp benen och sila över fonden i en annan gryta. Låt koka ihop till hälften utan lock.

Att koncentrera köttbuljongen så här är det som skiljer en buljong från en fond, smaken blir då mycket kraftigare.

Kalvfond kokas oftast utan salt men jag tillsätter lite grann, för jag brukar ta vara på köttet från benkokningen när det blivit mört. Du kan sen smaksätta den färdiga fonden med mer salt efter din egen smak.

Sila igen och låt svalna. Om jag har fonden i kylen, så låter jag fettet vara kvar. Det bildar ett lufttätt lock som fungerar som konservering.

Annars skummas fettet av och fonden fylls i istärningslådor. Frys in, lägg sen över tärningarna i en fryspåse och ta fram dem eftersom att blanda ner i en soppa eller sås.

Du får på det här viset en fond helt utan tillsatser, till skillnad mot den som köps på flaska.

Att jag tar bort fettet vid infrysningen beror inte på att jag vill ha en mager fond. Det är bara för att det inte blir så gott av den långa kokningen, fettet oxiderar.

Birgitta Höglunds kokböcker

Mina kokböcker på Bokus


Valnötsbröd
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Populärt LCHF-bröd

Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.

Det här valnötsbrödet hittade jag på till min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.

Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.

Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.

Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.

Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas :)

Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.

För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.

Valnötter

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Om du klickar på bilden nedan så hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.

I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.

Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på mitt förlag i New York, Skyhorse Publishing. Här kan du bevaka dem på Amazon.com.

Grillmat och Långkok på engelska finns också för bevakning hos Adlibris, vet tyvärr inte varför de inte lagt upp LCHF för seniorer än.

Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.

Birgitta Höglunds kokböcker


Chokladbollar och förderag med Ann Fernholm

Nötchokladbollar

Godistips till helgen

Jag märker att suget efter mina recept på nyttigt godis är väldigt stort. När jag lägger ut ett godisrecept till helgerna så ökar besöksstatistiken markant.

Det är så bra att många börjat förstå att det inte är vettigt att äta så mycket sött som varit vanligt för de flesta nu i många år.

I onsdags fick jag lära mig mycket nytt om socker, då var jag på Ann Fernholms föredrag och release av boken Det sötaste vi har på Nordiska Museet.

Den offentliga bokreleasen hölls där i samband med utställningen Socker – om hur vi blev sockerätare.

Föredraget om vad sockret gör med vår hälsa och den fina utställningen var en mycket intressant kombination.

Huså Bröd bjöd på Spröda frökex till alla som kom till föreläsningen. Presentpaketet blev väldigt uppskattat, det var roligt att vara på plats och få höra alla positiva kommentarer.

Ann berättade att hennes barn blivit så förtjusta i kexen med camembert på, vilket bra tips på gott och nyttigt fredagsmys.

Det känns verkligen fint att jag fått möjligheten att samarbeta med det lilla bageriet på Åreskutan med mitt frökexrecept.

På det sättet finns nu goda kex i butikerna för oss som valt att äta helt spannmålsfritt. Här hittar du bageriets sida med inköpsställen för kexen runtom i landet.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Om spröda frökex från Huså Bröd

Det har ju stormat en hel del i media den senaste tiden kring just barnen och sockret, här länkar till flera artiklar där Ann Fernholm varit med och gett svar på tal.

Jag är så glad att Ann ville ha med flera av mina recept i sin bok, på det sättet blir det väldigt många som får ta del av ett nyttigare sätt att njuta av lördagsgodis och fredagsmys.

Det behöver inte innebära att vi ger barnen massor av socker, deras konsumtion är uppe i hela 90 gram per dag i snitt.

Det är verkligen en skrämmande hög siffra att ta del av, när man vet hur mycket skada ett alltför stort sockerintag kan orsaka i kroppen.

Kunskap som inte alls är ny, redan Carl von Linné skrev om sockrets skadliga effekter på 1700-talet.

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Bild från utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm berättade under kvällen om ett stort antal läkare som levt och verkat bland olika urbefolkningar runt världen, innan den nutida skräpmaten hade gjort sitt intåg.

På så skilda platser som Syd-Afrika, Kanada, Gambia och Himalaya levde folk som inte använde socker i sin kost. Läkarna fann inga fall av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, förstoppning och annat otrevligt som följer som en löpeld i spåren efter sockrets väg över världen.

Har du möjlighet så gå och se utställningen på Nordiska Museet, om inte så kan du läsa och lära dig mycket om socker i boken Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Gå gärna in på nystartade Kostfonden och lämna ett månadsbidrag för att stödja forskningen kring mat och hälsa.

Det är Ann Fernholm, Charlotta Holm Hildebrand och Fredrik Sjödin som tillsammans dragit igång projektet som har som mål att finansiera oberoende kostforskningsstudier.

Något som tyvärr är väldigt ovanligt idag, de flesta studier bekostas av pengar från läkemedelsbranschen.

Nu så följer äntligen receptet på några riktigt läckra chokladbollar jag gjorde i somras och efter receptet följer fler bilder från Socker-utställningen.

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat. Lägg allt utom garneringen i en skål. Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar. Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta. Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer. Du hittar också inköpsställen på nätet i ingredienslistan ovan.

