Stekpannebröd
Det har varit en riktigt skön semestervecka, med mycket sol och värme.
Alanya har visat sig från sin bästa sida och det har blivit många, långa promenader.
Idag vräker regnet ner så då passar det bra att uppdatera bloggen lite igen.
Njuter mycket av att vila från skrivandet, det är nog nåt vi alla inom dagens blogg och Facebookvärld borde prova på lite oftare.
Det är ju så kul att bjuda på alla recept jag skapar, men känner att jag måste hålla igen lite så lusten att hitta på nytt ska räcka länge till.
Har ju förutom bloggandet även recept till mina matkrönikor och även kommande böcker i tankarna, så Du kan förstå att mycket av min vakna tid kretsar kring mat.
Bjuder idag på lite bilder från en busstur till Tepe där det blev en Turkisk Frukost på Restaurang Mountana.
Efter den överdådiga frukosten följer en bild på det vi oftast tar till brunch hemma på balkongen.
Stekt Kalkon med Lantägg från marknaden, Smör, stekt Paprika, Rucola, Bladpersilja, Granatäppelkärnor, Fårost, Oliver, Granatäppelvinäger, Kallpressad Olivolja.
Drycken till alla måltider hemma och ute är vår favoritdryck alla kategorier, inget går upp mot ett glas friskt, Turkiskt källvatten.
Vill passa på att varna för att dricka kranvattnet här, hört om flera som fått magsjuka av att dricka kranvattnet på hotellen.
När det regnar så mycket som det gjort i vinter, tränger förorenat vatten lätt ner i dricksvattnet.
En billig sjukförsäkring mot den onödiga åkomman är att köpa vatten på 5-litersdunkar, det kostar bara ca 6 kronor.
Dagens recept är ett enkelt, glutenfritt pannkaksbröd som lätt fixas i stekpannan.
Är man glutenintolerant är det annars inte så lätt att hitta bröd här nere i Turkiet.
Men äter man även LCHF finns ju ingen anledning att äta de fabriksbakade glutenfria bröden, då de innehåller massor av kolhydrater från majsmjöl och rismjöl.
Dagens LCHF-bröd kom till av det som för tillfället fanns hemma i skåpen.
Pumpakärnor, Pofiber och linfrön gav ett fast och fint pannkaksbröd som fick smak av kanel. Mycket gott till morgonkaffet, med smör och ost på.
Lätt för alla att göra på semestern i ett spartanskt kök eller kanske under en fjälltur på ett spritkök.
Pofiber, som trots att det är gjort av potatis har väldigt låg kolhydrathalt, väger nästan inget och passar därför fint att stoppa ned i packningen.
Passar på att lägga ut en efterlysning som jag fick för en tid sen, av Journalisten Inger Palm på LRF Media.
Här är hennes e-post om du eller någon du känner skulle vilja ställa upp på en intervju. Inger.Palm (@) lrfmedia.lrf.se
“Till tidningen Livet på landet så söker jag en kvinna som tränar hemma. Någon som bor ute på landet och inte har tid och möjlighet att träna på gym.
Det ska vara någon som kör yoga, pilates, qi gong eller liknande 2-3 ggr i veckan och som verkligen tränar hemma.
Kanske kör efter en dvd eller som är duktig själv och satt ihop ett program.”
Pannkaksbröd med Kanel
2 Ekologiska Ägg
½ dl Grädde
½ dl Linfrön
2 msk Pumpafrön
2 msk Pofiber
2 tsk Kanel
½ tsk Havssalt
2 msk Smör till stekning
Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.
Makrill i Tomat utan burksmak
En av de fina fiskar jag brukar köpa i Saluhallen här i Alanya är färsk makrill.
Med sitt höga innehåll av Omega-3, är det här en fisk vi bör äta ofta av.
Hemma äts den ju oftast rökt eller i burk, men här hittar Du ett gott recept på färsk Makrill med Citronmarinerad Zucchinisallad.
En av mina frukostfavoriter på sommaren brukar vara en burk Abba’s Mästarmakrill.
Så nu när vi går mot varmare tider här nere, experimenterade jag fram ett liknande recept.
Eftersom vi nu har ugn i vår lägenhet, blev fisken snabbt och enkelt tillagad utan os.
Med en tomatsås kokt på finaste cocktailtomater och kallpressad olivolja blev den förstås ännu godare än burkvarianten.
Makrill i Tomatsås
2 st färsk Makrill
250 gr Cocktailtomater
1 gul Lök
2 Vitlöksklyftor
2 msk Smör
1 tsk Worcestersauce
1 tsk Chiliflingor
Havssalt
3 msk Kallpressad Olivolja
1 msk Balsamvinäger
Filéa makrillen och skär bort benen. Dela i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form. Ringla lite olivolja över.
Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.
Smaksätt med kryddor och Worcester. Rör ner vinäger och olja. Fördela blandningen över fisken.
Grädda på 175° i 30 minuter. Kyl och ät tillsammans med kokta Ägg, Avocado och en hemgjord Majonnäs.
Jag fick nöja mig med Heinz medan jag är i Turkiet, men i alla fall gjord på ägg från frigående höns.
Nedan lite bilder från en vacker vårvinterdag i hamnen i Alanya.
