Jordgubbsfrosting
Jordgubbsfrosting
Källa: Chewpakka
Portioner: 2

Ingredienser:
50 g cream cheese (typ Philadelphia)
2 msk sötningsmedel
1 krm vaniljpulver
1 dl jordgubbssås
1,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Mixa jordgubbarna med stavmixer till en sås. Vispa ihop cream cheese, sötning, vaniljpulver och jordgubbssåsen till en smet. Tillsätt grädden (ovispad) och vispa fluffigt och inte för hårt. Servera med krossad choklad eller några bär.
Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza!

pizza_recept_pizzadeg
Att baka fredagspizza är vi många som gör, kanske lika många som köper hämt-pizza på söndagar. Hemmagjort är iaf godast och det behöver inte kännas krångligt och besvärligt eller ta lång tid, bara man är lite förberedd och planerar en smula i förväg.

När jag ska baka pizza och vet att jag HAR tid att förbereda gör jag nästan alltid dessa fyra steg i förväg :

  1. Degen
  2. Pizzasalladen
  3. Tomatsåsen
  4. Pålägget (skär skinka/salami, river ost)

Allt kan du förbereda både en och två dagar i förväg. En kalljäst pizzadeg håller sig i kylen, pizzasalladen blir bara bättre om den får ”stå till sig” nån dag och samma med tomatsåsen. Skära skinka, salami och riva ost går också alldeles utmärkt, bara in med det i frysen tills det är dags att baka ut. När pizzakvällen sen nämrar sig är det bara att värma ugnen och ”montera” sin pizza. Busenkelt! :-P

Här har jag bakat ut två pizzor med både rökt skinka, pepparsalami, champinjoner (såklart) och green jalapeno (inlagd på glasburk). Riven goudaost + mozarella.

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Om du gör pizzadegen nån dag i förväg behöver du inte ljumma degvätskan, utan låt den jäsa kallt eftersom den ska stå längre.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

pizza_salami_recept
Färdiggräddad!

pizzasallad
När man bakar egen pizza tycker jag man gott kan lägga energi på en riktig pizzasallad också, det blir såååå mycket godare då! Gör den från grunden och slaka vitkålen, och använd ättika!

pizza_med_salami_jalapeno
Fredagspizza i ett nafs! ;-)

The post Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza! appeared first on Kryddburken.se.

Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min!

chokladbräck_enkla_julgodis
Har du mycket att stå i och inte hunnit med det där lilla söta. Stressa inte ihjäl dig, gör dessa chokladbräck med goda toppings på. Jag och Joline gjorde två sorter igårkväll.

En vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel och en ripplad choklad med turkisk peppar.

Tar nästan ingen tid alls, bara förbereda ”strösslet” och sen värma choklad i micron, hälla ut på en plåt och sen på med valfri topping. Lätt som en plätt och tunna fina så bräck du kan förvara i plåtburk i kylen.

Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel : 
200 gram vit choklad
½ dl polkagrisar
½ dl tranbär
½ dl mandel

Ripplad chokladbräck med turkisk peppar : 
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
10 st hårda karameller turkisk peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förberedd strösslet till bägge. Kör polka och turkisk peppar i mixern till mindre bitar. Den turkiska pepparn körde jag lite längre så det blir lite mer pulver. Hacka tranbär och mandel grovt.

Smält 300 gram vit choklad. Häll 2/3 på en plåt till den vita bräcken. Strö över toppingen med polka, tranbär och mandel, sen är den klar!

Resterande vita choklad häller du på en annan plåt. Smält sen den mörka chokladen och häll ovanpå.

Bred ut med palett så chokladen blir lite ripplad/marmorerad. Toppa med sitt strössel. Ställ in i kylen och låt stelna. Bryt i bitar, förvara i plåtburk med silkespapper i kylskåpet.

vit_choklad_bräck_polka_tranbär_mandel
Vit chokladbräck med polka, tranbär och mandel.

chokladbräck_turkisk_peppar_lakrits_bräck_vit_mörk_choklad
Ripplad chokladbräck med turkisk peppar.

The post Sista minuten-julgodis som du fixar på 10 min! appeared first on Kryddburken.se.

Solgul vitaminbomb


God morgon solstrålar! Vet ni vad?? Inatt kom första snön här på Öland, hurra va fint det är och lagom till advent också!
En stärkande morgondrink med massor av härlig frukt och nypressad juice kan säkert få fart på adventspysslet här hemma med! Idag ska fönsterna putsas, (ja, insidan iaf) och mina röda adventstakar upp! Så fint de ska bli… :-P

Önskar er alla en finfin dag, se till och få i er lite vitaminer ni också! ;-)

ca 1½ liter
Det här behöver du :
1 liter pressad juice från clementin, apelsin, citron
1 ananas
2 bananer

GÖR SÅHÄR :
Skär ner frukterna i bitar i en tillbringare, slå på apelsinjuice och mixa med mixerstav eller blender. Servera genast!

