Gratäng med blomkål och varmrökt sidfläsk

Lättlagad och läcker gratäng

Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept, medan jag vilar upp mig efter Norgeresan. En blomkålsgratäng som smakar nästan som makaronipudding, en favoriträtt från förr.

Jag använder sällan grädde i min mat numer, men på det här sättet kan jag njuta av en krämig gratäng ändå.

Med en stomme på ägg och majonnäs blir det väldigt gott, vill man förstärka den ännu mer passar det fint med ett täcke av riven, lagrad ost. För en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.

Gratängen blir riktigt mättande, god att äta som den är eller som tillbehör till stekt fisk.

Här hittar du fler tips på blomkålsgratänger, en med makrill i tomat och smetana och en med musslor och halloumi.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven Västerbottensost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°. Servera med skirat smör och en sallad


Omelett med ost och mangold/spenat

Ostomelett

Snabblagad äggrätt

När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat.

Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare. För att den ska mätta bättre så blandar jag ofta ner pumpakärnor, melonkärnor eller lite hackade nötter.

Det ger så gott tuggmotstånd till den annars lite svampiga känslan det blir av en omelett.

Grönsaker av allehanda slag är gott att fräsa med en stund innan du häller i smeten, det ger extra smak, näring och struktur till rätten.

Här hittar du recept på en grekisk tomatomelett jag gjort många gånger i sommar, den blir lite fastare eftersom den inte rörs om i pannan som en vanlig omelett.

Den passar därför också mycket bra som pizzabotten, här hittar du recept på en sån pizza.

Pizza Paleo

Jag varierar ibland smaksättningen på min omelett genom att röra ner några matskedar rökt kaviar, lite tärnad rökt fisk eller kött i smeten.

Är du riktigt hungrig smakar det gott med en köttig korv till, jag brukar köpa lammkorv från Wurstmaster som är riktigt god.

Omelett med ost, mangold och kaviar

Ostomelett 1 port

2-3 ägg

2 msk vatten, grädde eller kokosmjölk

2 msk smör/kokosolja

2 dl strimlad mangold eller spenat

4-5 skivor lagrad ost, jag hade Änglamarks ekologiska

Salt och peppar

Vispa upp äggen med vätskan, salta och peppra. Fräs det strimlade gröna en stund, krydda lätt.

Häll över omelettsmeten och rör med stekspaden med lite lyftande rörelser mot botten så den blir luftig. Sänk värmen och låt omeletten sakta gräddas.

När den nästan stannat på ytan så lägger du på ostskivorna och låter dem smälta ner lite innan omeletten viks ihop och får glida ner på en tallrik.

Njut tillsammans med lite fräscha örter och grönsaker med olivolja och vinäger. Jag äter en skiva smör till, så håller jag mig mätt riktigt länge.

Omeletten på bilden nedan gjorde jag på liknande sätt fast med tomater. Stekte tomaterna i smör och kokosolja, kryddade med oregano. På med äggen, rörde runt lite och skivade över ost.

Ett mycket snabbt, enkelt och gott sätt att få i mig alla nyttigheterna från äggen och kokosoljan.

Idag är vi på hemväg från Norge efter en härlig weekend, här kan du läsa mer om vår härliga resa mellan Trondheim och Bergen på Hurtigrutten. Skriver mer om den när jag är hemma igen.

Ostomelett med tomat

Ägg från glada hönor


Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten
Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Flytande lyxhotell

Nu har vi kommit en bra bit på vår resa mellan Trondheim och Bergen med MS Finnmarken. Vi har nyss lämnat Kristiansund och stävar mot Molde.

Resan började med en härlig hotellfrukost på Thon Hotel Trondheim, riktigt bra Lavkarbo-LCHF med en hel del fisk. Vi gick sen i vackert väder ner till kajen, dimman från tidigare morgnar var äntligen borta.

Lavkarbo-LCHF till frukost

Lavkarbo-LCHF till frukost

MS Finnmarken

MS Finnmarken

MS Midnatsol i Trondheims hamn

MS Midnatsol i Trondheims hamn

Båten lämnade kajen kl 10 och vi satt ute på däck och tittade på staden i finväder. Hytten var inte klar så vi fick vänta till 11, men det var det verkligen värt. Jag hade bokat en utsides, ospecificerad hytt med begränsad utsikt, men vi hade en sån tur att vi hade fått den uppgraderad till en svit med balkong.

Båten är inredd i Art Deco-stil och mycket vacker. Vi fick det mest luxuösa hotellrum vi bott i, med en otrolig utsikt som hela tiden varierar.

Vädret har också det varit bra hela dagen, kav lugnt på havet, lätt dis och mestadels sol som trängde igenom. Ingen klarblå himmel himmel tyvärr, men man kan ju inte få allt. Här följer lite bilder från dagens resa.

Seiland Suite MS Finnmarken

Seiland Suite MS Finnmarken

Munkholmen

Munkholmen

Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden

Vår balkongutsikt

Vår balkongutsikt

Lavkarbo-LCHF snacks

Lavkarbo-LCHF snacks

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Sista bilden för idag

Sista bilden för idag


Resa till Norge och Hurtigruten i bilder. Dag 1 – Trondheim
Utsikt från tåget på den norska sidan

Utsikt från tåget på den norska sidan

Weekendresa till Norge

Nu har vi inlett vår 4-dagarsresa i Norge. Jag fick bidrag från Familjen till en resa på Hurtigruten i 50-årspresent för 3 år sen, nu äntligen är jag och Lennart på väg. Dagen började i tjock dimma i Östersund, det är nåt visst med dimmiga höstmorgnar.

Innan Storlien vände det tvärt, sen hade vi en vacker tågresa i höstlandskapet. Lite färger har kommit för häruppe i fjällvärlden har det inte varit lika torrt som nere kring Storsjön, så björkarna har fått mer av sin fina, gula färg. Frosten har inte kommit än, så aspar, lönnar och rönnar har inte klätt sig i sin rödsprakande höstskrud.

När vi närmade oss Trondheim kröp tjockan från havet in, där låg den sen tät fram till tvåtiden. Vi hade tur så den försvann helt, eftermiddagen och kvällen har varit mycket vacker om än lite kylig.

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Dimma över Trondheims småbåtshamn

Men det hindrade oss inte att sitta ute och njuta av riktigt fin glass, inte en utan två gånger. Det är min stora passion, en god, hemlagad glass på naturliga råvaror. Det är norrmännen mycket duktiga på.

Testade ekologisk vaniljglass från Reins Kloster, passande nog åt vi den på caféet vid Nidarosdomen. Mycket god, gräddig vaniljsmak och inte alls så söt som de flesta glassar vi är vana vid i Sverige.

Glass nummer två intog vi på kvällen vid Kaffebrenneriet i de gamla stadsdelarna, Bakklandet. En mycket krämig, hemlagad gräddglass med tydlig vaniljsmak avnjöts tillsammans med en fylligt mörk chokladglass. Den var lika uppskattad av oss som av katten som höll oss sällskap.

Rekommenderar verkligen ett besök på den sidan bron, det är så mysigt i de små gränderna med sina vackra trähus. Många bra kaféer och restauranger trängs här.

Här får du recept på min vaniljparfait, kör du den i glassmaskin blir den väldigt lik de vi åt idag.

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Ekologisk vaniljglass från Reins Kloster vid Nidarosdomen

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Glass med sällskap hos Kaffebrenneriet på Bakklandet

Jag hade med Spröda frökex från Huså Bröd och delade ut smakprov till några väl valda butiker. Hoppas de börjar köpa in dem via Gangstad Gårdsysteri så även Trondheimsborna får njuta av ett gott, glutenfritt lavkarbo-kex.

Snabbmaten här domineras precis som hemma av pizza, mackor och bakverk, men det finns även riktigt goda saker att köpa.

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Norska delikatesser till lunch på hotellrummet

Vi handlade rökt sill och räksallad på Ravnkloa, fiskhallen ner vid hamnen. Ägg och grönsaker till köpte vi i en salladsvagn på en mataffär.

Vi bor på Thon Hotel Trondheim, riktigt centralt läge med närhet till allt. Här några bilder från turerna runt i stan.

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Utsikt från vår takvåning på Thon Hotel Trondheim

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Ravnkloa, fiskhallen i Trondheim

Gamle Brua

Gamle Brua

Bakklandet

Bakklandet

Nidelva

Nidelva


Lingonsylt utan socker

Lingonsylt utan socker

Höstens nyttigaste sylt

Lingon är det absolut godaste bäret tycker jag. Den lite bittra syran passar så bra till många rätter, inte bara till fläskpannkaka. Prova det gärna till ugnsstekt saltsill  med löksås, det är riktigt läckert.

