Ska ni baka pepparkakshus?


Har ni bakat något pepparkakshus ännu, eller funderar på det kanske? Här kommer mina allra bästa tips till alla pepparkaksbakare därute!

Om jag själv bakar nåt i år? Jodå! Det kommer, va så säker… ;-)

Mina 10 bästa tips : 

  1. Använd hemmagjord pepparkaksdeg, det tar inte lång tid att röra ihop och den är bra mycket mer hållbar i konsistensen än köpedeg.
  2. När du gräddar alla delar så ska du grädda dom lite för länge, dom ska bli lite brända annars mjuknar dom snabbt och huset viker sig!
  3. Torka gärna alla delar i ugnen på eftervärmen i ett par timmar…
  4. Skippa smält socker till monteringen, man bränner sig bara å det är ett fasligt kladd o spill…
  5. Dekorera alla delar med kristyr INNAN du sätter ihop huset.
  6. Använd kristyrsmet med äggvita, florsocker och ättika att limma ihop huset med! Huset håller till nästa jul…
  7. Köp inga dyra spritsar, de mest hållbara är strutar av bakplåtspapper, dom spricker aldrig och du kan ha många olika för varje färg!
  8. Kosta däremot på dig några metalltyllar, de kostar inte många kronor men blir så mycket bättre & dessutom roligare att spritsa med!
  9. När huset är ihoplimmat och allt är på plats, låt det torka. Sen sätter du en sista hand vid dekoren och fixar till skarvar, taknock, istappar och husknutar!
  10. Nu när huset är 100% färdigt är det bra om du använder en ljusslinga eller likande som du sätter inuti huset, självklart för att det ska lysa fint men också för att det håller huset torrt av värmen från slingan.

Bilder på bygget och dekoration av huset ovan >>


Pepparkakskrona, se hela inlägget här >>


Allt du behöver veta om kristyr, recept och spritspåsar, läs här >>


Pepparkakshus har dessutom en egen kategori här på Kryddburken,
här hittar du mer bilder, inlägg och inspiration >>

The post Ska ni baka pepparkakshus? appeared first on Kryddburken.se.

Tips till glöggkvällen


Ni är många som undrat över recept både på mail och facebook hur man gör snittarna och allt gott vi hade på vår glöggkväll förra året så här kommer tipsen för en absolut lyckad glöggafton med tillbehör!

Missa inte heller 21 recept på JULGODIS special >>


Klassikern med pepparkaka och mögelost går alltid hem!


Rökta renklämmor, 20st små snurror

Det här behöver du :
5 st grillpinnar
2 tunnbröd
1 ask Cantadou pepparrot
Ruccola
150 gram rökt renkött (rökt hjortkött eller saltrulle funkar också)

GÖR SÅHÄR:
Bred färskosten på de bägge tunnbröden. Snåla inte. Strö över lagom mängd ruccola. Skiva det rökta köttet tunt och lägg över. Rulla ihop från långsidan och plasta in rullarna och lägg i kylen nån timme. Skär sedan upp i 2cm tjocka skivor. Trä upp på grillpinnarna, 4st/pinne.


God smörgåsröra med ägg och senap till vörtbröd

Det här behöver du : 
2 kokta, hackade ägg
1 burk creme fraiche (2 dl)
3 msk majonäs
2 tsk dijonsenap
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Koka och skala äggen, låt svalna. (om du nu inte har överblivna kokta ägg i kylen vill säga). Rör ihop creme fraiche med majonäs, dijonsenap, salt och peppar och hacka sedan ner äggen. Smaka av med salt och peppar.


Goda ostar, kex, frukt och grönt är alltid gott som plockmat till glögg.


Krustader fyllda med chevréost och breasola.


Fyll krustader med fjällbrynt viltost på tub, peta ner lite rökt skinka i varje+ 1-2 droppar D´Elidas. Grädda i ugn 200 grader ca 10 min.

 
Kavringsnittar med en röra på laxpastej på tub blandat med philadelphiaost som spritsats. Kallrökt lax, citronbitar, räkor och dill på toppen.

Mjuk pepparkaka utskuren i rundlar, spritsad med ädelost på tub blandad med lite kesella. Fikonmarmelad i mitten och en halv valnöt.

Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg!
”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, minst, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna genom ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker och vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Äppelkompott med pepparkaksgrädde

4 port
Det här behöver du :
6 röda juläpplen
3 msk farinsocker
1-2 tsk kanel
1½ dl grädde
pepparkakor

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar. Smält lite smör i stekpannan och lägg i äppeltärningarna. Pudra över farinsocker och kanel, sänk värmen. Låt kompotten få puttra ihop så sockret karamelliseras något och äpplena blivit mjuka, ca 10 min. Häll upp i glas, blanda vispad grädde med krossade pepparkakor. Toppa med grädden och en pepparkaka!


Mjuk pepparkaka med lingon

Det här behöver du :
100 gram smör
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald nejlika
3 dl mjölk
1½ dl lingonsylt (jag använde rårörda lingon)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en avlång brödform, 1½ – 2 liter. Ta fram en stor bunke och blanda, vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlika. Blanda väl. Rör ner smöret, mjölken och sist lingonsylt. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader ca 30 min. Enligt Katjas recept ska den gräddas runt 30 min. Jag kollade kakan efter 30 min, men då dallrade det fortfarande i mitten av kakan. Efter 40 min likaså. Efter 50 min tog jag ut den.


Saffransbiscotti

ca 20 st
Det här behöver du :
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker (jag tog mörkt muscovadosocker)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver! Vispa ägg + socker + saffran riktigt fluffigt! Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något (5-10 min). Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca 1 cm tjocka skivor, det blir drygt 20 st! Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca 15 min. Vänd dem efter halva tiden! låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler!


Pepparkaksrulltårta med saffranskräm

Det här behöver du
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kryddor och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en mindre bakplåtspappersklädd långpanna ca 20*30 cm. Grädda i 200 grader, ca 15 min. Vänd upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper, dra av bottenpappret, täck med en bakduk och låt svalna innan du brer på krämen.

* Du kan givetvis använda en större form till rulltårtan. Själv föredrar jag en mindre för att få mer höjd på kakan. Därmed blir det inte alltid en ”rulle” av krämen man fyller rulltårtan med, men det är absolut lika gott för de! Dra av några minuter på gräddningstiden om du använder en större form.

Saffranskräm :
2,5 dl kesella (10%)
1 ask philadelphiaost (200 gram)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 pkt 0,5 gram saffran (malen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till saffranskrämen. Bred på rulltårtan när den svalnat något och rulla ihop.


Saffranskaka med glasyr, tranbär & mandel

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Therese´s knäckkola

Kola:
100g smör (ej margarin)
2 dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Häll allt i kastrull, koka 15-25 min – anv termometer, 120 -122 grader brukar vara lagom, el gör kulprov

Smaksätt när kolan kokat klart, häll upp i form/plåt m bakplåtspapper, klipp/skär när den svalnat.
Slå in i cellofan el bakplåtspapper
Ev Smaksättning: rivet skal av 1 apelsin el 1 citron, 2 msk kakao


Ulrikas chakladpraliner med hallonlikör

Till formen behövs 440 gram mörk choklad
Tryffeln:
130g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
1 tsk smör
1.5 msk hallonlikör
gör tryffeln först, hacka chokladen o lägg i en bunke, koka upp grädden m honungen o häll över chokladen rör tills chokladen smält o klicka i smöret, rör igen o häll i likören sen. Den ska sedan svalna i rumstemp.
Smält den övriga chokladen 30 sek. i taget i mikron ta ut mellan o rör om, upprepa tills den når en temp av 45-48 grader. Låt svalna i rumstemp till 27 grader. Värm upp igen till 31 grader.
Häll chokladen i formen o vänd upp och ner tills överflödig choklad rinner ur. Skrapa av formen o ställ i kyl för att stelna. Fyll på med tryffeln o täck med den överflödiga chokladen. Låt stå i kylen i ca 2 timmar. Slå ur pralinerna ur formen. :

21 recept på JULGODIS! Missa inte det här >>

The post Tips till glöggkvällen appeared first on Kryddburken.se.

Knäckig äppelpaj

Ett härligt recept och enkelt recept för att göra en knäckig äppelpaj som tar ca 20 minuter att tillaga. Ingredienser (12 portioner) 12 medelstora höstäpplen (vanliga äpplen går bra) 4 dl vetemjöl (tips hälften av vetemjölet kan byttas ut mot havregryn) 4 dl socker 200 g smör Beredning 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Skölj äpplena, ta ur … Continue reading Knäckig äppelpaj

Inlägget Knäckig äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Gratinerade burritos med chunky salsa


Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! ;-)

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! :-P

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…


Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.


Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…


Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.


Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.


6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.


175 grader ca 45 min.


Servera med allehanda tillbehör!


Ät och NJUUUT!!! :-P

 

The post Gratinerade burritos med chunky salsa appeared first on Kryddburken.se.

Pasta LCHF
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Gör så här:
Detta recept florerar lite överallt och är helt fantastiskt. Receptet är anpassat så att det blir lagom tjocklek att göra på 2 plåtar.

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Bred ut smeten tunt på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.Tag av det översta bakplåtspappret. Det ska inte vara några luftbubblor kvar i pastan. Doppa fingarna i vatten och släta till smeten om det behövs.
6. Grädda i ca 10 minuter
7. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor av degen (som tagliatelle)

Blanda pastan med det du ska ha till och värm på svag värme.

Tips! Vill du ha pastan till exempelvis lasange så skär du pastan i lagom stora plattor!

Vi provade även att köra dem färdiggräddade plåtarna genom vår pastamaskin och det fungerade utmärkt! Resultatet blev perfekt skurna tagliatelle/spaghetti!
Min kära gubbe o jag!


Tjolahopp!! Va roligt att ni uppskattar gästbloggsinläggen här på Kryddburken, nästa gästiblägg kommer i december! ;-)

Jo, i lördags hade gubben och jag BF = Barnfritt! Max var hos sin mamma och Joline i stallet där dom hade ordnat med övernattning o skojigheter. Det betydde ju en hel kväll, natt och sovmorgon på tu man hand med bara min kära make. Inte ofta det händer ju! :-P

Joline och jag som bra äääälskar att fixa med överraskningar vi började planera för fullt! Vi åkte o handlade och köpte lite smått o gott, ”bubbel och skumpa” som hon sa, de är ju ett måste och blir lite extra festligt. Jag hade nog kunnat få ett helt schema av Joline på saker vi skulle ägnat oss åt… ;-)

Maten fick ju inte bli något jättemastigt för man vill ju inte bli stokamätt och sitta där med paltkoma och försöka ha det mysigt?! :-P

Till min hjälp hade jag ju ER på facebook också som kom med massor av bra tips och förslag både på plockmat o bubbel och lite annat festligt. Ni är ju bara föööör bra och snabba svar dessutom! Följ Kryddburken på facebook här >>

Jo, det blev lite plockmat på tandpetare, bara några få sorter, men ack så goda. Eftersom min kära make inte är så mycket för det det där exklusiva med fina middagar, förrätter, silverbestick och ostbrickor och sånt så köpte jag hem lite olika sorters chips. Ett säkert kort! :-P En sort jag hittade som var riktigt het gillade han skarpt (Double hot chili & sourcream + hot holiday dipmix) JEEESUS va starka dom va!! Jag håller mig till dillchips och american dip jag…

Vi började förstås med bubbel & jordgubbar och lite tilltugg, senare på kvällen till filmen ”The Rose” dukade vi fram chips o dip. Den är ju bara sååå bra den filmen och man kan se den hur många gånger som helst och det gör inte så jättemycket om man skulle råka missa en minut eller två om man vill pussas eller så…. ;-)

På systembolaget hittade jag även en lagrad julmust som vi bara måste provsmaka, och en enkel alkoholfri glögg.
Vaxduken a la rock a billy på TV-bordet hade vi aldrig använt så den fick komma till sin rätt med massor av tända ljus.

En lugn, skön kväll på tu man hand med lite extra av det goda här i livet är absolut inte fel…  Man ska ta vara på kärleken…

Och som jag brukar säga;
”Ett lyckligt äktenskap kräver att man förälskar
sig många gånger och varje gång i samma person”


Två mousserande; Gancia Prosecco Brut (nr 7879) vansinnigt god, denna gillade jag skarpt och kan tänka mig att ”bubbla” med igen! Samt två små Freixenet Cordon Negro Brut (nr 7738).


Fruktspett marinerade med vanilj, vitt vin och honung… ;-) Mmmmmm…..


Gurkrullar med inlindad stark vitlökssalami, bredd med bonjour ”taco”…. Åhh dessa skulle vi ha gjort fler av! Ni måste prova!! :-P


Små plommontomater med salami och en liten gul paprika samt gurkbåt med brie, plommontomat och vindruva.


R
ock a billy-vaxfuken kommer från Bödasågens Allhandel i Böda.


Bubbel-bubbel-babbel i soffan!


Glögg o julmust med tillbehör är ju heller inte fel att värma upp sig med!.

The post Min kära gubbe o jag! appeared first on Kryddburken.se.

Ostkakans dag idag

Den 14 november är det också ostkakans dag och då det också är världsdiabetesens dag så kanske den ska firas med en ostkaka antingen utan socker eller med Mariannsocker? ;)

Har bloggen ett ostkakerecept?
Javisst, självklart har den det. Här finner du min variant av ostkaka.

Mitt tips: Väldigt god som lunch!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Tips på etikett

20121108-200138.jpg

Måste ju bara visa er vad jag hittade på Netto idag. Små, söta etiketter i trä i form av de klassiska rektanglarna men också hjärtan och stjärnor, dom sistnämnda hoppade jag dock över!

För att få en extra fin, rustik finish på dessa etiketter drog jag några över spisringarna på kaminen i köket och gned sen in dom i olja, ett par gned jag in i blomjord med vatten och några i sot! :-P

Perfekta att skriva på till årets glögg, en påse julgodis, det hembakade vörtbrödet som ”gå-bort-present” eller varför inte på årets julklappar?!
Ett litet tips från mig bara… :-P
Fler förslag på hur man kan ”förädla” trä??

The post Tips på etikett appeared first on Kryddburken.se.

Osöta kardemumma skorpor

 

När jag bad bloggläsarna skulle önska sig vad jag skulle tillverka inkom det förslag om osöta kardemumma skorpor.
Här kommer min variant på det. Givetvis blir dessa skorpor inte som veteskorpor ;)

75 gram smält smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
3 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält smöret och ta i kardemumman i det lite varma smöret. Låt svalna lite.
Vispa äggen fluffigt i några minuter.
Tillsätt smöret och blanda väl.
Blanda alla övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i 5-10 minuter.
Rulla en längd 25-30 cm lång och forma till den något, lägg längden på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i ugnen i 175 grader i 30 minuter ta ut plåten och sänk därefter värmen till 100 grader.
Ta ut dem och skär längden i sneda ca 1,5 cm bitar sära på dem och med luft emellan (ca som på bilden), ställ in dem i ugnen igen, låt ugnen stå lite på glänt med en träslev emellan. Torkas i ca 1,5 timma, känn på dem så de är torra, låt de annars stå lite till.

Tips: Även att tillsätta 1 tsk mald pommerans kan vara spännande tillsammans med kardemumman.
Andra spännande kryddsättningar kan vara 1 pkt saffran eller 1-2 msk kummin eller varför inte våga prova att krydda dem med 1-2 tsk malen ingefära! Andra nötter så som malda valnötter eller pecannötter är också gott att byta ut lite av mandelmjölet med.

Bloggar etiketter: , , ,

Grytskola!

 

Hösten är väl grytornas tid?

Tillhör du dem som inte gör gryta så ofta så måste jag bara få tipsa dig om Matklubben.se GRYTSKOLA.
Där får du 6 enkla bra tips på “vad tänka på” och massor av goda recept. Det finns 90.000 olika recept där!
Jag hämtar ofta inspiration från matklubbens recept när min egen fantasi tryter.

Som ni alla vet så tycker jag att man ska satsa på ett gott gräsbeteskött och givetvis de fetare delarna , gärna högrev till gryta. Gräsbetes är ju också ur hälsosynpunt det absolut bästa köttet. Handlar du från Gröna gårdar så fråga efter märgben och låt det få koka med i grytan. Säkert så kan du få märgben från andra producenter också. Märgben är äkta super food!
Lamm får vi heller inte glömma och lamm är ju oftast bättre uppfött än våra industri-nötdjur. Lamm är ju också höstens och vårens kött. Så leta upp Kardemummakryddad lammgryta och njut!

Mer gryta åt folket skriver matklubben.se och jag kan bara hålla med.

Hoppas du också kan finna inspiration där inför höstens alla goda mustiga grytor som kan göras!

 

 

Bloggar etiketter: ,