Kyckling i stark sås

kyckling_wok_het_sås_asiatisk_mat_recept
Efter en sen frukost (idag också) med uppstekta kroppkakor från gårdagskvällen så tänkte jag att det skulle bli en riktigt lat, härlig söndag innan allvaret sätter igång imorgon igen… ;-) Barnen plockade fram ritblock och pennor och dukade om köksbordet till en regnig innedag med pennorna i högsta hugg.

Kära maken placerade sig framför datorn och ”Blocket” o jag vet inte riktigt VAD som flög i mig när jag började plocka av julgranen helt i det blå, så rofyllt och mysigt allting… Om jag bara kunde begränsa mina impulser ibland och låta det stanna vid en tanke och inget annat!?

Sen åkte granen ut… Det var ju meningen förstås, lite barr å så dammsuger man väl upp i ett nafs… Men sen då??

Nånstans där i förbifarten råkade jag nämna för gubben att vi kanske skulle hjälpas åt å fixa lite i garderoben, plocka upp lite lådor på vinden och kanske… VIPS – TJOHOPP – JÄDRANS VILKEN GALOPP så va vi igång!!

Herregud vad allting tog fart från en stilla söndag till en närmast likt fullbemannad lastkaj på DHL i värsta rusnings-lastningen eller nånting… Lådorna flög till höger och vänster och det rensades, och garderoben blev tom och städad, julgardinerna åkte ner i ett svisch. Adventsstakarna, juldukar, tomtar, lyktor, glitter och kransar! ALLT PÅ EN GÅNG!!

Jag ska verkligen inte gnälla då jag har en flyttgubben till karl men herregud va tungt allting är när man ska kånka och bära kartonger och stuva, lyfta upp för vindstrappen och ha sig… Svettigt och stressigt!!? Hellre så städar jag nog ihjäl mig… Men när Nicke är i farten då går det undan! Å när en annan sliter så svetten sprutar för att få tyngsta pjäsen som skulle upp på vinden att ens rucka på sig så kommer han ner och tar den under en arm och knatar upp för vindstrappen lätt som en plätt… Jag tror det är starke Adolf jag är gift med, eller nåt sånt! ;-)

Men nu är det gjort! Ja – julen är utdansad alltså! Garderob o vind städad, rensad, fylld, köket i ny skrud, inte ett spår av minsta lilla tomte finns längre… :-P

Nu ska jag jobba dubbelpass i dagarna två nere i stan så de va ganska skönt å få det gjort faktiskt! Har ni julen kvar ännu, eller har den åkt ut??

Söndagsmiddan idag blev en härligt god kyckling i stark sås. Bara att lufta fjädrarna och snyta snoken nu – det här är GOTT!! Vi hörs imorgon… Gissa vem som ska sova gott snart… ;-)

6 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Smör till stekning
1½ msk maizenamjöl
Salt & peppar

Såsen : 
½ purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk finhackad ingefära
1 röd färsk chili (spansk peppar)
1 pressad citron
1 pressad lime
½ liter stark kycklingbuljong el. fond
2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk tomatpuré
2 msk kikkoman soya
2 msk hoisinsås
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk flytande honung

2 burkar skivade vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk hela champinjoner

1 bukett broccoli, delad i mindre bitar, lätt förväld i saltat vatten

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Smält smöret i en stekpanna. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet, salt och peppra och rör om. Lägg upp på ett fat vid sidan om sålänge.

Vispa ur pannan med kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av.

Tillsätt sist av allt vattenkastanjer, minimajs, böngroddarna, champinjoner och broccoli.

het_sås_kyckling_thai_asiatiskt
Förbereder söndagens middag!

kyckling_kyckling_het_sås_wok
Kycklingen är brynt med salt o peppar.

het_sås_kyckling_asiatiskt_mat_recept
Såsen är på gång. Här har vi massa goa, starka saker… ;-) Kycklingbuljongen ska snart slås i, DÅ kan man börja smaka av!

wok_grönsaker_minimajs_vattensakstanjer_böngroddar
Minimajs, böngroddar och vattenkastanjer… Om man älskar vattenkastanjer så tar man två burkar! Om man älskar burkchampinjoner så tar man en sån burk också! ;-)

kyckling_het_sås_asiatisk_mat_recept
Här har vi den, kyckligen i stark sås. Och så spetsar vi till det med lite härlig broccoli också!

kyckling_i_stark_sås
Smaklig måltid!

