Julkakor LCHF och Tomtens Adventskalender lucka 1

 Njutbara pepparkakor

Idag får du ett av mina populäraste kakrecept i en omarbetad upplaga med mer kryddor, lagom till det första adventsfikat.

Du kan öka på kryddorna ytterligare om du vill ha mer smak, det är så olika hur starka man vill ha sina pepparkakor.

Kryddblandningen till dagens pepparkakor har jag tagit från mammas recept som vi bakade när jag var liten.

Just att koka upp de malda kryddorna med smöret får dem att ge ifrån sig mängder med extra smaker.

LCHF för seniorer

Jag gjorde de här kakorna till kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist.

Boken vänder sig förstås inte bara till seniorer, den passar till alla som tycker om lättlagad, gammaldags husmanskost.

Du kan köpa den via länken för endast 102 kronor, en fin julklapp till både gammal och ung.

Low Carb High Fat Cooking for Seniors - Annika Dahlqvist Birgitta Höglund

Här finns nu den engelska utgåvan att förhandsbeställa på Amazon.com. En fin julklapp till släkten i Amerika eller något annat engelskspråkigt land.

Mina böcker kommer ut i USA till nästa sommar, men ett presentkort med bokens bild går ju fint att ge bort i julklapp redan nu.

Här kommer länkar till fler av mina kakor som passar till adventsfikat, glöggpartyt eller till juldagarnas kaffebjudningar.

Mjuk pepparkaka

Mandelmusslor

Chokladkladdkaka

Kardemummakaka

Mandelbakelse

Hjortronbakelse

Småkakor med saffran

Kryddkakor

Lussekatter

Mandelostkaka

Frökex med kardemumma

Chokladtryffel med passionsfrukt

Chokladdoppade kokoskakor

Kokoschoklad

En del tycker kanske att man inte bör äta kakor alls när man äter lågkolhydratkost.

Men jag är av den åsikten att det hör till livets goda med en kaka till kaffet då och då, särskilt när det är jul :)

Ät, njut och må gott!

Pepparkakor LCHF

Pepparkakor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Pepparkakor ca 20 st

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 msk fiberhusk

2 msk honung eller annan sötning

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald kanel

2 krm mald ingefära

1 ägg

Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.

Blanda mandelmjöl och fiberhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.

Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.

Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.

Grädda på 200° i 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.

Tomtens Adventskalender lucka 1

Tomtens Adventskalender Lucka 1

Tomten har anlänt till hamnen i Alanya för 23 dagars semester…

 


Min godaste LCHF-pizza

Populärt pizzarecept

Idag får du ett av mina populäraste recept i repris, kanske en ny favorit till fredagsmyset?

Tidigare i veckan delade jag med mig av hamburgare med bröd och sockerfri ketchup, så idag passar det ju fint att fortsätta med pizza.

Min glutenfria halloumipizza med lite kolhydrater går verkligen hem hos många, både stora och små brukar gilla den.

Jag skapade den här pizzan till Restaurang PriMaten i Uppsala häromåret, där har den blivit en populär lunchrätt bland gästerna.

Den här första veckan i Turkiet har det verkligen varit fullt upp. Förutom att jag varit förkyld så har jag också haft mer skrivjobb än vanligt.

Blev kontaktad av en journalist på Hemmets Journal som ville skriva om hur jag blivit bättre i min fibromyalgi med hjälp av övergången till glutenfri LCHF-kost.

Det känns riktigt bra att få vara med i den stora tidningen med min historia, som förhoppningsvis kommer att kunna ge många andra hopp om bättring.

Jag har också haft flera andra roliga skrivjobb att pyssla med.

Ett projekt jag hade sett mycket fram emot gick tyvärr om intet häromveckan, men nya möjligheter fanns bara runt hörnet.

Håll tummarna för att det går vägen, kan inte avslöja mer än att det säkert är något du kommer att gilla om det blir av ;)

Nu när det inte är långt kvar till jul så får du här inte bara ett, utan tre julklappstips.

Birgitta Höglunds kokböcker

LCHF-kokböcker i hårda paket är säkert välkommet hos många som redan har köket fullt av köksprylar.

Här hittar du mina 3 kokböcker på Adlibris och här på Bokus.

Böckerna kommer ut i USA till sommaren, så ett presentkort med bild på nån av böckerna blir ju enkelt att skicka i ett brev eller mail till släkt och vänner som bor långt borta.

Här finns den engelska utgåvan att förbeställa på Amazon.

