Allergi/LCHF-bröd
Allergi/LCHF-bröd
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 3

Ingredienser:
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2dl pofiber
1dl fiberfin
1dl sojaprotein (t.ex. star nutrition eller helhetshälsa)
1 ½ dl vatten
2msk olja
Toppa med solrosfrön eller linfrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan de blöta. Låt jäsa under en bakduk i ca 15min. Forma sedan 3 frallor med blöta händer och grädda mitt i ugnen i 15 min (tills de blivit gyllenbruna)
Cesarsallad
Cesarsallad
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1 kycklingfilé
1/2 paket knaperstekt bacon
1 kokt ägg (5min)
isbergssallad
mixsallad med bla bladspenat och ruccola
2 hackade strimlor röd paprika
1/2 tomat
1/2 avokado
3-4 skivor gurka
1 näve pinjenötter
cesardressing felix eller rydbergs
salt, peppar & citronpeppar
Gör så här:
Stek kyckling och skiva upp.
Knaperstek bacon.
Koka ägg.
Lägg upp
Äggtoast
Äggtoast
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
Smör till stekning
1 ägg
1 skiva skinka
1-3 skivor valfri ost
Gör så här:
Stek ett ägg och krydda med salt och andra valfria kryddor. Lägg sedan på ost och skinka och vik ägget på mitten.
LCHF plättar
LCHF plättar
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
4ägg
2dl kokosmjölk
1/2dl vispgrädde
1/2dl turkisk youghurt
2,5dl mandelmjöl
1,5msk fiberhusk
1/2dl sukrin
1msk bakepro
1,5tsk bakpulver
2krm vaniljpulver
1krm salt
Gör så här:
Blanda alla blöta ingredienser och vispa med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och blanda sedan samman allt och vispa lite till. Låt svälla i kylen i ca 15 minuter och stek sedan i smör.
Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika

En enkel men god gratäng som de flesta i familjen gillar! Serveras med haricot vertes.

Såhär gör du för att tillaga Kycklinggratäng med dijonsenap och basilika:

1. Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
2. Putsa dina kycklinfileer och banka ut dom så att de blir jämna.
3. Stek sedan kycklingfiléerna tills de får en fin yta.
4. Skiva sedan tomaterna tunt och lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Repa av alla basilikablad och hacka, strö sedan över.
5. Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll över kycklingen och strö över ost. Gratinera i 20-25 minuter.
6. Koka haricot vertes i lättsaltat vatten i någon minut. Servera med gratängen.

Stekt korv, spenatstuvning och ägghalvor

spenat_ägg_spenatstucning
Alla barn älskar spenat – eller hur??? :-P
Inte våra barn och inte jag heller när jag var liten.. I skolan ratas den och väljs bort helt, bara tanken på att äta ett färsk blad spenat går också lite emot minsta fröken i huset men det är väl just för att det heter SPENAT! Farligt, farligt!

Jag var inte förtjust själv i vare sig skolans eller den hemmagjorda när jag var liten och det blev mer och mer oaptitligt med den gröna såsen för varje gång den serverades. Men så händer nånting och man blir vuxen. Vågar prova igen, kanske är det inte sååå hemskt och det är det ju naturligtvis inte.

Hemmagjord spenatstuvning är ju rena dynamiten och nyttigt och man får ju lika stora muskler som Karl Alfred ! Eller hur? :-P

Jag gör alltid min stuvning såhär, men ibland kan det vara gott med soppa och då späder jag med mer vatten och buljong, enkelt och vansinnigt gott. Godast är nog ändå ägghalvorna till och stekt korv.

Jodå, tallrikarna var rena efter denna middag och även lillfröken gav tummen upp, så då har hon blivit vuxen nu måste det ju betyda!? ;-)

4 port spenatstuvning :
500 gram färsk bladspenat
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1dl gräddmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
Salt

GÖR SÅHÄR :
Var noga med att skölja spenaten om du använder färska blad. Koka upp en halv kastrull saltat vatten och lägg i den avsköljda spenaten. Förväll 1-2 minuter. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.

Smält smöret i en kastrull, vispa ut med vetemjöl till slät konsistens. Späd med gräddmjölk och vatten och låt koka upp på svag värme. Tillsätt grönsaksbuljong och kryddor. Smaka av. Vänd ner spenaten och mixa med stav till önskad konsistens.

lchf_spenat_ägg
Äggkokaren är laddad och mixerstav framplockad.

färsk_spenat
V
ar noga med att skölja bladen om du använder färsk spenat. Spola gärna upp en stor skål med vatten och låt bladen bada runt så sjunker ev jord och sand ner till botten.

