Vitamin D3 del 10 Det här med cancer …

 

av Elisabeth Puur

kan det vara sant att hur vi lever och äter påverkar risken att vi får cancer?

 

Jaa, det tror jag eller jag tycker att jag vet det. Alla celler i kroppen håller ju på och delar sig, ständigt. Man kan säga att vi byter ut oss själva, med jämna mellanrum för att inte bli för slitna:-) Det är i den processen det går fel, när det bildas cancerceller. Problemet med cancerceller är inte att de är så ”bra”, alltså effektiva, tvärtom, de är inga välfungerande superceller utan har tappat sin vilofunktion. De växer sakta men säkert och har inte vett att dö, när de ska.

Hur optimerar man hälsa och hur minimerar man sjukdom?

Jag måste tillstå att jag tror att vi kan göra en hel del. Främst genom att äta för människan artegen mat, alltså mat liknande den som människan ätit under evolutionens gång. Det innebär en del tankearbete och att vi läser på och allra mest att vi är kritiska. Vi måste vara kritiska till uppgifter och direktiv som till synes är neutrala, men i själva verket är en megafon från Livsmedelsindustrin, Big Food och även Läkemedelsindustrin, också kallad Big Pharma.

Vi måste lära oss att se och förstå mekanismerna med de märkliga incestuösa förbindelserna som de facto finns mellan Myndigheter, som borde ta till vara våra intressen på området kost och hälsa, dito så kallade forskare och vetenskapsmänniskor och de olika industrikonglomuraten som bara vill tjäna pengar. Det är inget konstigt med det, att industrier vill tjäna pengar eller att riskkapitalister vill ha ränta på insatta pengar … men vi kan alla välja, vi kan ”rösta med fötterna” och välja bort det som är osunt, oetiskt, omoraliskt ur alla synpunkter sett. Vi behöver inte köpa dåliga ohälsosamma produkter, som gör oss sjuka. Vi kan återta makten över våra val. Vi kan och ska läsa innehållsförteckningarna! Vi kan må bra, både kroppsligt och själsligt.

Den enskilt enklaste saken för förbättrad hälsa tror jag är att minska på den kroppsliga reaktion som heter inflammation. Enkelt uttryckt är inflammation en allmän irritation, ett kroppsförsvar, tänk en stukad fot, svullen, rodnad och starkt smärtande. Den är ett bra exempel på inflammation. Om ett sådant tillstånd blir för långvarigt, så blir det bestående förändringar, det sjuka anpassar sig, det blir kroniskt, det blir hårt och stelt. Så vill ju ingen ha det, tänk att ha ständig inflammation inuti blodkärlen. Kan det bli svullet, irriterat, hårt och sen förtjockat inuti blodkärl? Ja visst, det är väl det vi kallar åderförkalkning. Och lösningen på det är förstås att sänka kolesterolet? Hahaha, nej, det tror inte jag på, jag tror inte på kolesterolreligionen eller mättat fettfobin.

Vårt kära SLV, Livsmedelsverket hävdar ånyo i nyuppdaterade skrivelser att vi ska äta mer omega6, vi ska helst byta ut det mättade fettet (kokosfett, smör och fett från djur) mot industriellt konstgjort hårt raffinerat och manipulerat fleromättat omega-6-fett. Ty enligt kolesterolreligionen så slipper vi bli sjuka om vi minskar det mättade fettet till en fiktiv siffra, utvald till mindre än 10 procent. Normalt sett, så hävdar alltid SLV att de inte kan ändra något i sina kostråd för att enskilda oberoende forskare eller nån studie talar för att mättat fett är ofarligt, ja till och med sunt och hälsosamt. Nää, SLV vill ju ha minst hundratusentals studier bakom sig, för endast när man sammantaget tar och jämför hundratusentals studier, allra helst då statistikstudier, så kan man se den trend som ger en fingervisning om att man anser sig kunna bekräfta att kolesterolreligionen och mättat fettfobin är överensstämmande med sanningen – allt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu fick jag till det va:-) Men när det gäller omega6 och barn, så stöder sig SLV endast på en enda finsk barnstudie, den finns i ett oändligt antal variationer vid det här laget, men det är samma forskare och samma studie, egentligen. (Lagström et al 2008, tex.)

Jag ser det som bevisat att ett överskott på omega6 i födan ger inflammation. Flera studier pekar på att vitamin D3 är inblandad i förekomsten av ett stort antal cancertyper. Låg nivå av vitamin D3 i blodet och cancer, hög nivå av D3 och mindre ofta cancer, bättre överlevnad och mindre aggressiv cancer. Om vi då äter mycket omega6, får vi då mera cancer? Om vi har låg nivå av vitamin D3, får vi då mera cancer? Jaa, det verkar så. Det finns flera studier som pekar i den riktningen. Det mest ironiska är att SLVs handgångna kvinna, Irene Mattisson som idag rekommenderar en allvarlig ökning av just omega6 till alla, men främst till skolbarnen – en gång i tiden (år 2002) jobbade för projektet Malmö kost-cancerstudie och hon står faktiskt som andreförfattare i den, där man konstaterar att mer än 20 gram omega6 dagligen ger ökad risk för bröstcancer hos kvinnor efter klimakteriet. Jaha, vad är det att bli upprörd över då? Jo, det gemensamma för klimakteriet och barn är att det naturligt föreligger låga östrogennivåer. Ska vi då ge våra barn, som naturligtvis har låga könshormonnivåer ett fett som ökar risken för bröstcancer? Nä, tänkte väl det, det tror jag är en mycket dålig idé.

Det finns fler studier som visat detsamma, dessutom har man sett samma samband med just mycket omega6 och prostatacancer. För att inte tala om sambandet mellan omega6 och inflammation, ett otvetydigt samband. Fast det är klart, man tycker ju att omega6 sänker kolesterol … sänkt kolesterol … hmm … ökad risk för cancer … hmm.

Sen har vi nästa felaktiga påstående från SLV. Man har ännu inte förstått eller vägrat att läsa på om naturliga transfetter, så kallade CLA, konjugerad linolsyra, utan hävdar envist att de är jämförbara med de onaturliga konstgjorda industriella transfetterna. Just det, de som SLV menade att industrin i egen takt frivilligt skulle fasa ut … när danskarna rask och resolut förbjöd dem. Jag anar en obehaglig relation mellan industrin och våra myndigheter.
De naturliga transfetterna har enligt ny litteratur positiva egenskaper för människan, till motsats de onaturliga industriella, de skapar inflammation. Det finns ett starkt samband mellan inflammation och kronisk sjukdom generellt, men även cancer. Kanske beror det på att vid en kemiska process som skapar de onaturliga industriella transfetterna, så bildas det ”omättnader” på ett oorganiserat vis och dessa omättnader är reaktiva. Jag associerar till hur bakterier är reaktiva och byter grejer med varandra, då blir de resistenta.

Så, som jag ser det, de enklaste åtgärderna man idag kan göra för sig själv och sin hälsa är att öka på vitamin D3-nivåerna och minska på intaget av omega6. Gör vi det, så har vi kommit långt.

Vitamin D3, nya riktlinjer ger nya rekommendationer för ca 80 miljoner amerikaner.
IOM, Institute of Medicine har nu efter några års utredande och pillande med tusentals studier, helt i SLVs anda kommit fram till att man kan sänka gränserna för vitamin D3-brist.
Vad och vilka är då IOM, och deras experter? Som jag förstår det är det en organisation bestående av 1800 ”experter”, som frivilligt erbjuder sin expertis till IOM. Man kan själv söka om medlemskap, men man tar bara in 70 nya medlemmar per år, befintliga medlemmar godkänner de nya, hmm, vattentätt ju, man kör ju samma system som SLV gör. Våra svenska så kallade experter är så få, att de ständigt måste återanvändas. Antingen så arbetar man på SLV eller SBU eller Socialstyrelsen eller något av Universitetssjukhusen, varpå man snurrar runt inom dessa institutioner, SLVs experter väljer kostråd, sen utser man dessa experter till diverse utredningar tex. inom SBU, varpå desamma personerna som formulerat kostråden ånyo godkänner sina egna kostråd, har någon hört ordet jäv? Är ett jäv (intressekonflikt, tex. kan man få godkänna sin egen löneförhöjning? Det vore jäv – döma sina sina barn i domstol, det vore också jäv) borta, osynligt och icke existerande så snart man deklarerat det och skrivit under?

Hur har man då kommit fram till att alla dessa miljoner amerikaner inte har vitamin D3-brist? Joo, med statistik. Det var väl Mark Twain som sa; det finns tre slags lögn – lögn, förbannad lögn och statistik. Sant tycker jag. Alla sannolikheter är väl 50%. Antingen så är det så, eller så är det inte så. Rätt hög träffsäkerhet:-) USA har nästan 310 miljoner innevånare, om 80 miljoner av dem skulle ha D3-brist, förutom då de som ligger under 20 ng/mL, de är väl ganska många miljoner de också. Ja, det skulle ju säga nåt, säga att nåt är allvarligt fel i samhället. Genom att sänka gränsen för vad som är D3-brist, istället för att göra det som många oberoende vitamin D3-experter anser – höja gränsen, så sparar man pengar och man vägrar acceptera både ny och gammal kunskap. Men främst så undgår man att ta itu med frågan om det är något fel på vår livsstil, om vi har mat med brister i näringsinnehållet. Om så många har brist, måste det vara något som är fel. Någon tjänar på att läkare skriver ut det undermåliga vitamin D2 på recept, någon tjänar på att vi är så medikaliserat sjuka. Det finns läkare som propagerar för obligatoriska statiner (blodfettssänkare) till alla över 50. Snart är alla amerikaner både feta och diabetiker … och det enda man kan komma på är mera piller, injektioner eller det senaste – magoperationer.

Det finns dock några tillförlitliga vitamin D3-forskare i världen, en heter Michael F. Holick, på Bostons Universitetssjukhus, han publicerade nyligen en rapport i Anticancer Medicinal Chemistry, där han enkelt säger att vitamin D3 har en anti-cancereffekt! En kunskap vi haft i mer än 100 år! Det är bara det att man behöver ha en blodkoncentration minst mellan 40-60 n/mL, alltså med våra mått en koncentration på 100-150 nmol/L. Det är betydligt högre än det av IOM nyligen konsensusbeslutade 20ng/mL, från tidigare 30 ng/mL. Underbart, eller hur? Tänk att radikalt minska risken för cancer generellt och om vi ändå skulle få cancer, så får man en snällare sort om man tagit sina D3 eller haft förmånen att få äkta sol i lagom dos. Detta eftersom de flesta celler i kroppen har receptorer för vitamin D3 och kan omvandla D3 till 25-hydroxyvitamin D till 1.25-dihydroxyvitamin D. Som i sin tur kan hämma onaturlig celltillväxt, främja cellmognad, förebygga sjuklig blodkärlstillväxt och se till att cellerna dör när de ska (apoptos). Man alltså inte bara minskar risken att utveckla cancer, utan även risken att dö av cancer genom att ha hög D3-nivå. Jag antar att det är en fördel att ha stabila nivåer över årstiderna, alltså inte bara ha lagom hög nivå på sommaren och låg nivå på vintern, utan en jämn nivå året runt. Man talar om de flesta cancertyper, vissa vanliga, som bröst-, prostata-, tjocktarmscancer med flera och även svårare cancertyper såsom bukspottkörtel- och äggstockscancer.

Det är väldigt individuellt vad för vitamin D3 [25(OH)D]-koncentration man får på sin personliga dos D3, mitt råd är att kolla. Men skriv upp vad provet heter, tyvärr vet inte alla Vårdcentraler något om vitamin D3 överhuvudtaget, än mindre vad blodprovet heter. Men de flesta tolererar en dos på 5000 IU/d.

Elisabeth Puur

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Mat-och-naring/Fragor-och-svar-om-smor-och-margarin-i-skolan/
http://www.foodconsumer.org/newsite/2/Cancer/vitamin_d_cancer_prevention_1026121000.html
http://www.emaxhealth.com/1275/new-vitamin-d-guidelines-not-everyone-agrees
http://kostkunskap.blogg.se/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://blog.vitamindcouncil.org/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/cancer/
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/prostate-cancer/
http://www.vitamindcouncil.org/mod_sys/site_search.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1336931
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023927

Bloggar etiketter: ,

Del 9 – Vitamin D3 vårt “universalmedel” från solen och D3s bästa vänner

 

Nu är hösten här, även om dagsljuset är bra för vår hälsa, så kan vi inte längre bilda något vitamin D3 från solen. Solen måste stå minst 45 grader över horisonten (din skugga ska vara kortare än du) för att UVB-strålarna ska vara tillräckligt starka för vitamin D3-produktion. Någon möjlighet att äta oss till tillräckliga mängder D3 finns inte. Tyvärr, så är sanningen. Det blir till att supplementera eller åka till Kanarieöarna.

Vi behöver verkligen vårt D3. Glädjande – nu har det äntligen börjat röra på sig i medicinarkretsar. The Canadian Paediatric Society, den kanadensiska barnläkarföreningen uttalar sig om att ett adekvat D-status hos gravida och deras barn kan påverka hälsan under hela livstiden, ett helt underbart uttalande. Vi kan hävda att vitamin D3 är inblandat i reglering av celltillväxt, immunitet och cellmetabolism, generellt. Det finns D3-receptorer i alla celler och överallt i kroppens vävnader. Vitamin-D3-brist är associerat till ett väldigt stort antal sjukdomar och de blir bara fler, ju fler studier som blir klara.

Exempelvis följande tillstånd och sjukdomar, det finns fler;
Osteoporos – benskörhet – urkalkat skelett
Immunförsvarssjukdomar – MS – Reumatism – Inflammatorisk tarmsjukdom
Astma
Fertilitet och reproduktion (barnalstringsförmåga)
Allmän tillväxt och utveckling i kroppen
Allmän endokrinologi
För utveckling av ett friskt centralt nervssystem och hjärna
Diabetes – inkl graviditetsdiabetes
Infektionssjukdomar – Tuberkulos
Muskelsvaghet – ledvärk
Cancer minst ett 20-tal typer
Hjärthälsa

Vitamin D3-brist har blivit ett globalt problem.

Vitamin D3 behöver också sina hjälpredor, sina egna supplement eller kofaktorer, D3s bästa vänner. Tar man högdos D3 kan det vara klokt att ta extra av vitamin K2, vitamin A, några mineraler som magnesium, bor, zink, selen. En del fantaster lägger också till krom och strontium. K2 finns i fin lagrad hårdost, gås, äggulor av god kvalitet, obs skilj på vitamin K1, som finns i grönsaker. Viktigaste mineralen är magnesium, det händer att människor när de tar sin D3-vitamin, avtäcker sin magnesiumbrist och då kan de må dåligt. A-vitamin ska vara den riktiga, retinolen, inte betakaroten. Det finns att köpa i USA D3-vitamin där man redan tillsatt lite A, K2, zink, bor, magnesium. Kan ju vara enkelt för den som inte vill krångla för mycket. Tyvärr tror jag inte att vår mat innehåller optimalt med näringsämnen längre, dessutom får vi alltför lätt i oss för mycket omega6 med inflammation i kroppen som följd och därmed risk för sjukdom. Därvid blir D3-tillskott ännu viktigare för oss.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-cofactors/

Canadian Paediatric Society: Vitamin D supplementation: Recommendations for Canadian mothers and infants

Bloggar etiketter: ,

Del 8 vitamin D3: Att vara människa, det är fint det, tycker jag

Att vara kvinna är fint.
Det betyder inte att det är bättre och finare att vara kvinna än att vara man. Män och kvinnor kompletterar varandra. Utan den ena – inte den andra. Sexuell preferens är en annan sak, män och kvinnor kompletterar fortfarande varandra. Jag väljer nu medvetet bort uttryck och formuleringar som HEN. Jag tom sticker också ut hakan och talar om att jag anser att det är skadligt för barn att växa upp utan att veta om att de har ett kön, att de har en egen könstillhörighet. ”Hen”-ideologin har inget med pojk-och-flickkläder att göra. ”Hen”-ideologin har heller inget med flick-och-pojklekar-leksaker att göra. ”Hen”-ideologin handlar inte om individualitet och personlig utveckling för individen, som att växa som människa. Näe, ”hen” handlar om makt och politik och en stor portion annat.

Så fick jag sagt det, nu raskt över till vitamin D3 och kvinnor.

Många har ju önskat ett kvinnligt perspektiv på vitamin D3, så starkt att en och annan tom hittat till min mailbox. Vissa sjukdomar drabbar båda könen, andra är mer könsspecifika, men en sak är säker, jag vet ingen sjukdom eller något sjukdomstillstånd som minskar ifall man har brist på vitamin D3. Tvärtom verkar sambandet vara, mera sjukdom vid brist på D3 och allmänt friskare vid höga D3-nivåer. Ä så länge finns inte många studier där man intervenerar och ger en rejäl dos av förmodat verksamt ämne, tex. Vitamin D3 och jämför med ett sockerpiller, men de kommer, det är bara det där med pengar igen, vem ska betala för det?. Det finns däremot gott om epidemiolgi*, det jag tycker är ”fusk”, det går inte att dra några riktiga slutsatser av de fenomen man ser på, men det kan ju peka på vad vi ska studera i riktiga studier. Tills dess de tillförlitliga studierna kommer, måste vi förlita oss på oss själva. Vi ska lära oss att kritiskt granska, se vem-vad-vilka som tjänar pengar och-eller status på ”nyheten”, inklusive forskares till synes självklara samband och ”det vet alla”-påståenden. Det äldsta och mest kända är väl att man får hjärtinfarkt av smör (mättat fett) och att av smör får man högt och ”dåligt” kolesterol. Suck!

En sann nyhet är att D3-bristen verkar sprida sig som en löpeld över jordklotet. Även i länder med verkligt mycket sol, på de rätta breddgraderna, där människohuden har en möjlighet att bilda D3 året om, till och med där sprids vitamin D3-bristen. Undrar varför? Lite elakt tänker jag för mig själv, jag borde nog köpa aktier i solskyddskrämindustrin? Obs! Det var ett dåligt skämt, det är en ironi.

Jag tjatar på om vitamin D3 – siffran TRE är viktig, alltför mycket talar för att människan inte mår bra av för mycket D2. Välj D3 i rätt dos för dig, det är hög tid att börja supplementera nu. Doserna kan man läsa sig till, eller räkna på behov D3, per 10 kg kroppsvikt, 1000 enheter D3 per 10 kg människa. VDC (Vitamin-D-Council) stoppar ju sin rekommendation vid ca 5000 enheter per dag, undantag ammande 6000 enheter, trots att deras rekommenderade blodnivå av D3 med stor sannolikhet kräver en högre dos om man är av storlek mer än 50-60 kg. Ju mer man väger, desto mera D3 behöver man. Ju mer fett man bär på, desto mer D3 behöver man och ju mörkare hud, desto mer D3. Vill man sedan kontrollera vilken D3-koncentration man uppnått, så är det bra att vänta 8-12 veckor innan blodprovet tas. Kom ihåg att be om rätt prov, sjukvården har inte riktigt hängt med vetenskapen här, 25(OH)D = 25 hydroxy vitamin D. Jag känner en riktigt mörkhyad man, han har precis börjat med D3, det ska bli mycket spännande att se vilken dos han behöver för att komma upp i en ordentlig vitamin D3-nivå, ännu mer intressant blir att se om hans ”krämpor” kommer att försvinna.

Vad händer i människokroppen utan eller med för lite vitamin D3? Vitamin D3-brist är väldigt jämställt och demokratiskt, det kan drabba alla, alla nationaliteter, alla åldrar, inklusive foster. Är man ett foster i mammas mage, så kan man födas med ett uppmjukat dåligt skelett, som lätt går sönder, frakturerar, kanske redan vid födseln, alltså engelska sjukan eller rakit. Då brukar föräldrarna beskyllas för att ha misshandlat sin lilla nyfödda bebis. Vi vet ju att det finns ett starkt samband med låga D3-nivåer hos gravida + fortsatt låga nivåer hos deras barn och risken att barnet sedan insjuknar i typ1-diabetes. Finland fick en kraftig ökning i antal typ1-insjuknanden efter att man tagit bort rekommendationen om högdos D, man gjorde en hel del andra ändringar i hälsoinstruktionerna också. Får man sin D3-brist i bardomen blir man sjuk, allmänt skröplig, man tål alla sjukdomar sämre, blir sjukare. Man får ett mjukt dåligt skelett och ofta deformerad bröstkorg och bäcken. Ett deformerat trångt bäcken gör det omöjligt att senare föda barn på naturlig väg i vuxen ålder. Får man sin D3 brist senare i livet, alla varianter finns … allt från tidig barndom till alla åldrar i vuxen ålder, så vet vi att hela sjukdomspanoramat blir förvrängt, förvärrat, allt blir svårare att bota och dödligheten ökar.

Så det blir inga garanterat friska bebisar om den blivande mamman har D3-brist. Det är bara att lista svåra kroniska sjukdomar, typ1-diabetes ökar, vi får inte heller glömma risken för den blivande mamman utvecklar typ2-diabetes, vilket ytterligare ökar risken för fostret, generellt. Risken för astma och allergier ökar, risken för infektionssjukdomar ökar, jag skulle vilja veta hur D3-nivåerna ligger vid de olika barncancrarna, det finns medfödd barncancer. Psyke och hjärnans utveckling – kan det vara så illa att risken för autism ökar? … andra problem med beteende? Så tror jag, men få vågar prata om det. Om den blivande mamman har närmast noll i vitamin D3-koncentration, har hon då ökad risk att få ett autistiskt barn? Det verkar vara så. Det finns ganska många sjukdomar vars risk ökar för det blivande barnet – ifall den blivande mamman har D3-brist. Det blir inga friska barn med garanti – om barnet har D3-brist – och om den blivande modern har D3-brist. Det skulle kosta så lite i kronor och ören och spara så mycket lidande om vi kunde se D3-tillskott som lika naturligt som mat.

Växande barn ska naturligtvis inte ha vitamin D3-brist. Tonåringar ska naturligtvis inte heller ha D3-brist … sen ska unga kvinnor heller inte ha D3-brist, inte medelålders kvinnor, inte menopausala kvinnor heller eller kvinnor över pensionsåldern. Särskilt drabbade är rökare, anorektiker, ortorektiker och de som är rädda för att åldras, de som inte vill att livserfarenheterna och skrattrynkor ska synas. Ingen ska ha vitamin D3-brist, varken människor eller djur. Och ja, man börjar se och inse att även djuren blir sjuka utan vitamin D3, när de stallas i lokaler utan möjlighet till solljus.

Med andra ord borde våra myndigheter verkligen slå på trumman för att informera om denna lättbehandlade pandemi. Det skulle inte kosta mycket heller, faktiskt så lite pengar att de allra flesta skulle ha råd att betala sina egna D3-kapslar själva. Nog med moralpredikningar.

Ok, vi ser på flera sjukdomar som drabbar kvinnor, som det verkar … om kvinnor har för låga D3-nivåer i blodet. Bröstcancer, visst, det existerar även bland män, då mycket ovanligt, men jag skulle gärna betala lite extra för att få veta vad för D3-koncentration de män som får bröstcancer har. För vi vet att kvinnorna med de största, mest elakartade och mest snabbspridda bröstcancerknölarna, de har låga D3-nivåer. I USA är man mycket bekymrad över att både African Americans och andra invånare med mörkare hud, som Hispanics har ett högre insjuknande i bröstcancer, i de flesta sorters cancer, faktiskt, de har också högre dödlighet och sämre behandlingsresultat. Men vi har rätt bra behandling för de olika typerna av bröstcancer, fler överlever och vi hittar nya sätt att upptäcka sjukdomen, att behandla den, vi ser även på ärftligheten m.m. Visst vore det fint om vi la till vitamin-D3 i behandlingsarsenalen?

En annan kvinnlig cancer, äggstockscancer, den brukar vi inte tala om, för den är så otäck, ”rälig” säger vi i Skåne. Rälig innebär att den är svår/problematisk/inte så lätt hanterbar … där har ju männen sin testikelcancer, som man lärt sig behandla riktigt bra.
Vi brukar inte prata om äggstockscancer, jag vet inte riktigt varför? Kanske för att den nästan alltid upptäcks (för?) sent. ”sent” brukar innebära att behandlingen inte funkar så bra och patienten dör. Men av det lilla jag sett av i studier om äggstockscancer och vitamin D3, så gäller samma som för alla andra cancersorter – de med hög D3-koncentration, de överlever bäst och mest och längst. En anledning till svårigheterna med äggstockar är kanske att de ligger väl skyddade, ganska långt ner i buken, nedom navelhöjd. Med lite putmage är det ännu svårare att känna dem om man klämmer på magen. Hade det varit bättre ifall vi haft våra äggstockarna hängande utanför kroppen, som männen har sina testiklar, lätt synliga, lätt att känna efter knölar på, med ständig kylning? Jag tror inte det, vi får lära oss mer om vad som orsakar cancerceller att börja växa ohämmat, leva så sunt vi bara kan och med det vill jag säga kontrollera D3-nivåerna. Ett litet ps, vad gäller ovariecancer, de nya blodprover man börjat använda för att försöka screena, för att hitta tumörerna innan de ger symptom verkar inte ha någon ”effekt” på kvinnors överlevnad i äggstockscancer. Man hittar inte dessa cancrar tidigare, trots blodprovstagningen.

Det finns många så kallat kvinnliga sjukdomar … låter förfärligt ju, jag vill inte ha en sjukdom bara för att jag är kvinna. Kan det finnas speciella ting med oss kvinnor? Har vi kanske inte lika starka immunförsvar som män? Det är inte rättvist, Nä, livet är allt annat än rättvist. Vem sa det … att livet är rättvist? (men vi slipper åtminstone testikel- och prostatacancer). Har vi sämre immunförsvar än män? Njae, vi har åtminstone ett annorlunda immunförsvar. Vi måste definitivt ha ”annorlunda” immunförsvar. Det är bra, det är tur det, annars hade vi inte kunnat fullfölja en graviditet. Kvinnokroppen skulle gjort sig av med fostret, behandlat fostret som en infektion, kanske. Det finns kvinnor som hela tiden får missfall, för deras immunförsvar angriper fostret och det blir en spontanabort. För att kvinnans och mannens immunförsvar inte är kompatibla kvinnas

Graviditeter är väldigt speciella för kvinnokroppen, det är mycket spännande och intressant när man väl sätter sig in i det hela. Under graviditeten sätts en ”mekanism” i gång som hela tiden prioriterar fostret. Fostret, kan man säga lever som en parasit inuti kvinnan. Det innebär att finns det inte tillräckligt av något, ännu värre om det är brist på något, så kommer kvinnans fantastiska inbyggda mekanism att ”forsla över” allt till fostret. Problem uppstår naturligtvis när det inte ens finns tillräckligt att överföra, som tex. vitamin D3-brist, det finns många andra livsnödvändiga substanser, hormoner m.m. som krävs för att bilda ett friskt fullgånget barn.

