Kostgajden kurs i Borås?

Finns det Boråsare här som läser min blogg och kan vara intresserade av en Kostgajden kurs?

Är du intresserad kan man göra en intresseanmälan här!

Bloggar etiketter: , ,

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!


Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.


Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! :-P
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 


En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

Rebiana – steviasocker

Nu har jag fått prova den färdiga produkten Rebiana – steviasocker, den är dubbelt så söt än socker.

Jag har provbakat en paj ur bakboken med detta i dag och det funkar fint. Blir inga bismaker av varken stevian eller erythritolen.

I pajbotten använde jag 0,5 dl av sockret och i fyllningen 0,25 dl.

Rebiana går att hitta i hälsokostaffären. Det finns också två hemsidor att läsa mer på.

Rebiana.se och Steviasocker.se 

Man kommer också kunna hitta 5 av mina recept ur bakboken på hemsidan, där jag omvandlat till just denna sötning.

Skulle några få ändå uppleva bismak av erythritol och ev stevian minskar man bara något på mängderna. Ex 3 msk i en normal kaka.

 

Bloggar etiketter: ,

Pannacotta med Kokos och Lime

LCHF-dessert

Har lite mycket att göra just nu, så inlägget om jobbet med Restaurang Primaten får vänta ett tag.

Idag kommer därför en av mina favoritdesserter i repris, så jag hinner med livet utanför bloggen.

För jag vill ju inte att mina kära Läsare ska bli lottlösa alltför länge mellan varven.

Även om jag sällan vill ha något sött nu för tiden, så blir en finare middag alltid festligare med en efterrätt.

En pannacotta är ju ofta väldigt söt, men den här fungerar bra inom ramen för LCHF.

Hittar Du inte kokosgrädde, så ta det tjocka lagret på toppen av en burk kokosmjölk.

Om Du vill göra en helt laktosfri dessert, så passar den här pannacottan perfekt.

Ta då bara dubbel mängd kokosgrädde istället och uteslut den vanliga grädden.

Inne på Kostrådgivarna hittar Du varje vecka ett inlägg från mitt kök.

Den här gången är det en snabblagad Micro-omelette, perfekt att ta till om Du till exempel inte har tillgång till spis på jobbet.

Kokos och Lime-Pannacotta för 2

1 dl Kokosgrädde

1 dl Grädde

1 msk Sukrin, Björksocker eller Honung

1 tsk pressad Lime

½ krm Äkta Vaniljpulver

1 Gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5 minuter. Koka upp kokosgrädde och grädde med den sötning Du föredrar.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limeskal och bär.


Världsberömd hjärtkirurg berättar om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom – inflammation

 Kostdemokrati skriver:

Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss ofta ett ganska stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel.
Så, här är det. Jag medger gärna att jag haft fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta.

Jag utbildade mig i många år tillsammans med andra framstående läkare som betraktades som auktoriteter. Jag bombarderades med vetenskaplig litteratur, deltog oavbrutet i utbildningsseminarier och som experter påstod vi bestämt att hjärtsjukdom helt enkelt berodde på ett förhöjt kolesterol i blodet.

Det enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära och innebära felbehandling.

Det fungerar inte!

Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.

De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.

Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikanerna att dö i år av hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.

Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar kolesterol att fastna.

Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt.

Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet medvetet.

Resten av oss har helt enkelt följt den myndighets rekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skada våra blodkärl. Detta upprepade skada skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

Läs mer av den superviktiga texten i länken till kostdemokrati!

 

Jag tänker mig att det är denna underliggande inflammation som alla har, är det som är den stora sjukdomsalstraren. Vi måste hålla oss långt från dessa omega 6 fettsyror. Se till att ta ett bra omega 3 tillskott, då vi inte äter fet fisk 4  gånger i veckan minst.

Jag har pratat om att jag har gjort ett fettsyretest för att kolla upp balansen mellan omega 3 o 6 i mitt blod. Det visade sig att mitt skyddsindex är 66 och relativt höga omega 3 nivåer, men någonting i min kropp går fel då jag har skyhöga arakidonsyra i blodet och det är den största inflammationsgivaren och proppskapare.

Min make gjorde också en test och där hade han 0 i skyddsindex, lägre arakidon men knappt någon omega 3. Trots att vi äter samma mat hela tiden, alltid gräsbetes och ekologiska ägg. Vilket jag inbillade mig skulle räcka.
Så är inte fallet alltså och det beror på att vi äter dåligt med lax och anna fet fisk, den går tyvärr inte hem här i huset…

Vi äter nu en korrigeringsolja och sedan kommer vi stå på en underhållsdos.
Man kan lika gärna äta en burk makrill i tomatsås fem dagar i veckan om man inte vill köpa dyra tillskott.

