Miljövänlig köttfärssås med höstens grönsaker

033

Långkokt köttfärssås 2-3 port

800 g köttfärs, jag hade älg

100 g smör

1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra)

4 dl tärnad zucchini

2 finhackade, gula lök

250 g cocktailtomater i bitar

2 dl chilisås

1-1½ msk torkad timjan

Salt och grovmald svartpeppar

2 dl buljong eller vatten

Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag.

Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong.

Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.

Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.

Klimatsmart tillagning i Wonderbag...

Klimatsmart tillagning i Wonderbag…

Här följer tips på mer miljövänlig tillagning:

Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock.

Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar

Olika typer av grytor som passar till långkok...

Olika typer av grytor som passar till långkok…

Har du en elektrisk slowcooker, typ Crock-Pot eller Nordic Cooker:

Jag bryner först färs och grönsaker, kryddar och gör klart allt i en stekgryta.

Flyttar sen över såsen till slowcookerns gryta, ställer in på låg effekt och kokar i 6-8 timmar.

Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan för att det ger mer smak till såsen.

Vill man göra det riktigt enkelt och mer miljövänligt går det att blanda allt till såsen direkt i slowcookern och sen sätta på kokning.

Rör då om oordentligt ett par gånger under koktiden.

Köttfärssås med zucchini

Köttfärssås i Crock-Pot

Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller bara en grönsallad.

Resterna av köttfärssåsen värmde jag i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.

Köttfärssås med stekta ägg

Wonderbag


Ostgratinerade tacorullar


Efter en lång och intensiv helg och massor med besök av råttköpare och punkter i almanackan som bockats av rundade vi av kvällen igår med dessa goda tacorullar. Fylld med krämig köttfärssås, tropisk salsa gratinerad med ost. Riktigt gott och perfekt om man har köttfärssås över.

 
4 port

Det här behöver du :

8 tortillabröd

1 sats köttfärssås gjord på 500 gram blandfärs

1 burk tropisk salsa

3 dl riven ost

 
GÖR SÅHÄR : 

Fyll tortillabröden med köttfärs, salsa och riven ost. Rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Klicka ut salsa och toppa med ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera med en god sallad och vinegrette.

 

Fyll tortillabröden.

Rulla ihop, lägg i ugnsform och toppa med salsa och riven ost.

Gratinera i 200 grader ca 20 minuter. Servera!

För dig som vill lära dig mer om Paleo
Paleo30dagar på Under vårt tak...

Paleo30dagar på Under vårt tak…

Paleo30dagar

Jag vet att många som ätit LCHF en längre tid liksom jag blir mer och mer intresserade av att utveckla sin livsstil åt Paleo-hållet.

Mer fokus på rena och närodlade råvaror, mer ekologiskt, mindre av fabriksprocessade råvaror, ett större inslag av grönsaker, frukt, bär, nötter och rotfrukter, och framför allt, att dra ner på mjölkprodukterna.

Många upplever ett bättre mående genom att förutom att äta glutenfritt också ta bort mjölken helt.

Så har du fortfarande lite hälsoproblem kvar trots att du ätit LCHF länge, så kan det här bli en nystart nu i höst.

Titta in hos kostrådgivarna Jenny och Magnus på min favoritblogg Under vårt tak och läs mer om deras Paleoutmaning.

Här kan du ta del av deras gästinlägg med en god köttfärssoppa på min numer nedlagda blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Köttfärssoppa från Under vårt tak

Köttfärssoppa från Under vårt tak… Foto Jenny och Magnus Andersson


Utflyktsmacka med pannbiff och stekt lök

Pannbiff med lök

Pannbiff 2-3 port

400 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde eller majonnäs

1 msk sesamfrön

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken riktigt fint. Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Blanda snabbt ihop löken med köttfärsen och det övriga, smaka av så du får lagom sälta.

Låt smeten stå i kylen en halvtimme, så håller biffarna ihop bättre vid stekningen.

Forma med fuktade händer till små biffar, stek i omgångar i smör ett par minuter på var sida.

Lägg på ett fat eftersom och täck med folie, så eftersteker biffarna utan att de blir torra.

Jag smörstekte också färsk, skivad rödlök till mina pannbiffsmörgåsar, det blev väldigt gott.

Här hittar du mitt vita formbröd som jag använde till utflyktsmackorna.

