Energismoothie med grönkål, spenat och blåbär

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01168544689682527,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Joline är en sån energibomb just nu och har hållit igång hela sommaren med sin träning, boxning och gymmet. Hon älskar att experimentera i köket och hitta på den ena nyttiga frukosten, smoothisen, mellanmålet efter det andra och det är superkul tycker jag! Här har hon gjort en grym vitaminkick fylld av nyttigheter. Ser kanske inte så galet god ut för ögat men det gör gott i kropp och knopp! Grönkål, spenat, blåbär och lite sötma av honung. Den som inte blir pigg av detta??! Ja, då vette tusan… 😛

 

Skolstart! Here we come! En vecka till sen börjar barnen skolan här på ön!
Det roliga med alla Jolines recept är att hon själv sitter och söker inspiration och googlar och laborerar med egna ingredienser och hux flux blir man bjuden till köket att prova något nytt hon mixat ihop.

 

2 port

Det här behöver du : 

2 dl fryst grönkål

2 dl fryst spenat

2 dl frysta blåbär

3 dl vatten

2 msk honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser i en tillbringare, mixa slät. Söta med honung efter smak.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05895189841720061,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Helgrillad fläskfilé, majs, nypotatis och aromsmör

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1610295027494431,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Nu närmar sig midsommar med stormsteg och jag har inte riktigt hängt med att det är denna vecka ens, så hög tid att börja planera vad vi ska hitta på! 😉 Dagar rusar förbi och det är mycket att stå i hela tiden. Men naturligtvis ska vi fira en ljuvlig midsommar och tidigare idag när jag var på ICA och handlade slog det mig hur mycket turister det redan kommit. Mer trafik och färre parkeringsplatser och alla jordgubbsstånd längs vägarna har redan varit uppe ett tag. Göta-petter det är mitt i sommaren ju!

 

Som sagt har vi inte hunnit planera så mycket ännu men det kommer bli en lugn midsommarhelg hemma på gården med god mat och tårta, sen njuter vi av ljudet av myller från midsommarfirarna i Köpingsvik. Mycket folk, fylla, stök och bråk så vi har alltid hållit oss hemma med barnen och firat. Hoppas det blir en lugn midsommar för er alla och att ni njuter av ledighet, kanske semester redan och får en riktigt härlig helg.

 

På våran meny brukar inte sill och nubbe vara det främsta utan vi kör på lite blandad kompott av små pajer, bröd, sallader, köttbullar, prinskorv och rökt lax. Grillat är såklart ett alternativ om man inte äter sill och såna inläggningar men har ni något trumfkort så tipsa gärna! 😛

 

Jag tänkte göra en enkel västerbottensostpaj med sparris och kallrökt lax, sen blir det såklart lite ägghalvor och de klassiska köttbullarna och prinskorvarna men vad mer?! Tipsa, tipsa!! 😉

 

Häromdan åt vi en riktigt god grilltallrik med helgrillad fläskfilé och majskolvar, kokt nypotatis, ett gott aromsmör och faktiskt sommarens godaste sallad som tillbehör. Lite tärnade nektariner och melon gör allt lite somrigare på en gång!

 

Nu tänkte jag dock lägga upp min absoluta 5-i-topp-MÅSTE-lista till midsommar, så kontra gärna med din och tipsa oss alla! 

1) Nypotatis, kokad med mycket dill och bregott havssalt till

2) Knäckebröd, gärna hembakat

3) Ägghalvor med majonäs, löjrom och gräslök

4) Matpaj, helst västerbottensost

5) Rökt lax

 

Och förutom maten så är gräddtårtan med jordgubbar ett solklart måste!

 

Vilken är DIN 5-i-topp-MÅSTE-lista?

 

grillad_fläskfile_majskolvar_grillat_tips_recept_skysås_nypotatis_aromsmör_grilltallrik

Kunde naturligtvis inte låda bli att bara vispa upp en skysås av den grillade fläskfilén som fått vila en stund. Jag är lite skadad när det gäller såser och måste verkligen ha en till ALLT, trots aromsmöret! 😛

 

Halloumibröd
Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Halloumibröd från Långkok för LCHF och Paleo…
Foto Mikael Eriksson

Fröbröd med halloumi

Söndag är lika med bakdagar för många. Så nu ett tag framöver kommer jag att dela mina bästa, glutenfria LCHF-bröd.

