Lättlagat middagstips
En krämig ädelostsås är väldigt gott till såväl fläskkött som kyckling och fisk.
Den passar också riktigt bra till vegetariska kåldolmar fyllda med kantareller om du föredrar gröna rätter.
Som tillbehör blir det extra fint nu på hösten med stavar av morötter och palsternacka eller buketter av blomkål och/eller broccoli som du antingen steker i smör i stekpanna eller rostar i ugnen.
Ädelostsås med purjolök 3-4 port
2 dl riven gräddädelost
1 dl finhackad purjolök
2 msk smör
3 dl grädde
½ dl vitt vin
½ dl kycklingbuljong
1 tsk veg buljongpulver
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk torkad dragon
1 msk hackad persilja
Salt och peppar
Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.
Häll på vin, buljong, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.
Strö över buljongpulvret och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.
Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.
Jag serverade såsen till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål och paprika samt en sallad på rucola, äpple, avokado, cocktailtomater och pumpafrön med olivolja och pressad citron över.
Fler recept på njutbar mat till både vardag och fest hittar du i mina kokböcker i länkarna här nedan.
Kanske någon kan bli en Farsdagspresent eller julklapp, kokböcker brukar gå hem i alla åldrar.
Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Gröna, sköna tillbehör E-bok
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker
Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist