Knäckbräck med mandel och kokos
Jag tycker verkligen vi ska få lite minusgrader och snö nu, och gärna lite sol också, det är ju för sjutton advent snart och det bara regnar och regnar. Jag ska byta till julgardiner, sätta upp adventsstakarna och fixa o … Läs mer
Knäckäppelpaj

En jättegod äppelpaj, men inget för den som bantar… Ingredienser ( Muffins 6 portioner) Ingredienser, pajdeg: 1 dl havregryn 2 dl vetemjöl 1 dl socker 125 g smält smör Ingredienser, fyllning: 4 äpplen 100 g smör 2 dl socker 2 msk vetemjöl 3 dl grädde 1 tsk kanel 100 g flagad mandel Gör så här: … Continue reading Knäckäppelpaj

Inlägget Knäckäppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Julefriden har infunnit sig!

juläpplen
Hade ni en fin julafton? Hittat några nya höjdpunkter på årets julbord?

Här hemma tuffade julafton på i sakta mak. Efter grötfrukost och morgon-julklappar till barnen rensade jag äntligen köksbordet och la på min nya fina duk! Har liksom inte blivit av fastän jag tänkt varje kväll att NU ska jag ”piffa” bort pepparkakssmulor, knäcksmet och kristyrkladd men det är alltid nåt nytt på gång som ska pysslas med vid köksbordet och tur var väl det att jag drog mig ända till julafton. Dan före dopparedan ville barnen nämligen baka pepparkakor och samtidigt drog jag på en omgång till med två sorters knäck.

Inte att rekommendera att allt detta görs samtidigt, för det blir ett väldigt kladd med spilld knäck och omkullvälta formar när man ska springa och grädda pepparkaks-plåtar mitt i allt, men det blev bra i alla fall! ;-)

Vi rundade av kvällen med bingolotto, enda gången på året vi spelar så är det just på uppestittarkvällen och det var skönt att slå sig ner i soffan en stund. Joline vann 100 kr på sista spelet, vi satt då bra länge å väntade på att få vinna färg-femman men nån annan lycklig fick den chansen i år! Nästa jul, ja då jäklar! ;-)

Nu bjuder jag på lite JULEFRID, för det är sååå skönt att bara njuta o varva ner nu, även om det är roligt å fejja och grejja och stå i så är det skönt att njuta av friden en smula också!

pepparkakor_pepparkaksmått
Pepparkaks-bake-dags dan innan julafton…

baka_pepparkakor
Några små, tunna pepparkakor blev väl aningens mörka men resten blev bra! ;-)

knäck_lakritsknäck
Knäcken vittnar också om en hektisk timme med allt som vi företog oss på en å samma gång… :-P

bingolotto_uppesittarkväll
Sen soffan och uppesittarkväll…. *myyyys*

julaftons_morgon
Julaftons morgon och barnens morgon-julklappar ligger förberedda.

ljuslyktor_på_fot_önska
Sen minsann svidade jag om köket i ny kostym… En ny fin julduk och tillhörande brödkorg fick pryda bordet med en aning mer stilren design än föregående bild! Haha! :-P

julafton_bilder_2012
Känns lite mer ”julefrid” över detta. Innan vi åkte till julbordet på kvällen dukade jag upp 7 sorters julgodis, lite glögg o annat till Kalle Anka och den stundande jultomten…

sju_sorters_julgodis
7 sorters julgodis. Fr.vä;
Knäck med lakritssirap, toppad med krossad, turkisk peppar. Knäck med valnötter/vanilj, maraboufudge, vit polkabräck med tranbär och mandel, knäckbräck med flingsalt, mörk nötfudge och marmorerad chokladbräck med turkisk peppar.

julafton_tomte_2012
Och vem har anlänt här om inte självaste tomten, 10 år gammal… :-P

glaskruka_hyacint_julblomma
Värmande glaskruka med hyacint! Den doften tröttnar man inte på…

nötter_julnötter_nötknäckare
Knäck en nöt, å du blir söt! Har knäck hur mycket nötter som helst i hopp om att hitta en ”tvilling” men icke sa Nicke… Däremot en massa tomma nötter? Ska inte köpa ICA´s hasselnötter fler gånger, däremot valnötterna var fina!

tulpaner_julbukett
Tulpanerna kortade jag ner och satte i en ny kruka som fick lite värme från brödkorgen! Ja, julefriden är här… God fortsättning allihopa och tusen tack för alla hälsningar o mail!

