Frones, nöt och fröscones
Frones, nöt och fröscones
Källa: Sockerfritt
Portioner: 10-12

Ingredienser:
Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

1 dl mandelmjöl
0,5 dl malda valnötter
( om ni inte har valnöt, ta 1,5 dl mandelmjöl el t.ex mald hasselnöt)
= ca 2 - 2,5 dl malda nötter..
+
1 dl kokosflingor
1 msk krossade linfrön (hela går också bra)
+
0,5 dl naturella solrosfrön
0,5 dl gröna pumpafrön
+
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader, ta fram en plåt + bakplåtspapper.

Vispa 1 ägg + 1 dl vatten

Blanda torrt för sig och sedan ner i äggvispet;

Blanda ihop och klicka ut i 10-12 klickar på bakplåtspappret, grädda 20 minuter tills de fått färg

Goda nybakade varma med smör och ost, eller kalla i matsäck.. glutenfritt, sockerfritt, mjölkfritt.

Kryddning: jag tycker de är goda naturliga med lite salt, men man kan ju prova att krydda med malen kardemumma, kanel, kanske lite ajwain sellerifrön, kanske fänkål och kummin, brödkryddor.
Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park, närmare bestämt på Dag Hammarskjölds väg 58.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund


Premiär för Restaurang Primaten och Min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang Primaten upp portarna på Uppsala Science Park.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt, så ekologiskt odlat och gräsbeteskött är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund


LCHF-Tilltugg till ett glas vin

Tapas med sting

Kalvlever kanske inte så ofta förknippas med goda tilltugg, men tillagat på det här viset blir det en riktigt läcker liten smårätt.

Jag äter ju inte chips, ostbågar, popcorn och liknande kolhydrat- och omega-6-fyllda snacks längre, så då blir det att hitta på något som är mycket bättre.

Lever innehåller mängder med bra ämnen som t. ex. järn, Vitamin A och B2, så det här tilltugget är dessutom riktigt hälsosamt.

Proteinhalten är också hög, vilket man definitivt inte kan säga om de flesta snacks.

Jag njöt av min lever med ett glas vin, en av de få kvällar i mars då solen visade sig från en klarblå himmel.

Ja, jag fick ju njuta inne, ute på balkongen var det tyvärr minusgrader.

Men till sommaren, då kommer jag att laga till det här igen, både gott och lättlagat.

Kryddig Kalvlever för 2

200 gr Kalvlever

3 msk Vitlökssmör

½ röd Paprika

1 dl strimlad Purjolök

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Ekologisk Citronpeppar

1 tsk torkad Timjan

Havssalt

Putsa bort senor och hinnor från levern. Bryn bitarna runtom i vitlökssmöret.

Tillsätt små paprikatärningar och purjolök, låt fräsa med en liten stund.

Krydda med citronpeppar, timjan och salt. Häll på vinägern och låt puttra ett par minuter.

Lägg upp på assietter, skeda smöret över. För en lite mer mättande måltid, servera med Fetaostbullar.

Här nedan en bild på ett annat av mina favorittilltugg, Gravad Älgstek med källarlagrad Ko-ost från Kittelbergets Gårdsmejeri.


Vitlöksdoftande fläskfilégryta med ”crushed potatoes” och lite hur ni tänker kring griskött?!


Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.

Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.

Bodalsgris har även blogg man kan följa >>

Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.

En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??

Det hade jag tyckt varit väldigt kul! :-P Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?

Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott! ;-)

Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat; 
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså.  Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.

Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.

Var finns köttet att köpa? 
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)


Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se 


Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén  och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.


Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.


Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.


Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.


”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!


Smaklig måltid!