Mackjärn från Eldmark i Sorsele

 


Rödgrön köttfärssås

Köttfärssås

Köttfärssås 2-3 port

400 g blandfärs, jag hade älg och lamm

50 g smör/kokosolja

1 stor rödlök

1 stor morot

1 liten zucchini

1 röd paprika

1 grön paprika

2-3 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong

½ dl tomatpuré

2 msk torkad oregano

1 msk Worcestershiresauce

1 msk balsamvinäger

1 msk paprikapulver

Salt och peppar

Skär alla grönsaker i små tärningar.

Fräs dem en stund och tillsätt färsen och tomatpurén.

Låt bryna några minuter så blir tomatsmaken mildare.

Krydda och häll på vatten+buljong, börja med den mindre mängden.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 1-2 timmar, ju längre desto godare.

Jag serverade min köttfärssås med strimlad salladskål, purjoringar och färsk timjan.

Paprika


Köttfärssås med basilika till LCHF-picknick

LCHF-picknick

Köttfärssås med sasilika 2 port

250 g köttfärs från gräsbetande djur

1 finhackad gul lök

1 dl tärnad zucchini

1 tärnad tomat

50 g smör

1 dl pesto rosso

2 msk ajvar

1 dl grädde/kokosgrädde

Salt och svartpeppar

2 msk hackad basilika

Fräs de hackade grönsakerna i smöret några minuter.

Rör ner köttfärsen och finfördela med sleven.

Krydda med salt och peppar och låt steka med en stund.

Blanda ner pesto, ajvar och grädde.

Koka upp och låt småputtra på svag värme i 45-60 minuter, rör då och då.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Ta från värmen och rör ner den hackade basilikan.

Köttfärssåsen är mycket god att äta kall på en picknick, vill du hellre äta den varm så kan du ta med den i mattermos eller Wonderbag.


Fylld paprika

Fyllda paprikor

Fylld paprika 2 port

2 stora eller 4 mindre paprikor

300 g köttfärs eller tärnat, stekt kött

2 ägg

1 finhackad, gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk paprikapulver

2 msk oregano

Havssalt och peppar

8 champinjoner

8 cocktailtomater

12 svarta oliver

3 msk olivolja

Blanda färsen eller det tärnade köttet med ägg, lök och kryddor i en bunke. S

kär av locket av de små paprikorna eller dela de större på längden, ta bort kärnhuset.

Fyll paprikorna med blandningen, tryck till så de blir väl packade.

Skär svamp och tomat i fyra delar och lägg i botten av en ugnsfast form, krydda med salt och peppar.

Strö oliverna över och placera ut paprikorna så de står stadigt.

Lägg på locken på de små och ringla olivolja över. Grädda på 175º i ca 40 minuter.

Servera med aioli och en grönsallad.

Vill du hellre laga till en vegetarisk paprika, klicka då på bilden nedan.

Svampfylld paprika...

Svampfylld paprika


Smakrik köttfärssås

Köttfärssås

Storkok

Passa på att laga en ordentlig laddning köttfärssås och stoppa i frysen att ta fram dagar när du hellre ligger på stranden än står vid spisen.

Köttfärssåsen är också god att ha som fyllning i en glutenfri paj eller i varma smörgåsar, perfekt picknickmat till sommarens utflykter.

Köttfärssås 6-8 port

750 g köttfärs

10 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2  morötter

50 g smör

2 dl buljong

1 dl ketchup

ev 1 dl rödvin

1 msk oregano

1 msk krossade korianderfrön

1 msk paprikapulver

Salt och svartpeppar

Blötlägg tomaterna en halvtimme i lite hett vatten, skär dem sen i mindre bitar.

Spara blötläggningsvattnet till att späda köttfärssåsen.

Hacka löken och riv morötterna grovt.

Smält smöret i en gryta och bryn färsen. Krydda med salt och peppar.

Rör ner löken och låt den fräsa med en stund.

Rör sen ner morot och tomater, låt puttra tio minuter.

Häll så på buljong, ketchup och kryddor. Koka upp och låt sen småputtra i 1 timme.

Rör då och då, späd med lite vatten om såsen blir för tjock.


Rosépepparbiffar LCHF och Paleo

Rosépepparbiffar

Rosépepparbiffar 2 port

300 g köttfärs av lamm, nöt eller vilt

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk majonnäs

1 msk mortlad rosépeppar

2 msk smör

Salt och peppar

Bryt ner färsen i en bunke. Tillsätt ägg, majonnäs, rosépeppar, salt och peppar.

Blanda snabbt ihop till en smet, låt vila tio minuter i kylen.

Doppa händerna i kallt vatten och forma till två biffar.

Stek dem i 3-4 minuter på var sida, beroende på hur tjocka du gör dem.

Stäng av plattan och låt biffarna steka färdigt några minuter på eftervärmen, så blir de saftiga.

Röd grönsaksröra 2 port

8 cocktailtomater

1 röd paprika

1 liten rödlök

2 msk smör

2 msk finhackad, färsk timjan

2 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skär tomaterna i fyra delar och paprikan i 1 cm stora bitar. Hacka rödlöken fint.

Hetta upp smöret och fräs löken en minut utan att få färg.

Tillsätt paprika och tomat, krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ett par minuter, häll då på vinäger och timjan. Låt allt bli varmt.

Servera till biffarna och stekt zucchini. Ett brynt vitlökssmör är gott till.

Fler tips på goda tillbehör hittar du i min kokbok Grillmat LCHF.

Den är, precis som mina andra två kokböcker, snart slutsåld.

Så vill du ha många goda grillrecept att testa till sommaren, skynda dig att köpa en nu:)

Brynt Vitlökssmör

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF

Rabarber- och paprikachutney ur Grillmat LCHF


Kalvfrikadellar i tomatsås

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips

Vi hade huset fullt med barn igår kväll och utan att tänka köpte jag hem 1 kg kalvfärs att göra något gott med. Kanske wallenbergare, eller en långkokt köttfärssås eller ett gäng köttbullar men efter lite övertalande av Joline så blev det ett evigt rullande av frikadeller som jag lät sjuda i kycklingbuljong. Dessa serverades med spagetti, en långkokt tomatsås och massor med parmesan. Jisstanes så gott, och med lite hetta en perfekt fredagsmiddag som uppskattades.

 

Frikadeller är ju något så smidigt och faktiskt mindre bestyr med än köttbullar då de kokas istället för steks och man slipper stekos och flott som stänker överallt. (om man inte steker dom i ugnen vill säga) Men jag tycker ändå att just frikadeller gör sig så bra till lite fräschare såser som tomatsås med lite sting och de blir dessutom otroligt saftiga.

 

Kommer ihåg när jag var liten då fanns det frikadeller på konservburk som vi ibland hade med till fjällen men jag har så för mig att de var i gräddsås men minns inte riktigt. Saftiga var dom i alla fall och har man tid och ork så ju mindre man rullar dom, desto godare smakar dom faktiskt… 😉

 

Ett bra tips att koka frikadeller ”halvfärdiga” också om man vill frysa in och sedan ta upp vid en större middag och bara steka på. Perfekt att ha i frysen med andra ord.

 

ca 40 st frikadeller
Det här behöver du : 

1 kg kalvfärs

2 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl ströbröd

3 msk kycklingfond

2 msk potatismjöl

1 tsk colmans senapspulver

1 msk majonäs

1 tsk malen paprika

1 tsk lökspulver

1 tsk vitlökssalt

Grovmalen svartpeppar

Flingsalt

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda samtliga ingredienser till färssmeten. Låt stå i kylskåpet ca 30 min för att svälla/vila.

 

Forma/rulla smeten till små runda frikadeller och lägg ner i kokande vatten med kycklingbuljong. Ca 2 – 3 buljongtärningar per liter vatten eller 3 msk fond per liter vatten. Låt sjuda på medelvärme. När de flutit upp till ytan är de klara. Servera med spagetti och en mustigt god, nykokad tomatsås och massor med parmesan på toppen.

 

Tomatsås : 

2 burkar hela plommontomater

2 tsk torkad oregano

3 dl vatten

3 msk oxfond

2 msk tomatpuré

2 msk flytande honung

1 tsk D´Elidas chilisås

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Använd en rymlig kastrull och häll i två burkar hela plommontomater och torkad oregano. Låt allt få puttra upp, späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung och chilisås. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_färssmet

Färssmeten med kalvfärs och övriga ingredienser. Låt den vila en stund i kylskåpet efter du blandat ihop allt.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_färssmet_gott_enkelt

Frikadellerna i grytan och tomatsåsen kokar.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_kycklingbuljong

Några till provsmakning.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_köttbullar

Snart färdigt att serveras. Montera ihop spagetti med tomatsåsen, frikadellerna och riv över rikligt med parmesan. Toppa med finhackad persilja.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_enkelt_gott

Bon apetit! Så vansinnigt gott! Och så önskar jag er alla naturligtvis en helt underbar lördagskväll. Här har dottern precis åkt iväg med sin kompis till en tredje för att möta upp både fjärde och femte för övernattning och filmkväll! 😛 Planerna här hemma blir lite gott grillat kött, sockerstekt potatis, en hemmagjord kall bearnaisesås, baconlindad sparris och ett par goda aromsmör.