Bröd som passar riktigt bra att ha med som tillbehör till en sallad eller som matig macka på picknicken.

En del tycker att bröd inte hör hemma inom LCHF, men för mig är det ett självklart komplement, naturligtvis bakat utan gluten och med låg halt kolhydrater.

Fröbröd med halloumi 8-12 st

3 äggvitor

2½ dl riven halloumi

1½ dl sesamfrön

½ dl linfrön

2 msk olivolja

ca 1 krm salt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med saltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

Reklam för Pias Webshop

Idag vill jag också passa på och göra lite reklam för Pias Webshop.

Pia Nyberg, som startat webshopen, drev under flera år den mycket populära sidan Kostrådgivarna, där även jag var skribent.

Nu har hon startat en butik på nätet med produkter à la naturligt husapotek, som även tillhandahåller t ex kokosolja och nyttigt salt.

Pia är också den första som säljer en färdig blandning av det vitamin/mineralrika Annas Supersalt, ett salt som det senaste tiden stått mycket om i LCHF-kretsar.

Supersaltet består av lika delar havssalt med jod, himalayasalt och örtsalt med kelp, läs historien om saltet här.

Jag har ingen ekonomisk vinning av att göra reklam för webshopen, jag är bara glad att kunna hjälpa Pia som lagt ner så otroligt mycket oavlönat jobb under åren med Kostrådgivarna.

Halloumibröd


Mitt populära valnötsbröd

Valnötsbröd

Mitt allra bästa mjuka bröd

Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.

Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex.

Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, de har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan.

Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk…

Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.

Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna.

Smörgås och kaffe

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

2-3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Receptet tog jag fram till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.

Den är tyvärr slutsåld på svenska, men du hittar den här på engelska på Bokus och Adlibris.

Hittade häromdagen även mina 3 kokböcker i engelsk version för nedladdning här på iTunes.

LCHF and Paleo Slow Cooking

Om mina kokböckers väg till USA...

Om mina kokböckers väg till USA…


Krämig pastasås med Broccoli, blomkål och champinjoner

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_panna

Hallå! Nu har jag tagit mig lite datortid efter en lång vecka. Solen skiner och det är riktigt toppenväder ute, perfekt för en crusingkväll i Borgholm. Nicke och Joline har redan åkt ner en sväng nu på förmiddagen för att kolla in bilarna som är utställda längs storgatan och ikväll rullar vi ner hela familjen i cadillacen.

 

Veckan har varit minst sagt innehållsrik. Joline o hennes kompis Matilda har ju varit på praktik på lantgård och varit flitiga med djuren och all skötsel. De sista två dagarna har dom också cyklat dit och hem, ca 1,3 mil enkel väg så när fredagen kom och de hade fått rida och sedan cyklat hem var det två väldigt trötta tjejer kan jag säga. Lärorikt och roligt hade det varit. Vår ena hane Rocky (tamråtta) har fått en tandköttsinflammation så senare igår eftermiddag åkte vi till veterinären så han fick undersökas och det blev en veckas antibiotika för honom. Små sprutor med flytande som ska ges i munnen och om det nu skulle vara köttsmak enligt fass så vette tusan hur deras smaklökar fungerar som gjort medicinen för stanken är rent ut sagt vidrig och luktar inget annat än sur gammal gorgonzolaost… Men han är duktig och sväljer den iallafall, tur det finns yoghurt och frukt att skölja ner med efteråt. 😛

 

Jag lagade en så himla god pastarätt häromdagen som jag tänkte att ni skulle få receptet på. Små pastaöron (orechiette) med en krämig sås med bland annat blomkål, broccoli, sugarsnaps och champinjoner. Enkel att sväng ihop och ett vegetariskt alternativ till veckans middagar.