Jag hittade inspiration till den här sylten inne hos bästa Paleobloggen, Under vårt tak.

Här kan du läsa om många positiva egenskaper hos lingonet. De innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen.

Köpt lingonsylt är ofta väldigt söt, så koka istället din egen med en naturlig sötma från äpple. Päron passar också fint om du föredrar den smaken.

Ta en promenad i en skog nära dig i det vackra höstvädret, så kan du snabbt få ihop lingon till några burkar sylt.

Här blir det ingen skogspomenad på några dagar, jag och Lennart är på väg till Norge över helgen.

Vi ska ut på en liten tur på Hurtigruten, en 50-årspresent från Familjen. Nu är det bra precis 3 år sen jag fyllde, så då blev det äntligen dags.

Hoppas kunna dela med mig av en del inlägg från den vackra sjöresan om nätet funkar. Annars kommer det dagliga recept som vanligt tills vi är hemma igen.

Sockerfri lingonsylt

Lingonsylt med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt. Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.


Paprikasås – Mojo
Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Smakrik paprikasås

På en resa till Gran Canaria på 70-talet smakade jag den här fantastiska såsen för första gången. Det var på en liten bergsrestaurang uppe i Santa Lucia, jag minns den smaken än idag.

Många år senare hörde jag på radion och då pratade de just om den här kanariska såsen och gav receptet på den.

Skyndade mig att skriva upp det och sen använde jag såsen under många år på olika restauranger.

Den är mycket god till allt från fisk och skaldjur till kött, fågel och grönsaker.

På Gran Canaria finns den både med och utan mandel, här kommer min version av mandelsåsen. Där finns även grön mojo med mycket färsk koriander, här på Mitt kök i Expressen hittar du ett sånt recept.

Receptet härnere kommer från min kokbok Grillmat LCHF, som just nu kan köpas för det riktigt låga priset 49 kr hos Adlibris.

Priset gäller fram till och med idag 17 september, sen kostar den 192 kronor igen. Så passa på att köpa till dig själv eller som present/julklapp.

Du hittar boken via länken ovan, här kan du se ett provkapitel och få några till gratisrecept.

Mojo

 Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt


Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken. Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin.

Krydda med koriander, vinäger och salt. Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra. Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad. Såsen håller ett par veckor i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till en annan variant på såsen, den är utan mandel.

LCHF-sås till Grillat

 


Rea på mängder av LCHF-böcker på Adlibris

LCHF för seniorer

Bokrea på hösten

Tittar in och länkar till Adlibris som har superpriser på många LCHF och Paleo-böcker nu och fram till och med 18 oktober.

Mina 3 kokböcker, LCHF för seniorer, Grillmat LCHF och Långkok för LCHF och Paleo säljs nu för otroliga 49 kr. Fraktfritt om man beställer för mer än 99 kr, annars 10 kronor.

Blev tipsad om det här i morse av en Facebookvän, så jag har lagt till den här länken på de ställen där jag tidigare pushade för mitt förlags kampanj, där kostar Långkok 119 kr fram till den 5 oktober.

Här några av de andra böckerna jag rekommenderar, har ett helt LCHF-bibliotek sen tidigare, men kommer att köpa fler nu till det här otroligt låga priset.

Paprikachutney

Bild ur Grillmat LCHF

Doktor Dahlqvists och Airams kokbok till vardags och fest 49 kr

Bakglädje och LCHF – njutning utan socker och mjöl av Annika Rogneby 49 kr

Ät fet mat – bli frisk och smal – Kokboken av Lars-Erik Litsfeldt 49 kr

LCHF – vardagskokbok av Per och Katarina Wikholm 49 kr

Frisk med LCHF – i goda vänners lag av Dr Sofie Hexeberg och Hanne Riise 49 kr

Varför blir vi feta – och vad ska vi göra åt det av Gary Taubes 49 kr

Paleo – maten och motionen din kropp är byggd för av Erik Wallsten och Thomas Wahlström 149 kr

Många fler intressanta böcker om mat, träning, yoga och annat som får oss att må bra finns med bland de 80 titlarna, de ovan var bara mitt personliga val.

Ladda upp för en härlig läshöst i soffan, det ger oftast betydligt mer än att titta på TV.

Tills du fått hem dina böcker så rekommenderar jag ett besök hos Lindha Wikström på halvalindha.se. Hon har lyckats med en helt fantastisk vikt- och hälsoresa och gått ner från 140 till 70 kg de senaste åren.