The post Kyckling i stark sås appeared first on Kryddburken.se.

Ost & chilisnittar med honungsdip

chili_ost_snittar
Tjoho vilket jädrans gott fredagsmys det bidde ikväll! :-P
Jag fick inspirationen från en bild som Nette (Kardemummagumman) la upp på facebook häromdan. Jag har dock gjort en egen version med lite knaprigare, ostigare snittar med dip till. Årets första fredagsmys känns det som och detta var gudagott så ni är nog tvungna att prova tycker jag!

1 plåt med snittar
Det här behöver du : 
1 stor baguette eller två små
1 dl creme fraiche
5 cm purjolök
6-7 skivor salami
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

Topping : 
2 nävar riven ost
Persilja
Chiliflakes

Dip (bara att röra ihop) : 
1 dl creme fraiche
½ dl gräddfil
1 msk honung
En gnutta malen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär baguetterna i skivor ca 1½ cm, lägg på plåt med bakplåtspapper. Rör ihop röran med creme fraiche, finhackad purjolök, salami och vitlök. Krydda med chilisåsen, salt & peppar. Bred ut/fördela röran på snittarna. Toppa med riven ost och chiliflakes. Gratinera i 225 grader ca 10-15 min.

Toppa med persilja och servera med en mild dip.

vitlöksbröd_ostsnittar_snittar_chili
Baguetteskivor med en röra på creme fraiche, salami, purjolök och chilisås.

ostsnittar_chili_baguette_vitlöksbröd
Toppad med riven ost och chiliflakes. Gratinera ca 10 – 15 min i 225 grader.

vitlöksbröd_röra_snittar_ost_chili
Strössla över persilja och servera med en mild honungsdip.

The post Ost & chilisnittar med honungsdip appeared first on Kryddburken.se.

Jordgubbsfrosting
Jordgubbsfrosting
Källa: Chewpakka
Portioner: 2

Ingredienser:
50 g cream cheese (typ Philadelphia)
2 msk sötningsmedel
1 krm vaniljpulver
1 dl jordgubbssås
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Mixa jordgubbarna med stavmixer till en sås. Vispa ihop cream cheese, sötning, vaniljpulver och jordgubbssåsen till en smet. Tillsätt grädden (ovispad) och vispa fluffigt och inte för hårt. Servera med krossad choklad eller några bär.
Gnocchi i het tomatsås

gnocchi_het_tomatsås
Är det nånting man saknar efter julmat o nyårsfirande med festmåltider den ena efter den andra så är det PASTA!! Hur gott är det inte med pasta, eller som här gnocchi som är små degknyten gjort på potatis men som smakar ganska likt pasta men ändå inte! :-P Brukar ni laga gnocchi förresten??

Till just gnocchi tycker jag det är absolut godast med en härligt, fräsch tomatsås med extra mycket hetta förstås för är det något som saknas vid juletid så är det väl chili på julbordet, inte sant? ;-)

4 port
Det här behöver du : 

1 förp gnocchi 4 port

1 burk plommontomater
1 stor gul lök
1 röd chili, spansk peppar
Svartpeppar från kvarn
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 nypa socker

3 dl grönsaksbuljong
1½ dl gräddmjölk
Salt & peppar
1 näve färska små plommontomater
Ärtskott

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala och hacka lö och vitlök. Skölj chili och finhacka. Smält smör i en stekpanna och fräs på löken tillsammans med vitlök, chili, oregano, svartpeppar och en nypa socker.

Slå på plommontomaterna från burk, tillsätt buljongen och sänk värmen så tomatsåsen får puttra sakta ca 30 min. Tillsätt gräddmjölken och låt koka ihop, red ev av såsen med en gnutta maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar.

Fräs på gnocchin i en annan panna med lite olja så den får fin färg, salta och peppra. Servera gnocchin i tomatsåsen med färska små plommontomater och ärtskott.

gnocchi_tomatsås
Enkla ingredienser, precis vad man längtar efter nu när allt julmat och nyårsmenyer är över! Fräscht och gott.

tomatsås_gnocchi
Doften av god tomatsås som puttrar på spisen med chili och vitlök… Inte mycket som slår det! ;-)

gnocchi_tomat_tomatsås
En liten skvätt gräddmjölk om man vill för att runda av och binda ihop smakerna, det behövs inte mycket men ger stor smakskillnad.

gnocchi_tomatsås_recept
Gnocchin ska bara fräsas på hastigt i het stekpanna så den får lite färg.

gnocchi_tomatsås_
S
en är allt redo att serveras. Njut! :-P

The post Gnocchi i het tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu??

kryddburken_nytt_år_resume_kuriosa_sammanfattning
Ja vad händer med Kryddburken nu??
Många bloggare släpper sina rötter och styr kosan vidare, slår sig samman med likasinnade, hittar nya vägar och en del lägger ner helt eller kanske byter schanger och innehåll totalt…

Jag kommer inte flytta min Kryddburk nånstans!
Jag kommer fortsätta skriva om recept, mat, livet på Öland och norrland i mitt hjärta. Jag kommer faktiskt inte att ändra på något – för jag älskar det jag gör här och nu! Självklart bjuds det på en del spännande inslag, tävlingar, gästbloggare och påhitt men inget som förändrar helheten och det jag byggt upp under alla år.

- Ja, då vet ni det! :-P  

Som vanligt bjuder jag på lite statistik såhär i början på nyåret och missa för guds skull inte alla trevliga/knasiga/roliga sökord lite längre ner!

Kryddburks-fakta :

  • Under 2012 publicerades 389 st inlägg (förra året 348 st)
  • 9 st tävlingar har hållits (8 st förra året)
  • 5-års jubileum har firats med massor av härliga samarbetspartner under året!
  • Årets mest trafikerade dag inföll den 4 april med 12154 sidviningar!!
    (Ni slog därmed förra årets rekord då den mest trafikerade
    dagen var just nyårsafton 2011 med 11427 sidvisningar.)
  • 3295 st följer Kryddburken på Bloglovin (förra året 2288 st)
  • 2518 st följer Kryddburken på Facebook (förra året 1869 st)
Årets 5-i-topp populäraste recept enligt er läsare :

  1. Fyllda lövbiffsrullader i god skysås
  2. Italiensk buffé & 50års kalas
  3. Pinocchiotårta
  4. Rödvinsmarinerad hjortstek – så tillagar du en stek utan att misslyckas
  5. Pulled pork

Årets 10-i-topp sökord : 

  1. Kryddburken
  2. Smörgåstårta
  3. Pepparkakshus
  4. Äppelkaka
  5. Pinocchiotårta
  6. Muurikka
  7. Pulled pork
  8. Köttfärssås
  9. Köttfärslimpa
  10. Budapestrulle

Årets knasigaste/roligaste sökord :
Trollerimat, gelésoppa, rökta frallor, makaroner och röding, kalle anka, tortellini med nån jävla sås, hårigt renskinn, snattar nyårsmat, hamburgare av lera, snöhelvete, lappskoj, köttfärssås med klimp, lycklig sås, supmat, hungrig som en varg, kladdig kladdkaka, morgonstånd,…

Ehh… Jaaa…. Så kan de gå när man hittar hit! :-P  
Jag kan ju faktiskt upplysa er som blir lätt förbryllade nu att nån gelésoppa med rökta frallor, supmat och morgonstånd skriver jag inte om här på Kryddburken MEN de som knappat in just dessa ord i sin sökmotor har ändå haft oturen (turen?) att hamna hos mig! ;-) Det tackar jag ödmjukast för!

Jag avslutar detta inlägg med det största och viktigaste för mig…

STORT TACK, KÄRLEK & KRAMAR TILL ER & ETT GOTT NYTT ÅR!
Ni hänger väl kvar ni också va? ;-)

Jag tackar er alla för ett fantastiskt år med stort 5-års firande av bloggen, tack till alla er läsare som skriver kommenterar, mailar, påpekar, önskar, undrar och allt därtill och för att just DU läser här! Det gör mig glad och tacksam och även om jag inte kan klona mig själv som jag vill många gånger och även om jag är sen att svara på frågor/mail etc så läser jag allt, överallt. Inte bara när jag sitter vid en dator och har tid att skriva tillbaka lika snabbt men jag läser allt! Glöm inte de…

Tack till alla fantastiska samarbetspartner som kommit i min väg,
framförallt MUURIKKA.

nyår_skumpa_skåla
Välkommen år 2013! :-P

The post Kryddburken har passerat 2012 – året som gått och vad händer nu?? appeared first on Kryddburken.se.

Långlagat vildsvin

vildsvin_stek_ugn_recept
Vildsvinskött är riktigt gott. Rätt tillagat blir det ett kraftigt men mört kött som är enkelt att handskas med för att just vara viltkött. Rådjur till exempel kan vara knepigare då deras muskelfibrer är så tunna och fina då ett överarbetet rådjurskött blir lätt ”mjöligt” i konsistensen.

Med vildsvin är det tvärtom, här ges utrymme för experiment och trots att köttet är så pass magert blir det lätt saftigt och mört men jag har några tips jag ska dela med mig av.

Vildsvin är en seg gris i sitt släkte, överlevnadsinstinkten är totalt, den tar sig fram i skog och mark som en ångvält och är inte rädd för något eller någon egentligen. Att möta ett vildsvin är inget man önskar på en skogspromenad…

Det är en tuffing med hård borst, nästan som en gigantisk igelkotte med humör som ilsk tjur. Att köttet (vildsvinet) vandrat fritt och ätit det den kommit åt och tycker om, stått emot väder och vind och har en utvecklad instinkt för att klara sig i skog och mark liksom sina jämnlika; älgar, räv, rådjur etc. sätter god viltsmak på köttet.

Smaken säger många är lika som vanligt fläskkött av gris men låt er inte luras av dom. En tamgris är så mycket fetare och har så mycket mer fläsk på kroppen just för att en grisuppfödning matar sina grisar med utvalt foder för att få stora feta skinkor. De lever heller inte i det vilda!

Vildsvinet är nog snarare en atlet i jämförelse. Här har musklerna arbetat hårt och det finns inte mycket fett på ett vildsvin. Smaken är vild, köttet magert 0ch muskelfibrerna tjocka. Här finns alltså utrymme för att själv lyckas i köket med goda marinader och lågtempererade tillagningar, för det är precis vad detta köttet kräver.

Marinera i kraftiga rödvinsmarinader, snåla inte med kryddor, var inte rädd att misslyckas och se till att du låter vildsvinet få ta lång tid på sig under tillagningen. Det vill säga att här passar låg ugnsvärme in alldeles utmärkt för ett saftigt, smakrikt och mört kött.

Det här behöver du : 
ca 2 kg benfri kotlett av vildsvin
1 flaska blossa vinglögg
1 dl mörk balsamvinäger
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk tomatpuré
4-5 vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : 
Putsa kotletten och bind upp den med steksnöre för mer jämnt fördelar värme när den ska stekas, samt att det ser trevligare ut när man skär upp.

Rör ihop ingredienserna till marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg i köttet och förslut påsen. Massera in marinaden runtom hela och låt ligga i kylskåp 2 dygn. Vänd på steken ibland och massera in marinaden då och då.

Slå bort ½ av all marinad och lägg steken i en ugnsfast form, slå på det som är kvar. Dra några varv med pepparkvarnen och strö över rikligt med flingsalt. Stek på låg temperatur i ugnen, ca 80 grader tills innertemperaturen på köttet visar 68 grader. Ta ut det och slå in i folié och låt vila. Skär upp i tunna skivor före servering.

vildsvin_marinad
Bind upp köttet för en snyggare form samt en bättre fördelningen av värmen när det steks i ugnen.

vildsvin_recept_tillaga
Stek i ugnen med hälften av marinaden kvar. 80 grader tills innertemperaturen visar 68 grader. Använd stektermometer.

vildsvins_stek
Köttet är klart. Ta upp det ur formen, slå in i folié och låt det vila.

vildsvin_benfri_kottlett
Skär bort steksnöret och skär upp vildsvinet i tunna skivor.

plankstek_vildsvin
Här åt vi tunna skivor av vildsvinet tillsammans med ryggbiff och fläskfilé på nyårsaftonens plankstek! Vitlökssmör, rödvinssky och bearnaisesås. Guuuudagott, saftigt och mört!

The post Långlagat vildsvin appeared first on Kryddburken.se.

LCHF recept för Buljongkokt kyckling med vitvinsås

Att sjuda kycklingen i buljong gör den saftig, och en liten rotfrukt i såsen gör den lite krämigare men kör du striktare LCHF så är det bara att skippa den.

Gör så här
1. Skör rödlök och morot i stora bitar och lägg tillsammans med kycklingsfileérna i en kastrull.
2. Tillsätt lagerblad och häll på kallt vaten så att det precis täcker. Ställ åt sidan.
3. Finhacka schalottenlöken och skala och skär jordärtkockan i bitar. Fräs i smör i en kastrull. Häll på vin och låt koka ner till hälften.
4. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka tills rotfrukten är mjuk.
5. Koka också upp kycklingen och låt sjuda ca 10 minuter. Skär dem sedan i sneda skivor.
6. Hacka dillen och lägg i såsen tillsammans med mjölk. Mixa såsen slät och smaka av med salt och peppar.
7. Koka sparrisen och servera med kycklingen och såsen.

Nyårsplanerna klara!

ciabatta_salami_bire
Godo morgon alla! *gäsp*
Är sent uppe idag, men himla skönt med sovmorgon ibland. Vad sägs om en ljummen, nybakad ciabatta med salami och brie? Det är ju ändå snart lunch så… ;-)

Sitter och klurar lite på nyårsmaten, vilket jag gjort länge ända tills det slog mig att vi fick en fin bit vildsvinskött när Pernilla m familj var här sist. Den har nu legat i marinad i 1 dygn och tidigt imorgonbitti åker den in i ugnen på väldigt låg temperatur tills den blivit färdig, gissar att den nog vill ha en 8-10 timmar på sig. Sen ska den få bli en del av nyårskvällens meny, nämligen plankstek!

Joline fixar desserten i år här hemma så den får hon presentera själv i ett eget inlägg lite senare.

Vad har ni för planera, jag är jättenyfiken och vill veta allt ni ska äta tack! ;-)  


Ja, planstek får det bli. Gratinerat duchessemos, vildsvin, ryggbiff och fläskfilé med två olika såser, baconlindade haricotverts och parmesamgratinerad tomat.

The post Nyårsplanerna klara! appeared first on Kryddburken.se.

Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza!

pizza_recept_pizzadeg
Att baka fredagspizza är vi många som gör, kanske lika många som köper hämt-pizza på söndagar. Hemmagjort är iaf godast och det behöver inte kännas krångligt och besvärligt eller ta lång tid, bara man är lite förberedd och planerar en smula i förväg.

När jag ska baka pizza och vet att jag HAR tid att förbereda gör jag nästan alltid dessa fyra steg i förväg :

  1. Degen
  2. Pizzasalladen
  3. Tomatsåsen
  4. Pålägget (skär skinka/salami, river ost)

Allt kan du förbereda både en och två dagar i förväg. En kalljäst pizzadeg håller sig i kylen, pizzasalladen blir bara bättre om den får ”stå till sig” nån dag och samma med tomatsåsen. Skära skinka, salami och riva ost går också alldeles utmärkt, bara in med det i frysen tills det är dags att baka ut. När pizzakvällen sen nämrar sig är det bara att värma ugnen och ”montera” sin pizza. Busenkelt! :-P

Här har jag bakat ut två pizzor med både rökt skinka, pepparsalami, champinjoner (såklart) och green jalapeno (inlagd på glasburk). Riven goudaost + mozarella.

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Om du gör pizzadegen nån dag i förväg behöver du inte ljumma degvätskan, utan låt den jäsa kallt eftersom den ska stå längre.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

pizza_salami_recept
Färdiggräddad!

pizzasallad
När man bakar egen pizza tycker jag man gott kan lägga energi på en riktig pizzasallad också, det blir såååå mycket godare då! Gör den från grunden och slaka vitkålen, och använd ättika!

pizza_med_salami_jalapeno
Fredagspizza i ett nafs! ;-)

The post Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza! appeared first on Kryddburken.se.

Kalops Husman – som jag längtat efter dig!

fransyska_kalops
Igårkväll ropade jag in herr ”Kalops Husman” i köket! Jösses va roligt med sånt besök, å som jag längtat efter att stå å pula med köttgryta igen, smaka a, krydda, puttra på, röra, reda, smaka av igen osv osv… :-P

En riktigt vällagad, långkokt kalops med fint kött från fransyska som fått småputtra på spisen i timmar, doften av kryddpeppar och lagerblad, en buljongsås som är så god att den går att äta med sked, och potatisen till, och mina älskade burkchampinjonerna… Ja, ni känner mig, jag kan inte va utan dom en dag till nu! ;-)

Fy, bubblans så gott och till detta pressgurka, rödbetor och söt vinbärsgelé… Blunda o njut… Gillar ni kalops??

Upp med handen alla som kokar sin egen kalops!?
Är vi så många kvar egentligen??

12 port
Det här behöver du :
4 kg fransyska
Smör till stekning
3 gula lökar
2 röd lök
½ purjolök (med grön blast)
5 morötter
1 msk hela kryddpepparkorn
2 tsk hela vitpepparkorn
5 lagerblad
2 msk tomatpuré
2-3 liter färdig köttbuljong, gärna hemmagjord alt. tärning/fond + vatten
2 msk mushroom soya
Soya color efter färg o tycke
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
En gnutta socker
2 burkar hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär köttet i grytbitar, bryn i stekpanna lite i taget och lägg sedan över i en större gryta efter hand. Slå på vatten så det precis täcker köttet. Låt koka upp på medelvärme & skumma av noga. du får skumma av i omgångar, ca 30 min, så du får en klar fin buljongsås sen.

Tillsätt buljongen. Inte allt på en gång eftersom vätskan kokar bort lite efter som. Späd på mer lite då och då istället.  Soya och ev. soya color för färgens skull. Skala och skär lök, purjo och morötter i grova bitar. Bryn i stekpanna på hög värme tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och tomatpuré. Häll sen över allt i den stora grytan med köttet.

Koka kalopsen på svag värme ca 3½-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag vill ha extra mört kött som bara faller isär så tiden är en smaksak.

Red grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar och en gnutta socker. Tillsätt 2 burkar hela champinjoner. Servera till kokt potatis eller potatismos, pressgurka, rödbetor & vinbärsgelé!

Det här är mitt ”standard-recept” där långkok, nötkött, lök, morötter, klar buljong, kryddpeppar och lagerblad är A och O. Sen är det förstås alltid kul att laborera med smaker med tomatsås, chili, vitlök etc. men då kallar jag det bara för köttgryta… En kalops är en kalops! :-P

lök_morötter_kalops
Lök, morötter, purjo, kryddor och tomatpuré får fräsa ihop i stekpannan några minuter innan dom åker ner i kalopsen.

koka_kalops_grytbitar
Köttet är brynt och här jag precis hällt på lök och morötter som fått fräsa i stekpannan tillsammans med kryddorna.
Nu ska de koka läääänge, lääänge… ;-)

kalops_recept
Såhär vill jag ha min kalops. Några stora, hela bitar finns kvar men såsen ska vara en riktigt köttsås med mört kött. Till hemmagjort potatismos är detta bland det godaste som finns! :-P

The post Kalops Husman – som jag längtat efter dig! appeared first on Kryddburken.se.