Pizzabotten för 2

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish eller

krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk torkad oregano

1 msk balsamvinäger

½ tsk Worcestershiresauce

Salt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strö över ca 1 dl riven ost.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pizzasallad på Rödkål


Julklappstips på nätet
julsnören
Sitter och kollar runt lite olika julklappar på nätet och fick nys om denna sida Kampanjjakt.se. Tidningsprenumerationer är alltid smart att ge bort och dessutom med massa fina bonusar som gratis premier hos Tidningskungen. Ska kika lite närmare på vad som kan passa, det är ju smidigt att bara fylla i på nätet så skickas paketet direkt till den man vill ge julklappen till.
Själv blev jag lite sugen på Allt i Hemmet och en Ittala skål… Eller Lantliv med salladsbestick från Designtorget. :-P 
Kalvfond och nyheter om mina kokböckers väg till USA

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund

LCHF till USA

Nu finns mina 3 kokböcker att bevaka på Amazon.com. Översättningen som gjorts av fantastiskt duktiga svensk-amerikanskan Gun Penhoat är så gott som klar.

Det har känts väldigt bra att jag fick förmånen att jobba med Gun, som själv är mycket insatt i LCHF-kostens värld.

Igår såg jag för första gången hur omslagen blev, verkligen roligt att både Slow Cooking och Cooking for Seniors har samma omslag som den svenska utgåvan.

Mikael Eriksson på M Industries är den suveräne fotograf som tagit de vackra bilderna och gjort formgivning och layout till alla mina kokböcker

LCHF Cooking for Seniors Annika Dahlqvist and Birgitta Höglund

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de alla viktiga vitaminerna och mineralerna i vår kost.

Långkok för LCHF och Paleo har ett mycket intressant förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.

Böckerna lanseras i USA på förlaget Skyhorse Publishing i New York nästa år, LCHF Barbecue i juni och de andra två i augusti.

 

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om förlaget Skyhorse av mina bloggvänner i USA, Nina och Clark på Left Coast LCHF.

Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga härinne för 5½ år sen och jag har skickat dem mina böcker.

Nina är fotograf och har hela tiden uppmuntrat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Jag hittade deras blogg via Jimmy Moores Livin’ La Vida Low-Carb. LCHF var på uppgång i USA redan då och växer sig bara större och större.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Mina recept är väldigt populära här i Sverige märker jag på de ständigt ökande besökssiffrorna här på bloggen, hoppas nu att många kommer att få glädje av dem även utomlands.

Idag bjuder jag på min kalvfond från långkokboken, ett recept som jag använde mycket under de 18 år jag jobbade på olika restauranger.

Den är väldigt enkel att göra och ger en fantastisk smak och mycket näring till allehanda soppor och grytor.

Klicka på länken ovan så hittar du mängder av varianter att prova på, perfekt mat nu i höstrusket.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Kalvfond

Huggna kalvben ca 1½ – 2 kg

Paryrer, senor och annat puts från kött

2 stora morötter

1 stor gul lök

20 cm purjolök

10 vitpepparkorn

3 lagerblad

3 msk tomatpuré

Några kvistar rosmarin, timjan och persiljestjälkar

Vatten så det precis täcker köttet

ca 1-2 msk salt

Skala och skär grönsakerna i bitar. Lägg i en smord långpanna med de övriga ingredienserna, utom vattnet. Tomatpurén klickas ut överst, så den blir väl brynt, då blir den lätt bittra smaken mildare.

Bryn benen ordentligt på 225° i 40 minuter tills de fått fin färg. Ta ut pannan efter halva tiden och rör om bland benen så de får färg runtom.

Lägg över benen och grönsakerna i en stor gryta med hjälp av en hålslev. Häll över vatten så det knappt täcker, salta med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på låg värme i 8 timmar utan lock. Fyll på med lite mer vatten då och då eftersom det kokar bort.

Ta upp benen och sila över fonden i en annan gryta. Låt koka ihop till hälften utan lock.

Att koncentrera köttbuljongen så här är det som skiljer en buljong från en fond, smaken blir då mycket kraftigare.

Kalvfond kokas oftast utan salt men jag tillsätter lite grann, för jag brukar ta vara på köttet från benkokningen när det blivit mört. Du kan sen smaksätta den färdiga fonden med mer salt efter din egen smak.

Sila igen och låt svalna. Om jag har fonden i kylen, så låter jag fettet vara kvar. Det bildar ett lufttätt lock som fungerar som konservering.

Annars skummas fettet av och fonden fylls i istärningslådor. Frys in, lägg sen över tärningarna i en fryspåse och ta fram dem eftersom att blanda ner i en soppa eller sås.

Du får på det här viset en fond helt utan tillsatser, till skillnad mot den som köps på flaska.