The post Solgul vitaminbomb appeared first on Kryddburken.se.

Gratinerade burritos med chunky salsa


Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! ;-)

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! :-P

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…


Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.


Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…


Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.


Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.


6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.


175 grader ca 45 min.


Servera med allehanda tillbehör!


Ät och NJUUUT!!! :-P

 

The post Gratinerade burritos med chunky salsa appeared first on Kryddburken.se.

Fredagspizza


Vad är väl fredagsmys utan hembakad pizza när man verkligen längtat efter just hembakad sådan!? Typ hur gott som helst… Hoppas ni alla har en fin kväll, berätta gärna vad ni kalasar på! :-P


Har har vi skinka, bacon, lök, oliver, champinjoner och mozarella samt vanlig riven goudaost. Och hemmagjord tomatsås och pizzasallad förstås!

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!


Redo för ugnen.


Pizzasalladen står och gottar till sig i väntan på pizzorna…

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Färdig!! :-P

 

The post Fredagspizza appeared first on Kryddburken.se.

Blomkålsduchesse
Blomkålsduchesse
Källa: Tobbe Wilson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 Blomkålshuvud
1 msk smör
0,5 dl grädde
0,5 dl riven parmesan
Gör så här:
1. Dela blomkålshuvudet i mindre bitar och koka det mjukt.
2. Lägg i smör och grädde, mixa sedan allt med stavmixer.
3. Blanda i den rivna parmesanen.
4. Lägg blandningen i en sprits och spritsa ut fina små toppar på ett bakplåtspapper.
5. In i ugnen i ca 10-15 min på 175 grader, till topparna har fått fin färg.

Mycket gott till det mesta.

Tips!
Dessa går även att göra på Brysselkål.
Fisk, potatis och remouladsås


Nedräkning pågår och de sista inför resan är snart klart. Tre dagar kvar… :-P
Färdigpanerad fisk från frysdisken får funka emellanåt, inte så tokigt faktiskt med en hemmagjord remouladsås, citron, kokt potatis och varma grönsaker…

Vilken är den godaste såsen till panerad fisk tycker du?

Remouladsås (blir ca 350 gram färdig sås) :
25o gram hemmagjord majonäs
1 dl bostongurka
1½ msk hackad kapris (inlagd)
2 tsk citronsaft
Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop, smaka av!

Majonäs (250 gram)  : 
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl rapsolja
1½ tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs.

The post Fisk, potatis och remouladsås appeared first on Kryddburken.se.

När man är liten och sjuk…


Vad är väl godare än varm, nykokt nyponsoppa med vaniljglass? ;-)

Det här behöver du :
1½ l vatten
5 dl torkade hela nypon
1 vaniljstång
1½ dl socker

GÖR SÅHÄR :
Lägg nyponen i en stor kastrull och häll på vattnet. låt allt koka up och sedan småkoka ca 15-20 min. Mixa nyponen med stavmixer och sila sedan av allt genom en finmaskig sil. Slå tillbaka nyponsoppa i kastrullen och tillsätt vaniljstång + socker! Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 5 min.

The post När man är liten och sjuk… appeared first on Kryddburken.se.

Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng


Gokväll finaste! Hur har helgen varit?
Här hemma har vi minst sagt haft en riktig slapp latar-helg förutom att kära älsklingen kört in den sista veden i bon och vi har eldat och fått varmt inne så har vi inte gjort många mer knop, bara njutit av lugnet, koppla av med familjen och laddat batterierna med både höstsol och höstregn om vartannat.

Igårkväll lagades en god lördagsmiddag här hemma med kallskuret kött av både rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé. Till det gjorde jag potatisgräng i små le creuset portionsformar och en krispig sallad med dijonvinegrette. Supergott allting! Vilka otroligt härliga smakkombinationer med så olika kött på en och samma tallrik, både stekt, rökt och långlagat. Och en krämig potatisgratäng är ju aldrig fel! ;-)

Ikväll har vi däremot lite sjukstuga igen, jag har ju haft min förkylning och nu är det Jolines tur som toppade febertemometern på 39.6 innan läggdags, men bättre nu än nästa helg. Gubben är inte heller helt piggelin men en vecka ska väl råda bot på bacillerna så vi är friska som nötkärnor när vi åker utomlands nästa helg. :-P

Recepten : 


K
rispig sallad med roman, gurka, små plommontomater och gul snackpaprika. Dijonvinegretten skakade jag ihop i mixerbägaren med 1 del olivolja, ½ del pressad citron, dijonsenap, en gnutta flytande honung, salt och peppar.

 

The post Kallskuret kött; Rostbiff, rökt hjortrulle och kycklingfilé med potatisgratäng appeared first on Kryddburken.se.