Tema; midsommarnattens tilltugg – Ostbomb och nachos

cheese_ball_ostboll_ostbomb
Vi närmar oss midsommar och ni är säkert i full gång med planering av buffé, midsommarlunch, grillkvällar och vad man ska ha för tilltugg framåt småtimmarna kanske?
Jennys matblogg och jag tipsade er tidigare om rätter till midsommarbuffén, det kan ni se HÄR!

Idag ska vi däremot ge er lite förslag till midsommarnattens tilltugg.

Jag har gjort en OSTBOMB, eller ”cheese ball”. Bara att röra ihop en god färskost med tomatsalsa eller tacosås, smaksätta med lite chili och sen rulla till en boll i något så gott och ostigt som ostbågar! :-P

Såna här ”bollar” kan ni förstås variera i oändliga smaker med kanske nötter, knaperstekt bacon, färska örter etc. Låt er inspireras och gör en egen ”boll” vetja! ;-)

Det här behöver du :
2 förp philadelphiaost
1 dl tomatsalsa
1 msk D’Elidas chilisås
Salt och peppar
Krossade ostbågar
Malen söt paprikakrydda

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop philadelphiaost med tomatsalsa/tacosås och D´Elidas chilisås. Smaka av med salt och peppar. Ställ röran i kylen en timme så den stelnar lite så blir den lättare att rulla. Forma till en boll. Rulla bollen i krossade ostbågar. Lägg på ett fat, pudra över paprikapulver och fyll på med nachos och kex runtom.

ostboll_ostbomb_cheese_ball

Här har vi Jennys tips, ser otroligt lockande och fräscht ut, för att komma till hennes recept ”Smördegssnittar med lufttorkad skinka med chevre & fikon” – klicka HÄR!
jennys_matblogg_smördegssnittar

Pizzabåtar med ostfyllda hörn

pizza_pizzabåt
Hembakad pizza utöver det vanliga är dessa ”båtar”, fyllda med extra ost i hörnen och kanterna. Pizzarecept från kryddburken har ni fått i massor men måste ändå slå ett slag för dessa båtar.
Vansinnigt goda med extra fyllning, extra ost och extra goda kanter och hörn.
OCH med lite strimlad bacon tillsammans med skinka blir fyllningen bara såååå mycket godare – Prova! ;-)

Osten ska väljas med omsorg, gärna både mozzarella och en smakrik hårdost som tex präst, greve eller västerbottensost. Riv bägge och blanda ihop.

Kavla eller tryck ut runda pizzabottnar som vanligt. Vik ihop två hörn och jämna till kanterna. Fyll hörn och ev kanter med ost och tryck till. Grädda som vanligt på högsta värmen i ugnen, gärna på förvärmd pizzasten eller teflongaller.
ÄT OCH NJUT! :-P
 

3 normalstora båtar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på oljad plåt med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk finkrossade tomater
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop samtliga ingredienser till tomatsåsen med stavmixer. Räcker till 4 pizzor, går bra att frysa in

hembakad_pizza_ostfyllda_hörn_pizzabåt
 

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålshuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tättslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp.
Hållbarhet : 1 vecka.

pizzabåt_ostfyllda_hörn_pizza_pizzadeg_recept_ost

Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Tortellinisallad

tortellinisallad_ost 
En väldigt enkel, snabb och god pastasallad är denna med tortellini. En matig sallad med smakrik vinegrette, precis så passande en varm sommardag som denna! :-P

Det här behöver du :
3-4 port kokt tortellini
150 gram tärnad ost
1 ask körsbärstomater
2 dl majskorn
Isbergssallad
Salladskrydda

Vinegrette :
0,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till vinegretten i en burk med lock/shaker. Skaka om och dressa tortellinin och grönsakerna med. Toppa med extra salladskrydda. Ät salladen ljummen eller kyld.

Pulled pork med Per Morbergs BBQ sås, pitabröd och goda tillbehör

pulled_pork_pitabröd_per_morberg
Häromdan gjorde jag pulled pork och bakade pitabröd. Min tanke var att prova Per Morbergs nya BBQ sauce Sweet smokey under tillagningen.

Jag gned in hela picnicbogen (1,6 kg) rejält med såsen på bägge sidor. Täckte med bakplåtspapper och lät hela steken stå i ugnen 7½ timme på 100 grader. Efter halva tiden tog jag ut den, vände och hällde på lite extra bbq sås.

Oh jädrans så perfekt gott det blev, inte för rökigt som det annars kan bli men väldigt smakrikt och med lite sötma.

Jag gjorde en stark vitlökssås till med massa vitlök, salt och peppar och en gnutta citronsaft. Serverade även med bbq såsen och inlagd rödlök. köttet drog jag isär och smaksatte med två matskedar D´Elidas. Sen blandade jag köttet med strimlad vitkål och fyllde pitabröd med. Det var så sjukt gott, en riktig fullträff. :-P

per_morberg_bbq_sauce

Det här behöver du : 
ca 1½ kg picnicbog alt. karré
1 flaska BBQ sauce (Per Morbergs sweet smokey)
Pitabröd, recept HÄR >>
Strimlad vitkål
Inlagd rödlök, recept HÄR >>
Vitlökssås, recept HÄR >>

pulled_pork_tillbehör

pulled_pork_pitabröd_tillbehör_per_morberg

pitabröd_pulled_pork_per_morberg_bbq_sauce

Tema : Midsommarbuffé – Potatis och korvsallad med dijon, äpple och honungsdressing

korvsallad_nypotatis_midsommarmat_barnen
Hurra för sommaren!! :-P Nu blomstrar matbloggarna med recept det ena godare än det andra. Jennys matblogg och jag ska ge er tips idag till midsommarbuffén. Nästa vecka blir det tilltugg till midsommarnatten. ;-)

Kika in Jennys bild längre ner och följ länken till receptet så får ni se vad hon har hittat på.

Tanken bakom denna rätt härrör till mig själv när jag var barn o firade midsommar i Norrland. Vi tillbringade alltid helgerna tillsammans med familj, släkt och vänner antingen i Vittjärv eller Bredåker. Om jag inte minns helt fel öppnades det en och annan surströmmingsburk (NU minns jag helt rätt ;-) ) Stanken var vedervärdig och vi barn sprang omkring med klädnypor på näsorna. Tack o lov behövde inte ÄTA det…

Vi fick alltid grillad korv i bröd istället. Nu tänkte jag piffa till den där klassiska korven till alla barn, och naturligtvis till vuxna också. Jag har gjort en sallad på nypotatis, stekt smakrik ostkorv, rädisor, några sugar snaps och knipplök. Bara att vända runt allt i en rymlig skål. Servera gärna den milda dressingen till med rivet äpple, en gnutta dijonsenap och honung. En riktig fullträff! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 smakrika korvar (Rosas handel ostgrillare)
1/2 kg nypotatis
1 knippe rädisor
1 näve sugar snaps
Knipplök

dijon_honungssdressing_sallad Ingredienserna till dressingen. Ta så mycket rivet äpple i som du själv önskar. Jag rov ner knappt ett helt.

Dressing :
2 dl creme fraiche
1 rivet rött äpple med skal
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :  Tvätta potatisen och koka den mjuk. Skär korven i bitar och stek på så den får fin färg. Vänd runt kokt nypotatis med korven, tillsätt sugarsnap som fått förvälla några minuter och rädisor i skivor. Strimla över knipplök. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Servera till salladen. kryddburken_potatis_korvsallad_midsommar_buffe_sallad
Hoppas ni provar denna korv och potatissallad och bjuder på i midsommar, garanterat uppskattad av barnen, och glöm inte den goda dressingen! ;-) Jennys räkcheesecake
Titta här vad Jenny har trollat fram till midsommarbuffén, en riktigt strålande räkcheesecake. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR!