Vi bor i närheten av varann, så om efter min Norgeresa nästa helg har vi bestämt att träffas över en kopp kaffe.

Återkommer efter det med ett eget inlägg om Lindha. Vi kommer säkert att få se henne i fler sammanhang framöver. Här en artikel om henne från gårdagens ÖstersundsPosten.

 

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund


Grillad, marinerad bisonfilé med zucchinisallad

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

 

Annorlunda grillmat

Jag fick ett erbjudande om att testa bisonkött från Jemtbison. Stickan Eriksson föder upp djuren på sin gård i Månsåsen här i Jämtland och vi pratade mat när jag köpte bisonburgare av honom på vårmarknaden på Jamtli.

Han fick mitt kort och nu i sommar hörde han av sig och undrade om jag var intresserad att provsmaka en bit helt kött.

Det tackade jag förstås inte nej till. Blev mycket glatt överraskad när Stickan några veckor senare dök upp vid min dörr med en stor filé, den vägde nästan 1,4 kilo.

Det blev en hel del goda middagar av det fina köttet, här följer receptet till en av dem.

Bison  Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Bison
Bilden lånad av Stickan Eriksson, Jemtbison

Han berättade att idén till att starta en bisonfarm föddes när han läste en tidningsartikel i DN på ett flyg från USA. Efter hemkomsten tog han kontakt med uppfödaren i Nyköping som artikeln handlade om och på den vägen var det.

Idag ett antal år senare går ett 30-tal bison på gräsbete på gården. Bison har ett otroligt gott kött, riktigt mört och mustigt, det är lite som älgfilé i smaken för en jämförelse.

Här på Svensk Bisonförening kan du läsa mer, där finns adresser till andra uppfödare runtom i landet.

Får du inte tag på bisonkött så går förstås oxfilé, biff, fläskfilé, karré, kalkon eller kyckling precis lika bra att grilla med den här marinaden.

Marinerad filé av bison på grillen

Örtmarinad till grillat 5-6 port

1 kg filé eller annat kött

1 dl olivolja

1 msk Worcestershiresauce

1 msk flytande honung

1 msk torkad timjan

1 msk torkad rosmarin

2 tsk grovmald svartpeppar

Blanda marinaden väl. Lägg köttet i en fryspåse, antingen helt eller i skivor. Häll i marinaden och massera runt så det kommer åt överallt. Lägg i kylen till nästa dag eller ännu hellre två dygn.

Ta upp köttet och torka av kryddorna, de bränner annars lätt på grillen. För skivade bitar grillar du dem på hög värme ett par minuter på var sida, salta lätt på båda sidor.

Lägg dem bredvid glöden ett par minuter till så fördelas värmen jämnt. Just bisonfilé som är ett magert kött blir godast om det är lättstekt.

Grillar du filén hel så låt den först få färg några minuter på var sida, fortsätt sen på indirekt glöd så den grillas färdigt långsamt.

Innertemperaturen ska vara 52 grader för bison fick jag som tips från uppfödaren, då är den som bäst. Låt vila några minuter under folie innan du skär upp köttet, så stannar alla goda köttsafter kvar.

Zucchinisallad

Jag serverade zucchinisallad till köttet. Vill du ha en hel bok med mina grillrätter och tips på gröna, goda tillbehör, så kan du gärna få köpa Grillmat LCHF.

Just nu pågår översättningen inför att den släpps i USA och England i maj nästa år, ska bli väldigt spännande att se hur mina kokböcker tas emot där.

Här några bilder som min fotograf Mikael Eriksson tog till boken, en riktigt kall och blåsig vecka för precis 2 år sedan.

Blåbärs- och nässelpesto ur Grillmat LCHF

Blåbärs- och nässelpesto

Chilimarinerade revbensspjäll

Chilimarinerade revbensspjäll

Fröchips och heta nötter ur Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Fröchips och heta nötter


Om mig och min mat i media

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Reportage och bilder

Idag får du, som inte vet så mycket om vem jag är, chansen att lära känna mig lite bättre.

De senaste åren har det varit en hel del tidningsartiklar om mig, min mat och min hälsoresa. Det känns förstås väldigt roligt att få sprida tankar kring bra mat på det här viset, även om jag är lite obekväm med att stå framför kameran.

Börjar vänja mig så smått men det är inte alltid lika lätt. Det är väldig skillnad på fotograferna, en del går det hur lätt som helst att vara naturlig med, med andra låser det sig och leendet blir bara stelt.

