Feta mackor
Feta mackor
Källa: Theresia Wikström
Portioner: 9

Ingredienser:
200 g smör
5 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk krossade eller hela linfrön
1 tsk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Valfri topping, t ex solroskärnor
Gör så här:
Smält smör och vispa äggen ordentligt för sig.
Blanda alla torra ingredienser för sig.
Rör ner äggen i smöret och sedan de torra ingredienserna. Rör om ordentligt.
Låt smeten vila ett par minuter.
Häll sedan ut den på en plåt med bakplåtspapper. Forma till ett stort, 1 cm tjockt bröd.
Toppa med det du vill. Låt vila några minuter på plåten.
Grädda cirka 12 minuter på 200 grader.

Sedan kan man skära ut bröden. För mig blev det 9 bröd. Och det blev mums!

Jag har använt kokosnötsmjöl med 4 g kolhydrater, från lchfbutiken.se. Märket är Aman Prana. Du behöver ett sånt med riktigt låg kolhydrathalt för att det ska suga upp så här mycket fett och vätska bra. Det blir cirka 1 g kolhydrat per macka.
Allt-i-en-panna-pytt-i-panna


Gomorron solstrålar! Tänkte väcka er smaklökar till liv med en rejäl panna hederlig husmanskost. När jag har rester kvar i kylen brukar jag ofta svänga ihop denna allt-i-ett-pytt-i-panna helt enligt Cajsa Warg; ”man tager vad man haver”.

Det finurliga med denna rätt är att allt tillagas i samma panna och serveras också därifrån, så minimalt med disk, god husman och kylen rensad! Bättre än så kan de väl inte bli? ;-)

Det var faktiskt Jamie Oliver som från början inspirerade mig till det här för nåt år sen, då gjorde han ”Pan fried breakfast” med extra allt! Bacon, prinskorv, paprika, ägg, tomater, champinjoner… Egentligen var det inget frukostrecept från början utan ren och skär ”fyllemat” när man kommer hem från krogen mitt i natten! Ni kan ju ha det i bakhuvudet om suget skulle infinna sig framåt småtimmarna… :-P

Det här behöver du :
Kokt potatis
Falukorv el annan sort
Gul lök
Ägg
Persilja
Salt & peppar
ev. några stänk D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR :
Skär potatis, korv och lök i bitar och stek i panna med lite smör så allt får fin färg. Knäck i äggen ”lite här å där” och låt vitan få stelna. Salta och peppra. Strö över persilja. Sätt på ett lock och ställ fram på bordet, då får du en perfekt, härligt krämig lite rinnig gula.

 

Färsk tortellini med spenat & bacon


Gokväll i stugorna! Här hemma på ön har vi haft riktig sommarvärme ute idag, superskönt och alldeles LAGOM om ni frågar mig, inte varmare tack… 20 grader i skuggan räcker gott och väl! Nicke har klippt gräset och det luktar verkligen extra mycket sommar då. Självklart börjar både ögon och näsa klia av allt gräspollen men fint blir det.

Tänkte bjuda på en lättlagad pasta som inte tar mer än 15 min innan maten står på bordet. Färsk fylld pasta går ju så vansinnigt fort att koka och blir sådär stora och fina också. Här hittade jag färsk tortellini i affären med spenat och ostfyllning, ljusa och spenatgröna i färgen! I samma veva som du sätter på vattnet till pasta så börjar du fräsa på bacon i en stekpanna, pressa ner en vitlöksklyfta eller två och rör ner massor med färsk spenat. Salta & peppra. Ja, sen är det klart!

Piffa tallriken med färsk basilika, timjan och små härliga körsbärstomater. Inte så svårt va? ;-)

Färsk spenat är min favorit till just snabba pastarätter. Det är gott, nyttigt och går att variera till tusen… Vill man inte ha bacon kan man byta ut mot pinjenötter, valnötter, hasselnötter. Kanske riva ner lite parmesan, en äggula, eller broccoli, champinjoner etc etc.