 

4 – 6 port

Det här behöver du : 

4 port kokt pasta

1 bukett broccoli

½ blomkålshuvud

1 rödlök

2 finhackade vitlöksklyftor

200 gram färska champinjoner

1 näven sugarsnaps

2 dl creme fraiche

3 dl gräddmjölk

2 msk grönsaksfond

Salt & svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp vatten med en nypa salt till pastan och en kastrull till broccoli och blomkål. Finhacka rödlök och vitlök och fräs i stekpanna med lite smör tillsammans med skivade champinjoner. Tillsätt creme fraiche och gräddmjölk, samt grönsaksfond. Låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner broccoli och blomkål samt sugarsnaps precis före servering och blanda med pastan.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_grönsaker

Ingredienserna.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_grädde

Fräs champinjoner, lök och vitlök. Tillsätt vätskan och låt koka ihop.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_sås_veg

När såsen kokat ihop ca 10 minuter, tillsätt broccoli, blomkål och sugarsnaps.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt_barilla

Vänd ner pastan och servera på ett stort fat.

 

pasta_pastasås_krämig_orechiette_broccoli_blomkål_champinjoner_sugarsnaps_recept_vegetariskt_tips_middag_lunch_pastarätt

Toppa med ärtskott och lite chiliflakes.

Hönöpizza med mozzarella och rökt bog

pizza_hönökaka_hönöpizza_snabbt_enkelt_recept_fredagsmys_fredagsmat_tips_middagstips_rökt_skinka_bog_mozzarella_hemmagjord

Fredag till ända och det hare varit en lång vecka på många sätt men samtidigt har allt gått i en rasande fart. Våra små tretton råttbebisar har blivit stora, börjar äta, busa och hoppa omkring men dom har tagit mycket tid då vi haft en liten som behövt stödmatas ofta. Lilla mini som vi kallar honom vägde inte mer än 3 gram när han föddes jämfört med övriga som låg runt 7 – 9 gram. Chanserna var inte störa att han skulle överleva men jag har lagt ner all min vakna tid och hela mitt hjärta åt denna lilla pojke så idag är han uppe på stadiga 31 gram och mår toppenfint.

 

Jag har också köpt på mig två stora voljärer där honor och hanar bor separat och allt har givetvis blivit baby-säkrat med extra nät och galler. Det var inte gjort i handvändning att både montera ihop voljärerna OCH klä in bägge med formpassat utklippt nät. Jag började tidigt i torsdags morse då paketet med burarna anlände och sen höll jag på non-stop till sena kvällen och fingrarna värkte och blödde av alla vassa rispor från nätet jag klippte och allt monterande som skulle formanpassas in i minsta detalj. Men hujedamej va bra det blev och så fint och så stolt jag var när jag öppnade kunde de nyinredda burarna till Norpan & bebisar och till pojkarna. Dom har verkligen fått fina våningshus med tre plan. Toalett/badrum, vardagsrum och överst lek/sovrum med fina hus och hängmattor.

 

Allt finns numera uppdaterat på ett separat instagram-konto för er som är nyfikna och vill följa. @norpan_rats

 

Nu till kvällen kanske inte så överambitiösa dinnering utan snarare en galet god fuskpizza med hönökaka.

 

När jag är i Ullared bunkrar jag hönökaka och fryser in, den dom säljer där, den äkta är bara så god, smakar mer och är saftigare än den man kan hitta på te x. ICA så passa på när ni är där. Hönökaka är ett måste med i bilen hem!

 

Jag har bara strukit ett tunt lager tomatsås på bottnarna, kryddade med extra oregano och salt. Sen tunt skivad mozzarellaost över hela, toppad med rökt, skivad bog och sen skjuts in i ugnen. Simpelt men attans så gott!

 

Hönökaka till pizza och även varm smörgåstårta är det godaste som finns i fusk-väg! 😉

 

pizza_hönökaka_hönöpizza_snabbt_enkelt_recept_fredagsmys_fredagsmat_tips_middagstips_rökt_skinka_bog_mozzarella_hemmagjord_pizzabotten

