Lucka 3 – Julkryddad ischoklad

Ischoklad med julkryddor och flingsalt

Kryddig ischoklad

50 g 85% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejilkor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Blanda ner alla kryddor. Smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Gillar du saltlakrits så ta en titt inne hos Ann Fernholm och ta del av hennes favoritgodis.

Igår hade Tomten vilat ut efter sina eskapader när han och resväskan försvann i fem dagar.

Så det blev en långpromenad till hamnen här i Alanya så han fick se snön på bergen och beundra några fina fiskebåtar.

Tomten på hamnbesök...

Tomten på hamnbesök…

Något större båtar än Tomtens...

Något större båtar än Tomtens…


Glutenfri morotskaka med saffran och apelsin

Saffranskaka

Annorlunda morotskaka

Nu börjar det dra ihop sig mot adventstider, då det brukar bjudas på väldigt mycket sötsaker.

Jag har efter 12 år med lågkolhydratkost vant mig av från det sockersöta, det smakar helt enkelt inte gott längre.

Idag får du därför en repris av en av mina favoritkakor från bloggens arkiv, smaksatt med morötter, apelsin och saffran, bakad helt utan annan sötma än den från apelsin och morot.

Fler tips på saftiga bakverk med naturens godsaker hittar du i min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Glutenfri saffranskaka med morot och mandarin

Morotskaka med saffran

3 ägg

100 g smör

Pressad apelsin eller mandarin, 1 dl saft

3 dl finriven morot

2 dl mandelmjöl

2 msk kokosnötmjöl

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljessens eller vaniljpulver

1 kuvert saffran, 0,5 g

Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad apelsinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.

Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.

Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.

Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl.

Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.

Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.

Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.

Smaka av om du vill ha lite mer sälta än den från smöret.

Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter.

Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.

Känns den lite gungig så grädda en liten stund till.

Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.

Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.

Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.

Vill du ha frosting på din morotskaka så hittar du det här i ett av mina juliga recept hos Diet Doctor, LCHF-pepparkakscupcakes med apelsinfrosting.

christmas-cupcakes-1x1

Tzatziki med äpple och mynta

Äppeltzatziki med mynta

Äppeltzatziki med mynta 2 port

2 dl grovriven gurka

½ grovrivet äpple

2 msk finhackad, färsk mynta

1 finriven vitlöksklyfta

½ dl majonnäs

Saft från ½ citron

Salt

Blanda den rivna gurkan med salt i en bunke.

Låt stå och vattna ur 10 minuter, pressa ut vätskan ur gurkan genom en nätsil.

Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av om du vill ha mer salt eller citron.

Ställ kallt en halvtimme så mognar smakerna fram mer.

Här hittar du mitt recept på vanlig tzatziki.

Har du gott om äpplen i din trädgård kan du göra en god kompott på dem.

Klicka på bilden så hittar du till ett av mina kompottrecept.

Äppelkompott Paleo/LCHF


Sockerfritt gelégodis LCHF/Paleo

Hallongelé

Lördagsgodis

Idag får du tips på ett naturligt gott godis.

Så mycket bättre än godisbutikernas geléhallon i både smak och innehåll.

Hallongelé

2 dl ekologiska hallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin.

Häll upp i form, låt svalna och ställ i kyl att stelna.

Skär i bitar och njut av ett nyttigt lördagsgodis.

Gelén håller sig en vecka i kylen, men du kan också förvara den i frysen och ta fram eftersom.

De blir då lite lösare i konsistensen, smält då gelén och låt den stelna i kyl igen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett liknande recept gjort på svarta vinbär.

Sockerfritt gelégodis med svarta vinbär, lime och kokos


Sockerfri lingonsylt

Sockerfri lingonsylt

Lingonsylt sötad med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.


Snabbt mellanmål LCHF/Paleo

Mellanmål LCHF

Snabb återhämtning

Passa på att njuta av våra färska bär nu när det finns så gott om dem.

Här ett lätt mål för återhämtning efter träningen, som frukost eller en liten kvällsrätt.

Blåbärsröran passar förstås fint som en dessert också.

Blåbärsröra 1-2 port

1 dl blåbär

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl hackade nötter

1 msk pumpakärnor

1 tsk sesamfrön

½ tsk kanel

Lite smulat flingsalt

Mosa bären i en skål och rör ner crème fraichen/kokosgrädden.