4 port
Det här behöver du : 

500 gram färsk tortellini
250 gram färsk spenat
2 pkt bacon (a´ 120 gram)
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Grovmalen svartpeppar
Körsbärstomater
Basilika och timjan

GÖR SÅHÄR :
Koka upp pastavatten. Fräs på bacon i het stekpanna, pressa ner en eller två vitlöksklyftor och vänd ner spenaten som den är eller skär den grovt. Låtallt få fräsa ihop hastigt. Salta och peppra. Servera med färsk tortellini, körbärstomater och färska örter.


Spenat och bacon som hastigt får fräsa ihop.


Smaklig spis! Vilken är din bästa snabbpasta?

Renskavsgryta med messmör, röstikaka & tunnbröd med lingonsmör


Hade ni ett trevligt valborgsfirande igår? Här hemma bjöds det på norrlandsmat med trevlig sällskap. Renskav och röstikaka, tunnbröd och lingonsmör. Efter middagen åkte vi en sväng och kikade på majsbrasan nere i Köpingsvik för att sedan runda av kvällen med glass och kaffe. Inte så tokigt! När barnen somnade blev vi vuxna uppe lite väl sent in på småtimmarna och kom nog inte i säng förrän 2-snåret nånting… Seg i kolan idag, men va gör väl de. Det är ju söndag… :-P

8-10 pers
Det här behöver du :  
3 pkt renskav (a´240 gram)
4 banan schalottenlök
4 msk kycklingfond
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 tsk soya
4 dl vatten
5 dl grädde
1 ask fjällbrynt messmör (275 gram)
150 gram färska champinjoner
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i en stor gryta. Finhacka schalottenlök och fräs med så den blir mjuk. Slå på vatten och fond och låt puttra ihop. Tillsätt rosmarin, timjan, soya och grädde och låt grytan få puttra på svag värme ca 15-20 min. Rör ner messmöret och champinjoner på slutet. Smaka av med salt och peppar.

Lingonsmör, bara att röra ihop :
150 gram smör
2 msk lingon alt. lingonsylt
En nypa flingsalt
½ krm vitpeppar

Röstikaka
12 medelstora potatisar
2 ägg
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Rör ihop med ägg, salt och peppar. Tryck ut i en rund springform med bakplåtspapper. Grädda i 45 min i 200 grader. Ta ut kakan ur formen och ställ in den i ugnen igen på en plåt så den får fin färg ca 10 min.


Ingredienserna till renskavsgrytan. Messmör finns både på ask i två storlekar och även på tub.


Röstikakan gräddar jag i en springform i ugnen då utrymmet på spisen är upptaget, dessutom sköter den sig själv smidigt med denna tillagning, men du kan även göra den i stekpanna.


Lingonsmör är speciellt gott till hårt tunnbröd och passar extra bra till vilträtter som tillbehör.


Renskavsgrytan har puttrat klart och dags att serveras.


Röstikakan är färdig och skärs upp i tårtbitar.


Sådärja!


Smaklig måltid, på norrlandsvis! ;-)

LCHF recept för Torsk med ostsås och sparris

En lättlagad lunch med god ostsås och sparris!

LCHF Torsk med ostsås och sparris
Portioner: 2 st

Ingredienser

200 g torsk
1/2 dl grädde
50 g smör
25 g crème fraîche
100 g riven ost av valfri sort ( vi tog gouda och parmesan)
100 g sparris
Flingsalt

Gör så här

Släng ner torsken i en kastrull och låt koka i ca 20 minuter, salta och vitpeppra.
Värm upp pannan och ner med smör och sparris, flingsalta och låt få färg.
Riv osten och lägg ner i en kastrull tillsammans med grädden och crème fraîchen, se till att röra hela tiden så osten inte bränner.
Ta ner några klickar smör i såsen för att få den smidig, och smaka av för att finna rätt balans!
Sen är det bara att lägga upp och njuta! Det gör inget att ostsåsen är lite syrlig, den neutraliseras lite av torsken.