Att jag tar bort fettet vid infrysningen beror inte på att jag vill ha en mager fond. Det är bara för att det inte blir så gott av den långa kokningen, fettet oxiderar.

Birgitta Höglunds kokböcker

Mina kokböcker på Bokus


Scones LCHF och Paleo

Scones LCHF/Paleo

Gluten- och mjölkfria bakverk

Jag märker att det blir mer och mer populärt att baka glutenfritt, både på sökningarna här på bloggen men även i vanliga veckotidningar.

Att en glutenfri livsstil fungerar bra för oss som är glutenkänsliga eller har celiaki är ju inte så konstigt.

Men många som fortfarande tål mjöl väljer ändå att sluta med det, nu när så många studier visar att dagens hårt avlade vete med extra mycket gluten knappast är bra för någon, annat än just mjöl och brödtillverkarna.

Det har kommit flera böcker senaste året om vetets skadliga inverkan, bland andra Brödberoende av Dr William Davis och Hotet mot din hjärna av Dr David Perlmutter.

Här kan du se en 3 minuters video med Dr Perlmutter där han förklarar glutenkänslighet mycket bra och beskriver vilka symptom det kan ge.

Många har idag också slutat använda mjölkprodukter, antingen efter en övergång till Paleo eller på grund av överkänslighet.

Jag har själv dragit ner rejält på mjölkprodukterna senaste året och mår riktigt bra av det.

Jag äter mycket smör till min mat och lite vällagrad ost, helst från get och får, men det blir sällan mjölk och grädde.

Det här receptet tog jag fram till den engelska utgåvan av min kokbok Långkok för LCHF och Paleo som kommer ut i USA och England nästa år i augusti.

Där har jag med det här receptet under namnet mjölkfria matmuffins och de innehåller pofiber, en ingrediens som inte finns utanför Sverige.

Gluten- och mjölkfria scones

Scones utan mjölk och gluten ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl. Låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar. Strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna på galler. Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom. Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Jag tog smör, rårörd havtornssylt och Änglamarks ekologiska, lagrade ost till sconesen.

En ost helt utan tillsatser och konserveringsmedel men med mycket smak.

Scones med havtornssylt, smör och ost


Fluor eller inte

10606343_694716813939136_8583252473178292802_nDetta kan vara något att överväga att sluta borsta tänderna med fluortandkräm.

Fluor nu klassificerat som ett nervgift.

Enligt en forskarrapport som i mars 2014 publicerades i The Lancet, världens ledande medicinska tidskrift, klassificeras nu fluor som ett utvecklingshämmade nervgift och har placerats i samma grupp som bly, arsenik och metylkvicksilver …

Låter inte speciellt kul å borsta tänderna med ett nervgift!

Jag har använt mig av KINGFISHER (speciellt fänkol, den gillar jag) i många år nu, kanske du med vill överväga att borsta med fluorfri tandkräm?
WELEDA är också ett bra märke, båda dessa finns oftast att få tag på i hälsokostaffären.

Margareta Lundström skriver om barntandkräm.

Här nedanför kopierar jag in ett kapitel ur Michael Håkanssons 3 bok Gluten & mjölk. kan förövrigt varmt rekommendera dessa tre böcker!
——————————————————————————–

Historien bakom fluoret och hur det hamnade i tandkräm – Det du inte visste…

Här återger ett kapitel hämtat ur ”övriga upplysningar” i min 3:e bok i serien ”Gluten och mjölk-de vita gifterna”:

 

Fluor är ett grundämne med nummer 9. Det tillhör halogenerna och har ett närbesläktat vanligare ämne i klor, och sålunda har de en del egenskaper gemensamt. Framförallt förmåga att fånga upp en extra elektron och därmed förekomma som en negativt laddad jon istället för den rena formen då det är en gulgrön gas med stickande lukt.

 

Fluor är ett relativt vanligt förekommande grundämne och finns med på 13:e plats i vår natur. Det är liksom de flesta grundämnen också av essentiell natur, det vill säga det behövs för vår hälsa och vi måste få det i oss med födan. Men det är bara i mycket små mängder det behövs. Överdoser, och här är gränsen snäv, ger upphov till förgiftningssymtomet fluoros. På mycket fluorrika jordar har man till och med noterat att det ger giftverkan på den boskap som betar där. Mest bekant har det blivit för alla fluorberikade tandkrämer och för fluorsköljningen i skolan.

 

 

Fluor och atombomben

 

Men den här artikeln ska mindre handla om grundämnets betydelse för oss, utan desto mer om hur vetenskapen fick offra sin heder när mycket större säkerhetspolitiska intressen stod på spel.