ägghalvor_spenatstuvning
Dom perfekta äggen med krämig gula fixar äggkokaren utan att man behöver tänka. Vad gjorde vi innan vi hade den?! Fler som älskar såna här små apparater? ;-)

färsk_spenat_spenatstuvning
När spenat fått koka 1-2 minuter, skölj av i durkslag med kallt vatten och låt rinna av. Det blir inte mycket kvar när man pressat ur vattnet, ändå en stor påse på 500 gram, men den räcker lagom till 4 port.

tjock_grillkorv_spenat_ägghalvor
Stensåkra tjocka grillkorvar är ruskigt goda, lite snittade och knaperstekta.

spenatstuvning_färsk_spenat
När du kokat upp stuvningen och smakat av lägger du i spenaten.

spenat_spenatstuvning_färsk
Mixar… Till önskad konsistens.

stuvad_spenat
Och serverar till stekt korv och ägghalvor…

Gorgonzolabiffar i sås med tagliatelle

gorgonzolabiffar_sås
Lite lyxigare köttfärsbiffar fyller man med ost. Har man fått mycket ost över från till exempel helgens ostbricka är det perfekt att ta vara på!

10 st biffar
Det här behöver du :
ca 700 gram blandfärs
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 dl mjölk
ca 250 gram gorgonzola el blandade mögelostar
(ca hälften till fyllning, hälften till såsen)

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser till färsen. Forma till tio bollar och platta ut dom något på en blöt skärbräda. Fördela ca 1 1 tsk ost på varje. Nyp ihop och forma till biffar. Stek i panna på bägge sidorna tills biffarna är genomstekta. Ta upp dom på ett fat.

Såsen :
Slå bort det mesta av stekfettet ur pannan och tillsätt en skvätt grädde så det precis täcker botten och smula ner resten av osten. Låt koka upp. Vispa såsen slät. Smaka av med salt och peppar.
Servera såsen med tagliatelle och de goda biffarna.

blandfärs_biffar

ostfyllda_biffar

köttfärsbiffar_gorgonzola

gorgonzolabiffar

gorgonzolasås_pasta

gorgonzolaost_gorgonzolasås

gorgonzolasås

biffar_gorgonzola

Kassler i ugn med grönsaker
Kassler i ugn med grönsaker
Källa: Periodisk fasta
Portioner: 4

Ingredienser:
700 gram kassler
2 st röd lök(ar)
3 st tomat(er)
3 st paprika(or), olika färger
salt och peppar
1 burk(ar) crème fraiche, smaksatt med t.ex. franska örter
1 dl cheddarost, riven
Gör så här:
Kassler är salt så det behövs inget extra salt men om du väljer någon mildare crème fraiche kan du dra några varv med pepparkvarnen innan rätten åker in i ugnen.

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva kasslern i 0,5 cm tunna skivor. Smörj en form med olivolja. Placera ut kasslerskivorna på botten.

2. Skär grönsakerna i bitar och lägg paprikan och löken ovanpå kasslern och tomaterna överst. Salta och peppra. Men var lite försiktig med saltet eftersom kassler är salt. Klicka över såsen på grönsakerna. Grädda i ca 30 minuter. Ta ut och strö på osten. Grädda 10 minuter till.
LCHF Avokadofyllda burgare

En enkel burgare som är avokadofylld. Serveras till exempel med sallad, stekt lök och andra valfria grönsaker.

Gör så här för att tillaga:

Börja med att lägga din färs i en skål och pressa saften från en halv citron över den. Blanda sedan sammen med salt och peppar.
Mosa sedan innehållet från avokadon, tills det blir en slät smet. Blanda samman med salt, peppar och citron.
Ta sedan färs och forma den till en burgare av önskad storlek.
Gör sedan ett hål i mitten av burgaren med tummen och fyll med avokado röran.
Ta sedan en till bit färs och upprepa, fast den här gången lägger du färsen ovan på den andra burgaren och pressa ihop kanterna så att avokadon inte rinner ut.
Stek sedan dina burgare på medelhög värme i ca 6-7 minuter på varje sida, lite längre tid om du gör större burgare.

Servera med en fräsh sallad. I det här receptet användes sallad, tomat och morötter.

Pressgurka – LCHF

DSC_0313Här kommer ett gott recept på pressgurka, en god inlagd gurka som går supersnabbt att göra och ett gott tillbehör till det mesta…

4 port.

ca 1/2 slanggurka hyvlad i tunna skivor med osthyvel
lagen:
1 dl vatten
1,5 msk ättiksprit
1 tsk Bakery+ sötning
1 msk hackad persilja
3 krm salt
1/2 krm vitpeppar

Blanda alla ingredienser till lagen. Lägg hyvlad gurka i en skål och slå över lagen, lägg en tyngd över ofta fungerar en djup tallrik som press att hålla gurkan ner i lagen. Låt dra en timma.

SERVERA!