Kanelbullens dag idag!

Självklart har varje lågkolhydratsbakblogg med självaktning ett bra recept på kanelbullar ;)
Här är mitt!

Wikipedia om Kanelbullens dag:
Kanelbullens dag infaller den 4 oktober. Den är en i Sverige årlig temadag, instiftad 1999 av Kaeth Gardestedt. Hon var vid tidpunkten projektansvarig för Hembakningsrådet, historiskt en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare som numera drivs av Dansukker. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, samt att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin. Dagen uppmärksammas genom reklamskyltar i butiker och serveringar. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.

Att Kanelbullens dag infaller just 4 oktober beror på att Kaeth Gardestedt och Hembakningsrådet enligt egen uppgift inte ville att dagen skulle konkurrera med andra mattraditioner såsom semlor, kräftor eller surströmming. År 1999, när Kanelbullens dag lanserades, var 4 oktober dessutom internationella barndagen, och en “tanke med kanelbullens dag var att det skulle vara en omtankens dag”.

Tur att vi inte bakar som hon, margarin!!?? och nu fick vi också veta vilka Dansukker är, en samling sjukdomsalstrare…

Så visa verklig omtanke och baka en HÄLSOSAM kanelbulle för omväxlings skull!

 

Bloggar etiketter: ,

Tomatfräst vitkål med fetaost & salami + tävling


Jag har fått prova dessa burktomater från Delizie. Tomatkonserver av lite högre kvalité har jag lärt mig är att föredra så detta var klart spännande. Jag använder ofta tomater på burk i matlagning, både i köttgrytor, köttfärssåser, pastagratänger, på pizza eller mustiga tomatsoppor. Det är en helt annan smak och fyllighet än färska tomater och nu börjar ju dessutom säsongen för dem att vara förbi. Det är väl lite som med torkade kryddor som oftast ger mer koncentrerad smak och man behöver inte lika mycket heller.

Smaken på delizie körsbärstomater är väldigt len och fyllig, burken är fylld av söta små och _hela_ fina körsbärstomater som simmade i en klarröd tomatsås. Ibland kan jag tycka att just körsbärstomater på burk är lite syrliga och fräna i smaken men här var det tvärtom, lite som en färdig tomatsås, redo att hällas direkt över rykande het pasta. Men det gjorde jag inte! :-P

Jag tänkte mig en ljummen sallad, inte nödvändigtvis pasta utan här tog jag strimlad, krispig vitkål som jag lät fräsa i tomatsåsen med rödlök, massor av oregano, citron och flingsalt. Detta serverade jag med fetaost och tunt skivad salami på toppen. Vilken klockrent kombination och så vansinnigt gott med en liten smak av utlandet faktiskt!

Denna rätt tog inte mer än 10 min att tillaga, några minuter till kanske för att skära och plocka fram allt men en riktigt snabb måltid perfekt när tiden är knapp och man vill ha god mat på bordet innan hungern tar över.

Och till er läsare! Förutom receptet ni får här så kan ni även vara med och tävla om
produkter från Le Creuset för 5 000 kr  :-P  Du hittar tävlingen här >>

4 port
Det här behöver du : 
Olivolja
½ litet vitkålshuvud
1 burk delizie körsbärstomater
1 rödlök
2 tsk torkad oregano
½ pressad citron
1½ tsk flingsalt
150 gram fetaost
100 gram stark ungersk paprika salami

GÖR SÅHÄR : 
Strimla vitkålen. Skiva rödlöken och salamin fint. Förbered så du har allt i små skålar bara att tillsätta vartefter för det går snabbt det här! Hetta upp en stekpanna med olivolja. Tillsätt vitkålen, körsbärstomaterna & rödlöken. Pressa över en halv citron. Krydda med oregano och fingsalt. Vänd runt och låt bara fräsa på hög värme bara nån minut, det ska fortfarande vara krispigt. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med smulad fetaost och skivad salami.


Har ni inte provat dessa brukar så gör det. Körsbärstomaterna var i alla fall positivt överraskande för mig. Len, söt smak och hela fina tomater, som annars bara brukar vara mos…


Förberedd för en snabb rätt att tillaga. 5 min i stekpannan, sen är det klart!