Per Morbergs Sweet smokey BBQ sauce!

20140529-180813-65293666.jpg
Men titta vad jag hittade på vårt lilla ICA idag! ❤️ BBQ-sås a la Per Morberg!!! :-P
Dom är då bara för bra i lilla Köpingsvik!

Massor med nyheter på grillhyllorna och att Morbergs nya BBQ-såser skulle hitta ända hit trodde jag inte. Inte så snabbt i alla fall! Heja vårt ICA Nära – ni är bäst! Trevlig, alltid glad och pigg personal. Man Känner sig alltid hemma, hittar ALLT, och en fördel är att butiken inte är så vansinnigt stor så vill/behöver man snabbhandla så går det också SNABBT!

Det jag undrar nu är förstås – Har ni provat nån av BBQ-såserna??

De finns i två varianter, en ”original” och denna ”sweet smokey”.
Det finns även två sorters glaze som jag måste prova snart.
Ikväll kör vi dock provsmakning BBQ sauce sweet smokey! :P Ska bli spännande, återkommer såklart med smakbetyg.

Trevlig helg och mysfredag på er allihop! ♥

Rostbiff och krämig potatisgratäng

rostbiff_potatisgratäng_krämig_recept
Till Mors dag åt vi god middag på kvällen med en riktigt krämig potatisgratäng. Rostbiff eller grillat kött till för den som ville ha det. Jag bara älskar kallskuret till en varm gratäng så det blev min tallrik! ;-) Att göra egen rostbiff ä barnsligt enkelt och mer prisvärt än att köpa i förpackning eller över disk. Man behöver bara en fin bit kött, salt och peppar och en stektermometer. Ja, en ugn behövs också… ;-)

Råkar man dessutom ha en skärmaskin hemma får man riktigt fina och tunna skivor och då är det ännu godare!

Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1 kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff.

GÖR SÅHÄR: 
Putsa den från hinnor & gnid in hela biten rejält med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfast form & stick in en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, ju lägre innertemperatur desto mer rosa kött.

rostbiff_laga_rostbiff
När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Servera rostbiffen kallskuren till buffé, med potatissallad, gratäng etc.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

Knäckig rabarberpaj

knäckig_rabarberpaj
Igår bakade jag en väldigt speciellt god rabarberpaj. Seg och knäckig, precis som jag tycker dom ska vara. Nog för att smulpaj är god, men denna är godare! :-P
Hittade receptet inne på Bakverk och fikastunder, där finns galet mycket hembakat och smarrigt så in och kika för att få lite (läs mycket) inspiration!

Det här behöver du :
ca ½ kg rabarber
125 g smör
0,5 dl sirap
0,5 dl grädde
2 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Smöra en pajform på 24 cm och täck bottnen med rabarber. Koka upp smör, sirap och grädde och tag av kastrullen ifrån plattan. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smörblandningen. Bred massan över rabarberna. Grädda i 150 gr i 50 min.

rabarber_rabarberpaj_recept

Spagetti med krämig kasslersås

kassler_recept_pasta_pastasås
En väldigt enkel och god pastasås är den här med kassler. Jag köpte vinmarinerad kassler som jag nämnt tidigare, den är så otroligt god! Bara strimla och vända ner i en god sås. Med philadelphiaost i såsen blir det extra krämigt, perfekt att ladda matlådor med.

Får du mat över, fyll små portionsformar, toppa med riven ost och in i ugnen så har du en vansinnigt god pastagratäng! Så gör jag ofta med just pasta och såser som blir över. :-P

4 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 pers
200 gram kassler
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl mjölk
1 förp philadelphiaost
salt & Peppar
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär kasslern i mindre strimlor. Hacka den gula löken och vitlöken & fräs den mjuk i stekpanna. Tillsätt mjölk och rör ner philadelphiaosten. Låt koka upp. Vänd ner den strimlade kasslern. Låt puttra ihop nån minut. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar,

pasta_kassler_recept_kasslersås