"LCHF-snickers"

Källa:
Portioner: ca 70 bitar

Ingredienser:
400 g mörk choklad 70 % (använde lindts, 2 kakor)
200 g smör
350 g jordnötssmör utan socker ( ex green choice, kung markatta)


Gör så här:
Jag använde en rund form med löstagbar kant modell lite större, men går nog bra med en ugnsform eller vad som..

Smält 200 g choklad och 50 g smör i vattenbad. Smöra formen lite i botten så det inte kommer fastna så mycket. Häll ut chokladen, bred ut till ett lager och ställ in i frysen så det stelnar. Koka upp 100 g smör och 350 g jordnötssmör. Bred ut detta ovanpå chokladen och ställ in i frysen igen (måste stå nu typ en halvtimme för att stelna). Smält resten av chokladen och smöret i vattenbad så länge, 200g + 50g. Häll detta pch bre ut i formen, och sen in i frysen igen tills allt har svalnat och stelnat. Sedan skar jag bara upp allt i kuber, typ engelsk konfekt-style. Förvara i frysen eller kylen, smälter i rumstemperatur.
Funderade på om man kan hacka upp lite jordnötter och strö över när man hällt på den sista chokladen men gjorde aldrig det..

Supergoda tycker jag iaf, inte söta såklart men stillar suget om man nu har något. Och ganska mäktiga så det räcker med 1-2 stycken.. Gillar man snickers så är detta ett bra alternativ =)
Skaldemans ratio blev 1,6. =)
LCHF recept för Panerad rödspätta med stuvad spenat

Ett gott fiskrecept för dig som ter enligt LCHF. Ca 3 g kolhydrater per portion.

LCHF Panerad rödspätta med stuvad spenat
Portioner: 1-2 st

Ingredienser
200 g rödspätta
1 dl pofiber
1 ägg
200 g hackad fryst spenat
1/2 dl grädde
vitpeppar
salt
smör

Gör så här
Vänd ner rödspättefiléerna i ett uppvispat ägg och sen i pofibern. Om ni vill kan ni krydda upp pofibern för mer smak.
Lägg en klick smör i en varm panna, så det riktigt fräser. Ner med de panerade filéerna. Stek ganska hårt, så det blir en bra yta utan att bränna. Vänd några gånger , eftersom filéerna är så tunna tar det inte lång tid innan de är klara.

Lägg lite smör i en kastrull och ner med spenaten. när spenaten blivit varm och fallit isär lite så ner med grädde och kryddor och smaka av.
Sen är det bara att servera!

Ca 3 g kolhydrater per portion.

LCHF recept för köttbullar i wook med tzatzik

En snabb lagad och god lunch!


LCHF köttbullar i wook med tzatzik
Portioner: 4 st
Tid: 20 minuter

Ingredienser
Hemmagjorda köttbullar :

500g blandfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 finriven gullök
krydda efter smak med:
salt, peppar
Hackad färsk basilika
timjan
Sweet chili krydda
Röd curry
1/5 hackad färsk röd chili
BBQ krydda
oregano
riven parmesan

Till Wooken

1 paket hackad bacon
1/2 skivad squars
1 burk hela champinjoner ( Färska går oxå bra )
1 gullök
1 pressad vitlök
Svartpeppar

Tzatsiki:

Turkisk eller grekisk yoghurt
Riven gurka
Pressad vitlök
Salt och svartpeppar

Så här gör man:
Blanda alla ingredienser till köttbullesmeten och rulla dom till lagom storlek, stek dom så dom får en fin yta, behöver inte bli klara ordentligt.

Ta sedan upp dom ut stekpannan och lägg dom på en tallrik, använd samma panna och stek först baconen och ha sedan i resten av wooken, när det fräst en stund lägger du i köttbullarna igen så allt får ta smak! Själv tycker jag att det ska va lite tuggmotstånd på grönsakerna men det är självklart helt efter smak :)

Tips: Stek i riktigt smör eller så använder ni solrosolja vilket är kolhydratfritt! Samt att när ni rivit gurkan och lagt det i ett durkslag eller kaffefilter så strö lite salt på, det drar ur vätskan från gurkan innan ni blandar ner det i yoghurten

Hoppas det smakar lika bra för er som det gjorde på min lunch!

Knyte av grillad kalkon med ägg och ricottaost
Knyte av grillad kalkon med ägg och ricottaost
Källa: Lissfit
Portioner: 1

Ingredienser:
4 tunna skivor (55 g) grillad kalkon (jag använde Bröderna Nilsson's)
1 ägg
1/2 liten körsbärtomat i bitar
1 stor matsked Ricottaost
1 matsked smör

hackad färsk bladpersilja, seltin och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på kring 180 grader. Smörj en liten eldfast ramekin / portionsform lätt med lite sesamsolja (eller raps-/olivolja), lägg kalkonskivorna ner i formen så de formar en "kopp" (täcker botten och väggar), knäck i ägget (forsök gärna att hålla den läckra gulan hel), lägg så tomatbitarna, ricottaosten och bladpersiljan på och ringla till slut grädden över.

Toppa med salt och peppar efter smak. Gräddas i ugnen i kring 15-20 minuter - lite beroende på hur du vill ha gulan. Ta ut formerna och låt dem stå och vila en liten stund innan de serveras mumsigt ljumna.. mmm!
God morgon fredag!


Gomorron!! :-P Det är fredag, å det bubblar så härligt i hela kroppen, vet inte varför men det är väl helgen som stundar och att ha familjen ledig och hemma som bara känns så bra. Solen skiner, fåglarna kvittrar och det jag ser fram emot allra mest just nu är kvällen ute på gården med Nicke och Joline och bara mysa framför elden… Jag förberedde en liten överraskning igår som jag har gömt till stunden i TV-soffan ikväll också… Ska visa lite senare.

Vill ni ha ett himla gott smörgåstips så ska ni ta favoritbrödet i två delar, gärna en grov fralla eller baguette. Bred på philadelphiaost, isbergssallad, prästost, skinka eller rökt korv, tomatskivor, salt och philadelphiaost på översta brödet. Packa in i lite smörpapper och kör i micron 10 sekunder! Osten ska inte smälta, det ska bara bli så där ljummet gott och med en kopp kaffe till så känns det alldeles nybakat och passar extra bra just en fredagsmorgon. Prova! ;-)

Mandelvåfflor till Våffeldagen och medverkan i Meny i P1

Våffeldagen

I helgen välkomnas nyligen inträffade Vårdagjämningen med våffelkalas på många håll.

Förr hette det Vårfrudagen, men det blev senare i folkmun kallat Våffeldagen.

Idag kommer mitt bidrag till firandet, så Du kan förbereda våfflorna.

Det är ett både gott och nyttigt recept på våra traditionella våfflor, hämtat ur min kokbok LCHF för seniorer. Helt glutenfritt förstås.

Här en bild på boken från senaste numret av Bokspegeln, medlemstidningen för Bonniers Bokklubb.

Våfflor passar närsomhelst på dagen. Kanske som frukost med Crème Fraiche och Bär.

Eller som lunch med Keso, Kaviar, Purjolök och kokt Ägg.

Istället för en smörgås, ett våffelhjärta med pålägg smakar alltid gott till en kopp kaffe.

Våfflan kan också bli en hel middag eller kvällsrätt med Rökt Lax och Avocado. Bild på den syns under dagens recept.

Våfflor med Smör, Ost och Geitost passar riktigt bra som utflyktsmat på skidturen eller skogspromenaden i helgen, beroende på var i landet Du bor.

Det hade vi ofta med på utflykterna till skog och fjäll när jag var liten, antingen det var bärplockning eller skidåkning.

Bilden på våfflan med hjortron här ovan är från kokboken, den är fotograferad av Mikael Eriksson.

Den och alla andra bilder till boken togs en solig vecka i somras, många på min blommande balkong.

Nu är det långt ifrån soligt, det har regnat i flera dagar här i Östersund.

Igår satt jag därför gärna inne, bänkad framför radion för att lyssna på Meny i P1. Där skulle jag göra min debut i Riksradion.

Men jag lyssnade förgäves, eftersom hela Sveriges Radios nätverk slogs ut just när programmet skulle starta.

Tur då att det gick att höra på nätet i efterhand, det kan Du göra Här. Inslaget med mig kommer ca 29.35 in i programmet.

Det kan också lyssnas på vanligt vis i en radio på repriserna, kl 00.05 eller 14.00 på lördag den 24 mars.

Hela programmet genomsyrades av tanken på mat med lite kolhydrater.

Jens Linder, matskribent i DN, lagade kolhydratsnåla läckerheter till sin kommande kokbok.

Fia Gulliksson som leder programmet, intervjuade mig när vi stötte på varann på bussen häromdagen.

Fia är en välkänd matprofil från Östersund, som jobbat mycket för att sprida kunskapen om naturlig mat genom Slow Food-rörelsen.

Hemma på gården nere vid Storsjön driver hon och familjen en liten restaurang i båthuset. Där används bara ekologiska, lokala råvaror.

Här hittar Du restaurangens hemsida, Båthuskrogen.

Mandelvåfflor 1 stor eller 2 små

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ dl mald Mandel

1 tsk Fiberhusk

2 tsk smält Smör

½ tsk Bakpulver

½ krm Salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk under vispning. Rör ner smält smör i äggsmeten, smaksätt med salt.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smält smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan smeten läggs i.

Smeten blir ganska fast, så bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun. Servera med vispad grädde och hjortron.


