Lucka 9 – Rimmad julskinka på gammaldags vis

Julskinka

Tillsatsfritt

Kokt julskinka innehåller tyvärr en hel del tillsatser nuförtiden.

Det här är min mammas recept som hon gjorde när jag var liten, ett riktigt gammaldags som från början kommer från min farmor.

I helgen fick jag njuta av den igen när vi firade jul lite i förtid tillsammans, eftersom jag snart åker till Turkiet.

Förr användes salpeter för att skinkan skulle hålla längre, men det behövs inte på samma sätt idag när vi har kyl och frys.

Nu används nitrit mest för att skinkan ska vara rosa, men jag föredrar att äta en som är mer naturlig och utan färg.

Vår julskinka kommer från Görviksgrisen, jag köpte den tillsammans med lite andra godsaker till julbordet på Glada Lådan.

Den hade tyvärr inte så mycket fett, så vi hoppade över att griljera den i år.

Det är ju just ihop med fettranden som griljeringen är god, tycker jag.

Skinkan vägde bara drygt ett kilo, så det räckte att rimma den i en vecka.

Har du en större skinka så låt den ligga i saltlagen 2 veckor innan den kokas.

Här i Östersund hittar du färdigrimmad, ekologisk skinka från Melins på Gårdsbutiken på Frösön.

Melins hemsida finns en lista på fler butiker runt landet.

Vill du göra din skinka på gammaldags vis så ska det vara lite socker i rimningen, men det kan du hoppa över.

Litet julbord för två...

Litet julbord för två, med skinka, senapssill, gravrökt lax, leverpastej och rödbetssallad…

Rimmad julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om.

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan.

Täcker det inte så blanda mer saltlag. Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

Juldofter...

Juldofter…


Rimmad julskinka, kokad och griljerad. Å så kryddburkens favorit…

griljerad_julskinka_julmat_julbord_skinka_griljera
Trofén på julbordet. Den vi äter om och om igen, på vörtbröd med senap, till julfrukost och tomtegröt, julbord, lunch och restermiddag.

Ingen annan rätt på julbordet finns det så många variationer av och idéer om ”överbliven julskinka”. När det finns en liten kant kvar i kylskåpet kan man alltid svänga ihop en omelett, en purjolök & skinkgratäng, en pizza, en pastasås, varma mackor i våffeljärnet, riven skinka i smörgåstårta eller skivad och panerad som skinkschntizel…

Men är man en Kryddburk så älskar man julskinkan allra mest till….?? Vadå??!!
Vågar du gissa innan du bläddrar ner till sista bilden, där har du svaret… ;-)

Tipsen om rester på julskinka är oändliga, fast vi är ju inte där riktigt ännu så här kommer den godaste julskinkan till julbordet, hur den kokas och griljeras enligt mig!


Jag har tidigare skrivit om Bodalsgris här på Kryddburken >>

Nu har jag en rimmad julskinka i min ägo! Ska den kokas eller ugnsbakas tycker du? 

Jag vill ju gärna ha en riktigt salt julskinka så jag blir extra glad om jag hittar en rimmad eller helt otillagad skinka. Denna skinka är dock skickad från Bodalsgris och där fick jag välja, färdigkokt eller bara rimmad? Gissa?!

Självklart tog jag den rimmade så man får koka skinkan själv. Jag pyttsar på lite extra salt i kokvattnet dessutom, då tycker jag skinkan blir som bäst. Saltar man för mycket på en skinka som ska ugnsbakas blir den bara torr, så koka hellre. Stekpåsar är jag inte mycket för men jag vet att en del använder de också…

Den här skinkan var ”lagom” salt från början om man inte använder mina mått, mätt, men jag vill ha lite till… Så med en julskinka på ca 3 kg i kokgrytan, vatten så det täcker och ca 2 cm till brukar jag tillsätta 2-3 msk salt. Efter vattnet har kokat upp och man skummat ytan några varv brukar jag smaka på vattnet och är det salt då och smakar salt är det bra. Smakar inte kokvattnet salt alls så tar jag lite till.

Detta kan du naturligtvis bortse ifrån om du vill ha en lagom saltad skinka men känner du på dig att du är lite som mig så gör då såhär! :-P   


Rimmad skinka som här kokas i SALTAT vatten. ;-) Låt nätet sitta kvar men skölj skinkan före kokning. Eller jag borde nog skriva SJUDA, alltså 1:an på plattan med locket liiiite på glänt så ytan precis rör sig på vattnet. Långkok blir det då! En timme per kilo brukar man räkna med men ta till lite extra och sjud på svag värme till önskad innertemperatur istället, då får du en saftigare skinka. 68-69 grader då drar jag av kastrullen och lyfter upp skinkan. Den ska ju griljeras också så den kommer stiga någon grad till samt värmeutjämna så du landar ändå runt 72 i slutänden.

julskinka_griljera_senap
Griljeringen är förberedd och färdig då skinka kokat klart. Skär bort så mycket svål och fett du inte vill ha. Bred på griljeringen direkt och sen in i ugnen på en gång. 225 grader ca 10-15 min. Dekorera med hela kryddnejlikor som du sticker i skinkan i ett rutmönster.

Griljering till en julskinka : 
2 äggulor
1½ msk dijonsenap
1 dl ströbröd
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop och bred på skinkan med med en smörkniv. Griljera ca 10-15 min i 225 grader.

tunnbrödsblöta
Här har ni den, ”Kryddburks-favoriten”! Tunnbrödsblötan. Gene tunnbröd, doppad i kokt mjölk, salt och smör och några skivor julskinka… Det är då den smakar som bäst! Men de visste ni ju redan, eller hur?! ;-)

 

The post Rimmad julskinka, kokad och griljerad. Å så kryddburkens favorit… appeared first on Kryddburken.se.