Fredagspizza


Vad är väl fredagsmys utan hembakad pizza när man verkligen längtat efter just hembakad sådan!? Typ hur gott som helst… Hoppas ni alla har en fin kväll, berätta gärna vad ni kalasar på! :-P


Har har vi skinka, bacon, lök, oliver, champinjoner och mozarella samt vanlig riven goudaost. Och hemmagjord tomatsås och pizzasallad förstås!

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!


Redo för ugnen.


Pizzasalladen står och gottar till sig i väntan på pizzorna…

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Färdig!! :-P

 

The post Fredagspizza appeared first on Kryddburken.se.

Pizza med dinkel


Igårkväll bakade vi pizza med dinkel. Jag brukar ju förespråka det goda durumvetemjölet till pizzadegar men detta var inte så tokigt faktiskt. Bottnen blir mer mättande kan jag tycka och lite ”nötig” i smaken, helt klart värt att prova som omväxling och som nyttigare alternativ.

Som ni ser så har jag bland annat använt dinkelflingor i degen som fick svälla under långjäsning i rumstemperatur, detta kan ni naturligtvis utesluta och bara använda dinkelmjöl, ta då i så fall ca 500 gram dinkelmjöl totalt.

2 runda pizzor
Pizzadeg :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl kallt vatten
2 dl dinkelflingor
200 gram siktat dinkelmjöl
knappt ½ dl rapsolja
½ tsk salt

Dinkelmjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp flingorna i en rymlig skål. Använd en stor, rymlig skål, rör ut jästen med vattnet i skålen. Tillsätt dinkelflingorna och oljan. Rör så allt blandas ordentligt. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur ca 6-8 timmar. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig, här får du använda extra mjöl vid sidan om tills du får en klibbfri deg. Dela degen i två delar. Tryck varje deg på lätt oljad ugnsplåt. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min.


Dinkelflingor är perfekt att använda till bröddeg eller som här till pizzadeg som får ”kalljäsa” under längre tid.

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.


Pizzasallad till är ett måste, annars ingen pizza! ;-)

Pizza på muurikkan


Igårkväll bakade vi pizza ute på muurikkaköket med gasolen! Det borde inte va några konstigheter tänkte jag för där kan man snabbt justera värmen med gasolvredet och pizzorna hade jag bakat ut innan på bakplåtspapper, bara att lägga på stekhällen och ”snabbt dra undan” pappret!

Locket till muurikkaköket hade jag också räknat in för att få en bra övervärme till pizzan. Så klockrent i tankarna men felet jag gjorde som dessvärre drabbade pizza nummer ett var att inte tända gasolen i tid och låta stekhällen bli riktigt varm. Hade den på kanske 15 min på medelvärme före pizzan lades dit, men de va inte tillräckligt!

Lärdomen därav blev att nästa gång vrida på full värme i en kvart och sedan sänka till medel strax innan pizzan läggs på, alternativt värma upp stekhällen på medel en längre tid, ca 45 min.

Pizza nummer två blev BRA. Där gjorde jag dock felet att lyfta för ofta på locket, liksom jag gjorde vid nummer ett! Tredje gången gillt och sista pizzan blev bara sådär in-uta-helskota BRA så summa sumarum; man lär så länge man lever och pizza på muurikkan är den genom tidernas godaste pizzan ever! :-P
Degen räcker till 3 mindre pizzor med lite tjockare botten
Pizzadeg :
3 dl vatten (37 grader)
en nypa socker
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
6-8 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i tre delar. Tryck varje deg mjölat bakplåtspapper med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 250 grader ca 10 min. Eller på muurikka stekhäll med lock ca 10 min.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

Fyllningen vi hade på pizzorna, å där blandade vi lite hejvilt; 
Tomatsås, riven västerbottensost, champinjoner, kantareller, brynt färs, tacosås, skivad lök, jalapeno, skinka…


F
örsta pizzan är på! Och man ska inte lyfta på locket och fotografera o ha sig som jag gjorde… Låt locket ligga, ha lite is i magen! Lyft efter 10 min.


Å
 här lyfte jag efter 3 min… ;-)


L
ocket på alltså! :-P Här ser ni också att jag tillfälligt bytt ut woken till sommarköket mot den vanliga stekhällen för en planare yta till pizzorna. Både stekhäll och wok kan alltså användas på muurikkas sommarkök.


Första pizzan var dock god, ovansidan något gräddad, osten hade smält men bottnet på tok för degig och bränd…


M
en pizzafyllning är ju alltid gott! ;-) Nicke höll humöret uppe ändå!


Pizza nummer två. Bättre värme men här är jag flitig med att lyfta på locket… Om jag bara kunde gett f-n i de…


Tredje gången gillt blev allt som de skulle! Å hade det inte blivit de så hade jag nog stått och bakat pizza ännu… ;-)