 

Under Andra världskriget hade USA´s regering samlat ihop dåtidens förnämsta atomforskare med bland andra Albert Einstein och Enrico Fermi för att utveckla atomvapen. Projektet gick under beteckningen Manhattanprojektet och det gällde att renframställa såpass mycket kärnbränsle ur antingen uran eller plutonium att man överskred den kritiska massan.

 

Första steget var att anrika uran och separera den mycket radioaktiva isotopen uran-235. För att separera uran-235 från uran-238 gällde det först att åstadkomma en gas som uppnåddes med den relativt reaktionsbenägna uranhexafluoriden, UFg.

 

Denna kunde senare genom upprepade procedurer i diffusionskammare separeras så att det något lättare uran-235 anrikades överstoden, det vill säga det mesta av uranet. U-238 betecknas idag som utarmat uran. Vid denna anrikningsprocess användes det sålunda stora mängder med fluor.

En av anläggningarna som försedde Manhattanprojektet med fluor var duPonts kemianläggning i Deepwater, New Jersey.

 

Sommaren 1943 skulle emellertid ett fluorutsläpp från fabriken inträffa som allvarligt drabbade de bönder som hade sina odlingar och husdjur i vindriktningen. Efter en natt med kraftigt åskväder var olyckan framme. Alla höns hade dött. Hästarna var stela och kunde inte arbeta. En del kor var så handikappade att de inte kunde stå på benen utan de låg och åt. Också de som arbetade på farmerna fick problem.

 

Hade de ätit av persikor eller tomater, som var traktens specialitet, så hade de kräkts hela natten efter. Efterföljande år upptäcktes också liknande skador. De införstådda förstod att det rörde sig om en förgiftning från fluor – men det fick inte komma ut eftersom det pågick ett krig.

 

Minsta misstanke om att fluor användes i så stor industriell utsträckning skulle kunna uppfattas av fienden som att man arbetade med uran – och därmed en atombomb.

 

Bönderna som hade drabbats fick reda på att allt skulle ordnas upp efter krigsslutet. I mars 1946 skrev sålunda den ansvarige chefen för toxicitetsstudierna av fluor till sina överordnade att det finns fyra större problem med fluor:

 

1. En skada på persikoodlingarna från 1944.

2. En mätning av extra höga halter av fluor i de grönsaker som odlades i området.

3. En rapport om extra höga halter av fluormängden i blodet hos de som bodde i det aktuella området.

4. En rapport som tar upp allvarliga förgiftningar på hästar och kor i området.

 

Bönderna i området gick till domstol, efter det kriget var slut, för att stämma företaget duPont och Manhattanprojektet för de skador som fluorutsläppen åsamkat dem.

 

Böndernas protester utmanade makten

 

Trots att detta miljöbrott var begränsat och mycket lokalt så kom det att skaka om myndigheterna. Flera hemliga möten hölls i Washington mellan vetenskapsmän och höga tjänstemän från USA´s armé, Manhattanprojektet, FDA (USA´s Socialstyrelse), Jordbruks- och justitiedepartementen, ansvariga för USA´s kemiska vapenföring och duPonts advokater.

 

De anteckningar som gjordes vid mötena var hemligstämplade och har blivit frisläppta först på sent 1990-tal, men av dem framgår att här hade USA´s etablissemang slutit sig samman för att stå emot bönderna. Uppenbarligen var det så viktigt för dessa herrar att hemlighetsmakeriet bakom atombombsframställningen inte på något sätt fick komma ut.

 

En skadeståndsprocess i en lokal tingsrätt hade gett offentlighet – och därmed risk att andra nationer skulle notera det inträffade – åt USA´s fortsatta arbeten med atombomben. Ingen annan nation hade vid denna tidpunkten testat någon atombomb och amerikanarna själva ansåg att detta vapen var av största vikt för USA´s ledande roll i världen.

 

När FDA i diskussionerna framförde krav på duPont att grödorna från det område som var nedsmittat med fluor skulle beslagtas så bestred företaget detta; ”det skulle skapa en psykologisk reaktion”. Istället skulle nya provtagningar göras i området: men de skulle inte utföras av Jordbruksdepartementet utan av Arméns avdelning för kemiska vapen.

 

Lösningen genial: bevisa att fluor är nyttigt!

 

 

Befolkningen i den utsatta dalgången var inte nöjda utan de var mycket rädda för fluorskador. Men då kom man från myndigheterna på hur man skulle lösa problematiken. Man skulle helt enkelt åstadkomma och visa upp en sådan forskning, som tvärtom visade upp att fluor var bra för hälsan och speciellt för tänderna.