Trevlig helg önskar jag er alla! ♥

Mjölkchokladbräck ripplad med vit choklad och polkaströssel

mjölkchoklad_chokladbräck_vit_polka_strössel_julgodis
Här kommer Jolines andra julgodis till skolan! Mjölkchokladbräck, ripplad med vit choklad och polkaströssel. Vi hade en påse med chokladfyllda polkakuddar hemma som hon hackade i mindre bitar. Det blev galet gott och nu klev hon precis innanför ytterdörren och meddelade att detta blev det populäraste godiset! 😛 Ja, så nu är det jullov för hela slanten. Bara snön vi väntar på och en julgran som vi ska ta in i helgen och dekorera. Underbara helger alltså, nu längtar jag tills hela familjen är samlad ikväll – vi ska laga till tacos och bara mysa och ha det gott! Önskar er alla en härlig fredag och trevlig helg! ♥

 

Det här behöver du : 
400 gram mjölkchoklad
200 gram vit choklad
1 dl krossad polka

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält mjölkchokladen i micron eller vattenbad. Häll upp på bakplåtspapper med vikta kanter. Smält sedan den vita chokladen och ringla över den ljusa. Dra med gaffel så det blir lite mönster. Krossa polka och strö över och låt sedan svalna. Bryt i bitar och förvara i plåtburk.

 

mjölkchoklad_chokladbräck_vit_polka_strössel_julgodis_godis

 

mjölkchoklad_chokladbräck_vit_polka_strössel_julgodis_recept

 

Den bästa hälsoresan och maten vi njutit av i Florida

Birgitta Höglund i Florida

1 månad i solen

Hemma i kalla och mörka Sverige igen, efter en fantastisk månad i värmen och ljuset i Florida.

Jag och Lennart lever ju sen 13 vintrar ett långsemesterliv utomlands på vintern, eftersom vi båda mår så mycket bättre av att vistas i ett varmare klimat.

Vi åker oftast till Turkiet när höstmörkret kryper över oss, men den här gången blev det en betydligt längre resa, till Fort Lauderdale i USA.

Klimatet passade oss riktigt bra, mellan +25-30 dygnet runt. Det har blåst en hel del och det var skönt med lite vindar de varmaste dagarna.

Lauderdale Beach

Green Island Inn...

Green Island Inn…

Green Island Inn, Fort Lauderdale

Vi har bott på det lilla lägenhetshotellet Green Island Inn, som ägs av Michael Green och hans mamma Billie, som härstammar från Sverige och Norge.

Ett fantastiskt varmt och välkomnande par, de gör allt för att gästerna ska trivas, på ett väldigt okonstlat och naturligt sätt.

Hotellet är helt inbäddat i tropisk grönska och ligger bara 1-2 minuters promenad från Lauderdale Beach.

Kohäger

Det är ett enkelt och lite slitet hotell, men med bra kök som passade oss som lagar nästan all mat hemma.

Många gäster kommer åter år efter år, de har precis som vi charmats av både ägarna och grönskan, en lugn oas bland höghusen.

Det har blivit en månad med mycket tid för återhämtning efter en i mitt mått mätt stressig höst.

I september och oktober hann jag dels med att vara receptkonsult till Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort en kokbok tillsammans med Wonderbag Sweden, som släpps i dagarna.

Ecocaféet har smygöppnat medan jag varit ute och rest, allt är inte riktigt färdigbyggt än, så jag återkommer med rapport och bilder därifrån när jag landat hemma och allt är klart.

Jag och Lennart i Florida, foto Åsa Holstein

Jag och Lennart i Florida. Foto Åsa Holstein…

Hur har vi då tillbringat dagarna på vår hälsoresa?

Vi har verkligen tagit vara på de ljusa timmarna på dygnet, laddat D-vitamin och motionerat mer än på länge.

Klev upp strax efter kl 5 nästan varje morgon, började dagen med ett glas vatten med havssalt och lite kokosvinäger. Härhemma blir det nu äppelcidervinäger istället.

Nötfrukost

Sen njöt vi för fullt av den ljumma morgonen med en kopp kaffe och min nötfrukost bland grönskan på vår uteplats.

Några torkade, ekologiska tranbär blev ett gott komplement till nötterna.

Sen blev det promenad till havet för att njuta av soluppgången och havets ständiga skiftningar.

Fiskgjuse...

Fiskgjuse…

Natur och djur är något som tilltalar både mig och Lennart, här fick vi stor utdelning, både fiskgjuse och havsörn höll oss sällskap på morgnarna.

På hotellet hade vi flera olika sorter av gecko på uteplatsen, förutom ett antal mygg…

Tidig morgon vid Atlanten...

Tidig morgon vid Atlanten…

Efter morgonstunden på stranden blev det mitt vanliga gymnastikprogram, för att mjuka upp leder och muskler.

Lennart har också hakat på eftersom han märker hur bra det är även för hans rygg och leder.

Kryddkaffe LCHF/Paleo

Kryddkaffe LCHF/Paleo…

Jag har aldrig varit så förtjust i att dricka fetkaffe/Magic Bullet Coffee, då jag hellre äter rejält med fett ihop med maten.

En del byter ju ut måltiderna mot kaffe med kokosolja/smör, men jag tror det är viktigt för kroppen att få i sig en större mängd än det ger av mineraler, vitaminer, antioxidanter och inte minst protein.

Så för oss har det istället blivit en kopp kryddkaffe på förmiddagen, en nykomponerad variant av fetkaffet som blev riktigt njutbar.

Vid 9 tog vi en kopp av kryddkaffet innan det blev dags för dagens första långpromenad.

Jag kombinerade en del av mina promenader med att gå och handla, oftast på Winn Dixie som låg ca 2 km från hotellet.

Ibland gick jag ännu längre för att köpa riktigt bra, ekologisk mat, till Whole Foods Market var det ca 4 km, enkel väg.

Ekologisk mat i USA...

Ekologisk mat i USA…

Vid 12-tiden blev det så dags för lunch. Vissa dagar gjorde jag i ordning en kött- eller kycklinggryta på morgonen, som sen fick lagas färdig i Wonderbag medan vi var ute.

Så skönt att komma hem, ta ett dopp och sen bara servera den rykande varma maten direkt från grytan som lagats klar utan att vi behövde lämna spisen på.

Några av de recepten kommer under vintern att dyka upp inne på Wonderbags receptsida.

Kycklinggryta i Wonderbag...

Kycklinggryta i Wonderbag…

Jag komponerade också en äppelkompott till Swedish Paleos medlemskväll på ekobutiken Paradiset, då Wonderbag Sweden var där och demonstrerade hur bagen fungerar.

Kompotten åt vi som en fräsch efterrätt några kvällar, men annars har vi hållit oss helt ifrån alla typer av desserter, glass och fikabröd den här månaden.

Lite frukt i maten har det däremot blivit, men max ½ per person och dag.

Äppelkompott i Wonderbag

Äppelkompott

Ofta blev det fisk eller skaldjur till lunch, med ägg, avocado eller stekta grönsaker, en krämig majonnässås, coleslaw och en rejäl skiva smör.

Räkor och avocado

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs...

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs…

Helstekt kycklingbröst med currycoleslaw och friterad sötpotatis

Ett par gånger gjorde jag också pommes frites av sötpotatis, friterad i kokosolja.

Att vila har också varit en stor del av vår hälsoresa, så efter maten blev det 1-1½ timmes tupplur, då var det ändå oftast för varmt att vara ute.

Sen vid 15 blev det en till kopp kryddkaffe, innan det var dags för nästa långpromenad.

Sammanlagt gick jag ca 8-10 km per dag, betydligt mer än vad jag gör när jag är hemma.

Det har verkligen gett resultat, har fått så mycket starkare ben och rygg, på bara en månad.

Jag har problem med mina fotleder efter ryggoperationen, foten viker sig ibland, så det är så värdefullt att kunna träna så här mycket.

Jag ramlade en gång för några veckor sen, men tack vare att jag stärkt muskler och leder så mycket, så blev det bara ett lite skrapsår på handen, foten blev inte ens blå.

Vår matdag avslutades sen vid 18-tiden med en enkel måltid.

Mini-pizza på ägg...

Mini-pizza på ägg…

En del dagar blev det två stekta ägg, täckta med salami, tomatsalsa och oregano och sen snabbt gratinerat i ugnen med getost, mozzarella eller lagrad cheddar.

Godare och enklare mini-pizza har jag aldrig gjort förut, rekommenderas varmt som snabbmat, närhelst du vill ha något enkelt och mättande.