Rör ner nötter och frön, kryddade med kanel och en gnutta salt.

Saltet gör att smakerna lyfts fram och det är alltid bra att få i sig lite extra salt efter träningen.

Fyll upp i glas och garnera med lite extra blåbär på toppen.

Blåbär


Mina bästa kesoplättar

Kesoplättar

Söndagsbrunch

Idag får du som ett gott frukost/kvällsmålstips ett av mina äldsta recept, kesoplättar med sommarens bär.

De flesta recept jag sett på kesoplättar har en rätt menlös struktur, något jag inte gillar.

Jag blandar därför i en hel del frön i mina för mer frasighet och ett gott tuggmotstånd.

Kesoplättar med Hallon, Hjortron och Blåbär

Kesoplättar 2 port

2 ägg

½ dl keso

½ dl grädde

2 msk psylliumfrön

2 msk fibrex

2 msk sesamfrön

2 msk linfrö

Salt

Smör till stekning

Vispa samman ägg, keso, salt och grädde. Rör ner alla frön och fibrex.

Låt svälla en halv timme. Smaka om smeten är lagom salt.

Grädda plättarna i brynt smör, några minuter på varje sida så de får fin färg och blir frasiga i kanterna.


Parfait med smultron

Smultronparfait

Smultronparfait 4-6 port

2 dl smultron

1½ dl grädde/kokosgrädde

2 äggulor

1-2 tsk honung, indiansocker, björksocker eller annan sötning

½ tsk vaniljpulver

Mosa smultronen med en gaffel. Vispa grädden i en bunke, inte alltför tjock.

Knäck gulorna i en annan bunke och vispa riktigt tjockt och krämigt med vald sötning och vanilj.

Rör ner smultronen i äggkrämen. Blanda ner lite grädde och rör jämnt.

Vänd försiktigt ner resten av grädden i äggsmeten.

Häll upp i en form, täck med plast och frys in minst 4 timmar.

Ta fram ur frysen en stund innan serveringen och låt tina lite i kylen.

Sommarnjutning...

Sommarnjutning…


Glutenfri blåbärspaj

Glutenfri blåbärspaj

Blåbärspaj med nötter 6-8 små eller 1 större

2 dl mixade, rostade hasselnötter

½ dl sesamfrön

50 gram smör

2 äggulor

2 tsk honung, björksocker eller annan sötning

½ tsk vaniljpulver

1 knivsudd salt

Smält smöret i en stekpanna, rör ner de mixade nötterna.

Rör ner sesamfrön och honung, låt fräsa en stund. Tillsätt salt och vaniljpulver.

Saltet framhäver smakerna, men det krävs bara vara lite grann för att det ska bli riktigt gott.

Ta upp hälften av nötröran i en egen bunke.

Låt svalna en stund, rör så ner de två gulorna i bunken.

Antingen kan du göra pajen i små formar som jag gjorde eller ta en lite större form.

Fördela äggröran i botten på formarna, ta en liten matsked i varje.

Fördela blåbären och strössla resterande nötröra ovanpå.

Grädda i 175° i ca 15 min. Servera med vispad grädde eller hemgjord vaniljsås.

Den gör du genom att vispa äggulor tjock med lite valfri sötning och vanilj, som du sen blandar med vispad grädde.

Servera pajen direkt ur formen

Blåbärspaj med Vaniljgrädde fick beröm av mina gäster

Midsommardessert – Vaniljparfait med jordgubbar

Vaniljparfait med jordgubbar

Midsommarnjutning

En av få desserter jag är riktigt svag för är en krämig vaniljparfait eller vaniljglass, tillverkad av fina råvaror av hög kvalitet.

Vanlig glass smakar bara konstgjort, det ska vara en riktigt fin sort för att tilltala mina smaklökar.

Jag äter väldigt sällan socker och mjölkprodukter i min vardag, men nån gång till fest så är det här favoriten.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina  innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället.

Jag firar Midsommar i Stockholm, köpte igår ekologiska jordgubbar på Paradiset på Regeringsgatan där jag också hittade en riktigt god vaniljglass från Grenna Glass.

Ingredienslistan i vaniljglassen är en fröjd att läsa, inga E-nummer eller konstiga tillsatser.

Grädde, mjölk, socker, ägg, vaniljstång. Som en riktig glass ska vara.

Trevlig Midsommar

Vaniljglass med jordgubbar