 

Då skulle en rättegång inte komma till stånd och lantbrukarfamiljernas farhågor lägga sig. Så länge fick dock de drabbade små penninggåvor å 200 dollar för att hålla sig lugna. En advokat Jacqueline Kittrell formulerade det hela som: ”Hade bönderna vunnit i sina framställanden, så hade det öppnat upp för flera processer om fluor vilket kunde ha försenat hela det fortsatta atombombsprogrammet”

 

Istället tilldelas Universitetet i Rochester stora summor pengar för att utröna hur säkert fluor är i små doser och också vilken välgörande effekt det kan ha på hälsan. Och likadant fick New York College fortsatta anslag i miljonklassen för att fortsätta att studera de toxiska effekterna av atombombsingredienserna: uran, plutonium, beryllium och fluor. Detta för att de som arbetade direkt med ämnena skulle kunna hantera dessa någorlunda säkert De som finansierade den forskningen var USA´s Försvarsdepartement och Atomenergikommissionen (AEC).

 

Så beställdes alltså forskning som skulle påvisa att fluor – åtminstone i låga doser – var hälsosamt, och det var inte med omtanke om barns tandhälsa utan helt för att tillfredsställa den nationella säkerheten hos vapenglada militärer.

 

Program F

 

Beteckningen på det nya forskningsområdet gick under program F och övervakades noga av militären. Ett led i detta var att tillsätta fluor i dricksvattnet för att få stora befolkningsgrupper indragna som försökskaniner.

 

Den första försöksorten var Newburgh i staten New York. Här leddes försöken av Dr. Harold C. Hodge och de hade inletts redan 1945. Man skickade in blodprover och moderkakor till Universitetslaboratoriet i Rochester. I den första officiella rapporten som kom i tryck 1956 påstods det att små mängder av fluor var säkra för medborgarna.

 

När dagens borgmästare Audrey Carey i Newburgh får höra talas om försöken så säger hon:

Jag är chockad – det går inte att uttrycka i ord. Det påminner mig om Tuskegeeförsöken som utfördes på svarta lantarbetare i Alabama”.

 

Själv var Audrey barn på det tidiga 50-talet och hon drar sig till minnes hur hon blev undersökt av läkarna som tillhörde projektet. De hade studerat tändernas utseende och också en konstig sammanväxt hos två fingerben på hennes vänsterhand. Det skulle bli de sammanställningar utförda av Harod Hodge som skulle bli vägledande för kommande tider. Penibelt i sammanhanget var också att de gränsvärden som han beräknade gjordes först för den amerikanska viktenheten pund. När de sedan översattes till internationell standard ändrade man inte de numeriska värdena utan de stod fast, fastän måttenheten nu var kilogram.

 

Undersökningarna friserades

 

 

Att militärens tunga hand vilade över forskarna kan idag konstateras sedan hemligstämpeln har tagits bort från handlingarna i ärendet, men en del dokument saknas fortfarande helt.

 

Men det finns i alla fall en sådan undersökning utförd på de anställda som arbetade med att renframställa fluor för atombomsprogrammet. Den ursprungliga versionen – som hölls hemlig tills för några år sedan – avviker i vissa viktiga delar från den friserade rapport som man publicerade i de Amerikanska Tandläkarnas tidskrift JADA redan 1947.

 

*I den hemliga rapporten kan man läsa att de flesta av arbetarna inte hade några tänder kvar. I den friserade versionen var det ändrat till att de inte hade några hål i tänderna.

*I den hemliga rapporten stod det att arbetarna var tvungna att bära gummistövlar eftersom fluorångorna löste upp deras tånaglar om de gick i vanliga skor. I den friserade versionen är denna passus borttagen.

*I den hemliga rapporten står det att fluor kunde ha haft samma menliga inverkan på deras tänder, och bidragit till deras tandlöshet. I den friserade versionen är detta borttaget.

*I den friserade versionen drar man som slutsats: ”männen var osedvanligt friska, sett ur både kroppslig och ur tandstatussynvinkel”.

 

Efter att ha jämfört den hemliga rapporten mot det som offentliggjordes så får toxikologen Phyllis Mullenix göra följande kommentar:

 

”Detta får mig att skämmas av att vara en vetenskapsman. Man kan bara undra om de andra säkerhetsstudierna utförda på fluor var gjorda på samma sätt”.

 

Denna sammanfattning bygger på en artikel skriven av medicin-journalisterna Joel Griffiths och Chris Bryson som skulle skrivas för Christian Science Monitor 1997, men som där refuserades.