Rökt lax med muurikkas elrök


Valborgsmässoafton idag och brasorna tänds ikväll. Här hemma ska vi ha gäster på middag med en liten norrlandsinfluerad meny då jag har för mig att vi aldrig tidigare bjudit dom på detta! ;-) Kan bli spännande. Dessert ska vi också göra, så jag återkommer till kvällens gastronomiska episoder imorgon.

Nu tänkte jag visa er röken från muurikka. Elröken som är enklare att använda än man kan tro. Det första vi rökte var som jag tidigare skrivit; Lax! Bra nybörjar-råvara… ;-)

Nån eld eller värme behöver du inte tänka på, utan enbart ett bra rökspån + förberedelser av det du ska röka samt hålla koll på tillagningen. Vi använde ca 1½ dl alspån + 2 tsk strösocker i spånet, vilket ger en djupare, lite karamelliserad smak och yta på laxen.

Laxen förberedde vi med salt, kryddor och pressad citron, sen fick den ligga i rumstemperatur ca 1 timme innan den åkte in i röken.

Rekommenderad tid var 40-60 min, kanske något kortare tid beroende på hur man vill ha den tillagad, det är ju en smaksak. Man kan öppna och kolla den nån gång och se.

Väldigt smidigt måste jag säga. Och allt som är smidigt gör ju att man bara blir mer sugen på att testa nya grejer i den.

Smaken var fantastisk. Salt, rökig men ändå len i smaken. När du saltar och röker fisken direkt får du inte exakt den där smaken som på varmrökt lax du köper eftersom den legat i saltbad först och då tränger saltet in mer i hela fisken och smaken blir därefter. Den här smakar som en blandning av rökt och ugnsbakad. Nästa steg blir förstås att prova göra saltlag själv och experimentera sig fram.

Tänk bara hur gott det skulle vara att röka en fin bit renstek? Sådär rejält salt och mör i tunna skivor… ;-)

Vill man fuska lite så kan man alltid köpa färdigrimmat kött såsom lägg, skinka, sidfläsk tex, det blir vansinnigt gott också, men man ska naturligtvis försöka sig på egna saltlagar då blir det desto roligare ju!

Det här behöver du :
1  bit laxsida
Saften från ½ pressad citron
1 msk flingsalt
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Pressa en halv citron över laxen. Klappa in flingsalt och chiliflakes och låt den ligga och ”dra” i rumstemperatur. Placera sen laxen med skinnsidan nedåt på gallret. Häll på alspån på den lilla plåten som ska placerar under laxen i röken. tillsätt 2 teskedar strösocker eller 2 sockerbitar i spånet. In i röken ca 40-60min, sen är det bara att vänta… Smaklig måltid!


Fin, färsk laxsida saltad och kryddad med pressad citron och chiliflakes. Här har den legat 1 timme i rumstemperatur och ska nu in i röken.


Efter 50 min i röken.


Riktigt fin röksmak.


Här serverat med kokt potatis, späda morötter, citron och en kall dillsås.

Bildtext till översta bilden; 
Elröken från muurikka. Här ser ni laxen på galler överst, dropp-plåt under och längst ner en plåt med rökspån. Elröken finns att köpa hos muurikkas återförsäljare i butik eller online. Läs mer här >>

Rättika-‘rösti’ med bacon *GOD BJUDMAT*
Källa: Åkesdotter
Portioner:

Ingredienser:
1 stor rättika
1 stor gul lök
1-2 pkt bacon
20 skivor goudaost
2 stora eller 3 små ägg
1/2 dl vatten (knappt)
smör
malen vitpeppar
salt
grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Lägg en diskhandduk på bänken och riv rättikan och löken på den grova sidan av rivjärnet.
Svep ihop handduken och krama ur så mycket vätska som går.
Smält smöret på svag värme i en stekplåt och stek rättikan gyllengul och mjuk.
Krydda med lite salt och grovmalen svartpeppar.
(detta kan du givetvis nu äta som det är till en god bit kött)

Under tiden klipp baconet i små bitar och stek det på stekplåt.