 

Tacopaj
Tacopaj
Källa: Imelda
Portioner: 4-5

Ingredienser:
Pajskal
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
2 tsk kallt vatten
1 ägg

Tacoköttfärs
Lite rapsolja och smör
2 små skivade gula lökar
Ca 400-450 g köttfärs
1 liten hackad solovitlök (kinesisk vitlök)
1 dl krossade tomater
1 dl grovhackad bladpersilja
Tacokrydda efter smak (köper du färdig så följ anvisningarna på paketet)

Topping
2 dl crème fraiche
120 g riven västerbottenost
6-7 halverade körsbärstomater

Gör så här:
Pajskal
Lägg mandelmjöl, sesamfrön, kokosnötsmjöl och pofiber i en mixer. Kör mixern en minut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form på ca 24-25 cm. Nagga botten med en gaffel.
Låt stå i kylen i en halvtimme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i 8-9 minuter tills den börjar få färg.
Låt svalna lite och fyll sedan med valfri fyllning eller med fyllningen nedan.

Köttfärs
Stek lök. Tillsätt köttfärs och vitlök och stek färdigt köttfärsen. Tillsätt tomat, persilja och tacokryddan och låt allt puttra en stund.

Topping
Blanda crème fraiche med ost och fördela över pajen som du fyllt med köttfärs. Tryck ner tomathalvorna och grädda pajen ca 20-25 minuter.

Servera gärna en god sallad till!
Bonnier Fakta och Stockholmsresan

I går var det en strålande sol och en isande vind i Stockholm  när jag klev av tåget.
Strövade i sakta mak fram till Sveavägen 56 där Bonnier Fakta ligger.

Fantastiskt roligt att träffa alla människor som jag bara pratat med och nu kan man se människorna och kontoren framför sig!

Vi pratade bakboken som nu är såld i 4.600 ex och vi pratade också framtid.

Lunchen intogs i Köttbaren med Lisa och Charlotta, supergott och trevligt!

När arbetsmötet var avslutat så släntrade jag iväg längs Sveavägen och ner Kungsgatan mot Centralstationen och på vägen dit gjorde jag en sväng in på Hötorget och alla marknadsstånden.
Jösses!! Efter att ha gått någon minut där så trodde jag att jag befann mig i Egypten-Luxor och marknaden där, var bara värmen som saknades… ;)
Man skrek och gapade på alla som var på hörbart avstånd.
Damen kom hit! Damen vill köpa jordgubbar för 10 kr! Damen vill köpa sparris!
Jo, man har blivit dam nu ;)

Här i Borås finns också marknadsstånd men aldrig att några gapar så. kanske det är olika  i olika städer… men helt klart inte min grej, jag går ifrån sånna ställen där man gapar, jag handlar hellre från de som inte gapar.

Men trevligt och spännande var det med detta korta intensiva besök. Hoppas få komma tillbaka igen och få träffa alla goa människor!

 GLAD PÅSK!

 

 

Bloggar etiketter: ,

Fikabröd i muffinsplåt
Fikabröd i muffinsplåt
Källa: Sockerfritt
Portioner: 6

Ingredienser:
4 ägg
2 tsk fiberhusk

1,5 dl mandelmjöl (ev annat nötmjöl)
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl pofiber
1 msk havrekli ( 2,7 g kolh)

1 krm malen kardemumma (alt. brödkrydda)

strö ovanpå: 6 nypor solrosfrön

= ca 900 kcal totalt

= 6 stycken = ca 150 kcal styck
Gör så här:
Gör så här:

sätt på ugnen på 200 grader, ta fram muffinsplåten

Vispa med elvisp 4 ägg 1-2 min tills de blir fluffiga, tillsätt 2 tsk fiberhusk och vispa ihop snabbt, låt stå 5 min och svälla lite

Mät upp och mal 1 dl mandel till 1,5 dl mandelmjöl, eller köp färdigt mandelmjöl

tillsätt till mjölet linfrökross, pofiber, havrekli, kardemumma och blanda

Ta en slickepott eller stor sked och vänd ner mjölet i äggvispet, rör ihop lite lätt så smeten blandar sig. Jag använder inte elvispen här då luftigheten i de vispade äggen kan sjunka ihop mer då.

