Tips till helgens grillfester
Nu är det hög tid att göra i ordning utegrillen, för nu i helgen är det ju vår, i alla fall enligt almanackan.
Kanske inte i hela landet, men det går ju fint att grilla även om snön ligger kvar.
När jag och fotograf Micke skulle ta utebilderna till Grillmat LCHF var det allt annat än varmt.
+ 5 och storm, vi hade 25 sekundmeter en av dagarna. Men det resulterade i att det blev väldigt fin grillglöd på bilderna ;)
Den här heta bilden har mitt amerikanska förlag valt som omslagsbild till Low Carb High Fat Barbecue.
Den kommer ut om precis en månad och du kan förbeställa den här på Amazon.com, tillsammans med mina andra kokböcker på engelska.
Vill du ha fler goda tips på tillbehör till grillmiddagen så finns min kokbok Grillmat LCHF fortfarande att köpa på svenska, här på Bokus och här på Adlibris.
Vill du köpa boken riktigt billigt så kan du gå med i bokklubben PLUSbok.se, då får du den för bara 9 kr.
Paprikachutney med äpple och rosépeppar
1 gul paprika
5 cm av det vita på en purjolök
½-1 grönt, syrligt äpple
2 msk rapsolja eller olivolja med citronsmak
1 msk finhackad, gul chili
1 msk rosépeppar
½ msk äppelcidervinäger
ca 1 krm salt
Kärna ur paprika och chili, skär i små tärningar. Skala äpplet och skär det och purjon i lika små träningar.
Fräs alltsammans i oljan och låt puttra på svag värme i 10 minuter, tills det mjuknat.
Rör ner rosépeppar, vinäger och smaka av med salt. Låt koka upp och fyll sen chutneyn på varma, torra burkar.
Skruva på locket och förvara i kyl när den kallnat.
Chutneyn håller ca 1 vecka i kylskåp men du kan också förvara den i frysen.
Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port
2 stora gulbetor
1 liten zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 liten paprika
1 tomat
½ dl kokosolja
½ dl kycklingfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.
Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.
Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.
Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.
Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.
Ädelostsmör 3-4 port
50 g smör
50 g ädelost
1 msk hackad bladpersilja
Några droppar Worcestershiresauce
Lite pressad citron
Salt och peppar
Rumstemperera smöret och osten i en bunke. Blanda i övrigt och rör mjukt. Fyll i en liten skål.
Här hittar du receptet på rotfruktskakan på bilden ovan.
Den gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.
Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg. Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.
Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.