Blanda samman det stekta baconet med den mjuka rättikan och välj nu att antingen dela upp det på två plåtar eller ha det på den ena.
Tänk bara på att ha svag värme.

Vispa noga ihop ägg och vatten och krydda med vitpeppar.
Slå äggblandningen över rättikan och baconet låt stelna på svag värme.

Skiva osten i ca 20 skivor eller mer om man så önskar och lägg ovanpå rätten, gratinera i ugn tills den fått fin färg.
Vik samman "kakan" på mitten eller lägg de två med ostsidan mot varandra.

Låter kanske som mycket arbete men det är värt varenda minut, dessutom kan man dagen innan ha stekt rättikan och baconet för att färdigställa inför måltiden.
Denna Rösti är nästan ännu godare att värma dagen därpå.

Perfekt bjudmat och piffa gärna till det med tomatskivor antingen ovanpå eller varför inte emellan innan man lägger på osten.

Lycka till.
Persiljejärpar i gräddsky


Vi kör en ostalgitripp tillbaka till skolmats-tiden och persiljejärparna. Dessa är dock snäppet godare men jag minns ändå att just järparna tyckte jag verkligen om i skolan. Detta recept påminner lite om wallenbergare i smaken med len fin kalvfärs som gör sig ypperligt bra till just järpar. Du kan göra dom på två sätt, vill du ha den där lilla ”håligheten” i mitten som blir i klassiska järpar ska du fylla dom med ett persiljesmör, ca ½-1 tsk och sen rulla ihop dom. Här har jag istället använd massor med finhackad bladpersilja direkt i smeten. Smaksak eller variation. Väl själv!

Trevlig helg allihopa, nu blir det soffa och Let´s Dance. Missa inte att idag är det sista chansen att tävla om tillbehörs-kitet till muurikkan!

Det här behöver du :
2 skivor franskbröd
2 dl mjölk
ca 800 gram kalvfärs
1 vitlöksklyfta (finriven)
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1½ msk potatismjöl
1 rejäl knippa bladpersilja (finhackad)
1 tsk nymalen vitpeppar
1 tsk salt

Såsen : 
1 liter kraftig köttbuljong (Egen. Fond eller tärning+vatten)
1 tsk soya
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartvinbärsgelé
1-2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smula ner brödet i en skål, slå på mjölken och låt det stå och svälla.  Rör sedan ner kalvfärsen och övriga ingredienser till en smet. Blöt händerna och forma med matsked ovala järpar. Lägg upp dom på blöt skärbräda. Stek hastigt i het stekpanna runtom så de får fin färg, lägg upp på ett fat efter hand. Vispa ur pannan med buljong. Tillsätt lite soya, en tesked vinbärsgelé och låt såsen koka upp. Tillsätt en skvätt grädde och smaka av med salt och peppar.  Lägg tillbaka järparna i pannan med såsen och låt dom sjuda ca 10-12 min.

Alternativ :
Du kan även utesluta persiljan i smeten och istället göra ett persiljesmör som du sedan fyller (ca ½tsk) varje järp med innan stekning. Då blir det järpar på gammaldags vis. :-P


Forma smeten med hjälp av blöta händer och en matsked till ovala järpar. Lägg på blöt skärbräda så fastnar dom inte medan dom väntar på stekpannan.


Brynta och fått fin färg.


Sen får dom puttra färdigt i såsen ca 10-12 min eller mer beroende på storlek.


Under tiden jag fixade med såsen och järparna stod Joline för salladen. :-P


Färdigt att serveras.

