Skinkpaj med bacon och pepparost

ost_skinkpaj_mjukost_recept
Matpaj är nånting jag verkligen kan längta efter ibland, och nu var det bra länge sen. Min absolut favorit är som alltid broccoli och ädelost men man måste ju vidga sina vyer sägs de! ;-)
Här hade vi på tok för mycket överbliven rökt skinka i kylen som måste göras nåt åt så då fick det bli en skinkpaj med mjukost, en ny sort jag hittade i affären från Kavli med bacon och peppar. Den var riktigt god, kan tänka mig att den passar alldeles ypperligt till ostbricka också. Lite purjolök, lite champinjoner…

Det blev dögott förutom att purjolöken borde jag nog fräst på i stekpannan innan för den blev aningens ”gnisslig” och det är nåt jag är smått allergisk mot, annars är ju purjolök en mild och god smaksättare.

Det här behöver du :
1 förp färdigkavlad mördeg
200 gram rökt skinka
1/3 purjolök
1 burk champinjoner

2 dl creme friache
2 ägg
1 förp Kavli bacon & pepparost
några droppar D´Elidas chilisås
2 finhackade vitlöksklyftor
3 tomater
Salt & peppar
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut pajdegen i en pajform. Skär skinkan i tärningar. Finhacka purjolöken och blanda med skinka och champinjoner. (HÄR kan du alltså med fördel fräsa på allt i en stekpanna för att få en mjukare och behagligare purjolök) Fördela i pajskalet.

Rör ihop resten av ingredienserna förutom tomater. Häll i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Salta & peppra och strö över örtkrydda.

Grädda i 175 grader ca 35-40 min. Låt sedan pajen få ”stå till sig” och stabilisera innan du skär upp den. Servera med en god sallad.

paj_skinka
Att använda mjukost i paj ger ett riktigt lyft och det finns ju många smaksättningar att välja på!

paj_recept_skinka_ost
Förbereder…

ost_skinka_champinjoner_paj
Pajfyllning.

matpaj_skinkpaj_ostpja
C
reme fraiche, ägg och mjukost…

ost_skinkpaj_mukost_recept
Några skivor tomater, salt peppar och örtkrydda. In i ugnen!

paj_recept_ost_skinkpaj
Efter ca 35-40 min.

rödkål_sallad
Låt pajen stå till sig något före servering, under tiden kan du fixa en god sallad med rödkål, gurka, purlo, tomat och vinegrette.

pajrecept_ost_skinka_champinjoner_mjukost
Färdig att serveras. Smaklig måltid!

 

The post Skinkpaj med bacon och pepparost appeared first on Kryddburken.se.