Klicka upp ca 2 msk smet i varje form i plåten, eller i 6 stora muffinsformar i papp eller silikon

Grädda ca 16-18 min i mitten av ugnen

Jättegott bröd som macka, och med kardemumman i nästan som en go bulle, så istället för att kalla de för bröd har jag döpt de här till fikabröd

med en klick smör på varje halva + ca 30 g 28% hårdost blir en fikamacka ca 300 kcal
Vinnaren av Le creuset grytan i soppduellen :


Drygt 80 recept på olika soppor har ni lyckats tipsa om till denna tävling. Jag önskar jag hade tid att publicera samtliga era bidrag, men istället länkar jag till dom här >>

Vinnaren till denna stora Le creuset gryta är med följande recept  :

Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

”För många år sedan blev jag bjuden på en majssoppa som var så otroligt god. Mustig smak där majsens sötma balanserades väl och soppan hade en härligt skummig konsistens. Sedan dess har jag experimenterat och kommit fram till ett eget recept. Majs är en smart bas till en soppa eftersom man alltid kan ha det på lut i frysen. Tillbehör till soppor är viktiga. Majssoppan serverar jag helst med baconquesadillas”

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 selleristjälk
1 msk neutral rapsolja
3 dl frysta majskorn
5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
1 dl grädde
salt och peppar
1 dl lättmjölk
färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

4 tortillabröd
2 msk smör
2,5 dl riven lagrad ost
1/2 paket bacon
1/4 purjolök
Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

Mixa sopppa just innan servering. För extra skum värmer man lite lättmjölk och vispa den skummig. Toppa soppan med mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

Fröken Dill – Grattis!!
Maila mig (kryddburken@telia.com) dina adressuppgifter så kommer en finfin gryta till dig på posten.


Utlottning i samarbete med Knorr

 

LCHF för familjen och Anna Halléns kyckling i ugn

Har precis fått hem Anna Halléns nya bok LCHF för familjen och vilken fin och superviktig bok!
Många härliga recept och Birgitta Höglunds recept är ju alltid lika bra och välgjorda.
Birgitta är ju också aktuell med en kokbok, LCHF för seniorer.

Härligt att man här vågar ta ut svängarna lite med mer grönt så som morot och också lite frukt så som äpple.
Jag tycker absolut  att när man är ung, smal och frisk kan man äta en mer liberal LCHF. Att Anna också verkar vara av den åsikten är kul.
Ursrungs LCHF kom ju till för överviktiga och sjuka människor, oftast med diabetes. Alla behöver äta en så strikt LCHF.

Det räcker att utesluta de allra värsta kolhydraterna och där är jag och Anna överrens igen, allt spannmål/gluten bör bort ur allas kost.
Härligt att få läsa om gluten och vad det kan ställa till med och jag hoppas fler och fler förstår denna “sjukdomsalstrare” och väljer bort det ur kosten. LCHF är ju naturligt fri från gluten!
Sedan nämns andra mkt viktiga saker och det är omega 3 och 6, bra att det pratas mkt om detta, viktigt för vår hälsa det också.

Detta är en bok jag rekommenderar starkt till alla barnfamiljer, skolor och dagis! Särskilt till alla de som lagar mat på våra instutioner till de mest värdefulla i våra liv, våra barn.

Vi har också provat att laga något gott recept ur boken och valet föll på Annas Kyckling i ugn. Det hade lika gärna kunnat bli vad som helst, för det finns mycket gott i boken, men då vi hade tinad kyckling framme blev det detta.
Kyckling filé
bacon
champinjoner
Creme fraiche
chilipulver och paprikapulver

Jag delade kycklingen i något mindre bitar och la i en ugnsfast form ( receptet är att lägga ut hela kycklingen).
Fräs upp bacon och champinjonerna och slå på creme fraiche och krydda.
Häll såsen över kycklingen och strö 2 dl riven ost över, gratinera i ugnen i ca 20-25 min i ca 200 grader.

Supergott med en kall krispig sallad till!

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,