Matjesmousse

Matjesmousse

Midsommarklassiker

Den här matjesmoussen har en given plats på midsommarbuffén.

Vill du istället göra en matjestårta som den man gör på kavring, så mixa några skivor av mitt valnötsbröd och smaksätt gärna med lite stött anis och kummin.

Blanda ca 2 dl brödsmulor med 50 g smält smör och tryck ut i en mindre pajform klädd med plastfilm och häll den nygjorda moussen ovanpå.

Ställ i kyl några timmar att stelna och garnera sen till exempel med tunna skivor av rädisor som du lägger i en cirkel runt och strö hackad gräslök i mitten.

Silltallrik med Snälleröds Jungfrubrännvin

Matjesmousse

1 burk matjessill à 200 g

1 dl crème fraiche

1 dl grädde

½ dl färskost

1 dl finhackad gräslök

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält på svag värme i sillspadet.

Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök, kryddor och rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det med resten.

Då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vispa grädden rätt fast och vänd försiktigt ner den i röran.

Låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller som en del av en större silltallrik.

Moussen blir en fin gåbortspresent om du häller upp den i en konservburk av glas.

En burk matjesmousse


Silltips till Midsommar

Vitlökssill med örter

Sillinläggningstips

Som bas till mina smaksatta sillar använder jag alltid vanlig inlagd sill, som jag blandar med de olika såserna.

I en del recept ser man att vanlig urvattnad saltsill blandas direkt i såsen, men det blir en ganska smaklös anrättning.

Den klassiska inläggningslagen som kallas 1-2-3-lagen, består av 1 del ättikssprit 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.

Jag brukar ta 1½ dl ättikssprit 12%, 1½ dl socker och 3 dl vatten istället till 4 saltsillfiléer, läs mer hur du gör min inlagda sill här.

För en inlagd sill på Paleo-vis, så kan du använda honung istället för socker.

Det mesta av kolhydraterna från sockret stannar i lagen, men vill du ha en sockerfri sill så använd det sötningsmedel du föredrar.

Då håller den inte lika länge så gör bara en sats som går åt över midsommardagarna.

Vitlökssill med örter

2 hela, inlagda sillfiléer

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

Några droppar Worcestershiresauce

 Lite vitpeppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas smakerna. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Vill du ha fler sillrecept? Här hittar du då min Citronsill och Senapssill.

Servera gärna mina Spröda frökex från Huså Bröd till sillen.

Spröda frökex från Huså Bröd

Citronsill

Citronsill…


Allergivänligt fröbröd med soltorkade tomater
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo…

Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd

Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.

Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.

Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.

Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.

Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker.

Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter.

Glutenfri limpa med frön

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

Fröbröd Paleo/LCHF


Gubbesallad med basilika
Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Jordgubbstider

Idag får du ett fräscht jordgubbstillbehör till grillmaten, kanske nåt att testa till midsommar.

Jag gjorde salladen till helgrillad karré, men den smakar också gott till fisk och kyckling eller till en somrig tapasbuffé.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme så smakerna mognar fram.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Picknick med jordgubbar


Räksallad med mozzarella och örtsås

Räksallad med mozzarella

Sommarsallad

Nu i sommartider har jag bytt ut torsdagssoppan mot matiga sallader.

Perfekt mat att ta med på en picknick i en minivariant av Wonderbag, som håller kyla lika bra som värme.

Här nedan en bild från Kreta, där jag hade en sallad och bubbelvatten med till stranden i bagen.

Salladen och drycken höll sig kalla ända från tidig morgon fram till lunch trots att det var riktigt varmt.

Wonderbag på stranden

Sallad med räkor och mozzarella 1 port

100 g skalade räkor

50 g Mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Örtmajonnäs

½ dl majonnäs

1 msk crème fraiche

1 tsk pressad citron

1 msk hackad dragon

1 msk hackad gräslök

Flingsalt och peppar

Kallpressad olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.


Aioli på mitt sätt
Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Majonnäs och Aioli från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

LCHF-tillbehör

Aioli är en av våra mest klassiska och användbara såser. Här får du den i min tappning.

Du kan använda den som bas och smaksätta med till exempel saffran, chili eller örter.

Aiolin finns även med i min kokbok Grillmat LCHF, köp den gärna om du vill vara med och sponsra mitt fortsatta receptskrivande❤

Upptäckte att den klättrat upp på Bokus-topplistan över mest sålda kokböcker igen, 3 år efter utgivningen.

Den låg på plats #4 förra veckan och #12 den här.

Trenden i år är annars Vego, både som grillat och annat, butikshyllorna formligen svämmar över av grönsakskokböcker.

Gillar du grönt, men på LCHF-vis, ja då finns massor av sånt i den här boken.