Jag ska senare göra ett separat inlägg om just denna korrigering när ajg är längre fram i processen.

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Jalapeno poppers


Jalapeno poppers! Ett av det där goda snacks-tilltuggen som bara är så oemotståndliga, precis som chili cheese med sin hetta av chili och krämig smältost. Dessa poppers har jag inte friterat utan fylld med samma oströra som jag gör till chili cheese, sedan lindat med bacon och grillat.

Den med vant öga kan mycket väl se att de oranga i burken inte är jalapeno, det är mini snacks paprikor. Enda anledning till de valet var att vi ville dra ner lite på det alltför starka så även barn kan äta. (räcker upp en hand!) Istället för fyllda jalapeno blev det alltså fyllda små minipaprikor. Fyllningen däremot består av en hel del finhackad grön jalapeno så det blir rejält starka ändå! ;-) Gör som ni vill, använd dessa små paprikor, eller färska jalapeno.

ca 10-12 st
Det här behöver du :
2 dl finriven hushållsost
4 skivor plastad, cheddarost (såna man lägger på hamburgare, finns även färdigriven sådan i förp.)
60 gram philadelfiaost
3 msk finhackad, grön, inlagd jalapeno
5 droppar D´Elidas chilisås
½ krm salt

GÖR SÅHÄR : 
Finriv osten. Det går alldeles utmärkt att riva den skivade cheddaren också, bara ta små bitar och riv på fina sidan med ett stadigt ”tum-tryck”! Rör ihop med gaffel tillsammans med färskosten. Droppa i chili efter tycke och smak. Salta. Dessa blev rejält heta och man blir en smula törstig om man säger så men visst kan man ta i lite till om man vill spruta eld eller så minskar man lite. Prova dig fram, det blir nog bäst.

Fyll varje paprika/jalapeno med oströran, det är lite pilligt men det går bra med en liten tesked. Lindan en baconskiva runt varje. Lägg första biten av baconet över snittytan så du täcker hålet och rullan sedan runtom. Stek eller grilla tills baconet är knaprigt!

Om du vill fritera dom istället?

GÖR SÅHÄR :
Rulla varje jalapeno/paprika i vetemjöl. Doppa i äggsmeten och sist i panko. Sen är du försiktig när du ska fritera. (om du inte använder fritös, det är lite smidigare) Lägg ner dom försiktigt och håll händerna så lång ifrån oljan som möjligt. Använd med fördel en lång pincett. Fritera ca 45-50 sek så de blir gyllenbruna. Du måste hålla värmen ganska hög annars behöver dom ligga i längre och då rinner osten ut. Hög värme och snabb fritering så har du hela härligheten kvar på insidan.

Äggsmeten : 
1 dl vetemjöl
1½ dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot soda eller lättöl) 
1 ägg
1 krm salt

Panering :
Vetemjöl
Äggsmet
Panko


Ursöta små mini paprikor, hittade dom på Netto.


Skär av hatten, ta ur innerväggar och kärnor.


Fyll med oströran.


Fyllde även några små vanliga kebab-pepperoni och friterade dessa. HOT goda tyckte maken! :-P


Pepperoni poppers, friterade.


Paprika poppers med ost & jalapenofyllning, baconlindande och grillade.


Recept på chili cheese hittar du här >>

Chili cheese, i made it!!


Äntligen fick jag till dom! Dom där krämiga, heta, ost och jalapenofyllda chili cheesen som finns på Max o Burger King! Man kan lätt leva utan hamburgare och pommes o alla dipper o sånt från snabbmats-haken, men man kan inte leva utan chili cheese! Så är det bara. Det var inte meningen att det skulle bli just chili cheese idag, så därför är jag extra stolt nu då jag lyckades! :-P

Jag hade förberett för att göra ”jalapeno poppers”. Fyllda färska jalapeno med en oströra blandat med finhackad, inlagd, grön jalapeno. Det ska jag göra också, snart!

Men jag tyckte jag fick till just ostfyllningen så himla bra så jag började rulla små chili cheese å tänkte att jag provar väl då, men hade inga högre förhoppningar. Sen doppade jag dom i vanligt vetemjöl, vispade ihop en basic pannkakssmet med mjöl, mjölk, ett ägg och lite salt. Doppade bollarna däri och sen en vända ner i ströbröd. OBS! Du ska inte använda ströbröd, utan panko, men nu hade jag inte panko hemma men kom ihåg de om du ska prova. Panko blir så mycket godare till all slags panering.

*Panko är ett asiatiskt ströbröd, hittas i välsorterade mataffärer men kan också bla. beställas här >>

Ja, å eftersom jag är väldigt känslig och verkligen avskyr allt vad fritös och gatukök luktar så hällde jag olja i traktörpannan istället och friterade dem däri. Hög värme, prova först med en smula vitt bröd. Fräser det och tar färg snabbt så är det lagom värme på oljan. Ha ett lock i närheten, man vet aldrig… Olja är inte att leka med!

Ja, å så blev det helt plötsligt bara en massa chili cheese av de. Nu är dom slut… ;-) Förbaskat GODA, å de enda jag kommer justera nästa gång är då som sagt panko, istället för ströbröd. Nu har jag hittat mitt favoritrecept som jag inte ska slarva bort!

ca 25 st
Det här behöver du :
2 dl finriven hushållsost
4 skivor plastad, cheddarost (såna man lägger på hamburgare)
60 gram philadelfiaost
3 msk finhackad, grön, inlagd jalapeno
5 droppar D´Elidas chilisås
½ krm salt

Äggsmeten : 
1 dl vetemjöl
1½ dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot soda eller lättöl) 
1 ägg
1 krm salt

Panering : 

  1. Vetemjöl
  2. Äggsmet
  3. Panko

GÖR SÅHÄR : 
Finriv osten. Det går alldeles utmärkt att riva den skivade cheddaren också, bara ta små bitar och riv på fina sidan med ett stadigt ”tum-tryck”! Rör ihop med gaffel tillsammans med färskosten. Droppa i chili efter tycke och smak. Salta. Dessa blev rejält heta och man blir en smula törstig om man säger så men visst kan man ta i lite till om man vill spruta eld eller så minskar man lite. Prova dig fram, det blir nog bäst.

Rulla till ovala ägg, ca en fylld tesked till varje. Rulla i vetemjöl. Doppa i äggsmeten och sist i panko. Sen är du försiktig när du ska fritera. Lägg ner dom försiktigt och håll händerna så lång ifrån oljan som möjligt. Använd med fördel en lång pincett. Fritera ca 45-50 sek så de blir gyllenbruna. Du måste hålla värmen ganska hög annars behöver dom ligga i längre och då rinner osten ut. Hög värme och snabb fritering så har du hela härligheten kvar på insidan.


Finriven hushållsost, finriven cheddarost…


Rör ihop med färskost och finhackad grön, inlagd jalapeno. Röran ska vara väldigt ”torr” i konsistensen så det behövs inte mycket färskost.


Öka på hettan med D´Elidas chilisås, så många droppar som du tycker bli lagom. Smaka av. Å så en gnutta salt. Sen är det bara att rulla små ägg, panera och fritera. Låt rinna av och svalna något på hushållspapper.


Ät och njut! Chili cheese – to die for!! ;-)

 

LCHF och sjukhusvistelse?

Ja hur överlever man en sådan vistelse?
Jag låg inne från lörd-torsd. Fick “mat” först på måndag, någon sorts välling, jag hade sagt ifrån att allt måste  vara glutenfritt. Så slapp jag i alla fall den påfrestan på min kropp. Bara kolhydraterna…

Jag mötte fler sköterskor som förstod mkt väl vad lchf var och någon hade tom provat, men kom väl inte förbi omställningen tänker jag.
jag fick tipset från en av de gulligaste skötersorna att beställa stor portion, då jag ju inte beställde några kolhydrater i större mängd. Vilket var ett bra tips.
Dock är det ju margarin i allt och man kunde verkligen märka att kroppen längtade efter smör.

Gick några gånger ut i dagrummet för att se lite tv och även vid frukost ett tillfälle, men det var så deprimerande att se denna “mat”vagn med bara massa sött, söta drickor i alla former och skorpor och kex och givetvis flora milda. Diabetiker satt där med sina stickor…

Min frukostbricka bestod av 1 ägg, 2 skivor ost och prickikorv, en liten kopp kaffe och vatten.

Frågan man kan ställa sig hur överlever man? Der gör man knappt om man inte har en familj som bryr sig. Min man och dotter kom upp minst en gång om dagen med livrätten ÄGGMJÖLK, några kokta ägg , ost o smörrulle och en gång lax och räkor till kvällsmat.

Skulle säga att hamnar ni på sjukhus se till att någon kan tillverka äggmjölk, passar super som flytande och är ju mat på riktigt
Hur gör jag min kanske någon undrar.
1 ägg och 1-2 gulor
1/2 tsk kakao
2-3 dl vatten
30-50 gram smör

Vattnet kokas upp med smöret och hälften slås på äggen och mixas, koka upp den andra delen och slå den över de mixade äggen och mixa igen. Då har man försäkrat sig att äggvitan blir ordentliget tilllagad. Jag fick upp en termos på kvällen och den var ljummen och fin på morgonen när jag slurpade den vid 06 tiden.

Man blev väldigt ledsen många gånger då man tänker på att maten är så undermålig och att så sjuka människor det ju ändå handlar om på sjukhus inte ens kan få de rätta byggstenarna för helande…

Någon sa att det är sjukvård, inte friskvård….

Ligger mycket i det citatet. Visst vårdas man till viss friskhet, men…

Ha det gott alla och håll er friska för sjuttongrubbar!

 

Bloggar etiketter: ,

Fläskrullader i pepparsås med varm champinjonsallad


Igårkväll lagades det rullader här hemma. Goda fläskrullader fyllda med cantadou pepparrot som jag kryddade rejält med svart/grön och vitpeppar och lät bräsera sig riktigt möra i en god sås. Vill du äta enligt lchf eller bara ha en vansinnigt god sallad till så ska du prova min varma champinjonsallad med haricots verts, rödkål och tomat! En totalt ”hitte-på-sallad” som bara blev sååå bra. Prova!

4 port
Det här behöver du :
ca 500 gram skinkstek eller 8 schnitzlar i skivor
2 askar cantadou pepparrot
Smör till stekning
1 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk mortlad grönpeppar
2 krm mortlad vitpeppar
5 dl vatten + ev. mer under bräsering
1 st knorr fond du chef beef
1 tsk dijonsenap
1 burk creme fraiche (2 dl)
ev. soya colorit

GÖR SÅHÄR : 
Skär tunna skivor av skinkstek och banka ut dom med köttklubba. Använder du skivor av schnitzel bankar du ut dom också, ca 0,5 cm tjocka. Bred på färskost med pepparrot. Blir det färskost över rör du ner det i såsen sen. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn i stekpanna på hög värme i smör. Krydda med svartpeppar, grönpeppar och vitpeppar. Lägg upp på ett fat allt eftersom. Vispa ur pannan med lite vatten så smakerna från botten löser upp sig. Häll i allt vatten och vispa ner fond och dijonsenap. Lägg i rulladerna och sänk värme. Låt puttra utan lock ca 1-1½ timme tills rulladerna är riktigt möra. Du kan behöva fylla på med mer vatten under tiden. Tillsätt så mycket vatten i proportion till hur mycket sås du vill ha. Du kan behöva tillsätta lite mer fond. Vispa ner en burk creme fraiche på slutet och smaka av med salt och peppar. Ev. några droppar soya colorit för färgens skull. Servera enligt lchf med den varma champinjonsalladen, alternativt med kroketter.

Varm champinjonsallad 
200 gram färska champinjoner
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
2 stora tomater i kylftor
250 gram haricots verts
100 gram strimlad rödkål
Finhackad persilja

GÖR SÅHÄR : 
Förväll haricots vertsen i saltat vatten. Häll av och skölj med kallt vatten, ställ åt sidan sålänge. Pensla champinjoner så sand och smuts försvinner. Skär dom i skivor och fräs på i het stekpanna. Tillsätt lite smör när champinjonerna släppt vätskan och fått fin färg. Pressa i en vitlöksklyfta. Salta och peppra.  Skär tomater i klyftor och lägg i stekpannan tillsammans med harocots verts och rödkål och vänd runt hastigt så allt blir hett. Avsluta med finhackad persilja. Servera direkt. Ett gott alternativ till er som äter lchf.

Ett litet tillägg : 
Nästa gång jag gör salladen så ska jag även tillsätta lite rostade nötter, för extra ”crunch”. och några droppar chili… Prova de! :-P

Rulladerna är fyllda med cantadou pepparrot, ihoprullade och fästa med tandpetare.


Brynta rullader som väntar på att få bräsera sig möra i såsen.


Rulladerna bräserar i den goda skyn av stekningen.


Potatiskroketter är festligt och gott ibland.


Varm champinjonsallad är ett gott alternativ som lchf och med härligt krispig rödkål och haricot verts kan det inte bli fel!


Här påbörjas den suveränt goda champinjonsalladen. Tar bara 10 min så gör den precis på slutet så den inte kallnar.


Allt har fått fräsa ihop snabbt i stekpannan. Finhacka persilja och strössla över precis före servering.


Rulladerna är möra och har puttra i den goda såsen.


Smaklig måltid! ;-)

Inlägg i samarbete med Cantadou.

 

Pizzabullar LCHF som färdkost