Halstrad lax med gräddstuvad vitkål

halstrad_lax_gräddstuvad_kål_vitkål_brysselkål
En god laxrätt med härlig smak av vitkål och fänkål. En av julens fröjder är ju ändå lax i alla former. Men förutom den gravade och rökta laxen så lyfter jag fram den färska lite extra såhär efter julbords-tiderna.

Här med lättkokt brysselkål och sockerärtor som tillbehör. Det blir en fräsch rätt som bryter av fint till all tung julmat. Använd även annan fisk som du snabbt halstrar i het stekpanna.

4 port
Det här behöver du:

ca 600 gram färsk lax
600 gram strimlad vitkål
150 gram strimlad fånkål
1 msk vit sirap
Salt & peppar
2 dl grädde

Gör såhär:

Skär vitkål och fänkål i tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Fräs på vitkål och fänkål ca 2 min. Tillsätt sirap, salt och peppar och rör om. Sänk värmen och slå på grädden. Låt allt få småputtra ca 10 min tills konsistensen tjocknat något. Halstra laxen på hög värme i grillpanna, ca 2 min på varje sida. Salta och peppra om så önskas. Servera med den gräddstuvade vit/fänkålen och lättkokta grönsaker.

brysselkål_fänkål_gräddstuvad
Strimlad vitkål och fänkål som ska gräddstuvad och serverad till den halstrade laxen med lättkokt brysselkål och sockerärtor.

gräddstuvad_vitkål
Att gräddstuva kål ger ett krämigt tillbehör till fisk, eller som vegetarisk rätt med smörslungade champinjoner.

The post Halstrad lax med gräddstuvad vitkål appeared first on Kryddburken.se.

Fisk, potatis och remouladsås


Nedräkning pågår och de sista inför resan är snart klart. Tre dagar kvar… :-P
Färdigpanerad fisk från frysdisken får funka emellanåt, inte så tokigt faktiskt med en hemmagjord remouladsås, citron, kokt potatis och varma grönsaker…

Vilken är den godaste såsen till panerad fisk tycker du?

Remouladsås (blir ca 350 gram färdig sås) :
25o gram hemmagjord majonäs
1 dl bostongurka
1½ msk hackad kapris (inlagd)
2 tsk citronsaft
Salt & finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop, smaka av!

Majonäs (250 gram)  : 
2 äggulor + 1 helt ägg
2 dl rapsolja
1½ tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Häll ner alla ingredienserna till majonäsen i en skål. Kör med stavmixer tills konsistensen blir som majonäs.

The post Fisk, potatis och remouladsås appeared first on Kryddburken.se.