Smördegsinbakad köttfärsrulle


Kvällens middags-betyg; ”Det här var det godaste jag ätit på väldigt länge” och så säger bara min man när det verkligen är något han tycker är gott, även om han sagt samma sak dagen innan. ;-)

Födelsedagsmiddagen till mitt stora hjärta såklart! Han fyller 37år idag! Grattis till dig min älskade gubbe, du ger mig allt och lite till. Både i själ och hjärta, älskar dig!

Och i vanlig ordning så var det köttfärs som önskades till middag. Även om fantasin tryter ibland så fick jag nog till de ikväll. Biffar, hamburgare, frikadeller och köttfärslimpor. Tacostallrikar, järpar, köttbullar och köttfärssåser… Jag har gått igenom det mesta men ikväll blev det smördegsinbakad köttfärsrulle. Så gott med bara en enkel sallad och vitlökssås till.

Det här behöver du : 
1 kg färs (blandfärs alt. nötfärs)
2 gula lök
2.3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika (mild)
3 msk oxfond, tärning eller egen
En skvätt vatten (ca 1 dl)
½ dl grädde
½ tsk malen vitpeppar
Salt & peppar

2 ark, färdigkavlad smördeg på rulle
1 ägg
3 tsk sesamfrön

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök. Pudra över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, malen paprika och fond. Sänk värmen och slå på vatten + grädde, låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen ska vara ganska fast för att färsen inte ska ”rinna” för mycket när den är inbakad.

Förbered två ark färdigkavlad smördeg. Lägg dom omlott och ”limma” ihop med lite vatten och tryck samman med fingrarna. Fördela färsen över ena långsidan. Rulla ihop med hjälp av smörpappret som smördegen ligger på. Nyp ihop ändarna. Pensla med ett uppvispat ägg och strössla över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills rullen fått fin färg.  Servera med en god sallad och vitlökssås.

Vitlökssås :
1 burk creme fraiche (2dl)
1 solo vitlök (alt. 2 vitlöksklyftor)
Salt & vitpeppar
Lite pressad citron

Färs och gul lök får bryna ihop.


Lägg sedan ut färsen längs ena långsidan av smördegen och rulla ihop.


Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön.


Ca 25 min i 200 grader. Låt den gärna ”stå till sig” 5-10 minuter före du skär upp den.


Här har jag isbergssallad, tomat, rödlök, timjan och några varv med pepparkvarnen.


Lovely! ;-)


Det var verkligen supergott! Prova, om ni inte gjort det tidigare. Man kan även göra den enligt LCHF med äggsmet som en pannkaksrulle fylld med färs.


Självklart fick han dessert på sin födelsedag också. Rulltårtsbakelser med jordgubbar, hallon och blåbär. Mer om det imorgon! :-P

Hur ofta äta lchf-bakverk?

Den frågan dyker upp titt som tätt.

Många lever ju kvar i det gamla tänket om att när man fikar och äter bakverk då syndar man och äter något väldigt onyttigt, och det får man göra sparsamt, helst inte alls ;)

Numera när det går att baka fina “nyttigapåriktigt” bakverk med kokosnötsmjöl och mandelmjöl har ju bakverk i många fall blivit mat.
I ett tidigare inlägg här på bloggen jämförde jag omelett med en kaka och i vissa  fall blir det mer kolhydrater i en omelett jämfört med många lchf-bakverk.

Men hur ofta tycker jag man då kan äta lchf-bakverk?

Varje dag skulle man kunna säga, men inte alla måltider varje dag.

Jag tänker så här, äter man omelett eller ägg varje dag i en måltid så spelar det ju mindre roll om du ibland hällt kokosnötsmjöl o kakao i eller om du hivar purjolök o paprika (kolhydratsmässigt). Givetvis innehåller paprika och purjo andra saker än kolhydrater. Vilket kakao och kokos också gör.

Viktigt är variationen över dagen och veckan, att äta varierat av ägg, fisk, kött, fågel, skaldjur, smör och grönsaker över dagen.

Men om du ex alltid äter en omelett till lunch, kan väl den lika gärna bytas ut till en lchf-kaka ibland? Dock skulle jag tröttna på att äta en mat-kaka varje dag ändå.

Andra tycker man bara ska äta lchf-bakverk till lyx och högtider. Man gör som man vill…

Men det som är den stora poängen här är ju att vi numera alla kan släppa på denna “onyttighetsångest” som var förknippat med tidigare kakätande och numera glädjas åt att vi kan baka mat och nyttiga bakverk på riktigt!

Att vi kan bjuda på mat-bakverk till alla och ingen behöver få ångest över att man frossar eller tar en eller två bitar till!

Så ÄT BARA! 

 

Bloggar etiketter:

Påskpynt och fint på bordet!


Oj, oj , oj va dagarna bara flyger fram alltså! Jag har tusen och åter tusen saker att göra o fixa, posta, hämta och styra upp med, samtidigt är lillkillen sjuk och hostig och imorgon fyller älskade gubben min år! Jag har inte riktigt hunnit varva ner sen den dan jag kom på att Kryddburken skulle fira 5-års jubileum. Då tog det ”fjutt i veken” vill jag lova men de lugnar väl ner sig snart! ;-)

Lite godis för själen behöver man också ha så ikväll bjuder jag på lite påskfint till köksbordet. Kunde ju inte låta bli när jag var på Mittbrodt´s sist för nån vecka sen. Är helt galet förälskad i sån här trådslöjd? Heter det så?! Jag planterade ”hjärtan på tråd” i den stora hönan tillsammans med två andra ”pinn-höns”. Ägghållaren är ju bara för läcker till påskbordet också! Kanske skulle måla, eller färga lite ägg?! Har nog gjort det nån gång med lök och gummiband innan jag kokat dom, det blir himla fint och med rustik känsla! Tips på fler färger man kan ”koka”??

Tycker inte om porslinsfigurer och annat påskpynt, det blir så himla ”plockigt”, precis som när alla tomtar ska fram till jul, för då ska verkligen ALLA tomtar fram vare sig det är porslin, tyg eller papper! Barnens pyssel brukar dock alltid få pryda bord och väggar i köket och det blir alltid lite (läs mycket) extra kring högtiderna. Dock pysslar dom SÅ mycket att jag får ta ner och byta ut var o varannan vecka för jag blir hela tiden uppdaterad med nya teckningar och tillverkade prydnadssaker så jag skulle lätt kunna öppna ett museum! :-P Vilken fantastisk kuriosa för dom när dom blir vuxna!

Påsken är lättsam så för jag pyntar BARA köksbordet, samt blommor inne och ute. Påskliljor och andra lökar är ju sååå vårigt och färgglatt så det kan jag inte motstå! Fick en fin gammal kopparkittel av Nicke idag, (modell STOR) på smidesställning som jag tänkte plantera murgröna och lite lökar i till helgen. Påskriset är ju också ett måste med vackra fjädrar men det tar vi inte in förrän tidigast långfredag! Brukar ni påskpynta mycket hemma hos er? 

Imorgon blir det alltså födelsedag här hemma i Öjkroken! Nicke fyller 37år!! Herrejösses va gammal han har blivit, minns det som igår när han fyllde 30år och vi höll på bygga på huset! Han fick smörgåstårta och en fin ”dyr-klocka” med gravering som vi skramlade till från hela släkten. Den har han än idag, och huset är färdigbyggt och sju år har passerat! Även i äktenskap går tiden i rasande fart, det måste ju bara bero på att man har så in i helsikes roligt hela tiden så man hinner inte med!? ;-)

Självklart blir det ”pappa-middag” med KÖTTFÄRS, som är hans favorit… Börjar bli svårt att hitta på nya rätter nu tills hans födelsedagar men jag har ett ess i skjortärmen som vi ska laga till imorgon. Mer om det och dessert imorgon som sagt!


Pärlhyacinter… Men inte riktiga! ;-) Dom är såå läckra tycker jag!

 

 

Joline bloggar : Knäckiga äppelmuffins


Hej! Igår bakade jag äpple och kanel muffins dom blev jätte goda. Alltså dom smakar som en dröm, dom goda äppelbitarna och den ljuvliga kanelen. Mums! Mamma har lärt mig att dela upp torrt och blött i två skålar och sen blanda allting då blir det jättebra. Om man inte gillar kanel kan man ta kardemumma istället, det blir också jättegott.

När man har rört ihop äpple, kanel och socker blir det kvar som en saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom, då blir dom extra knäckiga! ;-)

Här kommer receptet :

16st
Det här behöver du :
2 äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel

4 dl mjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver

125 gram smält smör
2 dl yoghurt el. fil (naturell)
1 ägg
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala äpplena. Skär dom i små tärningar. Lägg i en skål och blanda med socker och kanel, låt stå en stund.
Ta fram två skålar. Mät upp dom torra ingredienserna i en skål och de blöta i en annan. Rör ihop alltsammans. Tillsätt äpplena. Fyll muffinsformar nästa ända upp till kanten och ställ ner i muffinsplåt. Häll över saften från äppel-skålen på muffinsarna. Grädda i 30 min i 175 grader.


Äppelbitar som jag skurit och kryddat med socker och kanel. Om dom får stå en stund blir dom marinerade och det blir lite saft i botten som man kan hälla över muffinsarna innan man gräddar dom.  Då blir dom knäckiga och goda!


Jag la till en deciliter mjölk i receptet också men det står inte med här, å de blev 16 st! Jag ritade FÖRE jag bakade, hihi! ;-)