Njut av dem tillsammans med musik från den Turkiska popkanalen KRAL TV.
Det är många riktigt bra låtar i toppen på listan just nu, som vi ofta lyssnar på.
Det är nästan alltid en vacker livshistoria i musikvideorna här, rätt stor skillnad mot våra Västerländska popstjärnors.
LCHF med mycket grönt
Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.
Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.
Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.
Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.
Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.
Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.
För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.
Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.
Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.
Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.
Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.
Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.
Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.
Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.
En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.
Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.
Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.
Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.
Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.
Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.
Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.
Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.
Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.
Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.
Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser
1 gul Lök
300 gr fryst Spenat
Smör eller Olja till stekning
Salt och Peppar
1 krm Muskotnöt
4 Ägg
2 dl Crème Fraiche
200 gr smakrik Hårdost
Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.
Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.
Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.
Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.
Små Valnötsbröd LCHF
Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.
Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.
Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.
Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.
Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.
Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.
Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.
Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.
På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.
Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.
Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.
Glutenfria Valnötsbröd
4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet
2 Ekologiska Ägg
½ dl smält Smör
½ dl Sesamfrön
1 msk Fiberhusk
ca 1 krm Havssalt
Garnering:
Lite Äggvita
Svartkummin eller Vallmofrön
Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.
Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.
Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.
Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.
Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.
Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.
Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.
Smörgås à la Lowcarb
Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.
Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.
Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.
Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.
Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.
Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.
Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;
Vitt formbröd med Kokosnötmjöl
Glutenfria Småfranska med Boveteflingor
Fröbröd med Halloumi
3 Ekologiska Äggvitor
2½ dl riven Halloumi
1½ dl Sesamfrön
½ dl Linfrön
2 msk kallpressad Olivolja
ca 1 krm Havssalt
Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.
Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.
Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.
8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.
Grädda gyllenbruna på 175° i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.
En god köttbit med sås
Höjden av njutning för många, är väl en saftig köttbit med Bearnaisesås.
Det var en av de rätter som sålde bäst under mina 18 restaurangår på 80- och 90-talet.
På den tiden slog jag ofta bearnaise på 30 äggulor, gissa om det gav rejäla armmuskler.
I den kost jag äter sen 3 år, som går under bokstavsbenämningen LCHF, är just en köttbit och en smörsås på äggulor synonymt med rena hälsokosten.
Gräsbeteskött och ekologiskt odlade ägg ger oss gott om omega-3 och andra näringsämnen som fallit bort i matindustrins fotspår.
En del av kostmodellens förespråkare äter mest bara kött, smör och ägg, då är det desto viktigare att deras val faller just på naturligt odlad mat.
Jag och många med mig, njuter av en tallrik där det också får plats mycket grönsaker, som ger viktiga vitaminer och mineraler.
Potatisen, riset, pastan och brödet är numera ett minne blott i min tallriksmodell, men gott om grönt får alltid ackompanjera mina måltider.
Så kommer det att förbli, kan inte tänka mig att leva endast på animaliska produkter.
För mig är det helt enkelt naturlig mat som gäller, sånt som vi ätit i alla tider. Konstgjord mat med artificiella aromer hamnar aldrig i min kundvagn.
Har tänkt en del på det här med olika benämningar på koster och dieter. LCHF, LC, GI, Atkins, Paleo är ju nästan samma sak.
Vi vill alla inom dessa områden äta så ursprunglig och obehandlad mat som möjligt, som dessutom håller oss mätta länge.
Alltså en kost med få kolhydrater och rik på bra proteiner och nyttiga fetter.
Då betyder inte en samling bokstäver så mycket för att beskriva vad jag har på tallriken, det enklaste blir att framhålla att jag äter naturlig mat utan tillsatser.
Den mat vi alla är anpassade att äta, genom årtusenden av generationer.
Vill Du få tillgång till ännu fler recept på mat med lite kolhydrater, så gå in på LCHFrecept.com.
Där hittar Du nu också 3 recept från min kokbok LCHF för seniorer.
Boken var också med hos Malou på hennes program Efter Tio igår.
Alexandra Zazzi pratar om flera nya LCHF-böcker, Här kan Du se inslaget. Det var verkligen riktigt kul att se min bok på TV.
Örtsmörsås med Paprika
3 Ekologiska Äggulor
200 gr Smör
1 msk Balsamvinäger
1 msk pressad Citron
2 msk hackad Persilja
1 msk hackad Timjan
½ finhackad Röd Paprika
Havssalt och Chiliflingor efter smak
Smält smöret på svag värme, så mjölkproteinet och saltet samlas på botten.
Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.
Sätt den på plattan på medelvärme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.
Var lite försiktig, så det inte blir för varmt, då blir det äggröra. Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan.
Ställ sen kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.
Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle. Låt lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.
Smaka av såsen med salt och chiliflingor, ev också mer citronsaft. Rör ner hackade örter och paprika.
Servera såsen till Entrecôte och smörstekta Champignoner med grön Paprika.
Vill Du ha tips på hur Du ska steka en köttbit, så titta in Här.
Du kan också vispa äggen i en bunke i varmt vattenbad, men det tycker jag blir för krångligt till en så här liten sats.
Beskrivning på det hittar Du här, i mitt recept på Bearnaisesås.