Ädelostsås till fläskfilé

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädel

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk vit balsamvinäger

1 tsk torkad dragon

1 tsk torkad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger och kryddor och låt koka in till hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger.

En sallad på rucola, avocado, fint tärnat äpple, gurka och pumpakärnor med kallpressad olivolja och pressad citron passade fint till den här rätten.

Vitlöksstekt blomkål eller kålrotspommes är gott till.


Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 älgkorvar eller annan korv av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Ev lite salt och extra chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna.

Servera med en grönsallad och pumpakärnor.

Grillkorv DeLuxe


Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Älgkorv med friterade gulbetor och chilimajonnäs

Grillkorv DeLuxe 2 port

2 älgkorvar eller annan korv av bra kvalitet

2-3 gulbetor, rödbetor går också fint

½ dl kokosolja

Salt

Skala och skiva betorna tunt eller om du hellre vill ha dem i strimlor.

Hetta upp kokosoljan och fritera skivorna på båda sidor så de får fin färg, 2-3 minuter på var sida.

Låt rinna av på ett hushållspapper och salta lätt.

Håll dem varma på ett fat i 175º medan du grillar eller steker korven.

Chilimajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 msk chilisås

1 msk hackad gräslök

1 riven vitlöksklyfta

Ev lite salt och extra chiliflingor

Rör samman ingredienserna till såsen, låt stå en stund så smakerna får mogna.

Servera med en grönsallad och pumpakärnor.

Grillkorv DeLuxe


Kalkonbröst med grönsakswok och Dijonnaise

Kalkonbröst med grönsakswok

Wokade grönsaker 2 port

2 dl strimlad zucchini

1 dl strimlad broccoli

1 dl strimlad mangold

1 skivad morot

1 skivad vitlöksklyfta

2 msk smör

2 msk kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Bryn smör och kokosolja, stek grönsakerna några minuter, salta, peppra och häll över vinägern.

Låt vinägern koka in och servera en bädd av grönsakerna med skivor av helstekt kalkonbröst och Dijonnaise till.

Kyckling går också fint, men jag föredrar smak och konsistens hos kalkonen.

Helstekt kalkonbröst med wokade grönsaker och Dijonaisse med persilja

Dijonnaise med persilja 2 port

1 dl majonnäs

½ dl hackad persilja

1 msk Dijon

Vispa samman majonnäs, senap och persilja.

Smaka av om du vill ha lite extra salt och peppar.

Solnedgång vid Sunne Kyrkoruin


Kalvlever Anglaise

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer

Kalvlever Anglaise 2 port

300 g kalvlever i bit

2 msk smör

1 dl tärnat, varmrökt sidfläsk

1 dl tärnade rödbetor

3 msk kapris

Salt och peppar

Till serveringen

2-3 msk brynt smör

Putsa och skär levern i skivor. Bryn det tärnade fläsket i sitt eget fett i en liten kastrull.

Låt puttra tills det får fin färg. Blanda ner kapris och rödbetor, låt allt bli varmt.

Stek levern ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Ta från plattan och låt levern ligga och dra en liten stund på eftervärmen.

Servera med rödbetsblandningen och lite brynt smör.

Stekta stavar av morot och palsternacka är gott till.

Receptet kommer från min och Dr Annika Dahlqvists LCHF för seniorer.

Kokboken är tyvärr slutsåld på svenska men en nyutgåva är planerad till nästa sommar på Lumio Förlag.

Här finns boken på engelska, sprid den gärna vidare till dina vänner runt världen.

LCHF för seniorer


Kalvlever Anglaise

Kalvlever Anglaise ur LCHF för seniorer

Kalvlever Anglaise 2 port

300 g kalvlever i bit

2 msk smör

1 dl tärnat, varmrökt sidfläsk

1 dl tärnade rödbetor

3 msk kapris

Salt och peppar

Till serveringen

2-3 msk brynt smör

Putsa och skär levern i skivor. Bryn det tärnade fläsket i sitt eget fett i en liten kastrull.

Låt puttra tills det får fin färg. Blanda ner kapris och rödbetor, låt allt bli varmt.

Stek levern ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Ta från plattan och låt levern ligga och dra en liten stund på eftervärmen.

Servera med rödbetsblandningen och lite brynt smör.

Stekta stavar av morot och palsternacka är gott till.

Receptet kommer från min och Dr Annika Dahlqvists LCHF för seniorer.

Kokboken är tyvärr slutsåld på svenska men en nyutgåva är planerad till nästa sommar på Lumio Förlag.

Här finns boken på engelska, sprid den gärna vidare till dina vänner runt världen.

LCHF för seniorer


Baconlindat, fyllt kalkonbröst

Äppelfyllt kalkonbröst 4 port

Två bitar kalkonbröst à 300 g

1 paket bacon

Smör till stekning

Fyllning

1 äpple

1 msk smör

1 msk hackad gräslök

1 msk hackad rosmarin

1 msk Calvados

Salt och peppar

Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra.

Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till.

Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg.

Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund.

Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen.

Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden.

Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt.

Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan.

Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form.

Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Skär upp brösten i sneda skivor med en vass kniv, det här går lättare om de kallnat lite.

Lägg tillbaks i formen, täck med folie och värm i ugnen 20 minuter på 175° innan serveringen.

Servera med en kantarellsås och rotfruktsgratäng.

Jag gjorde en sallad med cocktailtomater, rädisor, strimlad citronmeliss och pumpakärnor till.

Kallpressad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt på salladen.


Lammfärsbiffar och zucchiniwok med curry

Lammfärsbiffar med grönsakswok

Lammfärsbiffar 2 port

300 g lammfärs

1 ägg

2 msk majonnäs

2 msk smör/kokosolja

Örtsalt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Gör under tiden i ordning grönsakswoken.

Zucchiniwok 2 port

3 dl zucchini i bitar

1 röd spetspaprika

1 grön spetspaprika

5 cm purjolök

2 msk fint skivad ingefära

2 msk smör/kokosolja

1 dl kokosmjölk/grädde

1 tsk curry

½ tsk gurkmeja

½ tsk paprikapulver

½ pressad citron

Salt och chili efter smak

Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.

Strimla under tiden purjo och paprika.

Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.

Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.

Smaka av med citronsaften.

Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.

Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.

Zucchiniblommor


Smörstekt röding med kantarellstuvning

Röding med kantarellstuvning

Kantarellstuvning 2 port

3 dl kantareller i bitar

25 g smör

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 färsk, liten rödlök

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och peppar

Skär löken i smala strimlor. Bryn smöret och låt svampen steka gyllenbrun ett par minuter.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund.

Salta, peppra och häll på vinägern och låt den koka in i svampen.

Tillsätt grädden, koka upp och låt småputtra ca 10 minuter så stuvningen tjocknar.

Servera med kokt romanesco, blomkål eller broccoli och några skivor smör till.

Romanesco från Ås Trädgård

Romanesco från Ås Trädgård


Kycklinggryta

Kycklinggryta

Kycklinggryta 2 port

250 g benfritt kycklinglår

1 morot

1 grön paprika

1 dl strimlad purjolök

3 msk smör

1 msk balsamvinäger

1 tsk oregano

1 tsk krossade korianderfrön

1 krm kanel

Salt och chiliflingor

Skala och skär moroten i tunna skivor. Skär paprikan i mindre bitar. Ansa och strimla purjon.

Strimla kycklingen i smala bitar. Bryn dem ordentligt runtom i smöret. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, låt brynas en stund så de får färg.

Häll på balsamvinäger och kryddor, låt fräsa 5 minuter.

Servera med sallad, avocado och en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.