Här finns den på engelska på Amazon, tipsa gärna vidare om du har vänner utomlands:)

Grillmat LCHF

Aioli

3 äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl mild olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½-2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en skål.

Tillsätt oljan i en fin stråle, vispa riktigt hårt. Det går enklast med elvisp eller stavmixer.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syran och sältan.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.


Glutenfri formfranska LCHF och Paleo

Birgitta Höglunds formfranska LCHF och Paleo

Söndagsbrödet

Jag fortsätter med mina söndagsbakningstips för alla som vill baka och njuta ett både gott och nyttigt, glutenfritt bröd.

Idag har turen kommit till den formfranska som jag tog fram till en varm smörgås och som senare blev grunden till den formfranska vi använder till Ecocaféets smörgåstårta.

Glutenfritt formbröd

Formfranska

8 ägg

1 burk kokosmjölk à 4 dl

2 dl kokosnötmjöl

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosolja

1 dl sesamfrön

2 msk fiberhusk

2 msk äppelcidervinäger

2-3 tsk salt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen kraftigt så det blir en riktigt tjock smet, jag kör 5 minuter med elvispen.

Koka upp kokosmjölk och kokosolja, häll det tillsammans med äppelcidervinägern över äggsmeten och rör om väl. Vänd ner äggblandningen i mjölet.

Smaka av om du vill ha mer salt, brödet blir gott med lite extra sälta. Låt smeten svälla i 15 minuter.

Smörj en 1½-liters bakform med kokosolja eller smör och sätt ugnen på 150º.

Rör om i smeten och häll den i formen, släta till ytan med slickepotten.

Grädda brödet på falsen näst längst ner i 1½ timme.

Låt svalna en stund i formen innan det stjälps upp och får svalna på galler.

Skär skivor och lösfrys eller förvara brödet oskuret i en plastpåse i kylen, det håller upp till en vecka.

Ecocaféets smörgåstårta

Ecocaféets smörgåstårta…


Fyllda rullar av rostbiff

Fyllda rostbiffrullar till picknick

Picknickmat

Idag får du tips på en lättfixad och god rätt att ta med ut på picknick i finvädret eller som en mättande frukost.

Du kan också använd rökt skinka, kalkon eller varför inte göra en egen tjälknöl.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

200 g skivad rostbiff

1 finhackad avocado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avocado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Kallpressad olivolja och lite balsamvinäger över. Några körsbär följde med som dessert.

Rostbiffrullar med Avocadosallad och Körsbär


Citronsås till grillmaten

Citronsås

Sommarfavorit

Den här syrliga såsen tillhör mina absoluta sommarfavoriter.

Citronsås passar fint både till grillade skaldjur och fisk, men passar utmärkt även till många vegetariska rätter som den här grönsakspatén och till kycklingspett.

För fler grilltips, ta gärna en närmare titt i min kokbok Grillmat LCHF här på Smakprov.se så får du 3 gratisrecept, bland annat grillade pilgrimsmusslor.

Vill du sen köpa boken så hittar du den här på Adlibris och Bokus, där den och mina andra kokböcker även finns på engelska.

Citronsås 2-3 port

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

½ dl hackad citronmeliss

2 msk finhackad gul paprika

Rivet skal och saft från ½ ekologisk citron

½ tsk ekologisk citronpeppar

Flingsalt

Vispa samman majonnäs och crème fraiche. Rör ner citronmeliss, paprika och citron.

Smaka av med flingsalt och citronpeppar.

Låt stå kallt en timme, så utvecklas smaken bättre.

Servera såsen till grillade, ekologiska tigerräkor eller stora grönlandsräkor.

Grillade räkor med citronsås


Halloumibröd
Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson

Fröbröd med halloumi

Söndag är lika med bakdagar för många. Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd.

Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken.

En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater.

Fröbröd med halloumi 8-12 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Reklam för Pias Webshop

Idag vill jag också passa på och göra lite reklam för Pias Webshop.

Pia Nyberg, som startat webshopen, drev under flera år den mycket populära sidan Kostrådgivarna, där även jag var skribent.

Nu har hon startat en butik på nätet med produkter à la naturligt husapotek, som även tillhandahåller t ex kokosolja och nyttigt salt.

Pia är också den första som säljer en färdig blandning av det vitamin/mineralrika Annas Supersalt, ett salt som det senaste tiden stått mycket om i LCHF-kretsar.

Supersaltet består av lika delar havssalt med jod, himalayasalt och örtsalt med kelp, läs historien om saltet här.

Jag har ingen ekonomisk vinning av att göra reklam för webshopen, jag är bara glad att kunna hjälpa Pia som lagt ner så otroligt mycket oavlönat jobb under åren med Kostrådgivarna.

Halloumibröd