 

Militär forskning vilseledande också i nutid

 

För eget nutida svenskt vidkommande så hade vi också en snarlik marknadsföring av fluor i vårt land när alla i skolans klassrum skulle skölja sina munnar. Det var också en följd av den amerikanska propagandan.

 

Och vi ser också nu att militären fingrar på forskningsrapporterna när de till och med negligerar riskerna med utarmat uran; Uran-238, som numera använts istället för bly på flera stridsspetsar vid angreppen i Irak, Bosnien, Serbien och Afghanistan.

 

Här har också de svenska FOA-experterna ett smutsigt finger med i spelet när de i massmedia går ut och förklarar att vi inte sett några men hos svenska Ufor-soldater.

 

Samma visa gäller också användandet av avlösningskemikalien Agent Orange som påverkat och fortfarande påverkar hälsan negativt för tiotusentals vietnameser. De amerikanska krigs- veteranerna har nu fått ett visst skadestånd om de drabbats – men de vietnamesiska innevånarna lär nog få vänta på skadestånd, sedan militären hyrt sina lydiga forskare.

 

Vill du läsa mer om fusk, mygel, korruption och hur förda bakom ljuset vi blivit rörande våra livsmedel, hälsa med mera kan de göra det i min boktrilogi ”Gluten och mjölk”.

 

Micke ”Skribent”

 

Att inte få ändan ur vagnen…

lindt_små_praliner
Ja, exakt så! Jag får inte riktigt ändan ur vagnen. Hittar liksom inte det där suget i köket att prestera mer än på sin höjd vardagsmat som också tryter på fantasi. Jag har visserligen en god soppa på lut till morgondagen då vi får middagssällskap! :-P Tänkte baka ett gott bröd till soppan också men det gör jag först imorgon så det kan serveras nybakat.

Men överlag, så grått o trist och tråkigt jag har… Vädret är ofullkomligt på något sätt o det är så deprimerande med ständigt grå himmel, snålblåst och lerig gräsmatta. Löven trillar visserligen i fina färger men det är som man står i ingenmansland mellan sensommar och vinter när inte hösten blommar upp.

Det vackra ljuset, alla sprakande höstfärger… Kom hit!!
Sen saknar jag skogsluften o promenaderna kring susande tallar… De va ett bra tag sen jag tog en promenad i skogen… 2 månader nu med gips börjar bli tröttsamt, besvärligt, irriterande och rent av döjobbigt! För att inte tala om hur frustrerande det är att inte kunna tillfredsställa en pigg och busig dobermann som också kräver sitt. Det mesta går på sparlåga just nu…

dobermann_kean

Hatar både rullstolen o kryckorna och har ständigt ont i nån av fötterna. Antingen i den opererade för att jag hållit igång för mycket eller så i den andra för att jag överbelastat den… Som ett ekorrhjul och det känns som en evighet innan jag kommer kunna GÅ normalt igen.
Har i alla fall en förhoppning om att julen kommer bli bra! Smärtfri och se lite enklare ut än dagsläget! ;-)

Det är skönt att fingrarna fungerar så man i alla fall kan skriva av sig! Nu ska jag inte deppa ihop för mycket för det finns saker som är bra också! Att man lever med dom man älskar, har tak över huvudet, ett jobb och mat på bordet.
Underbara vänner är också viktigt, därav huvudbilden i detta inlägg. En bukett rosor, skvallertidning och chokladask fick jag häromdan. En kopp kaffe och några timmars struntprat med bästa vännen på verandan förgyllde tillvaron hur mycket som helst. ❤️
Sen kan jag avslöja att dessa små mini-praliner från Lindt är bara såååå goda! Små, krämiga med nötter, marsipan, nougat och härligt len choklad… Bättre är julens Alladin-ask så i år inför jag en ny jultradition. Bort med Alladin – fram med Lindt! ;-)

Orkade ni läsa ända hit?
Tack isåfall… ❤️ Kram

Frökex med kardemumma och tankar om glutenfria fröbröd

Spröda frökex

Populära frökex

Frökex och fröknäcke har blivit väldigt populära, inte bara i LCHF/Paleokretsar. Det finns nu en mängd olika sorter i butikerna, så roligt att det börjat dyka upp gott bröd även för oss som inte tål gluten eller av annan anledning väljer att inte äta spannmål.

Tyvärr finns även en del sorter som ger sig ut för att vara anpassade för LCHF/Paleo, ibland med innehåll av råg, havre eller kruskakli från vete.

