Bota diabetes?

Nu hävdar man att man snart kan bota diabetes genom att “flytta runt på fettet”.

Svt skriver:
“I takt med att vi blir allt fetare har sjukdomen diabetes typ två ökat snabbt i hela världen. Bara i Sverige har cirka 400.000 människor så kallad vuxendiabetes. Till år 2030 räknar WHO, Världshälsoorganisationen, med att en halv miljard människor kommer att vara drabbade.

I dag finns inget sätt att bota sjukdomen, bara hålla den i schack med medicin och en rejält förändrad livsstil. Men risken för allvarliga följder som hjärtinfarkt och stroke finns ändå kvar.”

Det är ett par saker här som jag reagerar på och det är vuxendiabetes, det var inte länge sedan man kallade det sockersjuka, sedan övergick man till åldersdiabetes och nyligen sa man alltid diabetes typ 2 och numera heter det då vuxendiabetes. Är det för att det numera inte går att säga åldersdiabetes och diabetes typ 2 för att det är så förknippat med äldre ålder? Det ju många yngre åldrar som får typ 2 nu…

Sedan reagerar jag  på att den “inte går att bota den”, det gör det ju på sitt vis, sluta ät socker och stärkelse så behövs ingen medicin!

Men visst de flesta människor vill ju “både ha kvar kakan och äta upp den”, och medicintillverkarna vill ju också det ;)

Men det jag grunnar mest över vad gäller detta “enorma genombrott”  är att fettet som ska flyttas, tydligen ska det lägga sig i underhudsfettet istället för i/runt organen. Man kommer tydligen då vara fet på “utsidan” men inte inuti?
Tjockhudade? (kanske behövs i denna värld…)

Låter lite märkligt, att det tydligen ändå alltid ska finnas feta människor… men på ett annat sätt…

ps, förebygga diabetes typ 2 går också ;)

 

 

 

Bloggar etiketter: ,