Andra dagar blev det en skål sallad på små, gröna blad med tärningar av rökt skinka eller kalkon, tärnad eko-banan, någon av ovan nämnda ostar, tomat, paprika, pumpakärnor, örter och majonnäs.

Efter de här dagarna var vi oftast väldigt kvällströtta, så det blev inte så mycket till nattliv.

Vi slocknade tidigt, tog ett till glas vatten med kokosvinäger och salt innan, det var väldigt bra mot det krypningar jag har i mitt nervskadade ben.

Måltidsdrycken då, ja det har varit vatten för hela slanten, ca 2 liter per dag.

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären...

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären…

Dricker överhuvudtaget ingen alkohol på långresorna, kropp och själ mår båda gott av det.

Hoppas du hittar lite inspiration till en egen hälsoresa, antingen utomlands eller därhemma.

Här i min gästblogg hos Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil, kan du läsa mer om hur min hälsa förbättrats under de 6½ år som jag ätit LCHF, nu de senaste åren mer med dragning åt Paleo.

Sunrise


Pizzafavorit i kyldisken

pizza_italia
Brukar ni köpa pizza från frysdisken ibland? Det händer extremt sällan här hemma men ibland kan det vara smidigt och går fort när man är på jobbet o har en stressig lunch eller totalt inte hunnit med att fixa matlåda. Däremot är jag inget fan av Billy´s panpizzor eller Grandiosas eller andra märken heller för den delen. Men DESSA PIZZOR!! Färska, handgjorda kvalitetsspizzor. Provade en för ett par veckor sedan då jag glömt bort både frukost och lunch och var på väg hem från jobbet efter storhandling och såg då denna pizza på ICA. Den åkte med hem direkt och jösses amalia så god! Precis som färdig hämtpizza från pizzeria.

 

Bottnen är bara halvbakad och fyllningen ligger ovanpå, rikligt dessutom och den är väl packeterad och smakar helt ljuvligt gott! Vi har provat hawaii och kebab än så länge och bägge är fullt godkända. Bara skjuts in i ugnen i 225 grader tills de är lagom gyllenbruna. Jag som föredrar lite ljusare pizzor tycker detta är perfekt så jag gräddar inte min lika länge som övrigas. 😉

 

Pizzeria Italia som gör dessa pizzor ligger i Kalmar och levererar till både butiker, restauranger, caféer etc främst i södra och sydöstra Sverige så har du sett dom i butik nära dig – KÖP hem och prova! 😛 De kostar ca 69kr/st och är lika stora som vanlig hämtpizza och ligger i vanliga pizzakartonger. Sallad och vitlökssåser finns också att köpa till.

 

italai_pizza_kalmar_pizzeria
Såhär ljust gräddad vill jag ha min pizza så att få välja tiden i ugnen själv är perfekt! 😉

 

pizza_italia_kebabpizza
Kebabpizzan. Sallad + vitlökssås finns även att köpa till i burk.

Krämig korvgryta med chorizo och ostsås

korvgryta_chorizo_pasta_ostsås_recept
Hallå i stugorna! Nu var det ett tag sen jag hann kika in här. Dagar rusar fram och det är mycket annat runtomkring som ska hinnas med också men i skrivande stund har jag satt mig till ro med en kopp kaffe för att beta av lite jobb här vid datorn. En galet god vardagsrätt som inte tar allt för lång tid är denna pasta och korvgryta med härligt smakrik chorizo och krämig ostsås. Perfekt när man har lite överblivna grönsaker för här kan i princip allt blandas ner, väldigt praktiskt! 😛
4 – 6 port
Det här behöver du : 
4 port kokt pasta
400 gram chorizo eller annan smakrik korv
1 burk majskorn
1 gul paprika
200 gram sugar snaps
200 gram philadelphiaost
2 msk grönsaksfond
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan och ställ åt sidan så länge. Skär korven i slantar och stek så den får fin färg. Tillsätt grönsakerna och rör ner pasta samt philadelphiaost och grönsaksfond. Smaka av med salt och peppar.

 

chorizo_pasta_pytt_korvgryta

recept_korv_korvgryta_chorizo

pastapanna_korv_chorizo