Sallads special nummer 2 uppdaterat med era recept!


Minns ni mitt inlägg med Sallads special no. 1?
Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Efter era tips och en del inskickade bilder lägger jag nu upp ett extra salladsinlägg med era recept. Superkul att läsa! Ni som inte har bilder till era receptskisser får gärna komplettera i efterhand om ni vill! ;-)

Översta bilden här tillhör Lotta Kruse som tipsar om Tomat & paprikasalsan ni kan läsa här nedan.

Tomat- och paprikasalsa, två personer
2 tomater, tärnade
1 grön paprika, i små tärningar
1 rödlök, finhackad
ca 1 msk pressad limesaft
1 tsk socker
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda tomater, paprika och lök men blanda inte i limesaft, salt och socker förrän det är dags att servera.


Kajomidas ”Purjo-majs-ägg-sallad” (Kajomidas egna bild)
Snabbt gjord, men bör ”dra” ett par timmar, gärna över natten. Kan ätas i fler dagar ;-)
Obs! Mängderna nedan är till en stor sallad:

Hårdkoka 6-7 ägg och lat dom kallna
Skär 3 mellanstora purjo (den vita delen) i tunna skivor och gör fina ringar
Blanda i en burk majs (330 g/285 g avrunnen vikt)
Finhacka äggen eller kör dom 2 ganger i ”äggskivaren”
Rör i ett glas Miracel Whip 500 ml (majonäs)
Eventuellt även strimlad kokt skinka om det ska vara ”matigare”

Passar extra bra till: grillat kött, grillad kyckling, färsbiffar…


Sara tipsar om Jamie Olivers gurksallad (Saras egna bild)
Den är frisk och mild och passar fint till mer ”mastiga” smaker, äggrätter till exempel.

Skala 2 gurkor och gröp med en tesked ur det vattniga innanmätet i
gurkan. Blanda gurkan med en näve grovhackad mynta, några matstedar
olivolja, ett par matskedar citronsaft och någon matsked naturell
yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

Ellinors tips på enkelt tomatsallad (bild saknas)
En enkel sallad vi ofta äter till lax är
Tomater (i skivor, tärningar eller halva körsbärstomater)
Rödlök eller purjolök (finhackad eller i skivor/ringar).
En vinegrette gjord på torkade örter, olja, salladskrydda etc. Det man gillar helt enkelt…Vill man fixa den väldigt fort så kan man ta dessa små, gröna påsar med dressing som man blandar med olja och vatten. Bara att blanda i en skål.

Sen brukar jag anpassa lite efter resterande smaken av måltiden. Kanske rör i lite färska örter, lite citronsaft, ost i tärningar etc.
Den må verka enkel, men är verkligen jättegod till fisk, och grillat – ja till det mesta.

Linn tipsar om denna goda champinjonsallad (bild saknas)
En sallad som jag tycker är supergod men kanske inte låter som det är champinjonsallad med äpplen. Skär champinjoner i skivor (konserverade funkar också) och skiva äpplen tunt. Blanda ihop balsamvinäger, olja, dijonsenap, hackad persilja, salt och socker. Blanda sen i äpplena och champinjonerna. Klart!

Sofias majssallad  (bild saknas)
Majs sallad, äter vi ofta:
1 burk majs
Några tomater
Purjolök
Olivolja (ibland när inte sambon ser en liten skvätt rödvinsvinäger).
Mycket salt och peppar.

Går även att blanda i en burk kokta bönor t ex kidney om man vill den ska mätta med. Brukar vi äta som ”förrätt” til t ex pannkaka som jag med diabetes har svårt att äta mängder av…

Charlies sallad  (bild saknas)
Mitt bästa vardagstips på sallad är att INTE köpa trist isberg, utan köpa färsk spenat, machésallad eller ruccola, det blir så himla mycket godare!