Ser vi sen på de autoimmuna sjukdomarna, så finns många som drabbar kvinnor oftare än män, verkar det som. En sjukdom jag sett på nära håll, hos en släkting, är MS, Multipel Scleros. Få har den svåraste typen, min vän har den värsta sorten. Det finns ett helt spektrum av autoimmuna sjukdomar som kanske är påverkbara med vitamin D3 …vi glömmer ofta att diabetes typ1 är en av dessa autoimmuna sjukdomar. Vi anser oss veta att det finns ett samband mellan låga D3-nivåer och typ 1-diabetes hos barn. Det finns som sagt många fler.

Elisabeth Puur

KÖPA D-VITAMIN

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22956345

Bloggar etiketter: ,

Del 7, Vitamin D3

Den lag som ska skydda skadar – på grund av ignorans

Den här veckan har det fullkomligt vimlat av vitamin D3-artiklar. Dels om en spansk studie på gravida, där man efter födseln sett på barnens intelligens, hjärnans utveckling, och precis som förväntat, så konstaterar man att ju högre D3-koncentration hos kvinnan, desto bättre utveckling blir det av hjärnan hos barnen. Sedan kan man också läsa om en tragedi som beror på vitamin D3-brist. Det handlar om ytterligare ett fall av medfödd rakit.

 

Den spanska studien är ju intressant, för den bekräftar vad många redan tycker att vi vet. Det är farligt för fostrets utveckling generellt om modern har vitamin D3-brist. Alla känner säkert till att D3-vitaminförespråkarna anser att det finns ett samband med grav vitamin D3-brist hos den gravida och autism hos barnen. Det är faktiskt i Sverige, i Stockholm som man sett att fler barn än förväntat föds med autism i den somaliska gruppen. Det har varit skriverier i tidningarna, men ingen verkar vilja läsa in sig på den senaste forskningen. Möjligen pågår en svensk studie som aldrig borde fått godkänt av Etikprövningsnämnden. Själva interventionstiden är så kort = tre månader att det inte är lönt. Det tar nämligen cirka två månader innan man får upp en koncentration av 25(OH)D. Doserna av förhoppningsvis vitamin D-TRE och inte D2 är så låga att man inte kan förvänta sig något speciellt i effekt. Som vanligt så jämför man närmast nolldoser med nolldoser. Man verkar helt enkelt inte vilja veta om man kan göra något för gruppen somaliska kvinnor och deras överrepresentation i födandet av autistiska barn … Det är inget enbart svenskt fenomen med ökad andel autistiska barn bland somalierna, den höga förekomsten ses även i samma grupp i Kanada.

 

Man planerar alltså att dela in 150 somaliska kvinnor som bott i Sverige i två år, i grupper, där 90 kommer att lottas till noll = placebo, 800 enheter och 1600 enheter i D-droppar. 60 kvinnor kommer att få ljusbehandling, varav 40 kommer att få äkta UVB och 20 låtsasljus.

Blodanalyser av betydelse för D-vitamin och skelettomsättningen kommer att tas vid 5 tillfällen: före, efter 6 veckor och efter avslutad behandling (12 veckor) samt under uppföljning 18 och 24 veckor efter behandlings start. Bentäthetsmätning ska också göras.

 

Varför är jag nu så kritisk över denna studie? Där målet är att jämföra effekter av respektive behandling (D-droppar via munnen och UVB-ljus) mot placebo samt att jämföra de båda behandlingarna. Jo, det är redan gjort studier med betydligt högre doser D3, tex. En ganska ny där man givit 4000 enheter dagligen. Det finns faktiskt professionella forskare som är världserkända för sina vitamin D3-kunskaper, en heter Reinhold Vieth. Han konstaterar att före 1997, så var den rekommenderade dygnsdosen D3 för nyfödda och barn 400 IU, alltså 10µg. Med andra ord en tesked D-droppar eller torsklevertran = 5mL. Jag har genom åren samlat på mig ett stort antal gamla läkarböcker och jag konstaterar, det finns ingen förklaring till denna mängd, den här teskeden, annat än att det är den mängd som förhindrade och botade engelska sjukan. Alltså en ren iakttagelse via ögonen. Sen, tror jag, via ett konsensusbeslut, det betyder ungefär handuppräcknings-röstning, så beslöt man att vuxendosen/behovet av D, det blev nog bra med halva barndosen. Väldigt ologiskt.

 

Varför är jag då upprörd? Jo, man kan lägga pengarna på relevanta studier, slippa göra samma sak som andra gjort. Man kan göra alla nya och gamla studier om vitamin D3 till obligatoriskt arbetsmaterial för alla legitimerade sjukvårdsutbildade. På så sätt skulle vi slippa att fortsatt behöva läsa om sådana tragedier, där gravida kvinnor har så låga vitamin D3-nivåer att deras nyfödda bebis är född med medfödd rakit. Barnets skelett är så skört att skelettbenen bryts under den tid det tar att föda fram barnet. Det är väl förfärligt? Tänk ett sådant lidande för den lille nyfödingen med mängder av brutna ben. Sen, sen så noterar sjukvårdspersonal dessa benbrott och med stor sannolikhet kommer då den ena eller båda föräldrarna att anklagas för barnmisshandel. Föräldrarna fråntas vårdnaden av sitt-sina barn, påfrestningen psykiskt kan bli för stor så att föräldrarna separerar, de kan hamna i fängelse, deras barn kan adopteras bort, mot de biologiska föräldrarnas vilja.

 

Kom ihåg, för att det ska gå över vitamin D3 i bröstmjölken, så måste den ammande kvinnan själv ha en D3-nivå över 125 nmol/L, minst. Det tar två månader innan man kommer upp i koncentration även om man tar en daglig hög dos. Det föds barn med engelska sjukan än idag. Även i Sverige. Det har skett en ökning av rakit med flera hundra procent i England. Ju mörkare hud, desto svårare att få upp sin D3-nivå. Ju längre norrut vi bor, desto kortare tid på året kan vi bilda vitamin D3. Vi kan inte bilda D3-vitamin genom glasfönster. Det är så gott som omöjligt att äta sig till en hög vitamin D3-nivå. Det är inte enbart skelettet som blir dåligt och felaktigt utvecklat vid D3-brist, även de inre organen tar skada, inklusive hjärnan. Det är säkert så att en hög dos D3-vitamin trivs bäst med litegranna magnesium. Magnesiumbrist är nog rätt vanligt. Jag kommer vid ett annat tillfälle att lista de vitaminer och mineraler som D3-vitaminet samarbetar med.

Lite länkar

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/pregnancy/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbmr.463/abstract;jsessionid=E2958417655C01EA183C2FBD70108F6F.d01t03

http://alltomvitamind.wordpress.com/category/autism/

http://www.vitamindcouncil.org/vitamin-d-during-pregnancy-may-be-critical-for-infant-brain-development/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2206333/Parents-accused-battering-newborn-win-adoption-reprieve-experts-rule-broken-bones-caused-rickets.html?ito=feeds-newsxml
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed100922
http://www.familylawweek.co.uk/site.aspx?i=ed97208

Elisabeth Puur

 

KÖPA VITAMIN D3

 

Bloggar etiketter: ,

Del 6, Vitamin D3

Vi behöver vitamin D3 för att ha ett effektivt och välfungerande immunförsvar. Inte bara vi, förresten, alla djur behöver det också.
Immunförsvar har vi för att bekämpa infektioner …
Antibiotika har vi också för att bekämpa infektioner …
När väl en antibiotikaresistens uppstått, så är det kört, den försvinner aldrig. Det ligger i mikrobernas natur att byta grejor med varandra.

Vi kan aldrig vinna kriget mot bakterier och virus.

 

Vårt immunförsvar har vi bland annat för att bekämpa infektioner. Ibland går det snett och vår kropp bekämpar och angriper våra egna celler. Vi får inflammation lite här och där och vi blir sjuka. Det är väl då vi får så kallat auto-immuna-sjukdomar. Diabetes typ1 är en typisk autoimmun sjukdom, MS, multipel scleros är en annan, vi har många olika autoimmuna sjukdomar. Men vanligtvis tänker vi på immunförsvaret som något som bekämpar bakterier och virus. Ett optimalt fungerande immunförsvar vill vi alla ha. Jag önskar att särskilt alla kvinnor vill ha det, allra helst de som planerar graviditet. Det verkar vara så, att om vi har en tillräckligt hög vitamin D3-nivå i blodet, så har vi ett verkligt bra och effektivt fungerande immunförsvar. Det verkar vara så att vi är friskare om vi har en hög D3-nivå i blodet. Det verkar vara så att de barn som föds av kvinnor som har en hög vitamin D3-koncentration i blodet, de barnen är friska(re än andra barn). Vi vet att svåra infektionssjukdomar som HIV och tuberkulos, de är mer svårbehandlade och har högre dödlighet om vi har låg D3-koncentration och tvärtom, effektivare behandling och friskare patienter vid höga D3-koncentrationer. Vi vet ju tex. att barn som föds av kvinnor med låga D3-nivåer, de får oftare typ1-diabetes.