Micke, som tar de underbara bilderna till mina kokböcker, kan verkligen få mig att slappna av inför kameran även under de mest extrema förhållanden.

När fotograferingen till Grillmat LCHF började för precis 2 år sen var det inte så lätt. Den septemberveckan var det full storm med 25 sekundmeter här i Jämtland. Bara +5 på morgonen när vi kom till utomhusbilderna.

Det blev väldigt häftiga grillbilder med intensivt glödande kol i den hårda blåsten, men när pressbilderna skulle tas på mig var det inte så roligt att sitta i sommarkläder. Här är en av dem.

Foto Mikael Eriksson

Foto Mikael Eriksson

Jag frös så jag hackade tänder efter ett tag, fick ha en yllefilt runt mig när Micke flyttade på fotoutrustningen mellan tagningarna.

Men som det proffs han är, egentligen artistfotograf, så blev bilderna riktigt bra ändå. Mycket tack vare att vi har så himla roligt när vi jobbar tillsammans.

Och jag fick lite förståelse för hur oglamoröst det kan vara att vara fotomodell. Glad att det inte är så ofta. Här kan du se vilken typ av bilder Micke tar när det inte är matfotografering på schemat.

Här nedan kommer lite bilder från några av de tidningar jag varit med i, klicka bara på bilden så kan du förstora och läsa texten.

Tyvärr är det lite si och så med kvaliteten på bilderna, en del artiklar har jag fått som urklipp i ett brev till Turkiet, där jag bor stor del av vintern. Hoppas de går att läsa ändå.

Aftonbladet Söndag

Aftonbladet Söndag

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Om Spröda frökex från Huså Bröd i Expressens Allt om LCHF

Om Birgitta Höglund i Länstidningen

Länstidningen Jämtland

Birgitta Höglund om Fibromyalgi i Aftonbladet

Artikel om Fibromyalgi i Aftonbladet

Från min tid som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund

1993 var jag köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund

Under 2 år var jag matskribent i Hello Alanya Magazine

Under 2 år var jag matskribent i Hello Alanya Magazine

Mina recept på tyska i LCHF Deutschland

Mina recept på tyska i LCHF Deutschland

Intervju med Birgitta Höglund på Kostdoktorns medlemssida

Den här videointervjun med Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn, kan ses om du blir medlem på hans nya medlemssida.

Det är helt gratis att vara medlem första månaden och sen kostar det bara 79 kr per månad. Ett mycket billigt pris för att ta del av allt intressant material som finns där.

Videon spelades in under LCHF-kryssningen till Åbo i våras och det var första gången jag blev intervjuad på det här viset. Kändes förstås nervöst, men Andreas och hans proffsiga kamerateam fick mig att glömma att jag blev filmad.

Här en länk till en artikel om mina böckers väg till USA i 100% Östersund, där jag sen 4 år har en stående matkrönika varje månad.

Sist men inte minst blir en artikel från senaste numret av Tidningen Hälsa. Riktigt roligt att även den tidningen, som tidigare var helt vegetarisk i sin inriktning, nu börjat öppna upp för en ny typ av hälsokost.

Tidningen Hälsa

Tidningen Hälsa


Nya tider, nya möjligheter

Tännforsen

Välkommen tillbaka

Nu är hösten här igen och det är dags för en nystart för många, även så på den här bloggen. Det är över två år sen jag bestämde mig för att sluta skriva härinne, då kokboksskrivandet tog lite väl mycket av min datortid.

Nu 3 kokböcker senare och ett halvår med min Paleoblogg där jag bara skrev recept, känner jag för att börja skriva lite mer utförligt om det som intresserar mig mest igen, nämligen naturligt god mat att njuta av.

Jag fortsätter att skriva i ungefär samma stil som tidigare. Sprider mina tankar och funderingar kring helt glutenfri 0ch i stort sett sockerfri lågkolhydratmat,  delar med mig av intressanta länkar och recept på den mat jag äter till vardags och fest.

Det blir också inlägg från mina resor med tips på god, lokal mat, lite naturbilder, blommor och annat som berikar mitt liv. Smink, mode, inredning och vinprovningar blir det som tidigare inte så mycket av härinne.

Jag kommer också att återigen publicera en del av de bästa och mest eftersökta recepten både från den här och mina andra receptplatser på nätet, Birgitta Höglunds Paleo där jag har nästan 200 mejerifria recept och från min blogg på Kostrådgivarna.se.