Chokladbollar med nötter

Socker på Nordiska Museet

Socker på Nordiska Museet

Utställningen Socker på Nordiska Museet

Ann Fernholm om boken Det sötaste vi har


Blåbärspannacotta och releasefest för boken Det sötaste vi har av Ann Fernholm

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

Lördagsgodis i ett litet glas

Så var det lördag igen, då brukar jag dela med mig av ett recept på något litet sött och gott.

I min barndom, långt tillbaka på 1960-talet, blev det nästan aldrig sötsaker annat än på lördagar. Då var det fest, jag och min syster delade oftast på en flaska läsk (33 cl) och så fick vi lite lördagsgodis.

Idag ser det tyvärr annorlunda ut hos många, godis har blivit något både stora och små äter alla veckans dagar. Den här överkonsumtionen av socker har tyvärr en stor och negativ påverkan på vår hälsa.

Ann Fernholm föreläsr om Det sötaste vi har

I torsdags var jag bjuden på releasefesten för Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

En mycket trevlig och intressant kväll. Vi bjöds på goda tilltugg, fröknäcke med en chèvreröra och tapenade smakade väldigt gott ihop med mitt val av dryck, ett glas rödbetssaft med bubbelvatten, hallon och blåbär.

Releasefest Det sötaste vi har på Natur & Kultur

Ann höll en kort presentation av boken, där hon målande berättade hur en vardag kunde se ut i mopsen Abbes liv med bilder på den lilla hunden.

Med söta flingor till frukost, godis, tårtkalas och annat sött som fick honom att efter några år inte vara så liten längre, utan lida av både övervikt och en ond mage.

Ingen kommer väl på tanken att ge sin hund så här mycket sötsaker? Nej, de flesta undviker nog att ge socker till djuren, men många barn lever i den här verkligheten mest varje dag.

Något som sätter sina spår, barnen idag är ju inte heller så aktiva som tidigare. Diabetes typ 2, som tidigare kallades åldersdiabetes, debuterar nu allt oftare hos små barn.

Glutenintolerans, allergier och neuropsykiatriska funktionshinder som ADHD, Autism m.fl har blivit allt vanligare.

Det sötaste vi har och Ett sötare blod av Ann Fernholm

Jag hoppas verkligen att den här boken får lika stor spridning som föregångaren, Ett sötare blod, så folkhälsan blir bättre i stället för sämre under kommande generationer.

Ann berättade också om den nya insamlingsfond hon varit med och startat, Kostfonden.se. Målet är att samla in pengar till finansiering av oberoende forskningsstudier på området kost och hälsa.

Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Ett mycket viktigt initiativ, som det ser ut idag finansieras nästan alla studier på det området av läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Med i styrelsen sitter bland andra Dr Andreas Eenfeldt, mer känd som Kostdoktorn och vetenskapsjournalisten och författaren Gunilla Eldh.

Hon har skrivit Hjärnkoll på vikten/maten/värk och smärta tillsammans med professor Martin Ingvar och även gett ut en egen kokbok, GI & LCHF Deluxe.

Det var första gången jag träffade Gunilla. Vi fann verkligen varandra och hade ett långt samtal om mat, bokskrivande, att bli klokare med åren, kvinnliga chefer, ätstörningar, förebilder, hälsoresor och mycket annat.

En väldigt trevlig och inspirerande kvinna med ett stort matintresse, jag hoppas att få träffa henne fler gånger.

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Gunilla Eldh och Ann Fernholm

Det blev också en givande pratstund med Christina Lundell, chefredaktör på Expressens Allt om LCHF, ett samtal som förhoppningsvis innebär ett samarbete framöver.

Dagens recept är ett av de jag bidrar med till boken. När jag höll på med min Långkok för LCHF och Paleo kom Ann Fernholms Ett sötare blod. Jag mailade då och frågade om hon kunde tänka sig att skriva förordet till boken.

Hon tackade glädjande nog ja och skrev en mycket intressant betraktelse över fettets betydelse i vår mat, om dess inverkan på både smaker och mättnad.

Så det kändes väldigt roligt att få medverka på ett litet hörn i hennes nya bok, med recept som tilltalar barn utan att vara fyllda med socker.

Pannacotta med blåbär

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde

2 blad gelatin

1 msk honung eller annan sötning

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp blåbären med citronsaften en halv minut. Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite. Rör ner honung och vaniljpulver. Smaka av om du vill ha mer sötma.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden. Blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar. Ställ i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.


Kostfonden.se – nystartad fond för kostforskning
Länk till Kostfonden.se

Länk till Kostfonden.se

Nystartad kostforskningsfond

Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.

Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.

Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.

Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.

Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Utdrag från Kostfondens hemsida:

”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”

”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska

»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”

Bild lånad från Kostfonden.se

Bild lånad från Kostfonden.se

Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.

Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.

Kostfonden.se – lämna bidrag

Kostfonden på Facebook

Ann Fernholms blogg Ett sötare blod

Det sötaste vi har av Ann Fernholm Länk till Bokus

Det sötaste vi har av Ann Fernholm
Länk till Bokus