Ni skulle känna doften här av tomater, oregano och citron…


Sådär, dags för servering. Fler recept hittas på www.delizie.nu

 

Inlägg i samarbete med Di Luca & Di Luca

 

The post Tomatfräst vitkål med fetaost & salami + tävling appeared first on Kryddburken.se.

Vad åt samerna för 500 år sedan?

Idag länkar Dr Sofie Hexeberg till ett radio program i Sveriges radio på facebook.  Här kan du lyssna på inslaget.
De skriver också att man hittade ett samiskt kvinnoskelett och detta har man undersökt och där funnit att:

“De undersökningar som gjordes visade att det var en samisk kvinnas skelett och det visade sig att hon levde i området där hennes skelett hittades för 500 år sedan. Tack vare den här samiska kvinnan vet vi nu mer om vad människor åt för 500 år sedan. Skelettet är ett av de mest undersökta, eftersom det nu har återbegravts, säger arkeologen Anders Hansson vid Jamtli.

– Hon åt väldigt bra, måste man säga. Det var inte så mycket renkött, utan mer mjölkprodukter, bär och fisk. Hon åt ganska lite kolhydrater. Det ser vi för att hon hade så pass bra tänder. Hon hade heller aldrig haft problem med järnbrist och det är väldigt ovanligt för kvinnor som levde på medeltiden, säger Anders Hansson.”

När man då läser mjölkprodukter så bör vi alla veta att de var opastöriserade…

 

 

Bloggar etiketter: ,

Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad


Den idylliska skördefesten fortsätter. Här kommer del tre med bildregn från Ekerums marknad. Varsåoda! :-P


Ekerum, en idyllisk atmosfärs för matmarknader, skördefest som jul, stämningen är totalt när skymningen kommer och marschallerna brinner. Hemsida >>


Vi börjar väl med karameller, här har vi Rya konfektyr. Hemsida >>


Vackra smycken och tennarmband från Nordic Jewelry Design, hemsida hittar ni här >>


Hantverk från Öland, Alséns vackra lyktor. Hemsida >>


Julia med sin marmelad! :-P Hemsida >> Och facebooksida >>


Hårdostar, getostar, koostar och fetaostar…


Välbesökta burkar! :-P


Öländska bönchips! De här kan ni va? :-P Köpte hem en hot-hot påse med chili/dill till maken som han gillade skarpt! Hemsida >>


Läckra ljuspumpor i vitt och orange, en återkommande favorit. Annas ljus >>


Godis, godis, godis!! Mjuk kola, kanderade nötter, mandlar, chokladbananer mm… Schweizer mandel hemsida >>


Delikatessgrabbarna sålde rökta korvar till mig! Tackar, tackar! ;-) Hemsida här >>


Härlig lufttorkad serrano, manchegoost och spansk saffran. Här missade jag dock att förhöra mig om kontaktuppgifter och ev. hemsida.


Vackra, väldoftande vaxljus i olika storlekar och former… Hemsida >>


Det här känner ni nog igen vem det kommer ifrån… Hon med den rökta fjällrödningen och hjortronsylten…


”Lanttanten” förstås, en välbekant favorit! :-P


Bräutigams marispan och nogat doftade helt ljuvligt när man kom nära, å det gör man. Hemsida hittas här >>


Och så rundar vi av det hela med vildmarkskungen själv! Rökt viltkött, korv, rökt fisk, patéer,  och massor med gott från skog och mark bjöd Claes & Anita på från Stein-Mården förädlat Vilt. Företagsinfo >>

 

The post Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad appeared first on Kryddburken.se.

Ny undersökning propagerar för mer växtsteroler i maten

Sahlgrenska Akademin- Göteborgs Universitet släpper idag nyheten om:
“Ett högt kostintag av naturligt förekommande växtsteroler sänker kolesterolvärdet i blodet och ger lägre risk för hjärtinfarkt. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Växtsteroler finns naturligt i alla livsmedel från växtriket. Eftersom växtsteroler blockerar tarmens upptag av kolesterol i tarmen har de ända sedan 1950-talet använts för att behandla förhöjda kolesterolvärden.

En avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar nu att personer som äter mycket växtsteroler dessutom har upp till 24 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. ”

Växtsteroler är det som finns bla i Becel.