Ett annat problem, lika pandemiskt spritt ute i världen som vitamin D3-bristen är den ökande antibiotikaresistensen. Se den här filmen, fundera över vad man säger. Vi kan göra mycket för vår egen hälsa med genomtänkta kostval, genom att läsa på om tex. vitamin D3 och agera därefter. Vi kanske till och med kan äta oss friska … Jag tror inte att vi ostraffat kan utmana naturen. EU pratar gärna om AMR, Anti-Mikrobiell-Resistens, få vet vad det är. Men boten är enkel, ge djuren artegen föda och låt dem vara ute i solen, så blir de naturligt motståndskraftiga och det blir människan också … om vi går ut i solen, motionerar och äter vår artegna mat och hoppar över hitte-på-fetter och andra konstgjordigheter.

länkar, som vanligt, för den som vill förkovra sig
http://alltomvitamind.wordpress.com/category/antibiotics/
http://www.vitamindcouncil.org/research-shows-vitamin-d-may-protect-against-viral-infections/
http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

Elisabeth Puur

Disclaimer.
Kom ihåg, du bestämmer själv över och har ansvar för din egen hälsa.
Innehållet i denna blogg är inte tänkt att ersätta vare sig läkarordinationer eller andra medicinska råd. Kom ihåg din rättighet att få en second opinion om du är sjuk och inte är nöjd med den vård du får. Tveka ändå inte att kontakta sjukvården vid behov.

 

p

Bloggar etiketter: ,

Nanosilver tas upp av djur och växter

Nanosilver är bioaktivt

Silver, en bakteriedödande metall med skumt beteende återfinns i miljön

Vilken fantastisk tanke och vilken affärsidé, ingen mera dålig lukt, ingen stinkande svett. Ajöss till svettluktande strumpor och skor, välkommen luktfria kylskåp och skärbrädor. För att inte tala om den magiska tvättmaskinen som bekämpar otäck lukt och mikroorganismer! Wow! Låter det för bra för att vara sant? Jaa, då är det nog det också.

Aktuell forskning i ett så kallat modell-ekosystem visar att tillfört nanosilver tas upp i både växter, insekter och fisk. Man ser att det omvandlade nanosilvret överförs till avkommorna, inte bara till jord och sediment … och det på korta 18 månader! Det sistnämnda skrämmer åtminstone mig. Det finns tillräckliga problem med antibiotikaresistens mot allt från vanliga bakterier till tuberkulos och gonorré. Vi står snart inför verkligheten att inte kunna behandla ens simpla infektioner med antibiotika … för att bakterierna blivit resistenta. När antibiotikaresistens väl uppstått, så är den svår att bli av med. Vi kanske ska förbjuda slentrianmässig tillförsel av ”förebyggande” antibiotika i djurfoder? Och istället satsa på mer artegen mat och för djuren naturliga miljöer? Ska vi då istället släppa ut andra former av bakteriedödare, som giftiga metaller ut i naturen?

Problemet med silver, vare sig det är i nanoform eller inte – är att det är en, för miljön giftig metall och vi riskerar en vitt spridd och okontrollerad användning. Trots den nya vetskapen och kunskapen om att silvret bioackumuleras i avkommorna. Någon dagsaktuell lagstiftning verkar inte finnas.

Vi kanske ska hålla oss friska framöver? Vi kanske ska se till att hålla vår vitamin D3-nivå hög och jämn under den kommande vintern?

Undrar till vilken/vilka av våra myndigheter som frågor om nanosilver hör?

Abstract till studien om nanosilvrets bioackumulation.
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es204608d
Antibiotikaresistens kvarstår, trots minskning i givorna
http://ing.dk/artikel/132113-resistente-bakterier-lever-videre-trods-stort-fald-i-antibiotika-til-svin
Köpa D3 vitamin 5000IE

Elisabeth Puur

 

 

Bloggar etiketter:

Del 5 Vitamin D3 – Mirakelpiller eller hur man trollar fram de svar man vill ha

Är nu vitamin D3 ett undergörande mirakelmedel som botar allt? Ett slags pånyttfött orm-elixir, sånt man förr köpte på marknader av kringvandrande kloka gubbar och gummor.

Nää, naturligtvis är det inte så. Vad vi vet är att förr, förr fanns ingen skrämselpropaganda mot solen, livgivaren av allt, utan sol ingen fotosyntes, utan fotosyntes ingen mat till bytesdjuren, inga bytesdjur för oss att äta, inget att odla heller, för den som tror sig behöva sånt. Inte heller fanns det myndigheter, ivrigt påhejade av Livsmedelsindustrin, dito av solskyddsmedelstillverkare som säger att all, ALL solbestrålning är farlig och cancerframkallande och att utan kolhydrater kan inte hjärnan överleva. Man tom påstår att solstrålar försämrar mänskligt immunförsvar. Vi vet att det finns väldigt många människor som lever på, alltså försörjer sig på människors rädsla. Det finns ett tätt samarbete mellan forskarvärlden, inklusive läkare och ”Industrin”. Vilken/a industri då? De flesta industrier skulle jag säga.

När jag deltog i Livsmedelsverkets Road-show, (år 2009) ett seminarium som beställts av kostchefer och kostansvariga ute i kommunerna, då man upplevde att man behövde ”stöd i bemötandet av krävande föräldrar”. Föräldrar som krävde smör/Bregott och fullfet mjölk till sina barn. Man tyckte inte att det räckte med att hänvisa föräldrarna till SLV.se-informationen.. Till min stora förvåning så efterlyste då en del av dessa kostmänniskor ett större samarbete med industrin, i det här fallet Big Food. För att inte tala om deras krav på en TVINGANDE lagstiftning om att barnen enbart skulle serveras lättmjölk och lättmargarin. SLVs tjänstemän har själva föreslagit att deras påfund ska vara tvingande lag, men fått nej av Regeringen. SLV tom hävdar att lättmjölk ska det vara, för annars får inte barnen i sig tillräckligt med vitamin D. Skriv gärna och fråga SLV om varför inte all mjölk är D3-berikad.
När vi frågar livsmedelsindustrin detsamma, varför är inte all mjölk vitamin D3-berrikad, så hävdar de att SLV bestämt så … vem ska vi tro på? Vem ska vi lita på? Fundera också gärna över om vitamin D3, solskensvitaminet är något evolutionen gav oss via kost eller solljus. Det blir lite av en tautologi, det, alltså ”tårta på tårta”- självfallet får vi solskensvitamin via solen:-)

Vi vet att många människor idag har brist på vitamin D3. Vi vet att man förr inte dolde sig för sol, som vi råds att göra idag. Vi vet att gammal känd kunskap försvunnit, vitaminD3-bristsjukdomar har återkommit. Såna som vi trodde var utrotade. Engelska sjukan, rakit, som är en ren D3-brist. TBC var en gång en fruktad sjukdom, särskilt i de mörka hus barnrikefamiljerna bodde i, där frodades sjukdomen. Det är inte så länge sedan, ett par av min morfars syskon dog i TBC i unga år. TBC är fortfarande en sjukdom att ha stor respekt för, i de gamla Sovjetstaterna och i alla fattiga och överbefolkade länder sprids den som den infektionssjukdom den är. Förr vårdades man på sanatorium, om man hade tur, – där fick man vila, närande mat och sitta i solen och bilda D3-vitamin, gärna med solreflekterande krage om halsen. Man behöver ett starkt immunförsvar om man får en så allvarlig infektion som TBC, gäller även HIV. Antibiotika och bromsmediciner finns, men det finns, men också en utbredd resistens för läkemedlen. Det krävs lång, lång behandlingstid med flera olika antibiotika/bromsmediciner. Det kostar pengar och det finns många fuskläkemedel där ute och få som kontrollerar, det är ju Gudbevars pengar i läkemedel och det drabbar mest fattiga.

Varför tjatar jag då, tuggar om, varför tycker jag att forskarna till viss del är oärliga? Jag ser det så här, man redovisar de svar som verkar gagna forskaren själv, så man får göra ytterligare en studie, som skall betalas av någon … studier är dyra, så det är snart bara ”industrin” som har råd att lägga de pengarna på bordet. Man vill naturligtvis ”ha betalt”, för att man nu är med och finansierar studier … Hur är det, etik, moral, tja, det är ganska ”billiga” värderingar idag verkar det som. Läste nyss om en psykologiprofessor som ertappats med forskningsfusk x flera. Tramsigt forskningsfusk, onödigt fusk, han var riktigt produktiv, närmast omöjligt produktiv. Det verkar som om det handlade om prestige … narcissismen slår till igen.

