Stekt korv, spenatstuvning och ägghalvor

spenat_ägg_spenatstucning
Alla barn älskar spenat – eller hur??? :-P
Inte våra barn och inte jag heller när jag var liten.. I skolan ratas den och väljs bort helt, bara tanken på att äta ett färsk blad spenat går också lite emot minsta fröken i huset men det är väl just för att det heter SPENAT! Farligt, farligt!

Jag var inte förtjust själv i vare sig skolans eller den hemmagjorda när jag var liten och det blev mer och mer oaptitligt med den gröna såsen för varje gång den serverades. Men så händer nånting och man blir vuxen. Vågar prova igen, kanske är det inte sååå hemskt och det är det ju naturligtvis inte.

Hemmagjord spenatstuvning är ju rena dynamiten och nyttigt och man får ju lika stora muskler som Karl Alfred ! Eller hur? :-P

Jag gör alltid min stuvning såhär, men ibland kan det vara gott med soppa och då späder jag med mer vatten och buljong, enkelt och vansinnigt gott. Godast är nog ändå ägghalvorna till och stekt korv.

Jodå, tallrikarna var rena efter denna middag och även lillfröken gav tummen upp, så då har hon blivit vuxen nu måste det ju betyda!? ;-)

4 port spenatstuvning :
500 gram färsk bladspenat
1 msk smör
2 tsk vetemjöl
1dl gräddmjölk
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
Vitpeppar
En gnutta riven muskotnöt
Salt

GÖR SÅHÄR :
Var noga med att skölja spenaten om du använder färska blad. Koka upp en halv kastrull saltat vatten och lägg i den avsköljda spenaten. Förväll 1-2 minuter. Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.

Smält smöret i en kastrull, vispa ut med vetemjöl till slät konsistens. Späd med gräddmjölk och vatten och låt koka upp på svag värme. Tillsätt grönsaksbuljong och kryddor. Smaka av. Vänd ner spenaten och mixa med stav till önskad konsistens.

lchf_spenat_ägg
Äggkokaren är laddad och mixerstav framplockad.

färsk_spenat
V
ar noga med att skölja bladen om du använder färsk spenat. Spola gärna upp en stor skål med vatten och låt bladen bada runt så sjunker ev jord och sand ner till botten.

ägghalvor_spenatstuvning
Dom perfekta äggen med krämig gula fixar äggkokaren utan att man behöver tänka. Vad gjorde vi innan vi hade den?! Fler som älskar såna här små apparater? ;-)

färsk_spenat_spenatstuvning
När spenat fått koka 1-2 minuter, skölj av i durkslag med kallt vatten och låt rinna av. Det blir inte mycket kvar när man pressat ur vattnet, ändå en stor påse på 500 gram, men den räcker lagom till 4 port.

tjock_grillkorv_spenat_ägghalvor
Stensåkra tjocka grillkorvar är ruskigt goda, lite snittade och knaperstekta.

spenatstuvning_färsk_spenat
När du kokat upp stuvningen och smakat av lägger du i spenaten.

spenat_spenatstuvning_färsk
Mixar… Till önskad konsistens.

stuvad_spenat
Och serverar till stekt korv och ägghalvor…