Det mest intressanta här för mig är att de skriver så här om kvinnor:
“Hos kvinnor sågs inte motsvarande effekt, vilket dels kan bero på att de undersökta kvinnorna var färre och dels på att kolesterolvärdet inte är en lika stark riskfaktor för hjärtinfarkt hos kvinnor. ”

och detta är något Uffe Ravnskov mfl sagt hela tiden: Inga kvinnor ska äta statiner!

Statiner gör ju exakt detsamma som växtsteroler gör dvs sänker kolesterolhalten. Här verkar vi få då en undersökning som kan peka åt det hållet.

Gunnar Lindgren om växtsteroler

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Rökt lax med kalla såser, skördeost & pumpernickel


Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon! ;-)
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.

DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!

När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott! :-P

Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? ;-) Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…


Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.

Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.

Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot

Nisses fisk (facebook-sida)

Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)

Blomlöfs rökeri favoritsås  (finns att köpa på Nisses fisk)


Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två! ;-)


Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.


Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!


Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.

Skördefesten på Öland 2012, del I


Första anhalten igår eftermiddag blev matmarknaden i Köpingsvik. Lite fattigt kan jag tycka på den korta kyrkallén men alltid en början! Kräsen marknads-toka som jag är inte lätt att tillfredsställa :-P

Här i Köpingsvik som förra året blev ”Årets Ölandsby” skedde också invigningen senare på kvällen. Vi valde dock att åka dit strax efter öppningen vid 15-tiden och som ni ser så är det inte folkstormning ännu men från senare rapport så var det väldigt mycket folk. Trevligt! Skördefesten i år går i vikingarnas tecken och idag fredag är det både matmarknad & vikingmarknad så en liten tripp till får jag allt göra.

Förresten så har våra barn i Köpings skola vikingdag idag. Dom ska kläs i tidsenliga kläder och verka vid Klinta bodar. En dag som jag tror att många av barnen sett fram emot. Ska bli spännande att höra sen. Vi åker nog en sväng till Ekerum i eftermiddag också när barnen slutat skolan. Ännu en matmarknad! ;-)

Å en sak till; Årets skördefestost får ni bara inte missa. En len, krämig, salt ost med smak av pepparrot. Nu fick jag nog med allt! :-P

Ja, ses sen då…


Kyrkalléns marknadsgata.


Brist på vackra iögonfallande dekorationer med färgglada pumpor, frukter och blommor är det då inte… Sååå vackert allting!


Lillmunken, Jörgen Blomqvist kanderade mandlar och kokade heeeemska klubbor med drakblod och häxblod! Populärt bland barnen. :-P


Favoriten!


Huaaa…. ;-)


Björnchoklad och drakblod…


Tant Iris (Ingrid Robertsson) visade upp sina för tiden passande ”Köpings-vikingar”… En sån vill jag ha, så jag måste hitta henne igen! ;-)


Anne-Marie Jonasson syntes som vanligt med sina vackra kransar som hon binder. Som dörrkrans, bordsdekoration, till graven eller varför inte som mobil hängande över ett dukat skördebord!


Matstånd fanns lite här och där, allt från grillat, korv, hamburgare, kantarelltoast, ärtsoppa mm…


Och ärtsoppan, ja den stod självklart hemvärnet för med sina tryckkokare. Mysigt tycker jag.


Här ser ni stora scenen iordningställd inför invigningen senare… Vi hoppade över det och åkte hem o fixade till lite god kvällsmiddag eftersom kära maken kom hem från en flyttresa med jobbet precis. Mer om den midagen kommer lite senare…

 

Bota diabetes?

Nu hävdar man att man snart kan bota diabetes genom att “flytta runt på fettet”.

Svt skriver:
“I takt med att vi blir allt fetare har sjukdomen diabetes typ två ökat snabbt i hela världen. Bara i Sverige har cirka 400.000 människor så kallad vuxendiabetes. Till år 2030 räknar WHO, Världshälsoorganisationen, med att en halv miljard människor kommer att vara drabbade.

I dag finns inget sätt att bota sjukdomen, bara hålla den i schack med medicin och en rejält förändrad livsstil. Men risken för allvarliga följder som hjärtinfarkt och stroke finns ändå kvar.”