Nu har man i alla fall gjort en riktig studie! En med en rejäl, korrekt dos av vitamin D, D3, hoppas jag. Med en riktig studie menar jag en studie med en intervention, alltså man gör något, ändrar något, ger något … inte en låssestudie, det som kallas epidemiologisk, där man bara ser på vissa detaljer och så drar man slutsatser man inte kan dra, sånt är fusk, tycker jag. Man ville se om människor med höga kolesterolvärden fick lägre kolesterol av en veckodos av 50 000 enheter D, dessa människor har naturligtvis D3-brist också. Smart idé, korrekt vald dos, som jag brukar säga (eloge till min danska kollega, som uppfann uttrycket), det går ju inte att jämföra en nolldos med en nolldos eller placebo/sockerpiller.

Vad kom man fram till då? Tja, bristen avhjälptes, de blev botade i sin vitamin D-brist. Men sen då, vad hände mer? Ja, det får vi aldrig veta, i alla fall inte den här gången, för man tog bara D-vitamin i åtta veckor, precis så lång tid det tar innan det är lönt att ens mäta D3-nivå, det tar 8-12 veckor innan kroppen fixar till sin D3-nivå, det vet vi redan. Så de studier där man har så kort tid, där vill man nog inte ha några svar.

Kolesterolet då? Många tror ju fortfarande att höga kolesterolvärden är detsamma som äkta risk för att få hjärtinfarkt … Jag undrar ifall någon verkligen förväntade sig att en så kort behandlingstid som åtta veckor skulle kunna göra en stor skillnad i kolesterolvärden, för att inte tala om att förhindra hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom. Det är väl bättre att människor med ”höga” kolesterolvärden tar sina statiner? Alltså blodfettssänkande läkemedel? Alla vet väl om dessa svårt biverkningsbenägna piller (statiner) man närmast tvingar på patienter och om patienterna sedan klagar över minnesstörning, led- och muskelvärk, så handlar det bara om normalt åldrande. Eller Alzheimer light, eller en släng av Alzheimer, eller av någe reumatiskt …

Om man nu vill veta, ifall man är nyfiken, så kan man ju göra ett eget, riktigt försök, på sig själv … ta reda på sina blodfettvärden, supplementera med D3 i ett år för att därefter kolla om sina blodfetter. Det kallas n=1 med en endaste försöksperson, man själv. Dosen får man själv också välja, jag rekommenderar som vanligt förkovran och vidareläsning i alltomvitamind och VDC, se länkar. Man kan gärna kontrollera sitt D3-värde också, att ta det mitt i sommaren är väl inte bästa idén, utan gärna framåt våren, innan solen och huden i kombination kan bilda D3. Det klagas numera på patienternas önskningar om att veta sitt D3-värde … jag tycker det är bra, Det är bra att människor vill ta ansvar för sin egen hälsa!

Det är nästan omöjligt att välja ut länkar till kolesterolstudien, om någon är väldigt intresserad, så kan jag leta fram några fler rapporter om den uteblivna kolesterolsänkningen, där har man verkligen slagit på stort. Det är faktiskt lite skoj att se hur man formulerar sig och hur man refererar till själva studien, som ju inte säger så mycket mer än att tar man en tillräckligt hög dos D3 regelbundet, så avhjälps bristen av D3.

Som man ropar får man svar, ännu ett av de många ordspråken jag fått med mig från mina kloka morföräldrar. Tänk på det när ni tolkar/översätter medicinska- och koststudier i framtiden.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-to-get-your-vitamin-d/vitamin-d-supplementation/
http://medicalxpress.com/news/2012-09-vitamin-d-supplement-cholesterol-short.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/

 KÖPA D-VITAMIN D3- HOLISTIC 5000IE

 

Bloggar etiketter: , ,

Del 4, Vitamin-D3, är nu allt klart som korvspad?

Finns ett äkta samband mellan höga D3-nivåer och bättre hälsa?
Kan vi lita på myndigheter … eller praktskandalen 

 Jag hade tänkt mig att fortsätta prata om cancer och vitamin D3. Men så kom en annan nyhet i vägen, så här kommer kort-kort om den aktuella norska cancerstudien publicerad i Cancer Causes and Control. Man har faktiskt sett på orsaker till cancer och man menar att det finns ett samband mellan höga D-nivåer och förbättrad överlevnad. Det är ju inte så komplicerat att ta ett blodprov och mäta vitamin D3-koncentrationen, sen behöver man egentligen inte göra något mer än att kolla D3-nivåerna regelbundet på de människor som naturligtvis får sedvanlig cancerbehandling utifrån sin typ av cancer. Till sist ser man på när de dör och vad de dör av (dödsorsak). I studien fanns patienter med bröst-, tjocktarms-, lungcancer och maligna lymfom. Tidigare studieresultat indikerar att detsamma även gäller för prostatacancer. Man ser på dödligheten i cancer (man kan ju dö av andra orsaker också) och ser att de med lägst D-nivåer har högst dödlighet … igen. Och vice versa, de med högst D-nivåer har bäst överlevnad.

Hittar tyvärr ingen annan länk än den till Foodconsumer, där jag läste om studien. Artikeln är ovanligt ”bra” då man refererar till faktiska siffervärden för D-koncentration, annars talar man gärna om insufficiens, brist, högt, lågt, vilket är ganska goddag-yxskaft för den intresserade läsaren. Man anger värden lägre än, <50 nmol/L som låga, värden mellan 50-80 nmol/L som mittemellan och värden högre än, >80 nmol/L som höga. Man kan ligga betydligt högre, jfr VitaminDCouncils VDCs rekommndationer och information. Det är nog så att ju mer man lär om vitamin D3, desto högre vill man ligga i sin egen personliga D3-koncentration och desto mer läser man.

Det är inte så märkligt, så vitt jag vet har de flesta observationsstudier visat detsamma, att personer med hög vitamin D3-koncentration lever längre, har mindre storlek på sina cancerknölar, deras cancer är helt enkelt lägre i sin ”elakhet” eller som vi säger malignitet. Mao återkommer den idag så berättigade frågan, hur kan myndigheter, forskare och läkare i hela världen komma med rent lögnaktiga påståenden om våra faktiska behov av vitamin D3? Och ständiga krav på förnyade studier med nolldoser av D3, som sedan jämförs med placebo (sockerpiller) eller ännu värre, med D2. Vi vet ju att det inte skadar att ta D3! Det är dessutom busenkelt, lätt som en plätt … att kontrollera sin blodkoncentration av D3.

Varför gör ”man” inte mer? alltså testar D3-nivåer och ordinerar rejäla verksamma doser av vitamin D3? Kanske för att någon måste betala kalaset och en friskare befolkning som frivilligt köper ett hälsokostpreparat för en liten peng för att må bra … näe, där finns inte mycket status och inga patentpengar att inhämta. Skulle Sjuk Vården (medveten särskrivning) bli sysslolös eller ägna sig åt riktig sjukvård?

Vad kan då vara mer intressant och tankeväckande än vitamin-D3? Det är inte om själen, det allmänna välbefinnandet, vilket annars ständigt ligger och pockar på att få några ord med i laget. Kanske, om Mariann tillåter det
blir det något sådant i framtiden.

Detta är en praktskandal!

Jo, en och annan myndighet är ertappad med byxorna nere och genast träder försvarare fram. Denna gången lyckas man inte sopa allt under mattan, som vanligt … utan här ska det utredas, kanske, ”fan trot” ursäkta uttrycket, men jag tvivlar på uppriktigheten att ta reda på sanningen. Det är många år sedan tjänstemannaansvaret försvann.

Justitiekanslern funderar på att granska CEPN. Vad är då CEPN undrar vän av ordning. Jo, det är ännu en av våra oändliga i antal – myndighet. Den här heter Centrala EtikPrövningsNämnden, CEPN. Vad gör då en dylik myndighet? Tro det eller ej, men den ska faktiskt kontrollera forskning, ”etikprövning av forskning som avser människor” och ett annat uppdrag är att granska oredlighet i forskning, man har tom en speciell grupp för det, ”expertgruppen för oredlighet i forskning vid CEPN”.

Vad har man då hittat på? Joo, man har förfalskat handlingar i syfte att dölja fel som begåtts på myndigheten. Det kallas urkundsförfalskning och det är ett allvarligt brott. Det finns två utmärkta artiklar från Dagens Medicin länkade, läs! Läs och förundras! Fundera också över om detta tillhör vanligheter på myndigheter. Det finns en ”smittsamhet” vad gäller grandiost beteende, man ser sig själv som ofelbar och man har alltid rätt, aldrig fel … De andra, de begriper bara inte sitt eget bästa.

Varför tänker jag på en och annan politiker, Generaldirektör, Länsstyrelse, myndighet … m.fl. Man chefar som vore man inte en människa med ett arbete man ansvarar för, utan man är ett med jobbet, man ÄR jobbet, svarar enbart inför Gud, fast Gud är ju man själv … och därigenom helt ofelbar i sin egen narcissistiska bubbla.
Det finns som vanligt fler frågor än det finns svar.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/

http://www.foodconsumer.org/newsite/Nutrition/Vitamins/vitamin_d_breast_colon_lung_cancer_0828120653.html

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/jk-overvager-granskning-av-cepn/

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/etiknamnden-lamnade-ut-falska-handlingar/

http://www.epn.se/sv/centrala-etikproevningsnaemnden/expertgruppen-foer-oredlighet-i-forskning-vid-cepn/

Ännu en dagsaktuell länk som beskriver en fenomen där myndigheter världen över borde gripa in, få stopp på spekulationerna i mat!
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article15345142.ab

Bloggar etiketter: ,

Del 3, vitamin-D3 Jakten på hälsa och lycka

eller kan man må bra och känna sig tillfreds, trots sjukdom? Kan man äta och sola sig frisk(-are)?

Idag känns det lite som höst ute, då tänker jag på vitamin D3. Jag tänker ofta på vitamin D3. Att bo här uppe i Norden innebär per automatik att solen endast klarar att bilda D3 i vår hud nån gång från maj till augusti månad. Tumregeln är att vår skugga skall vara kortare än vår egen längd, mitt på dagen. Alltså under de timmar som våra myndigheter varnar så för, när solen står tillräckligt högt på himmelen, då är det en tillräckligt gynnsam vinkel mellan vår kropp och solen för att den nakna huden ska gå igång och bilda D3-vitamin. Det känns märkligt att de rekommendationer som våra myndigheter ger oss är så nära noll, att många gånger, när man försöker studera effekt av vitamin D3, så gör man det i så låga doser, att man inte ser någon skillnad? Kan man förvänta sig någon skillnad när man jämför ett placebo-sockerpiller med en dos D3 som är så liten att den inte kan göra någon skillnad? I klartext, den studerade dosen är så liten att den inte förmår att öka D3-blodkoncentrationen ens en endaste smula. Kan man jämföra noll med noll? Det är ju givet att det inte blir något ”resultat” då, man kan inte se någon förändring varken i förbättrad hälsa eller i ”ingen effekt/skillnad” eller en försämring i hälsotillstånd. Kan någon komma på tanken att försöka behandla en lunginflammation med en snuttedos penicillin? Kanske en 100-dels dos av utprovad normaldos?

Kan det vara därför som myndigheterna rekommenderar så låga doser vitamin D3? Kanske … eller läser de inte alla nya studier eller alla riktigt gamla studier där man gett hundratusentals enheter D dagligen? Kanske … Oftast gav man D2, idag vet vi att D3 är mest biologiskt aktiv ur positiv synvinkel, de välgörande hälsoeffekterna hittar vi i studier där man använt sig av riktig D3, alltså den sortens D-vitamin solen bildar i huden. Personligen skulle jag aldrig ta extra av D2, med undantag av att jag någon gång äter champignoner.

Väldigt förenklat kan man säga att D3-vitamin minskar inflammation i kroppen. Med mindre eller utan inflammation känner man sig och blir faktiskt friskare och piggare. Man kan jämföra med något många har erfarenhet av – ryggskott/ryggsmärtor. Vid ryggskott får man alltid inflammation. Det blir svullet, irriterat, kanske klämmer man till någon nerv. Man blir stel, varje rörelse smärtar och man vill oftast vara i stillhet. Det blir svårt att vidmakthålla sin rygg stark, då alla rörelser blir så smärtsamma. Man har ont, drar sig undan, tar ofta en massa smärtstillande piller. Man gör precis tvärtom vad som kroppen behöver.

Så man kan säga att ett sätt att hålla sig frisk/friskare är att undvika inflammation. Vi kan se till att ha höga nivåer av vitamin-D3 i blodet. D3 gör att kroppens motstånd mot sjukdomar ökar, vårt immunförsvar blir starkare. Så långt är väl nästan alla överens. Det finns många andra ingredienser att lägga till i receptet på hälsa. Det vore spännande att diskutera alla dessa olika ingredienser om intresse finns. För alla vet väl hur det känns att vara allmänt trött, med muskel- och ledsmärtor och en envis känsla av svaghet, detta är klassiska tecken, alltså symptom på vitamin D3-brist. På samma vis som många glömt hur det känns att må bra. När allt flyter och man inte funderar över hur man mår.
Det är utomordentligt vanligt att människor söker sjukvård för att de ”mår dåligt”, en slags allmänt illabefinnande som det är svårt att sätta ord på. Jag tror inte att svenska läkare ens tänker D3-vitaminbrist som tänkbar orsak vid allmän trötthet, lustlöshet, dålig sömn, värk i muskler och leder, allmän nedstämdhet mm. Det vore bra om de lärde sig att göra det. Läkare tänker automatiskt bara på ”rickets” alltså engelska sjukan, när de hör/ser ordet vitamin D3-brist, inte ökad risk för (bröst-) cancer, risk fö diabetes – både typ 1+2, dåligt immunförsvar med frekventa infektioner, ångest och depressivitet osv … i en lång oändlighet av diagnoser.

Som avslutning vill jag idag helt kort ta upp en av de svåra sjukdomarna – bröstcancer. Gissa varför? jo vitamin-D3-associationen förstås. Idag finns väldigt många studier som visar att kvinnor med låga D3-nivåer oftare får bröstcancer, de får större tumörer, mer snabbväxande tumörer, mer elakartade tumörer, ökad dödlighet = lägre överlevnad … och tvärtom … kvinnor med hög nivå av D3 i blodet har ”snällare” tumörer, de har lägre dödlighet = högre överlevnad i bröstcancer, cancerknölarna är mindre i storlek etc.
Sambandet mellan utveckling av olika cancertyper och låga blodkoncentrationer av vitamin D3 är övertygande, som jag ser det.

I USA ser man det som ett enormt problem att den svarta befolkningen (även den latinamerikanska) har så mycket högre insjuknande i olika typer av cancer, gäller även bröstcancer, mer av diabetes typ2, mer av metabola syndromet, mer av övervikt, mera av högt blodtryck osv … listan kan göras lång. Behöver jag säga mer? Sambanden är mycket tydliga och det är först på senare tid som man funnit en (av kanske många) korrekt nyckel till dessa kända fakta. Varför har nu då ”African Americans” större insjuknandegrad, mer elakartade cancerknölar, högre dödlighet=lägre överlevnad? Jo, man tror att det åtminstone delvis handlar om att den redan högpigmenterade svarta huden. De svarta hör också varningarna för solen, för hudcancer och de drabbas i högre utsträckning av D3-brist, de äter mindre av de D-vitaminberikade livsmedlen, andelen laktosintoleranta svarta är högre än bland kaukasier (vita). Inomhus-livet är vanligare än tvärtom och att (sol-)ljus generellt sannolikt har hälsofrämjande egenskaper, det tänker vi inte på, vi forskar inte på det heller i nån vidare utsträckning. Sedan skulle jag kunna lägga till en mängd andra faktorer som jag tror kan påverka den individuella benägenheten att utveckla sjukdomar. Fast helst skulle jag vilja prata om hälsa, ordet hälsa i betydelsen välbefinnande och avsaknad av sjukdom. När man mår bra i kropp och själ. Kanske hamnar vi där?

Till sist länkarna;
Jag vill igen påminna om de förträffliga vitaminD3-siterna som finns.

Vår svenska D3-site
http://alltomvitamind.wordpress.com/
Den amerikanska vitamin D3-siten
http://blog.vitamindcouncil.org/

om bröstcancer, fritt kortfattat översatt; en forskare, JW har studerat sambandet D-vitamin och cancer i 20 år. Studierna handlar om hur (de höga) D-nivåerna minskar risken att få bröstcancer, såväl som hur cancercellerna bekämpas med D. D-vitamin är en stark tillväxthämmare av bröstcancerceller, så om cancercellerna utsätts för D-vitamin, så slutar de att växa. Vitamin-D skyddar mot bröstcancerutveckling och risken att få bröstcancer kan minskas med 30%.

One researcher, Jo Ellen Welsh, has been studying Vitamin D and cancer for 20 years.
“We do laboratory studies, animal studies and studied with human tissue,” Welsh said.
The study involves how your Vitamin D levels reduce your risk of getting breast cancer as well as fighting it.
“We found is that Vitamin D is a very powerful growth inhibitor of breast cells, so if cells are exposed to Vitamin D, they stop growing,” Welsh said.
Results show that Vitamin D is a good protective factor against developing breast cancer and could cut your risk by 30 percent.

http://austin.ynn.com/content/health/287650/healthy-living—vitamin-d-and-breast-cancer

om cancer och prostatacancer

http://www.chicagotribune.com/health/sc-health-0815-pharm-20120815,0,7317979.story

Elisabeth Puur

KÖPA D Vitamin 

 

 

/p

Bloggar etiketter: ,

Del II D3: Självklart, I do, I do, I do …

Självklart, I do, I do, I do …

I en dagsaktuell artikel från Huffington Post finns intressanta tankar om vitamin D3, fast författaren glömmer den viktiga 3an. Kom ihåg, däggdjur ska ha D3, inte D2. Rubriken är ” To D or not to (vitamin) D …”

That´s the question … Men det är ju inte längre någon fråga. Vi vet! Utan vitamin D3 kan inte människan leva, det är liksom bara en tidsfråga.

Det är kul att leka med ord, tex. göra travesti (ungefär att omskapa ett känt citat på positivt värdeladdat sätt) på, i detta fallet Shakespearecitatet ”to be or not to be”. Vitaminer är ”livsviktiga”, vi måste ha dem och i vanliga fall, så äter vi dem. Vitamin D3 är lite annorlunda jfr med andra vitaminer, då det till största delen tillverkas i huden under inverkan av solljus. Så D3 är utan tvekan livsviktigt, i kombination med solljuset finns en oöverträffad kombination och många spekulerar idag i om det även finns andra positiva effekter av solljuset. Somliga menar att ljuset framkallar emotioner helt att jämföra med dem vid förälskelse. Jaa, jag erkänner, jag är störtförälskad. Ju mer jag läser om vitamin D3, desto mer förstår jag! desto mer förälskad blir jag, är jag.
Så jag erkänner villigt, lite frälst har jag allt blivit.
I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3
jag ha sett ljuset, det gjorde Abba också.

Hur har vi då hamnat i den situationen att vi idag nästan enbart hör talas om stora feta varningsmärken i samband med ordet SOL? D3-vitamin, det är något man får från berikade lättprodukter … berikade i syfte att övertyga människor att äta det berikade livsmedlet för att de ska få i sig berikningen? Låter inte riktigt klokt. Normal mängd, nåt så när normal mat innehåller knappt någon D3-vitamin alls. Man berikar vissa spannmåls- och mejeriprodukter av lighttyp med vitamin D3, hävdar att befolkningen ska äta dessa berikade produkter, för att slippa få vitaminbrist … logiskt? Nää, det tycker jag inte, ingen annan jag känner heller. Varför inte då ta ett supplement direkt? Eller varför inte D3-berika all mjölk/mjölkprodukter, oavsett fettprocent? Jag tror att man medvetet vill behålla D3-berikningen av lättprodukter för att rekomendera just dessa och för att kunna säga att det fettfattiga livsmedlet behövs för att undvika D3-brist. Frågar vi mejeriföretagen, så säger de att de berikar endast fettfattiga lättprodukter för att Livsmedelsverket vill ha det så. Vem ska vi lita på?

Solen, livgivaren som blåser liv i oss vintertrötta nordbor, hur skulle vi klara oss utan den? Vi är många som menar på att det finns något värre än vinter-vårtrötthet. Det finns tom en diagnos, SAD seasonal affective disorder för att beskriva de sjukdomstillstånd som är årstidsbundna hos en del individer.
Ska vi vara rädda för solen? Hur har nu evolutionen utvecklat oss? Är det möjligt att naturen menar att vi måste utsätta oss för risken att få olika typer av hudcancrar, för att kunna få tillräckliga vitamin D3-nivåer i blodet?
Bra frågor va …

SOL, solstrålar, när vi ser ordet blir vi rädda, när solen strålar mot oss blir vi skräckslagna, vi vägrar gå ut eller klär på oss så mycket ”skyddande” kläder som möjligt eller kletar in oss i mängder av kladdig ”skyddande” kräm, allt för att undvika den livgivande solen!

Hur är det möjligt, hur blev det så? Varför ska vi gömma oss för solen? Jag vet inte riktigt, man varnar förstås för hudcancer från myndighetshåll. Cancer, få ord är väl så negativt värdeladdade? Även läkare får en obehaglig känsla inombords vid ordet cancer. Vi har respekt för C-ordet. Många av oss är och blir också livrädda. Cancer är ganska vanligt. Man brukar nämna hur stor andel av en befolkning, i procent, som under sin livstid ”drabbas” av en cancer. Se, utan att jag ens tänkte, så använder jag genast andra ord, mera starka, mera ödesmättade … hmm, drabbas. Man drabbas av negativa saker. Hur ”rädda” ska vi då vara för att ”drabbas” … att leva är att drabbas, hur vi än gör, så kommer det att hända oss saker, vi drabbas av själva livet.

Det var veckans tanke och påminnelse om att vi består av kropp och själ, vi har ett psyke som vill vara med, som vill synas, få ett sammanhang och få må bra.

Nu åter till vitamin D3. Behöver vi supplementera? Fint ord, jag gillar det. Jaa, jag tror vi måste ta extra tillskott, supplement av vitamin D3, eftersom vi bo där vi bor i norraste Norden och vi är helt enkelt för långt från ekvatorn och få av oss är villiga eller har möjlighet? att flytta närmare ekvatorn, Kanarieöarna påstås ha det idealiska klimatet och mängden sol för att upprätthålla tillräckliga D3-nivåer i blodet. Men maten då, säger vän av ordning … hmm … vems vän är ordningsmannen? vem säger vad? Diverse myndigheter i västvärlden, med starka band och decennier av samarbeten med Big Food? År 2000 blev en ögonöppnare för mig, universellt. Big Foot hade jag hört om, men inte ”Stor Mat”. Skulle livsmedelsindustrin vara motsvarande lika stor som Big Pharma … läkemedelsindustrin? Tanken svindlar. Svaret är väl att Food är större än Pharma. Äta måste vi alla.

Tyvärr har jag, med många andra tvingats till ett otal obehagliga uppvaknanden sedan jag börjat intressera mig för ”hälsa”, kost&hälsa, avsaknad av ohälsa, Big Food + Big Pharma = true/sant … så mitt svar är fortfarande … I do, I do, I do … jag älskar solen och vitamin D3.
jaa, vi behöver vitamin D3 som supplement och jag tror att vi, de flesta människor har ett bristtillstånd. Vi kan helt enkelt inte äta tillräckligt med vitamin D3 för att uppnå de blodnivåer av D3 som krävs för att optimera hälsa. Vid god hälsa ”mår man bra”. ”Hälsan tiger still”, sa alltid min mormor, det betyder att när man mår ”bra” så känns inget speciellt. Det stora undantaget är förstås när man är förälskad, detta undflyende tillstånd, med känslor från en annan dimension, det är inte så man känner när man mår bra:-) det är väldigt kostsamt att vara i ”himmelriket”, vara drabbad av eufori.

Om vi då utgår från att det är sant att väldigt många har D3-brist, vad händer då för den enskilda individen? Vad är symptomen på D3-brist? Det finns inga säkra samband med orsak-och-verkan. Det finns generellt få sådana samband kända inom medicinen. Man försöker visserligen låtsa som om det finns ett sådant samband vad gäller mättat fett (förenklat animaliskt fett) och blodfettsvärden och hjärt-kärlsjukdom. Det finns sannolikt en mer akut brist och så den långsamma, kroniska varianten, där personen alltid legat på gränsen och aldrig uppnått fyllda depåer. Vad händer i människokroppen om det alltid är hög grad av inflammation? För D3 skyddar kroppen mot inflammation, det vet vi. D3 är inblandad i väldigt många processer i människokroppen, allt från cancertyper till astma, allergi, hjärt-kärlsjukdomar m.fl. diagnoser. Psyket påverkas på många vis.
I stort sett alla psykiatriska diagnoser har ett sämre läge vid låga D3-nivåer. Man har sett samband mellan låga D3-nivåer och ett försämrat tillstånd-läge-överlevnad vad gäller det mesta och de flesta diagnoser.
Det forskas mycket inom D3 numera, tyvärr jämför man ofta nolldoser med nolldoser. Hur ska man kontrollera ifall det är bra med höga D3-nivåer i blodet om den dos man testar med är så liten att den inte ens förmår öka koncentrationen ens en endaste nanomol?

Så mitt förslag är att nu öppnar vi välbefinnandet och bramåendet via vitamin D3. Alla kan må bättre. Vad är vi villiga att göra för att uppnå detta mående? Att må bra innehar så många komponenter att det kan bli en tjock roman av det hela. God och näringsriktig artegen mat är alltid rätt, fysisk aktivitet så mycket vi klarar och orkar. Att komma ihåg att vi inte bara är kropp utan vi har också ett psyke, en själ. Vi har ett eget ansvar, vi kan jobba med vår egen vilja och motivation, det är lättare om vi hjälps åt. Alla behöver en vän eller någon annan form av stöd. Det är dessutom roligt att lära sig nytt. Tänk, vad menar vi egentligen när vi säger att vi mår dåligt?
Vi måste börja någonstans och då är det enklast att börja i vitaminhörnan.

http://www.huffingtonpost.com/amy-m-fitzpatrick-ms-lac/vitamin-d_b_1784459.html

Elisabeth Puur

 

Bloggar etiketter: , ,