Många, även LCHF-förespråkare, tror att kruskakli är glutenfritt eftersom det är skaldelar från vetet. Men det kan följa med rester av vetekärnan vid skalningen, så det är inget jag rekommenderar att använda.

Så här skriver Svenska Celiakiförbundet på en fråga om just kruskakli på sin Facebooksida:

”Har fått ett recept på bröd där det inte fanns något mjöl i men något som heter kruskakli. Är det något en glutenintolerant kan äta? Någon som vet?

Svenska Celiakiförbundet: Hej. Kli som kommer från vete, korn och råg kan innehålla gluten. Kruskakli är en grov variant av vetekli, innehåller upp till 50% kostfiber och kommer från vetekornets skaldelar. Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna.”

Flera mjuka brödsorter, tortillas och pasta säljs av Carbzone med stämpeln LCHF, men de innehåller både vetemjöl och extra gluten.

Så håll koll på innehållsförteckningen om du inte vill komma hem med ett bröd eller någon annan vara du inte kan/vill äta.

Här på Alpha Plus kan du läsa en mycket bra lathund som beskriver alla varor som kan innehålla gluten.

Här skriver Annika Dahlqvist om en ny bakmix med lågkolhydratprofil som lanseras med hjälp av Fredrik Paulùns namn. Kex som innehåller havre, råg och spelt.

När jag började med LCHF för 5½ var rekommendationerna att man kan äta finncrisp eller flatbröd, bara för att de per skiva innehåller låg andel kolhydrater.

Men så gott som alla LCHF-förespråkare har idag gått över till att ta bort spannmål helt ur kosten.

Glutenintolerans ökar lavinartat och det är idag inte bara magbesvär som är vanliga, även symptom som eksem, huvudvärk, trötthet, fibromyalgi, benskörhet och depression kopplas till de problem som gluten orsakar i kroppen.

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Spröda frökex från Huså Bröd med röra på gravad regnbåge från Börtnans Fjällvattenfisk

Nedan följer en ny variant på mitt fröknäcke, som numera bakas av Huså Bröd. Receptet på regnbågsröran på kexen ovan kommer du till genom att klicka på bilden.

De här med kardemumma gjorde jag en vinter i Turkiet, där finns inte mycket att välja på i brödväg när man inte tål gluten.

Frökexen är den här gången gjorda mer som ett kaffebröd, med en liten sötma från honung eller om du föredrar det, från  sötningsmedel.

Kardemumman ger dem en riktigt härlig smak. Kanske nåt att testa till helgens fikastunder?

Kardemummakex utan gluten

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

1 msk honung eller björksocker/sukrin

1 tsk salt

½ dl smält smör

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Koka upp vattnet och ta från värmen. Tillsätt smör och honung eller valfri sötning.

Häll smörvattnet över fröblandningen, rör ihop alltsammans ordentligt. Häll ut det direkt på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten. Min har måtten 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen (jag har vanlig, inte varmluft) på 150° i 45 minuter. Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall eller en pizzaslicer.

Grädda ytterligare i 15 minuter. Ta ut och sära lite på kexen. Låt torka på 50° i 2-3 timmar. Låt kallna på galler och förvara i lufttät burk.

Kexen är väldigt goda med smör och ost på, till en kopp kaffe eller te.

I går kväll hittade jag mina 3 kokböcker på Skyhorse Publishing, nu börjar det kännas lite mer att det är på riktigt.  Tänk, mina böcker kommer att finnas i USA och England nästa år…

Fantastiskt roligt, särskilt som jag fått höra från flera förläggare här i Norden att det är väldigt ovanligt att skandinaviska författare ges ut i Amerika, särskilt med 3 böcker samtidigt.

Det här är stort, mycket stort för mig, särskilt eftersom det var jag själv som kontaktade Skyhorse och frågade om de ville översätta min böcker :)

Missa inte min tävling som pågår till den 5 oktober. Du kan vinna Långkok för LCHF och Paleo, läs mer Här.

Birgitta Höglunds kokböcker

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

Fröknäcke från Långkok för LCHF och Paleo

 


Vegetarisk tacos

vegetarisk_taco_färs
Jag har fått möjlighet att prova på att laga och äta helt vegetariskt i en vecka, en riktig utmaning men väldigt kul! Har hittat ett par riktigt goda favoriter ur Hälsans kök sortiment. Först ut provade jag deras vegetariska färs och bjöd familjen på TACOS förstås. ;-)

Om dom nu inte hade vetat att det var vegetarisk färs och sett förpackningarna i köket hade dom inte kunnat urskilja att det var vegetariskt. Färsen är väldigt identisk med vanlig färs och smak och konsistens klart godkänd! Jag använde 2 påsar a´300 gram till 4 personer fördelade i 12 tacoskal. Jag kryddade med paprika, vitpeppar, chiliflakes, spiskummin och örtsalt. Fräste på färsen och fyllde sedan tacoskal. Toppade med tomatsalsa, lök, paprika och cheddarost och gratinerade ca 15 min i ugnen på 220 grader. Gott som tusan och väldigt smidigt.