Det är ett par saker här som jag reagerar på och det är vuxendiabetes, det var inte länge sedan man kallade det sockersjuka, sedan övergick man till åldersdiabetes och nyligen sa man alltid diabetes typ 2 och numera heter det då vuxendiabetes. Är det för att det numera inte går att säga åldersdiabetes och diabetes typ 2 för att det är så förknippat med äldre ålder? Det ju många yngre åldrar som får typ 2 nu…

Sedan reagerar jag  på att den “inte går att bota den”, det gör det ju på sitt vis, sluta ät socker och stärkelse så behövs ingen medicin!

Men visst de flesta människor vill ju “både ha kvar kakan och äta upp den”, och medicintillverkarna vill ju också det ;)

Men det jag grunnar mest över vad gäller detta “enorma genombrott”  är att fettet som ska flyttas, tydligen ska det lägga sig i underhudsfettet istället för i/runt organen. Man kommer tydligen då vara fet på “utsidan” men inte inuti?
Tjockhudade? (kanske behövs i denna värld…)

Låter lite märkligt, att det tydligen ändå alltid ska finnas feta människor… men på ett annat sätt…

ps, förebygga diabetes typ 2 går också ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Skördeveckan är här!


Förtrollningen är här, skördeveckan är kommen!

”Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo
Nu ska du se hur det hela går till
bippity-boppity-boo

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo
Du ska till balen det är vad jag vill
bippity-boppity-boo

En Salagadoola blir en mechicka booleroo
Men jag trollar igen för dig min vän
så bippity-boppity-boo”…

Ungefär så kan man sammanfatta skördefesten tycker jag! :-P  
Nån därute som planerar att åka över hit kanske?

Här får ni lite bra länkar och info om skördefestveckan här på Öland.


Älskade pumpor!


Jag har skörde-piffat äppelträdet här på gården med olika pumpor och pynt…


Lyktorna lyser fint när skymningen kommer…


Vad tycker ni? Lite höstmörker och tända marschaller på de?? ;-)

Del 7, Vitamin D3

Den lag som ska skydda skadar – på grund av ignorans

Den här veckan har det fullkomligt vimlat av vitamin D3-artiklar. Dels om en spansk studie på gravida, där man efter födseln sett på barnens intelligens, hjärnans utveckling, och precis som förväntat, så konstaterar man att ju högre D3-koncentration hos kvinnan, desto bättre utveckling blir det av hjärnan hos barnen. Sedan kan man också läsa om en tragedi som beror på vitamin D3-brist. Det handlar om ytterligare ett fall av medfödd rakit.

 

Den spanska studien är ju intressant, för den bekräftar vad många redan tycker att vi vet. Det är farligt för fostrets utveckling generellt om modern har vitamin D3-brist. Alla känner säkert till att D3-vitaminförespråkarna anser att det finns ett samband med grav vitamin D3-brist hos den gravida och autism hos barnen. Det är faktiskt i Sverige, i Stockholm som man sett att fler barn än förväntat föds med autism i den somaliska gruppen. Det har varit skriverier i tidningarna, men ingen verkar vilja läsa in sig på den senaste forskningen. Möjligen pågår en svensk studie som aldrig borde fått godkänt av Etikprövningsnämnden. Själva interventionstiden är så kort = tre månader att det inte är lönt. Det tar nämligen cirka två månader innan man får upp en koncentration av 25(OH)D. Doserna av förhoppningsvis vitamin D-TRE och inte D2 är så låga att man inte kan förvänta sig något speciellt i effekt. Som vanligt så jämför man närmast nolldoser med nolldoser. Man verkar helt enkelt inte vilja veta om man kan göra något för gruppen somaliska kvinnor och deras överrepresentation i födandet av autistiska barn … Det är inget enbart svenskt fenomen med ökad andel autistiska barn bland somalierna, den höga förekomsten ses även i samma grupp i Kanada.

 

Man planerar alltså att dela in 150 somaliska kvinnor som bott i Sverige i två år, i grupper, där 90 kommer att lottas till noll = placebo, 800 enheter och 1600 enheter i D-droppar. 60 kvinnor kommer att få ljusbehandling, varav 40 kommer att få äkta UVB och 20 låtsasljus.

