Expressens LCHF tidning

Nu kan jag i alla fall berätta att det är ett jobb för Expressens LCHF- tidning som jag är igång med.
6 nya recept som ska bakas upp och fotas på söndag!
Martin Skredsvik, fotografen som också fotat för alla mina böcker kommer hit för att fota dessa bakverk och bröd.
Känns som det var ”år å dar sedan” jag bakade och fotade! Ska bli kul!

LCHF-tidningen kommer ut någongång efter midsommar. :)

lågkolhydratsbakning

 

Expressens LCHF tidning

Nu kan jag i alla fall berätta att det är ett jobb för Expressens LCHF- tidning som jag är igång med.
6 nya recept som ska bakas upp och fotas på söndag!
Martin Skredsvik, fotografen som också fotat för alla mina böcker kommer hit för att fota dessa bakverk och bröd.
Känns som det var ”år å dar sedan” jag bakade och fotade! Ska bli kul!

LCHF-tidningen kommer ut någongång efter midsommar. :)

lågkolhydratsbakning

 

Påsktips del 1 – Sill

Inlagd sill

Heminlagd sill till påsk

Jag befinner mig på resande fot hela veckan före påsk så jag kommer inte att laga så mycket mat.

Det blir mamma som får lägga in sill och fixa lite gott tills jag kommer hem på långfredag.

Jag lägger därför ut några av mina favoriter från förr, så du får lite tips på hemlagade läckerheter inför ditt påskbord.

Idag får du mina godaste silltips, först ut en inlagd sill med betydligt mindre socker än den du köper i butikerna.

Jag har med åren minskat på sockerhalten i min sill eftersom jag mer och mer vant mig av vid den söta smaken.

Men jag väljer ändå att söta den lite grann för att efterlikna smaken av vår traditionella, svenska inläggningssill.

Det är en smak jag inte vill vara utan tre gånger per år, till påsk, midsommar och jul.

De sillsorter på burk man hittar i kyldisken i mataffärerna innehåller oftast ända upp till 24% kolhydrater.

Det mesta av sockret finns i lagen, tyvärr räknas den med i näringsberäkningen på burkarna men själva sillbitarna innehåller ingen hög halt av socker.

Vill du istället prova att lägga in sill helt utan socker så finns ett bra recept på en polsk sockerfri sill här inne på Matmedmera.

Många tror att det behövs mycket socker i inläggningen för att sillen ska hålla sig, men den håller sig alltså bra även utan bara halten av salt och ättikssprit är hög.

Vill du ha fler tips på olika rätter till påskbuffén så titta in under veckan som kommer, har förberett några inlägg som dyker upp under tiden jag är ute och reser.

Här hittar du dessutom en samling av mina 85 rätter till påskens middagar, en hel kokbok alldeles gratis.

SOS – Inlagd sill med ost och smör

Inlagd sill på mitt sätt

4 urvattnade saltsillfiléer

1 rödlök

1 morot

3 dl vatten

1½ dl ättikssprit 12%

1 dl socker, honung eller annan sötning

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva moroten och löken.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med pepparkorn och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det behövs mer ättika eller sötning.

Citronsill

Citronsill

Citronsill

½ sats inlagd sill

1 ekologisk citron

½ dl strimlad gräslök eller purjolök

Ta upp sillen ur lagen. Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare. Skala av bara det yttersta gula skalet och skär strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal. Rör ner löken.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig citronsmaken. Smaka av om du vill ha mer syra eller sötma.

Rödvinssill

½ sats inlagd sill

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger. Krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar. Låt stå kallt till nästa dag för mest smak.

Smaka av om du vill ha mer kryddning.

Gott till sillen är mitt valnötsbröd, du kommer till receptet om du klickar på bilden nedan.

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Om du funderar vad du ska lägga i de jättelika påskägg som säljs i butikerna nu, så rymmer de säkert en hel kokbok ;)

En fin present att ta med när du blir bortbjuden i påsk, som ger betydligt längre glädje än om du fyller det med godis.

Här hittar du min Grillmat LCHF på reapris några dagar till, på Adlibris kostar den nu bara 45 kronor och på Bokus 49 kronor.

På bilden som Mikael Eriksson tagit ser du de läcka hjortrontryfflar jag gjorde till boken.