En middag för fredagsmyset eller varför inte mitt i veckan. :-P

hälsans_kök_färs_vegetarisk
Den vegetariska färsen hittar du i frysdisken i din affär.

tacos_tacoskal_vegetarisk_färs
Skalen fylls…

tacos_vegetariskt
Toppas med tomatsalsa och lök…

tacos_hälsans_kök_tacofärs_färs
Paprika och cheddarost för att sedan gratineras i ugnen ca 15 min i 220 grader.

 

logo-se
Inlägg i samarbete med Hälsans kök

Ugnsbakad torsk med äggsås

Torsk med äggsås

Lättlagad LCHF

Fisk tillhör mina absoluta favoriträtter. Det är gott, det är nyttigt och det är väldigt lättlagat. Jag tycker om att fiska, men har nästan 35 mil till mina fiskevatten vid stugan, så det blir inte så ofta.

Nu finns många styckfrysta, ekologiska fiskar att köpa, så det behövs varken fjällande och rensande av den nyfångade fisken. Jag har bara några hundra meter till närmsta Coop Nära, som har ett riktigt bra ekologiskt utbud av märket Änglamark.

Bra ägg kan vara lite svårare att få tag på, om man vill ha såna från hönor som fått gå ute och picka i sig av det en höna är gjord för att äta. Näringsvärdet, särskilt Omega-3-halten, i de äggen är så mycket bättre än i dem från hönor som är uppfödda på spannmål.

Så försök hitta någon lokal äggbonde som säljer av sin produktion, du kommer att bli förvånad över hur mycket godare de är.

Du kan leta efter din lokala äggproducent här på Gårdsnära, sök på nätet eller fråga på Turistbyrån, de brukar ha bra koll på lokala mathantverkare.

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Mikael Erikssons bild på torsk med äggsås som togs till LCHF för seniorer

Torsk med äggsås 1 port

1 bit torskrygg à 125 gram

1 msk smält smör

1 msk hackad dill

1 msk hackad timjan

Havssalt och vitpeppar

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör. Strö de hackade örterna över.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek. Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Ägg från jämtländska hönsfarmare

Äggsås 1 port

1-2 kokta ägg

1 dl grädde

1-2 msk smör

 1/4 buljongtärning

½ tsk pressad citron

Havssalt och vitpeppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär äggen i små tärningar.

När såsen tjocknat rör du i det hackade ägget och citronsaften. Låt koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera torsken på en bädd av äggsås, med baconlindade bönor eller sparris till.

För dig som föredrar ett mjölkfritt recept, här hittar du en av mina favoriter: Fiskgratäng Paleo/LCHF med champinjoner och dillsås.

Det här receptet och många andra lättlagade rätter i vår traditionella husmanskost hittar du i LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist för några år sen. Klicka på länken så hittar du den för bara 49 kr just nu.

Jag kommer att dela med mig av olika recept från mina kokböcker de närmsta dagarna, nu när Adlibris har ett så fantastiskt pris på dem och 77 andra hälsoböcker fram till och med den 17 september.

Tycker du om recepten härinne, ja då kommer du nog att tycka om böckerna också. Kanske ett julklappstips till dem som nyss hittat till LCHF eller den som säger sig inte kunna laga mat?

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

I oktober förra året mailade jag till förlaget Skyhorse Publishing i New York för att höra om mina böcker kunde vara av intresse för den amerikanska marknaden.

Och de nappade på mitt erbjudande, så nästa år i maj kommer Grillmat LCHF ut i USA och England och i augusti kommer LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Birgitta Höglunds kokböcker

Det är otroligt stort för mig att få vara med och påverka folkhälsan även i den engelskspråkiga världen.

Just i USA är naturlig, glutenfri/sockerfri lågkolhydratkost som LCHF och Paleo mycket populärt idag.

Här i Sverige är lågkolhydratkost riktigt hett också. Här en bild från igår kväll på Blogtoplist, knappt två veckor efter att jag startade upp min blogg efter drygt 2 års vila.

Min blogg ligger på andra plats av 1384 registrerade hälsobloggar. Så glad att du hjälpt mig nå de här siffrorna med dina besök och delningar av mina recept. Stort tack!

Blogtoplist Hälsa