Annorlunda morotskaka
Nu börjar det dra ihop sig mot adventstider, då det brukar bjudas på väldigt mycket sötsaker.
Jag har efter 12 år med lågkolhydratkost vant mig av från det sockersöta, det smakar helt enkelt inte gott längre.
Idag får du därför en repris av en av mina favoritkakor från bloggens arkiv, smaksatt med morötter, apelsin och saffran, bakad helt utan annan sötma än den från apelsin och morot.
Fler tips på saftiga bakverk med naturens godsaker hittar du i min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Morotskaka med saffran
3 ägg
100 g smör
Pressad apelsin eller mandarin, 1 dl saft
3 dl finriven morot
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljessens eller vaniljpulver
1 kuvert saffran, 0,5 g
Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad apelsinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.
Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.
Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.
Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl.
Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.
Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.
Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.
Smaka av om du vill ha lite mer sälta än den från smöret.
Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter.
Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.
Känns den lite gungig så grädda en liten stund till.
Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.
Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.
Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.
Vill du ha frosting på din morotskaka så hittar du det här i ett av mina juliga recept hos Diet Doctor, LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting.