Chokladmousse ljus och mörk

choklad_dessert_mousse_ljus_mörk
Lördagens dessert gav verkligen mersmak och för den chokladtokige är detta ett riktigt säkert kort. Receptet på moussen (Per Morbergs) brukar jag ofta använda mig av men i större mängd, här ville jag bara ha lite av den mörka och lite av den ljusa så recepten är halverade men kan alltså dubblas om det behövs.

Istället för att servering i snygga fina portionsglas så tog jag lite vad jag hittade i skåpen som glöggmugg, syltburk, ljuslykta och en vanlig glasburk… Det blir lite olika storlekar på portionerna förstås, så här kan man ta en liten, stor eller mittemellan, helt å hållet vad man är upplagd för och dessutom tycker jag det är mycket tjusigare att servera i olika glas! :-P

Blir 4 portioner med både den mörka och ljusa tillsammans. 

Mörk chokladmousse 
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulan i chokladen, den bör fått svalan något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Fördela i portionsglas eller en stor skål. Gör på samma sätt med den ljusa chokladmoussen.

Ljus chokladmousse
100 g ljus marabouchoklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

Topping; Vispad grädde + chokladsås

chokladmousse
Fyra ”glas” förberedda med den mörka och ljusa chokladen. Nu ska de få stå till sig i kylen minst 2 timmar…

chokladmousse_ljus_mörk
För att sen få en liten gräddsprits på toppen och lite extra chokladsås…

recept_dessert_efterrrätt_chokladmousse
Inte så tokigt va? ;-)

chokladmousse_ljus_mörk_recept
Jag lovar det är mäktigt, chokladigt och syndigt gott… :-P

The post Chokladmousse ljus och mörk appeared first on Kryddburken.se.

Devil´s chicken

devils_chicken_recept
Vad gör man med en hel färsk kyckling egentligen?? Här får ni min version på Devil´s chicken, eller djävulskyckling och även era egna tips!

Devil´s chicken, eller djävulskyckling är vansinnigt gott. Bli inte rädd för de starka kryddorna som sambal oelek eller chilisås, det blir en riktigt fin balans tillsammans med den milda yoghurtsåsen. Mängderna kan du justera såklart efter eget tycke, eller utesluta om du så vill. Här hemma åt vi upp allting på tre personer + en matlåda och det gillades av både Nicke, Joline och mig själv. En enkel, billig vardagsrätt utan krångeli-krångel! ;-)

Ni som följer Kryddburken på facebook är himla flitiga på att komma med idéer, tips och kommentera, det är superkul tycker jag. Fortsätt så. Är det dessutom så att du råkar ha en fråga du vill ha svar på ”snabbt” så skriv på fb, den har jag ju alltid tillgänglig i iphonen och hinner med lite bättre än mailen som ska sorteras till höger o vänster.

Ja, de tips ni hade var grymt bra så jag skriver med dom här ;
Även om inte recepten står med här så är självklart recepetmakarna själva välkomna att lämna en kommentar med sitt recept. Annars tycker jag ni ska googla. Finfina tips här. 

  • Helstekt, fylld med paprika, lök, vitlök & timjan. Stekpåse.
  • Helstek på plåt med örter, grönsaker & rotfrukter runtom.
  • Djungelgryta
  • Djävulskyckling
  • Kyckling med ragonsås
  • Kycklingratäng
  • Djävulskyckling
  • Kyckling, ris och kantarellsås
  • Dillkycklinggryta
  • Kyckling i lergryta
  • Kycklingssoppa med morötter, lök, palsternacka, persilja, kålrot & risoni.
  • Varm rödbetsallad med getost & kyckling.

Det här behöver  du : 
1 hel, färsk gårdskyckling
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

Mild yoghurtsås : 
2 dl turkisk el. grekisk yoghurt
1 msk flytande honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till…

Rör ihop ingredienserna till såsen och servera med sallad och ris. Smaklig måltid!

färsk_hel_kyckling
Hel, färsk kyckling! Så gott…

hel_färsk_kyckling_recept_djävulskyckling
Lägg kycklingen med bröstet uppåt.

stycka_hel_kyckling
Skär ett längsgående snitt med vass kniv vid sidan om brösbenet och skär neråt men inte helt igenom ryggen.

stycka_hel_kyckling_djävulskyckling
V
ik ut kyckligen och putsa bort löst skinn. Låt ben och skrov sitta kvar, det ger massor med smak till kycklingen och när den sen är tillagad är det lätt att bara ”lossa” köttet från ben och skrov.

stycka_hel_kyckling_devilschicken
Lägg i ugnsfast form.

devilschicken_kyckling_chicken
Pensla på marinaden. Stek i ugn 250 grader ca 15-20 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt fortsätta steka ca 40-45 min. Pensla med skyn från marianden lite då och då.

devilschicken_djävulskyckling
Färdiga! :-P Här har jag bara lossat alla delar med händerna. Bröstfiléer, vingar och klubbor.

djävulskyckling_devils_chicken
Sallad, lite hackad paprika och persilja och den goda, milda yoghurtsåsen till!

devils_chicken
Smaklig spis, detta var vansinnigt gott, hett och milt och knaprigt på samma gång! :-P

The post Devil´s chicken appeared first on Kryddburken.se.

Chilikryddad fläskytterfilé, tzatziki samt råstekta potatisskivor med lime och ingefära

råstekt_potatis_ytterfile_helstekt_middagstips
Om ni minns så bjöd ju kära maken på korvburgare i lördags så det blev inte bättre än jag jag fick bju´på mat på söndan´! Så de kan gå… :-P

Jag måste ju säga att jag är bra duktig på att krångla till de för mig om man ska jämföra hur vi män och kvinnor tänker eller hur vi ser på matlagning!

Jag ville förstås göra en riktigt god söndagsmiddag, kanske med lite medelhavskänsla, lite grekland på tapeten, lite lime och ingefära! Vårkänslor ville jag ha med också och inte den klassiska skysåsen till söndagsmiddan som alltid och inte heller dom vanliga husmankryddorna heller. Jag lyckades trolla bort dom här faktiskt.

Detta blev riktigt gott och med kombinationen chili/lime/ingefära blev det också lite ”utomlands” över det hela! Tzatziki och bearnaisesås som extra bonus. Gott med olika såser tycker jag så varför snåla! ;-)

All matlagning har sin tjusning, både ute som inne, husman som grillat, det viktiga är kanske ändå inte hur man krånglar till det eller inte krånglar till det! Det är den lilla ingredienser kärlek som gör de!

Om man bäddar in det i receptet, då kan egentligen ingenting misslyckas! Eller hur?! :-P

Råstekta potatisskivor med lime och ingefära : 
6 – 8 medelstora potatisar
2 salladslök
4 msk hackad ingefära
3 lime
Olja
Flingsalt
Svartpeppar
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär potatisen och salladslök i ca 0,5 cm tjocka skivor. Vänd ner allt i en ugnsfast form, inte för liten utan ganska rymlig så potatisskivorna inte ligger för mycket på varann. Hacka ingefära och strö över. Pressa över lime och lägg i klyftorna också. Ringla över olivolja. Krydda med Flingsalt, peppar och torkade örter. Vänd runt allting noga. Stek i ugn 175 grader ca 1 timme. Skaka om formen då och då.

Chilikryddad fläskytterfilé : 
Chiliflakes
Paprikapulver
Colmans senapspulver
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre. Detta är bättre för en jämnare tillagning samt snyggare form. Häll ut kryddorna på en tallrik och rulla köttet så alla kryddor fastnar. Bryn sedan ytterfilén i het stekpanna så den får fin färg. Den ska eftersteka i ugnen. Stick in en stektermometer och slå in i bakplåtspapper. Stek i ugn samtidigt som potatisen tills du fått en innertemperatur på 68-69 grader. (tar ca 30-40 min) Ta ut den och låt vila i bakplåtspapper tills det är dags att skära upp/servera.

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

helsteka_fläskytterfile
Fläskytterfilén, uppbunden med steksnöre och ska rullas i kryddorna.

ytterfile_fläskytterfile
Brynas i het stekpanna…

chilikryddad_ytterfile_helstekt
När innertemperaturen visar 68-69 grader, tar du ut den och låter den ligga kvar i bakplåtspapper och ”vila”… Skär upp precis före servering. Ös skivorna med skyn…

potatis_i_ugnen_råstekt
Potatisen åker in i ugnen samtidigt som köttet, tar lite längre tid men eftersom köttet ska ”vila” så tajmar dom varann ändå.

tomatsallad_roman_ärtskott
Enkelt sallad med roman, tomat, gurka, ärtskott…

råstekt_potatis_lime_ingefära
Potatisen är klar och ni skulle bara ana hur gott det doftar här! ;-)

middagstips_ytterfile_tzatziki
Sådärja! :-P Time to eat… Tzatziki och Lohmanders bearnaisesås till…

fläskytterfile_helstekt_råstekt_potatis_potatisskivor
Söndagsmiddag med smak av vår!

The post Chilikryddad fläskytterfilé, tzatziki samt råstekta potatisskivor med lime och ingefära appeared first on Kryddburken.se.

Köttfärslimpa med champinjoner och skysås

köttfärslimpa_recept
Nu ska ni få dagens recept, nämligen måndagsmiddan här i huset. Köttfärslimpa med färska, smörstekta champinjoner till, potatis, morötter och skyssås. Inte så dumt alls. När jag gör köttfärslimpa har den en strykande åtgång, det är en av Nickes många färs-favoriter, men de visste ni ju redan! :-P

Jag håller med honom, visst är det gott och speciellt med champinjoner till.

Jag vet, detta är inte burkchampinjoner (som jag är smått galen i) men de gånger jag hittar riktigt fina, små och kritvita färska då köper jag dom. Det blir tokgott om man skivar och steker i torr panna, saltar och låter dom ”vätska” av sig för att sedan få en klick smör och lite peppar, det är allt som behövs och då är dom snäppet godare än burkchampinjonerna faktiskt! ;-)

Varianten på köttfärslimpa blev denna gånger med ”löksoppa”… Jag ska förklara;
Istället för bara vanlig hackad, riven eller brynt lök så använder sig många av löksoppa i pulverform som smaksättning till köttfärslimpa. Det ÄR gott men man behöver ju nödvändigtvis inte använda pulver! Nä, så gör egen – det blir godare så och den är verkligen busenkel att göra själv.

6-8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd lite grann av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör eller olja alls. Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Salt hjälper till att dra ur vätskan. Sen kan du peppra och avsluta med en klick smör för den goda smaken!

köttfärslimpa_champinjoner_sås

The post Köttfärslimpa med champinjoner och skysås appeared first on Kryddburken.se.

Fias amerikanska äppelpaj

Amerikansk äppelpaj – Fias amerikanska äppelpaj med lock Fias amerikanska äppelpaj med lock är en äppelpaj som passar riktiga oss alla gottegrisar. En amerikansk rackare till äppelpaj som är söt och knäckig i smaken. Alla älskar amerikanska äppelpaj men det är inte så enkelt att få äppelpajen att bli både god och knäckig i smaken såsom … Continue reading Fias amerikanska äppelpaj

Inlägget Fias amerikanska äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Friterade bläckfisk ringar
Friterade bläckfisk ringar
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: 2

Ingredienser:
2 hela mindre bläckfiskar

Smet
1 ägg eller 2 äggvitor
ca 2 msk fiberhusk
ca 1 msk pofiber
ca 1 dl bubbelvatten
Salt och peppar

Krisp
ca ½ dl pofiber
ca 2 dl kokosflingor

ca 5 dl valfri smaklös olja. Helst raps

Gör så här:
Börja med att rensa bläckfisken! Här kan vissa tycka det är ganska äckligt men det går ganska fort.
Dra loss huvudet och tentaklarna från kroppen. Skär av "svansen" och försök sedan vända kroppen ut och in för att ta bort div. hinnor på insidan.
Vänd tillbaka och använd en liten vass kniv för att lossa på skinnet. Fortsätt tills skinnet är helt borta. Skölj av och skär sedan i ganska tunna ringar.

Vill man ha dom extra möra ska man koka dom i lättsaltat vatten i kanske 1½ timme men det är värt det!

Blanda till smeten.

När bläckfisk ringarna har kokat klart och ni har låtit dom kallna så täck dom med ett lager med pofiber. Vänd ned dom försiktigt i smeten och plocka sedan upp en och en för att täcka med kokosflingor.

Värm upp en ganska vid kastrull med olja. För att se om den är klar: droppa ner lite smet. Fräser och bubblar det så är det klart!

Använd en slev för att försiktigt lägga ned ringarna i oljan. Låt det fräsa och bubbla! Ni kan behöva vända på dom i oljan så det inte bara är undersidan som får färg.

När de har fått färg: lägg upp på hushållspapper för att rinna av lite.

Servera direkt! Kanske bara med pressad lime eller en kallrörd sås på grekisk yoghurt, majonäs och citron


Hoppas ni vågar er på detta recept! Speciellt om ni gillar skaldjur m.m för det här är riktigt gott!

Julig marängsviss
Nyårsdesserten blev enligt barnens önskemål-marängsviss.
Det blev lite blandade tillbehör och jag ville gärna testa pepparkakskolasås.
Så det blev en marängsviss med vaniljglass, maräng, apelsinklyftor, grädde och pepparkakskolasås. Dagen eftertestade jag med hallon istället för apelsin och det var faktiskt godare.
Kolasåsen hittade jag här hos Helena: http://www.helenaljunggren.com/varldens-basta-kolasas/
Och tillsatte 1 tsk pepparkakskryddor med alla andra ingredienser.
 
Det där va jättegott :)
Skinkpaj med bacon och pepparost

ost_skinkpaj_mjukost_recept
Matpaj är nånting jag verkligen kan längta efter ibland, och nu var det bra länge sen. Min absolut favorit är som alltid broccoli och ädelost men man måste ju vidga sina vyer sägs de! ;-)
Här hade vi på tok för mycket överbliven rökt skinka i kylen som måste göras nåt åt så då fick det bli en skinkpaj med mjukost, en ny sort jag hittade i affären från Kavli med bacon och peppar. Den var riktigt god, kan tänka mig att den passar alldeles ypperligt till ostbricka också. Lite purjolök, lite champinjoner…

Det blev dögott förutom att purjolöken borde jag nog fräst på i stekpannan innan för den blev aningens ”gnisslig” och det är nåt jag är smått allergisk mot, annars är ju purjolök en mild och god smaksättare.

Det här behöver du :
1 förp färdigkavlad mördeg
200 gram rökt skinka
1/3 purjolök
1 burk champinjoner

2 dl creme friache
2 ägg
1 förp Kavli bacon & pepparost
några droppar D´Elidas chilisås
2 finhackade vitlöksklyftor
3 tomater
Salt & peppar
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut pajdegen i en pajform. Skär skinkan i tärningar. Finhacka purjolöken och blanda med skinka och champinjoner. (HÄR kan du alltså med fördel fräsa på allt i en stekpanna för att få en mjukare och behagligare purjolök) Fördela i pajskalet.

Rör ihop resten av ingredienserna förutom tomater. Häll i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Salta & peppra och strö över örtkrydda.

Grädda i 175 grader ca 35-40 min. Låt sedan pajen få ”stå till sig” och stabilisera innan du skär upp den. Servera med en god sallad.

paj_skinka
Att använda mjukost i paj ger ett riktigt lyft och det finns ju många smaksättningar att välja på!

paj_recept_skinka_ost
Förbereder…

ost_skinka_champinjoner_paj
Pajfyllning.

matpaj_skinkpaj_ostpja
C
reme fraiche, ägg och mjukost…

ost_skinkpaj_mukost_recept
Några skivor tomater, salt peppar och örtkrydda. In i ugnen!

paj_recept_ost_skinkpaj
Efter ca 35-40 min.

rödkål_sallad
Låt pajen stå till sig något före servering, under tiden kan du fixa en god sallad med rödkål, gurka, purlo, tomat och vinegrette.

pajrecept_ost_skinka_champinjoner_mjukost
Färdig att serveras. Smaklig måltid!

 

The post Skinkpaj med bacon och pepparost appeared first on Kryddburken.se.

Pastagratäng med köttfärs

pastagratäng
Gratänger allt-i-ett är himla smidigt när man bara fyller en ugnsform och skjutsar in i ugnen. Igår tog jag upp en låda från frysen med köttfärssås, till de kokade jag makaroner och vispade ihop en snabb bechamelsås. Allt som behövs för en god pastagratäng. Hällde i en burk majskorn och så riven ost på toppen.

Lite ”mac n cheese” blir det över det hela med tanke på gratängsåsen. :-P

6 port
Det här behöver du :
6 port kokta makaroner
600 gram färdig köttfärssås
1 burk majskorn
1 sats bechamelsås
riven ost

GÖR SÅHÄR :
Fördela makaroner, köttfärssås och majskorn i en ugnsfast form. Slå över bechamelsåsen och vänd runt. Strö över osten och gratinera i 225 grader ca 25-30 min.

1 sats bechamelsås :
50 gram smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
Några droppar D´Elidas chilisås
Nymalen vitpeppar
Örtsalt
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och gör en bottenredning; Vispa ner vetemjölet till en slät smet. Slå på lite av mjölken och fortsätt vispa. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar. Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min, ju längre desto godare blir den. Krydda med D´Elidas chilisås, vitpeppar och örtsalt. Rör ner äggulorna sist av allt. Smaka av.

pastagratäng_köttfärs
Dögott!! :-P

The post Pastagratäng med köttfärs appeared first on Kryddburken.se.

Långlagade, möra fläskkotletter i skysås

kotletter_fläskkotletter_möra_skysås
En enkel husman med härligt möra och saftiga fläskkotletter är bland det godaste som finns. Kött, sås och potatis, det står jag fast vid och kommer göra resten av mitt liv! ;-)

Just fläskkotletter tycker jag har hamnat i skymundan, jag gillar dom skarpt och ska man köpa såna så se till att de är med ben. Benen ger en mustigare och fylligare smak till köttet och skulle du mot förmodan skära bort benen FÖRE tillagning, ja då får du en utskuren kotlett som i affären saluförs som ytterfile! Så nu vet du de. ;-)

Riktigt fina skivor av fläskkotlett med ben är ännu godare, prova gärna att bräsera och låta dom långlagas med en härlig skysås så får du en riktig finmiddag på bordet!

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (hemmagjord, oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
ev. några droppar soya color
1 burk creme fraiche
½ dl grädde
Salt & peppar

1-2 burkar konserverade champinjoner ;-)

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs. Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge. Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna. Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.

Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme. Rör ner en burk creme fraiche och liten skvätt grädde. Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Sen om man är som jag så överdoserar man med champinjoner, men de kan man låta bli om man vill. För mer sås öka på mängden buljong. Smaka av. Servera med kokt potatis, lök och morotsbitar från pannan.

möra_kotletter_skysås_grönsaker_lök_morötter
Kotletterna har fått brynas till fin färg. Lök och morötter fått karamelliseras av stekskyn från kotletterna i pannan.

skysås_kotletter
Slå på buljong och låt bräsera ca 1-1½ timme på medelvärme.

kotletter_sås_skysås_fläskkotletter
Rör ner en burk creme fraiche och lite grädde, låt såsen koka ihop och bli krämig. Och ni som inte är lika galen som jag i burkchampinjoner gör inte så, och ni som är det – GÖR SÅHÄR!!

koka_potatis
Kokt potatis till, kan det bli bättre?? :-P

The post Långlagade, möra fläskkotletter i skysås appeared first on Kryddburken.se.