Blodanalyser av betydelse för D-vitamin och skelettomsättningen kommer att tas vid 5 tillfällen: före, efter 6 veckor och efter avslutad behandling (12 veckor) samt under uppföljning 18 och 24 veckor efter behandlings start. Bentäthetsmätning ska också göras.

 

Varför är jag nu så kritisk över denna studie? Där målet är att jämföra effekter av respektive behandling (D-droppar via munnen och UVB-ljus) mot placebo samt att jämföra de båda behandlingarna. Jo, det är redan gjort studier med betydligt högre doser D3, tex. En ganska ny där man givit 4000 enheter dagligen. Det finns faktiskt professionella forskare som är världserkända för sina vitamin D3-kunskaper, en heter Reinhold Vieth. Han konstaterar att före 1997, så var den rekommenderade dygnsdosen D3 för nyfödda och barn 400 IU, alltså 10µg. Med andra ord en tesked D-droppar eller torsklevertran = 5mL. Jag har genom åren samlat på mig ett stort antal gamla läkarböcker och jag konstaterar, det finns ingen förklaring till denna mängd, den här teskeden, annat än att det är den mängd som förhindrade och botade engelska sjukan. Alltså en ren iakttagelse via ögonen. Sen, tror jag, via ett konsensusbeslut, det betyder ungefär handuppräcknings-röstning, så beslöt man att vuxendosen/behovet av D, det blev nog bra med halva barndosen. Väldigt ologiskt.

 

Varför är jag då upprörd? Jo, man kan lägga pengarna på relevanta studier, slippa göra samma sak som andra gjort. Man kan göra alla nya och gamla studier om vitamin D3 till obligatoriskt arbetsmaterial för alla legitimerade sjukvårdsutbildade. På så sätt skulle vi slippa att fortsatt behöva läsa om sådana tragedier, där gravida kvinnor har så låga vitamin D3-nivåer att deras nyfödda bebis är född med medfödd rakit. Barnets skelett är så skört att skelettbenen bryts under den tid det tar att föda fram barnet. Det är väl förfärligt? Tänk ett sådant lidande för den lille nyfödingen med mängder av brutna ben. Sen, sen så noterar sjukvårdspersonal dessa benbrott och med stor sannolikhet kommer då den ena eller båda föräldrarna att anklagas för barnmisshandel. Föräldrarna fråntas vårdnaden av sitt-sina barn, påfrestningen psykiskt kan bli för stor så att föräldrarna separerar, de kan hamna i fängelse, deras barn kan adopteras bort, mot de biologiska föräldrarnas vilja.

 

Kom ihåg, för att det ska gå över vitamin D3 i bröstmjölken, så måste den ammande kvinnan själv ha en D3-nivå över 125 nmol/L, minst. Det tar två månader innan man kommer upp i koncentration även om man tar en daglig hög dos. Det föds barn med engelska sjukan än idag. Även i Sverige. Det har skett en ökning av rakit med flera hundra procent i England. Ju mörkare hud, desto svårare att få upp sin D3-nivå. Ju längre norrut vi bor, desto kortare tid på året kan vi bilda vitamin D3. Vi kan inte bilda D3-vitamin genom glasfönster. Det är så gott som omöjligt att äta sig till en hög vitamin D3-nivå. Det är inte enbart skelettet som blir dåligt och felaktigt utvecklat vid D3-brist, även de inre organen tar skada, inklusive hjärnan. Det är säkert så att en hög dos D3-vitamin trivs bäst med litegranna magnesium. Magnesiumbrist är nog rätt vanligt. Jag kommer vid ett annat tillfälle att lista de vitaminer och mineraler som D3-vitaminet samarbetar med.

Lite länkar

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/pregnancy/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.463/abstract;jsessionid=E2958417655C01EA183C2FBD70108F6F.d01t03

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/autism/

http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-during-pregnancy-may-be-critical-for-infant-brain-development/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2206333/Parents-accused-battering-newborn-win-adoption-reprieve-experts-rule-broken-bones-caused-rickets.html?ito=feeds-newsxml
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed100922
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed97208

Elisabeth Puur

 

KÖPA VITAMIN D3

 

Bloggar etiketter: ,