Det är tack vare att du kära läsare och många fler köpt mina kokböcker som jag har råd och möjlighet att göra alla spännande resor den här våren.

Just nu är jag i Stockholm på väg på LCHF-kryssningen till Åbo i helgen.

I slutet på maj reser jag för första gången till USA för att delta i Low-Carb Cruise i Karibien.

Det ska bli så spännande att lyssna på alla föreläsningar och träffa så många människor som delar mitt stora intresse för naturligt god mat som dessutom gör oss så mycket friskare.

Ischokladtryffel med hjortron  Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson


Midsommartårta – Gräddtårta – Jordgubbstårta

5_tidningarSnart är det midsommar! Ljuvligaste tiden på året!

Midsommar är ju jordgubbarnas tid så att allas tårtor på midsommar måste innehålla den ingrediensen är ju givet. ;)

Här ska ni få en jättegod gräddtårta och som vi ofta använder som midsommartårta!

Midsommartårta  – gräddtårta – Jordgubbstårta

Ingredienser tårtbotten:
150 gram smält osaltat smör
1,5 dl grädde
6 ägg
1,5 msk Bakery+ sötning
1,5 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Fyllning:
500 gram mosade färska jordgubbar
2 dl vispgrädde eller vaniljkräm/glasskräm

Vispad grädde och jordgubbar till dekoration

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa äggen fluffigt i flera minuter.  Vispa ner smör och grädde väl.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och blanda ner det i smeten väl. Häll upp i en smord och bröad eller kläm fast ett bakplåtspapper i botten rund springform på ca 22-24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 30 minuter, kolla med sticka så den är torr.
Låt svalna helt.

Dela tårtbotten i två delar och fyll med färska mosade alt skivade jordgubbar. Bred vaniljkräm (den krämen är väldigt god)  eller vispad grädde ovanpå och lägg den andra botten över.
Spritsa grädde eller bred grädde över och lägg jordgubbar i den mängd du önskar.

inte bästa bilden på bloggen… men den visar ju i alla fall vad det är ;)

GLAD MIDSOMMAR önskas alla!

 

Tema; midsommarnattens tilltugg – Ostbomb och nachos

cheese_ball_ostboll_ostbomb
Vi närmar oss midsommar och ni är säkert i full gång med planering av buffé, midsommarlunch, grillkvällar och vad man ska ha för tilltugg framåt småtimmarna kanske?
Jennys matblogg och jag tipsade er tidigare om rätter till midsommarbuffén, det kan ni se HÄR!

Idag ska vi däremot ge er lite förslag till midsommarnattens tilltugg.

Jag har gjort en OSTBOMB, eller ”cheese ball”. Bara att röra ihop en god färskost med tomatsalsa eller tacosås, smaksätta med lite chili och sen rulla till en boll i något så gott och ostigt som ostbågar! :-P

Såna här ”bollar” kan ni förstås variera i oändliga smaker med kanske nötter, knaperstekt bacon, färska örter etc. Låt er inspireras och gör en egen ”boll” vetja! ;-)

Det här behöver du :
2 förp philadelphiaost
1 dl tomatsalsa
1 msk D’Elidas chilisås
Salt och peppar
Krossade ostbågar
Malen söt paprikakrydda

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop philadelphiaost med tomatsalsa/tacosås och D´Elidas chilisås. Smaka av med salt och peppar. Ställ röran i kylen en timme så den stelnar lite så blir den lättare att rulla. Forma till en boll. Rulla bollen i krossade ostbågar. Lägg på ett fat, pudra över paprikapulver och fyll på med nachos och kex runtom.

ostboll_ostbomb_cheese_ball

Här har vi Jennys tips, ser otroligt lockande och fräscht ut, för att komma till hennes recept ”Smördegssnittar med lufttorkad skinka med chevre & fikon” – klicka HÄR!
jennys_matblogg_smördegssnittar

Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Tema : Midsommarbuffé – Potatis och korvsallad med dijon, äpple och honungsdressing

korvsallad_nypotatis_midsommarmat_barnen
Hurra för sommaren!! :-P Nu blomstrar matbloggarna med recept det ena godare än det andra. Jennys matblogg och jag ska ge er tips idag till midsommarbuffén. Nästa vecka blir det tilltugg till midsommarnatten. ;-)

Kika in Jennys bild längre ner och följ länken till receptet så får ni se vad hon har hittat på.

Tanken bakom denna rätt härrör till mig själv när jag var barn o firade midsommar i Norrland. Vi tillbringade alltid helgerna tillsammans med familj, släkt och vänner antingen i Vittjärv eller Bredåker. Om jag inte minns helt fel öppnades det en och annan surströmmingsburk (NU minns jag helt rätt ;-) ) Stanken var vedervärdig och vi barn sprang omkring med klädnypor på näsorna. Tack o lov behövde inte ÄTA det…

Vi fick alltid grillad korv i bröd istället. Nu tänkte jag piffa till den där klassiska korven till alla barn, och naturligtvis till vuxna också. Jag har gjort en sallad på nypotatis, stekt smakrik ostkorv, rädisor, några sugar snaps och knipplök. Bara att vända runt allt i en rymlig skål. Servera gärna den milda dressingen till med rivet äpple, en gnutta dijonsenap och honung. En riktig fullträff! :-P

4 port
Det här behöver du :
4 smakrika korvar (Rosas handel ostgrillare)
1/2 kg nypotatis
1 knippe rädisor
1 näve sugar snaps
Knipplök

dijon_honungssdressing_sallad Ingredienserna till dressingen. Ta så mycket rivet äpple i som du själv önskar. Jag rov ner knappt ett helt.

Dressing :
2 dl creme fraiche
1 rivet rött äpple med skal
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :  Tvätta potatisen och koka den mjuk. Skär korven i bitar och stek på så den får fin färg. Vänd runt kokt nypotatis med korven, tillsätt sugarsnap som fått förvälla några minuter och rädisor i skivor. Strimla över knipplök. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av med salt och peppar. Servera till salladen. kryddburken_potatis_korvsallad_midsommar_buffe_sallad
Hoppas ni provar denna korv och potatissallad och bjuder på i midsommar, garanterat uppskattad av barnen, och glöm inte den goda dressingen! ;-) Jennys räkcheesecake
Titta här vad Jenny har trollat fram till midsommarbuffén, en riktigt strålande räkcheesecake. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR!

Årets första grilltallrik med vitlöksmarinad karré och potatisgratäng

grillad_karre_marinad_vitlökssmör
Nu är det spikat! - Det är VÅR Öland! :-P
Inga snöstormar mer som motar blåsipporna och inget hårt väder som inte tranorna kan flyga igenom. Nu är dom alla på plats; krokusarna, vintergäcke, vitsipporna, knopparna på syrenbuskarna och vårsolen som värme mot husknuten. Härliga tider nu! ;-)

Jag vet inte om det är åldern eller va fasen de är… Jag har ju alltid älskat vinter och snö men blir bara mer o mer en vår och sommarmänniska. Jag längtar efter värmen och solen. Att kunna gå barfota på gräsmattan, slippa alla bylsiga vinterkläder, leriga stövlar och hundtassar och slippa frysa fingrarna av sig på morgnarna när man sätter sig i bilen och för att inte tala om att skrapa rutor och kånka med ved och hålla värmen inomhus. Nä, nu vill jag ha värme hela våren lång och sen en skön sol-sommar!

Vi hade ju bestämt att grilla i lördags men det blev bokstavlig ”bortblåst”. Det utlovade lågtrycket med snö och hårda vindar höll bara prognosen till hälften. Vindar hade vi och de rejält, men tack o lov ingen snö. Igår däremot så var den öländska vårsolen på plats igen och Nicke tände grillen.

Jag hade marinerat skivad karré med ben och tunt skivad skinkschnitzel i en god vitlöksmarinad. Till detta en härligt, krämig potatisgratäng, vitlök och persiljesmör och en fräsch sallad. Kändes precis som en midsommarkväll av smaker och längtan blev om än mer ännu större. ;-)

Vitlöksmarinad till 4 skivor karré : 
½ dl rapsolja
2 msk mushroom soya
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
2 solo vitlök (finriven)
1 msk malen paprika (mild)
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Ta fram köttet och pensla. Täck med plastfolie eller lägg i tättslutande burk och låt stå framme i rumstemperatur tills det ska grillas; 2-6 timmar.

Tips på goda aromsmör hittar du HÄR >>

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

grillat_grilltallrik_karre_marinad_vitlökssmör

57 st sommartårtor – rösta på den finaste!

midsommartårta
Ojojoj, så många tjusiga tårtbilder ni mailat in, det är inte utan att man blir lite tårtsugen. Nu kör vi igång röstningen om årets finaste midsommartårta! :-P  

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD – DU KAN INTE RÖSTA LÄNGRE!

En röst per person, och du kan rösta tom. lördag 6:e juli.
Röstning sker endast här på kryddburken.se – inte på facebook.

  • Lämna din röst i kommentarsfältet till detta inlägg med den siffra på tårta du tycker är finast!
    (din kommentaren/röst syns först efter att jag godkänt)
  • Siffrorna är placerade UNDER respektive bild.
  • Översta bilden i detta inlägg är min egen tårta och ingår inte i tävlingen.

Flest röster får ett hemlig paket hemskickat…

LYCKA TILL nu alla duktiga tårtbakare! :-P

jakob_luty
1

amanda_strand
2

linda_andersson
3

cissi
4

karina_henriksen
5

tanja_johanson
6

sofia_jäderen
7

ana_eriksson
8

josefin_zetterström
9

martina_koch
10

jessica_fransson
11

a_r
12

sara_mård
13

caroline_olsson
14

suzanne_bruks
15

matilda_tallberg
16

linnea_palmer
17

ing-mari_löfbacka
18

claudia_henriksson
19

nannie
20

caroline_sundin
21

anne_adolfsson
22

nicole_stengard
23

frida_palmgren
24

håkan_anki_mårtensson
25

arezou_mullazehi
26

linda_östman
27

matilda_mattsson
28

therese_tjärnström
29

sara_larsson
30

johanna_lindgren
31

sandra_rimbro
32

maddeleine_alfredsson
33

birgitta_nilsson
34

therese_salmi
35

jessica_nyström
36

madeleine_truedsson
37

josefine_menton
38

emelie_bergström
39

emma_dahlgren
40

emilia_olsson
41

amanda_ahvenainen
42

camilla_norreby
43

wassan_almamar
44

stella_bulle
45

lovisa_svensson
46

ninja_nordenson
47

frida_carlsson
48

annamaria_lindblom
49

malin_t_frisell
50

kim_svensson_bergström
51

tina_revelj
52

therese_stekspaden
53

emma_eklund
54

helena_gill
55

karolina_bonnier
56

lina_hoff
57

Pizzaknyten med skinka och mjukost

pizzaknyten_piroger_skinkfyllning
Hej igen alla fina bloggvänner, nu är jag tillbaka i rutan igen efter en underbar midsommarhelg med familj och vänner. Så skönt med lite ledighet och koppla bort dator och kontor ett tag och istället njuta av sommar och sol, god mat, busiga barn med utflykter och grillkvällar.

Mycket har vi hunnit i helgen och roligt har vi haft men nu tänkte jag styra upp kryddburken med lite nya recept och tips till sommarlov och semester då det vankas picknick och strandhäng. Här har jag gjort små enkla knyten av pizzadeg och fyllt med strimlad skinka och mjukost, världen enklaste picknickmat men också som tilltugg och mellanmål. Gör MÅNGA för de har en rykande åtgång, frys in och packa ner i strandväskan så är dom tinade när ni väl ska äta.

Fyll dom med vad ni önskar, mjukost blir otroligt gott, sen kan man variera skinka med salami, grillad kyckling, eller strimlade grönsaker. Se det som ett basrecept och variera efter vad som finns hemma i din kyl! :-P

Glöm inte bort att arkivet här på kryddburken är ganska stort så kika in under kategorierna PICKNICK och MELLANMÅL så hittar ni massor med idéer!

ca 24 st
Pizzaknyten :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

Mjukost (Kavli goudaost)
Rökt skinka

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar till 2 stora runda och tunna pizzor. Skär varje pizza i 12 trekanter och lägg fyllning på varje trekant och rulla ihop. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. Grädda ca 15 min i 200 grader.

* Fyllningen gör jag lite på en höft, har inga direkta mått på hur mycket men ca 1 rågad matsked till varje knyte. Jag rörde ihop en halv ask mjukost med ca 200 gram skinka.

piroger_pizzaknyten_skinka_mjukost_picknick_sommarmat
En plåt redo för gräddning.

pizzaknyten_pizzadeg_skinka
Nygräddade!

piroger_skinkfyllning_mjukost
Och med fyllning! ;-) Prova gärna och gör din egen favoritfyllning.