Vår LCHF-mat på julbordet

julkulaHur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten Lussekatt eller Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite Glögg och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk nitritfri julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till mor och far och sönerna…

Ris á la Maltan som här hos oss (och säkert andra) heter Keso á la Malta, denna är nog den godaste i hela LCHF-sfären då keson marineras. Lägg därför lite tid på maltan genom apelsin- och kanelmarianden och Maltan lyfts till helt andra höjder. Men Maltan den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket jul-gottor som äts hela Julafton…

Kaffe med tårta brukar vi duka fram efter ett par timmar och i år blir det med jordgubbar, då svärmor inte kommer. Svärmor tål inte jordgubbar och därför passar vi nu då på att köra en jordgubbstårta.

Detta var lite tips och recept från mig till denna julen!

Ät och njut med LCHF!

 

Julplaneringen i full gång hos de flesta

julkulaNu är det inte långt kvar tills den långa härliga julhelgen börjar, endast en vecka kvar till Julafton!
Är det någon helg som är så traditionsbunden och innehåller en massa måsten som jul? (Skulle väl vara midsommar då…)
Här sammanställer jag lite godsaker som vi kan behöva påminnas om och som kan passa till julhelgen.

Hur ser en Julafton ut i Anderssonska huset?
Här börjar alltid julaftons morgon med lite Julgröt/Risgrynsgröt á la LCHF dvs keso. En liten  Lussekatt eller  Saffransbulle till morgon-kaffet är heller aldrig fel.

Sedan när släkten ankommer så sitter vi ner allihop med lite  Glögg  och Pepparkakor och bara njuter av att alla är samlade, brasan är tänd och granen glittrar och har fått sina traditionella norska flaggor som min mor fick med från sin mor i Norge  när hon flyttade hit, de svenska har mamma köpt själv. Nu har jag och syrran var sin radda!

Julbordet dukar vi fram till allihop och där finns det traditionella så som kravmärk julskinka ugnskokt enligt Cajsa Warg, prinskorvar, köttbullar som helst ska vara gjorda av farmor och/eller mormor, rödbetsallad enligt mormors recept mm mm. Hembakt julbröd hör också vårt julbord till. Möjligens att jag köper ett Vörtbröd till sönerna…
Jag gillar också att alltid hitta på något nytt till julbordet och i år blir det min  Laxcheesecake, den ska serveras väl kyld.
Ris á la Maltan som här hos oss ( och säkert andra) heter Keso á la Malta, den får faktiskt vänta till Juldagen eller Annandag Jul, det är så mycket gott som äts hela Julafton att dessert faktiskt inte får plats hos oss. Vi ser mer frukten och julgottorna så som Ischoklad, mina  Bountykulor och min chokladfudge som dessert. Det mumsas ju på detta mest hela kvällen sedan. I år får jag inte glömma att smaksätta en bunta ischoklad med whiskey, annars blir äldste sonen inte glad på mig. ;)

Ja, cirka så här lär även denna jul te sig…  Hur kommer det se ut hos dig?

GOD JULPLANERING PÅ ER ALLA!

 

Bloggar etiketter:

Risgrynsgröt á la LCHF – keso

Lite tomtegröt till Lucia?

2-3 port

500 gram väl ursköljd keso
2 dl grädde
30-50 gram osaltat smör
2 ägg
0,5 tsk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
1 kanelstång
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 fröna från urgröpt vaniljstång + stång
ev 0,5 msk bakery+

Gör så här:
Koka upp grädden med kanelstången och vaniljen i några minuter, låt dra i 5 minuter och från värmen. Fiska upp vaniljstång och kanelstången. Vispa upp äggen häll det ner i den ljumma grädden strö över johannesbrödkärnmjölet och vispa kraftigt, ställ sedan på plattan igen, lite högre värme än medelvärme. Låt den sjuda och småkoka sig  lite tjock under ganska kraftig omrörning och glöm inte röra i botten. Ta från värmen och lägg i den väl sköljda lätt urkramade keson och blanda runt. Låt inte gröten koka efter att keson kommit i. Bara värmas upp.

Serveras med kanel, gräddmjölk och ev smöröga

Bloggar etiketter: , ,

Risgrynsgröt á la LCHF – keso

Lite tomtegröt till Lucia?

2-3 port

500 gram väl ursköljd keso
2 dl grädde
30-50 gram smör
2 ägg
0,5 tsk Johannesbrödkärnmjöl eller guarkärnmjöl
1 kanelstång
0,5 tsk vaniljpulver eller 0,5 fröna från urgröpt vaniljstång + stång
ev 0,5 msk bakery+

Gör så här:
Koka upp grädden med kanelstången och vaniljen i några minuter, låt dra i 5 minuter och från värmen. Fiska upp vaniljstång och kanelstången. Vispa upp äggen häll det ner i den ljumma grädden lägg i smöret och låt smälta, strö över johannesbrödkärnmjölet och vispa kraftigt, ställ sedan på plattan igen, lite högre värme än medelvärme. Låt den sjuda och småkoka sig  lite tjock under ganska kraftig omrörning och glöm inte röra i botten. Ta från värmen och lägg i den väl sköljda lätt urkramade keson och blanda runt. Låt inte gröten koka efter att keson kommit i. Bara värmas upp.

Serveras med kanel, gräddmjölk och ev smöröga

Bloggar etiketter: , ,