007

Min dagliga mat

Hur äter jag då själv idag? Jag äter och förespråkar en naturlig, glutenfri lågkolhydratkost, men inte helt strikt av varken LCHF eller Paleo. Grundtanken i min mat är att den ska vara LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket av naturligt fett. Maten ska också vara så naturlig som möjligt, närproducerat och ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

Numer lägger jag till ett större inslag av grönsaker, rotfrukter, nötter, bär och även lite frukt i maten. Jag väljer oftare kokosmjölk/grädde i min mat än vanlig grädde/crème fraiche och den ost jag använder kommer från get och får, ibland också någon vällagrad ko-ost. Steker gör jag i smör eller kokosolja, ofta en blandning av dem båda.

Köttet jag äter är oftast gräsbeteskött från nöt, lamm eller vilt. Kalkon, ägg, fisk, skaldjur och svamp är de andra proteinkällor jag helst njuter av på min tallrik.

Det blir tre mål riktigt god mat om dagen. Nötfrukost och två mål lagad mat med ca 5-6 timmars mellanrum, mycket sällan finns det plats i magen för något mellanmål.

Jag bakar lite matbröd ibland men sällan fikabröd. Nån gång till fest kan det bli något av smör, ägg och mandelmjöl/kokosmjöl, då oftast sötat med bara lite honung.

Att dricka fetkaffe är inte något som tilltalar mig utan jag lägger till fettet på tallriken istället, gärna i form av en god majonnässås eller ett kryddsmör. Ofta blir det bara en skiva smör direkt från paketet som tillbehör. Jag mår riktigt bra av att äta den här typen av näringsrik och god mat.

Gör alltid i ordning en tallrik och tar inte om flera gånger, efter ett tag kommer mättnadskänslan. Måltidsdrycken är nästan alltid vatten, vin kan det bli någon enstaka gång.

Den här kosthållningen har fått mig att sakta men säkert komma ner till min normalvikt och hålla den. Jag har sällan problem med värk, trötthet, huvudvärk eller magen idag.

Kräftor

Du kan läsa mer om vilka hälsovinster jag gjort sen jag la om kosten för 5½ år sedan, här jag skriver om min hälsoresa i Fibromyalgi och LCHF.

Under de senaste åren har den här bloggen levt sitt eget liv trots brist på uppdateringar. Den har fortsatt att ligga i toppskiktet på mat- och hälsoblogglistorna, tack för det alla trogna läsare.

Intresset för naturlig och artegen mat är stort ute i landet och det växer sig hela tiden ännu större, ser man inte minst på det ekologiska utbudet i butikerna.

Även många utländska besökare hittar till min blogg, ca 10% är från USA har jag sett den senaste tiden. Det kanske kan ha något att göra med att mina kokböcker kommer ut på engelska nästa sommar.

Intresset för glutenfri lågkolhydratkost är mycket stort i Amerika just nu, så det blir väldigt spännande att se hur böckerna tas emot i den engelskspråkiga världen.

De senaste åren har jag mest varit aktiv inne på Facebook, här en länk till min sida där. Lägg gärna till mig som vän om du vill.

Nu börjar det istället bli dags att nå ut till en större krets med mina recept och mattankar igen, det finns ju väldigt många som av olika anledningar valt att inte delta på Facebook.

Vill du ta del av mina recept även i bokform, så hittar du alla mina böcker på olika nätbokhandlar. De finns förstås även hos vanliga bokaffärer och på biblioteken, om inte så be dem beställa hem.

Jag blir förstås väldigt glad och tacksam om du köper mina böcker och ger ett bidrag till mitt fortsatta skrivande.

Jag har tidigare inte haft någon reklam härinne, men dyker det upp något riktigt bra som handlar om naturlig mat som jag tycker är värt att dela med mig av, så kommer jag att göra undantag från det.

Hoppas vi ses, sprid gärna bloggen vidare till dina vänner via olika träffpunkter på nätet och i verkliga livet.

PS. För dig som är ny härinne och inte vet vem jag är, så har jag samma namn som i bloggtiteln. Jobbat som kallskänka, kock och köksmästare på olika restauranger under många år.

Efter en ryggskada så kunde jag inte jobba mer, men skriva om mat funkar ju också fint. Jag är 53 år och bor i Östersund på sommarhalvåret och i Alanya, Turkiet stor del av vintern tillsammans med min särbo Lennart.

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen