Långlagat vildsvin

vildsvin_stek_ugn_recept
Vildsvinskött är riktigt gott. Rätt tillagat blir det ett kraftigt men mört kött som är enkelt att handskas med för att just vara viltkött. Rådjur till exempel kan vara knepigare då deras muskelfibrer är så tunna och fina då ett överarbetet rådjurskött blir lätt ”mjöligt” i konsistensen.

Med vildsvin är det tvärtom, här ges utrymme för experiment och trots att köttet är så pass magert blir det lätt saftigt och mört men jag har några tips jag ska dela med mig av.

Vildsvin är en seg gris i sitt släkte, överlevnadsinstinkten är totalt, den tar sig fram i skog och mark som en ångvält och är inte rädd för något eller någon egentligen. Att möta ett vildsvin är inget man önskar på en skogspromenad…

Det är en tuffing med hård borst, nästan som en gigantisk igelkotte med humör som ilsk tjur. Att köttet (vildsvinet) vandrat fritt och ätit det den kommit åt och tycker om, stått emot väder och vind och har en utvecklad instinkt för att klara sig i skog och mark liksom sina jämnlika; älgar, räv, rådjur etc. sätter god viltsmak på köttet.

Smaken säger många är lika som vanligt fläskkött av gris men låt er inte luras av dom. En tamgris är så mycket fetare och har så mycket mer fläsk på kroppen just för att en grisuppfödning matar sina grisar med utvalt foder för att få stora feta skinkor. De lever heller inte i det vilda!

Vildsvinet är nog snarare en atlet i jämförelse. Här har musklerna arbetat hårt och det finns inte mycket fett på ett vildsvin. Smaken är vild, köttet magert 0ch muskelfibrerna tjocka. Här finns alltså utrymme för att själv lyckas i köket med goda marinader och lågtempererade tillagningar, för det är precis vad detta köttet kräver.

Marinera i kraftiga rödvinsmarinader, snåla inte med kryddor, var inte rädd att misslyckas och se till att du låter vildsvinet få ta lång tid på sig under tillagningen. Det vill säga att här passar låg ugnsvärme in alldeles utmärkt för ett saftigt, smakrikt och mört kött.

Det här behöver du : 
ca 2 kg benfri kotlett av vildsvin
1 flaska blossa vinglögg
1 dl mörk balsamvinäger
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk tomatpuré
4-5 vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen. Massera in marinaden runtom hela och låt ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på steken ibland och massera in marinaden då och då.

Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över rikligt med flingsalt. Stek på låg temperatur i ugnen, ca 80 grader tills innertemperaturen på köttet visar 68 grader. Ta ut det och slå in i folié och låt vila. Skär upp i tunna skivor före servering.

vildsvin_marinad
Bind upp köttet för en snyggare form samt en bättre fördelningen av värmen när det steks i ugnen.

vildsvin_recept_tillaga
Stek i ugnen med hälften av marinaden kvar. 80 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer.

vildsvins_stek
Köttet är klart. Ta upp det ur formen, slå in i folié och låt det vila.

vildsvin_benfri_kottlett
Skär bort steksnöret och skär upp vildsvinet i tunna skivor.

plankstek_vildsvin
Här åt vi tunna skivor av vildsvinet tillsammans med ryggbiff och fläskfilé på nyårsaftonens plankstek! Vitlökssmör, rödvinssky och bearnaisesås. Guuuudagott, saftigt och mört!

The post Långlagat vildsvin appeared first on Kryddburken.se.

Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter

kalkon_file_recept
Vill du ha ett gott tips på hur du kan tillaga enkla kalkonfiléer till ett härligt saftigt kött i tunna skivor? Just kalkonfilé tendera ofta att bli torrt och tråkigt då passar en dubbelmarinering perfekt och är absolut inget krångligt. Filén får ligga i marinad 1 dygn före den bryns i stekpanna och får eftersteka i ugn till en innertemperatur på 65-68 grader. Därefter får köttet vila och värmeutjämna innan det skärs upp i tunna skivor och åker ner i en andra marinad av örter, vinäger, apelsinskal mm. I den marinaden bör skivorna ligga ca 8-12 timmar. Därefter kan det serveras som ett härligt kallskuret kött till t ex. potatisgratäng.

Första marinaden : 
½ dl rapsolja
2 msk vit balsamvinäger
½ pressa vitlök
Grovmalen svartpeppar

Andra marinaden : 
½ dl vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
Rivet skal från 1 apelsin
1½ tsk torkade örter
1 liten nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till första marinaden i en plastpåse. Lägg i en rå kalkonfilé och låt marineras ett dygn.

Ta upp filén ur marinaden och torka den lätt. Bryn i het stekpanna i smör så den får fin färg runtom. Lägg upp ett ugnsfast fat, stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Täck med aluminiumfolie och stek i ugn 150 grader tills innertemperaturen visar 65-68 grader. Ca 20-30 min tar det.

Ta ut kalkonfilén och låt den vila i foliet en halvtimme innan du skär upp den i tunna skivor. Rör ihop den andra marinaden och lägg skivorna i den, se till så alla skivor får ordentligt med marinad. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 8-12 timmar före servering.

kalkonfile_marinad
Kalkonfilén har stekt klart i ugnen och ska nu ligga i den andra marinaden ca 8-12 timmar före servering.

kallskuren_potatisgratäng_middag_helgmiddag
K
allskuret kött kan kombineras med fler sorter, som helstekt kotlettrad, rostbiff, tjälknöl etc.

The post Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter appeared first on Kryddburken.se.

Godaste julköttbullarna nånsin!

köttbullar_julköttbullar_köttfärs_färs_recept
Julbordets köttbullar brukar gå åt i ett nafs här hemma. Många köttbulls-älskare här och det är lika roligt varje år att få till den goda smaken, konsistensen och låta familjen smaka av under tiden man steker. I år blev dom riktigt lyckade. Läste ett tips i nån tidning om i vilka steg man tillsätter ingredienserna och kanske var det de som gjorde det eller så var det en blandning av alltihop med kryddorna jag använde också.

Här ska saltet röras ner först av allt för att binda vätskan i färsen. Sen äggen och sist gräddmjölk och ströbröd som fått stå och svälla. Kryddningen ger en mild, rund smak. Kryddpepparn för att det är jul förstås men också en skvätt D´Elidas, inte för hettan utan för pricken över i:et på smaken. Den brukar få till det där lilla extra jag är ute efter. ;-)

Jag kan tycka att kalla köttbullar inte smakar så gott utan föredrar dom varma, men när jag snyltade en ur kylen igår morse så gick de hem. Det var gott!! :-P Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan du naturligtvis utesluta, det är bara ett litet extra piff för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs. Rulla, stek… Rulla, stek och rulla och stek! Det blir klart till slut! :-P

Den här omgången brynte jag köttbullar i stekpanna med smör så dom bara fick fin färg sen la jag över i en ugnsfast form tills alla var klara och efterstekte dom sedan i ugnen 175 grader ca 10-15 min med bakplåtspapper över.

julköttbullar

 

The post Godaste julköttbullarna nånsin! appeared first on Kryddburken.se.

Knäckbräck med flingsalt

knäckbräck_knäck_bräck
Ett snabbt och smidigt sätt att göra knäck på! Koka knäcken i micron, 7-8 minuter, häll smeten på en plåt. Strö över flingsalt. Klart! Man måste ju faktiskt inte nödvändigtvis hälla upp knäcken i små pytteformar, det blir precis lika gott såhär! :-P

Knäcksmet : 
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser utom flingsalt i en hög keramikskål som tål micronvågsugn. Kör på full effekt 7-8 min. Gör kulprov, eller ta lite knäcksmet på en tesked och skölj under kallt vatten. Om smeten stelar och är seg och kan formas utan att kladda är det klart. Om inte kör en minut till. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Förvara i kylskåp.

* Ett tips när du ska dra bort bakplåtspappret! -Ta upp hela ”kakan” och skölj baksidan där pappret sitter under kranen med lite ljummen vatten då lossnar det jättelätt. ;-)

The post Knäckbräck med flingsalt appeared first on Kryddburken.se.

Våran julgran 2012

julgranen_2012
Måste visa er en bild på årets julgran, det brukar jag ju göra. Nicke & Joline brukar få uppdraget att välja/köpa, Nicke hugger till foten och ser till att den passar, Joline och jag klär den… Å sen får hon vattna… :-P

Alfred (katten) han har verkligen en förkärlek till julgranar. Han satt som ett förstelnat ljus nedanför den och bara tittade på den tidigare ikväll, han är en mys-herre av högsta rang och brukar tycka om att ligga under den. Varmt och gott med alla ljusslingor. I år har han även fått en fleecebädd där inne i hörnet, men den syns inte för alla julklappar. Precis som han vill ha de! ;-)

~Årets julgran hemma hos oss, anno 2012~

Jag njuter varje sekund jag ser den… 

Håll utkik imorgon förmiddag, då kommer busenkla tips på ”sista-minuten-julgodis”…

The post Våran julgran 2012 appeared first on Kryddburken.se.

Julplaneringen i full gång hos de flesta

julkulaNu är det inte långt kvar tills den långa härliga julhelgen börjar, endast en vecka kvar till Julafton!
Är det någon helg som är så traditionsbunden och innehåller en massa måsten som jul? (Skulle väl vara midsommar då…)
Här sammanställer jag lite godsaker som vi kan behöva påminnas om och som kan passa till julhelgen.

Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten  Lussekatt eller  Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite  Glögg  och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge  när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till sönerna…
Jag gillar också att alltid hitta på något nytt till julbordet och i år blir det min  Laxcheesecake, den ska serveras väl kyld.
Ris á la Maltan som här hos oss ( och säkert andra) heter Keso á la Malta, den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket gott som äts hela Julafton att dessert faktiskt inte får plats hos oss. Vi ser mer frukten och julgottorna så som Ischoklad, mina  Bountykulor och min chokladfudge som dessert. Det mumsas ju på detta mest hela kvällen sedan. I år får jag inte glömma att smaksätta en bunta ischoklad med whiskey, annars blir äldste sonen inte glad på mig. ;)

Ja, cirka så här lär även denna jul te sig…  Hur kommer det se ut hos dig?

GOD JULPLANERING PÅ ER ALLA!

 

Bloggar etiketter:

Rimmad julskinka, kokad och griljerad. Å så kryddburkens favorit…

griljerad_julskinka_julmat_julbord_skinka_griljera
Trofén på julbordet. Den vi äter om och om igen, på vörtbröd med senap, till julfrukost och tomtegröt, julbord, lunch och restermiddag.

Ingen annan rätt på julbordet finns det så många variationer av och idéer om ”överbliven julskinka”. När det finns en liten kant kvar i kylskåpet kan man alltid svänga ihop en omelett, en purjolök & skinkgratäng, en pizza, en pastasås, varma mackor i våffeljärnet, riven skinka i smörgåstårta eller skivad och panerad som skinkschntizel…

Men är man en Kryddburk så älskar man julskinkan allra mest till….?? Vadå??!!
Vågar du gissa innan du bläddrar ner till sista bilden, där har du svaret… ;-)

Tipsen om rester på julskinka är oändliga, fast vi är ju inte där riktigt ännu så här kommer den godaste julskinkan till julbordet, hur den kokas och griljeras enligt mig!


Jag har tidigare skrivit om Bodalsgris här på Kryddburken >>

Nu har jag en rimmad julskinka i min ägo! Ska den kokas eller ugnsbakas tycker du? 

Jag vill ju gärna ha en riktigt salt julskinka så jag blir extra glad om jag hittar en rimmad eller helt otillagad skinka. Denna skinka är dock skickad från Bodalsgris och där fick jag välja, färdigkokt eller bara rimmad? Gissa?!

Självklart tog jag den rimmade så man får koka skinkan själv. Jag pyttsar på lite extra salt i kokvattnet dessutom, då tycker jag skinkan blir som bäst. Saltar man för mycket på en skinka som ska ugnsbakas blir den bara torr, så koka hellre. Stekpåsar är jag inte mycket för men jag vet att en del använder de också…

Den här skinkan var ”lagom” salt från början om man inte använder mina mått, mätt, men jag vill ha lite till… Så med en julskinka på ca 3 kg i kokgrytan, vatten så det täcker och ca 2 cm till brukar jag tillsätta 2-3 msk salt. Efter vattnet har kokat upp och man skummat ytan några varv brukar jag smaka på vattnet och är det salt då och smakar salt är det bra. Smakar inte kokvattnet salt alls så tar jag lite till.

Detta kan du naturligtvis bortse ifrån om du vill ha en lagom saltad skinka men känner du på dig att du är lite som mig så gör då såhär! :-P   


Rimmad skinka som här kokas i SALTAT vatten. ;-) Låt nätet sitta kvar men skölj skinkan före kokning. Eller jag borde nog skriva SJUDA, alltså 1:an på plattan med locket liiiite på glänt så ytan precis rör sig på vattnet. Långkok blir det då! En timme per kilo brukar man räkna med men ta till lite extra och sjud på svag värme till önskad innertemperatur istället, då får du en saftigare skinka. 68-69 grader då drar jag av kastrullen och lyfter upp skinkan. Den ska ju griljeras också så den kommer stiga någon grad till samt värmeutjämna så du landar ändå runt 72 i slutänden.

julskinka_griljera_senap
Griljeringen är förberedd och färdig då skinka kokat klart. Skär bort så mycket svål och fett du inte vill ha. Bred på griljeringen direkt och sen in i ugnen på en gång. 225 grader ca 10-15 min. Dekorera med hela kryddnejlikor som du sticker i skinkan i ett rutmönster.

Griljering till en julskinka : 
2 äggulor
1½ msk dijonsenap
1 dl ströbröd
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop och bred på skinkan med med en smörkniv. Griljera ca 10-15 min i 225 grader.

tunnbrödsblöta
Här har ni den, ”Kryddburks-favoriten”! Tunnbrödsblötan. Gene tunnbröd, doppad i kokt mjölk, salt och smör och några skivor julskinka… Det är då den smakar som bäst! Men de visste ni ju redan, eller hur?! ;-)

 

The post Rimmad julskinka, kokad och griljerad. Å så kryddburkens favorit… appeared first on Kryddburken.se.

Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

Tips om förvaring av lågkolhydratsbröd och bakverk

Frågor om hur man bäst förvarar bröden och kakorna dyker ofta upp och här delger jag er mina erfarenheter.
Jag förvara alltid bröd och mjuka kakor i rumstemp, i skafferiet eller i en brödlåda det första lite dryga dygnet. Jag  upplever att det mesta lågkolhydratsbakat smakar bäst efter några timmar efter det ”satt sig” och tom jättegott dagen efter. Jag själv uppskattar inte kylskåpskallt bröd, därför förvara jag det först i rumstemperatur i plastpåse eller inrullat i bakduk. Efter max 2 dagar åker resten in i kylskåpet.
Vet jag med mig att det hela inte blir uppätet på 3 dagar så fryser jag hellre in bröden i bland färdigskivat eller i halvor.

Ett tips kan vara att rulla in bröd i ett par bakdukar (möjligt att papperspåse funkar också) och förvara dom istället för plastpåsar under den tid man har dem i rumstemp. Det kan förhindra den lilla fuktighet som kan uppstå, om man inte gillar ”fuktiga” bröd. Sedan förvaras de ju bäst i plastpåse i kyl och frys.

Småkakor förvaras bäst i vanliga kakburkar och är de ordentligt torra tycker jag de står sig i flera dagar kanske upp mot 4-5 dagar. Ju mjukare kakor ju fortare surnar dom och bör då frysas in i stället.  Det finns ju inget i lågkolhydratsbröden som konserverar så här måste vi vara uppmärksamma på att förvara dem rätt.

Bröd går ju utmärkt att tina upp i ugn, rostas eller micras. Dock äger vi inte en micro så jag har inte testat detta själv, men det sägs funka mer än utmärkt.

Hoppas detta var bra tips och har ni läsare andra bra tips fyll gärna i i kommentarsfältet! UPPSKATTAS!

 

Bloggar etiketter: ,

Chokladsås; Vita haren


Ja nu får ni ett recept som heter duga ska jag lova! Har ni nån gång hört talas om ”Vita haren”? Jag fick tipset av en trogen bloggläsare om denna chokladsås och nu ska jag svära lite; Att jag inte har anammat detta recept tidigare det är SKAM!!! Satan i min lilla låda, detta är en chokladsås utöver det vanliga! Chokladsåsen med stort D… Eller C… ;-)

Tack Anki Hagberg för tipset om denna chokladsås, grymt god! :-P

”Den benämndes ”Chokladsås Vita Haren” efter en restaurang som på den tiden låg utanför Boston, USA. Jag lovar att du aldrig smakat en så divine sås som denna. Den är mörk, blank och syndigt god. Suverän till vaniljglass, gräddfyllda petit choux, banana split eller marängsviss.

Den kan lagas långt i förväg och håller sig veckovis i kylen. Om det mot förmodan skulle bli sås över, används den med fördel när du gör varm choklad. Blanda mjölk och sås i en mugg och värm i mikron. Såsen tar ungefär en timme att laga till.”

Räcker till ca 15 pers
Det här behöver du :
6½ dl socker
2½ dl mjölk (3%)
2½ dl vispgrädde
100 gram smör
½ kryddmått salt
2 dl (75 gram) kakao
½ tsk Vanilla

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, mjölk, grädde, smör och salt i en 2-liters kastrull. Sjud sakta utan lock i en timme på svag värme. Rör då och då och passa noga så att det inte kokar över. Lyft kastrullen från värmen. Blanda ner det siktade kakaopulvret och vispa därefter med elvisp i 7-8 minuter. Smaksätt med Vanilla.
Servera såsen varm, ljummen eller kall, allt efter behag.


S
yndigt god tillsammans med hemmagjord vaniljglass dessutom! ;-)

The post Chokladsås; Vita haren appeared first on Kryddburken.se.