Två stadiga nävar valfri sallad
En avocado
En gul paprika
Körsbärstomater
Alfa alfa-groddar
En rödlök

Skiva rödlöken tunt och lägg i en bytta kallt vatten med några droppar ättika/vinäger i, den blir sötare och mildare, och godare! Halvera avocadon och skär ut kuber med köttet kvar i skalet, så att det trillar ut färdiga kuber sen när du gröper ur köttet ur skalet.
Halvera körsbärstomaterna. Lägg all sallad längst ner i en bred salladsskål, strössla sedan alla ingredienser ovanpå så att det ser fint och färgglatt ut! Toppa med fetaost och en vinegrette om du vill!

Emelies sallad   (bild saknas)
Min favorit utan tvekan är blandsallad på påse, tomat, gurka, paprika, rödlök, avocado, fetaost, galiamelon och en vinägrettdessing på 1 del rapsolja, 1 del vit balsamvinäger och lite italiensk salladskrydda. Oslagbart!

Sallads special no. 1 hittar ni här >>

Vår-piff i köket bland plåtburkar och nostalgi!


Visst behöver man lite vårpiff i köket, lite nya härliga färger som sätter fart och en o annan ny liten pryl att älska?! Efter ett besök inne på ÖNSKA butiken här i Borgholm behövde iallafall _jag_ det! :-P Jag har fallit för den turkosa färgen länge och har en hel del i den nyansen här hemma, både servisen i porslin från Indiska och små le creuset grytor, fat, ljuslyktor och thekoppar så jag gick på samma linje och hittade hur mycket fint som helst! Turkost, ljusblått, klarblå det är ju sååå fint! Fatet och muggarna ovan är från Bruka Design. En soppskål, mindre skål samt fatet har jag i samma serie fast i rött och tyckte dessa klarblå var sååå fina så fick följa med hem!

Kikade förstås lite i ”Le Creuset-hörnet” där alla tjusiga grytor, skålar, vitlöksgömmor finns… Men det bidde inget av det den här gång, den lilla Le Creuset familjen här hemma är i till stor del i rött, men lite inslag av plommonlila och turkos, men jag kunde faktiskt hålla mig idag. ;-)


En 50% REA-hörna hittade jag också och fyndade detta turkosa fat, blir ju tokfint att servera små tårtbitar och bakelser på i sommar!


Köpte en vit?? (jag och vitt går inte…) filtlöpare, det var ju halva priset och jag tänkte jag kör på de får vi se! Men så när jag kom hem och hade dukat om bordet en sisådär trettiosjutusen gånger och fortfarande inte var nöjd så åkte den svarta filtduken fram som jag visste jag hade i garderoben ”nånstans”. Hehe…


Bordstabletter från ICA.


Och min nya stora hobby som jag inte visat så mycket utav är ju mina plåtburkar och allt samalande av dessa. Ibland fastnar jag på tradera och hittar hur mycket fina, gamla plåtburkar som helst men så får jag hia mig ett tag när det börjar bli fullt på hyllorna. Nu måste jag hitta på nåt annat system att ha alla burkar på för jag vill ha dom framme ju! Den här gamla Kellogg´s burken fick pryda bordet med en liten rosa våreld bara för jag jag älskar färgen på den.


Det här är mina favoriter, gamla Kellogg´s burkar, kaffeburkar som jag minns från när jag var liten och för att inte tala om marabou twistburk. Detta är dock den ”lilla” twistburken, jag är fortfarande på jakt efter modellen större oavsett skick. Så har ni nån gammal burk som ligger och skräpar i nåt skåp där hemma tar jag tacksamt emot allehanda plåtpaket och kommer skutta av glädje om ni skulle få för er att skicka till mig, så nu vet ni det! :-P


Ser ni ”Salte Petter” där uppe i hörnet? (Anita Nylund, JIE) Jag letar efter makan ”Sockerpullan” så vet ni var hon finns får ni gärna hojta! ;-) Även Familjen Pepparsson…