The post Julefriden har infunnit sig! appeared first on Kryddburken.se.

Knäckbräck med flingsalt

knäckbräck_knäck_bräck
Ett snabbt och smidigt sätt att göra knäck på! Koka knäcken i micron, 7-8 minuter, häll smeten på en plåt. Strö över flingsalt. Klart! Man måste ju faktiskt inte nödvändigtvis hälla upp knäcken i små pytteformar, det blir precis lika gott såhär! :-P

Knäcksmet : 
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser utom flingsalt i en hög keramikskål som tål micronvågsugn. Kör på full effekt 7-8 min. Gör kulprov, eller ta lite knäcksmet på en tesked och skölj under kallt vatten. Om smeten stelar och är seg och kan formas utan att kladda är det klart. Om inte kör en minut till. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Förvara i kylskåp.

* Ett tips när du ska dra bort bakplåtspappret! -Ta upp hela ”kakan” och skölj baksidan där pappret sitter under kranen med lite ljummen vatten då lossnar det jättelätt. ;-)

The post Knäckbräck med flingsalt appeared first on Kryddburken.se.

Joline pysslar i köket…

kristyrbokmärken
Ja det fejas och grejas och spritsas när Joline är i pysselfarten. Pepparkakor, pepparkakshus, kristyrfigurer med bokmärken och knäck kokas det med. Å fort går det! :-P Här kommer lite bilder på hennes senaste alster… Det lär bli fler… ;-)

Recept på kristyrsmet (räcker till 1 normalstort pepparkakshus) :
2 äggvitor
½-1 kork ättika
nästan 1 pkt florsocker (500g, beroende på äggvitornas storlek)

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättika och florsocker lite o taget tills du får en ganska tjock konsistens, den ska inte rinna, det ska bli hårda toppar när du ”drar” i den!

dekorera_pepparkakshus_godis
Många pepparkakshus blir det…

pepparkakshus_joline
Världens GODASTE pepparkakshus kanske? :-P

pepparkakshus_godis
Spritsa kristyr och limma godis är hon en fena på!

kristyr_bokmärken_figurer
Här har hon gjort kristyrfigurer med små bokmärkesänglar att hänga i julgranen.

knäck_microknäck
Och knäcken gick som en dans. Hon fick koka den i micron under uppsikt, sen tog jag bara ut den varma skålen och hällde upp smeten så fick hon sitta och pyttsa i formarna själv. Micronknäck gör på 7-8 minuter.

1 dl grädde + 1 dl sirap + 1 dl socker 
Blanda i en keramikskål och kör i micron på full effekt 7-8 minuter. Kolla så att den är färdig med kulprov. lätt som en plätt!

The post Joline pysslar i köket… appeared first on Kryddburken.se.

Knäckig rabarberpaj

En jättegod Rabarberpaj, men inget för den som bantar… Sätt ugnen på 200ºC. Blanda samman havregryn, mjöl och socker. Rör ner smöret och tryck ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter. Förgrädda i ca 10 min. Låt den svalna. Skala och skär rabarberna i rabarberskivor. Fördela dem i pajskalet. Smält smör och rör ner socker och mjöl. Späd med grädden till en tjock sås och låt den sjuda några minuter. Rör ner kanel och mandel. Bred ut såsen över rabarberna. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Tid: 1 timme

Muffins 6 portioner
Du behöver:

Pajdeg:
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g smält smör

Fyllning:
4 rabarber
100 g smör
2 dl socker
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 tsk kanel
100 g flagad mandel

Originally posted 2009-09-17 18:36:26. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Knäckig rabarberpaj dök först upp på Rabarberpaj.se.