Glutenfri ostkaka med mandel

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk honung eller annan valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och smaka av med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Chokladbollens dag

Njutbara bollar

Idag på Chokladbollens dag bjuder jag på min egen favorit från nya bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilden härovan tog jag den 14 maj förra året, det blev en av de första fotografierna till boken.

Så glad att jag fick det stora förtroendet av min förläggare Annika Bladh att än en gång få fotografera en kokbok helt på mitt eget sätt.

Den här gången tog jag alla bilderna i naturen runt Stockholm, de flesta ute på Djurgården.

I min förra kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, tog jag med alla smårätter ut i den jämtländska naturen.

Chokladbollar med plommon och kaffe ca 15 st

10 torkade plommon

1 dl starkt kaffe

Ca ½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

100 g rumstempererat smör eller kokosolja

3 dl glutenfria havregryn

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

Skär plommonen i små bitar och häll över hett kaffe och vaniljextrakt.

Låt stå i en halvtimme så plommonbitarna drar åt sig av smakerna.

Lägg smöret tillsammans med de torra ingredienserna och plommonen i en bunke,
kör till en smet med elvisp.

Smaka av om du vill ha mer salt eller vanilj.

Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen till bollar med lätt fuktade händer.

Rulla bollarna i en liten skål med kakao. Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen.

Förvara chokladbollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.

Variera genom att rulla bollarna i kokosflingor, bärpulver eller hackade nötter/frön.

För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.

Glutenfria chokladmuffins till kaffet

Glutenfria Chokladmuffins

Mumsiga muffins

Idag får du recept på ett lättbakat och gott fikabröd att ta med ut i det fria att njuta av till eftermiddagskaffet.

De är också goda att använda till en gräddbakelse, dela och fyll med pannacotta eller fromage, spritsa grädde eller kokosgrädde runtom och garnera med bär.

Gräddbakelse LCHF

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

1-2 msk valfri sötning

2 dl hasselnötsmjöl, mandelmjöl eller pumpafrömjöl

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

½ dl kakao

1 msk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma eller kanel

½ tsk vaniljpulver

½ dl smält smör/kokosolja

Ev lite solrosfrön, pumpafrön eller hackade nötter som garnering

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda mjöl, kakao, husk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke.

Vänd ner crème fraichen i äggsmeten, sen mjölblandningen och rör sist i det smälta smöret.

Fördela smeten i mindre bullformar, fyll till 2/3 och strö över lite frön eller hackade nötter om du vill.

Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Kokbokstips

Fler recept att baka inför kommande picknickar och kaffebjudningar hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den innehåller gott om recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens utflykter och grillkvällar.

I länken här ovan till Bokus kan du läsa mer om tillbehörsboken och beställa den för bara 211 kr, ett gott tips till student/gåbortspresent.

Kokboken är snart slutsåld från förlaget så passa på nu om du vill ha ett exemplar.

Här nere ser du en lakritspuck från boken, det är glutenfria/ekologiska caféet Gott&Reco i Falun som bidragit med det receptet till min kokbok.

Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Mustigt, glutenfritt matbröd

Kryddig limpa med frukt

Idag får du receptet på ett glutenfritt brödrecept som jag skapade för 6 år sen, på en resa till Turkiet.

Att smaksätta matbröd med värmande kryddor och frukt ger en ny dimension till frukostmackan.

Tycker du också om den typen av bröd så kommer du nog att gilla min sjunde kokbok som kom nu i veckan, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Efter många års experimenterande med att använda frukt och grönsaker som smaksättning i både matbröd och kaffebröd, så känns det förstås väldigt roligt att ha fått göra en hel bakbok på det temat.

Jag har haft det stora nöjet att själv ta bilderna till boken, på köpet fick jag gott om motion när jag tog med bakverken ut i naturen.

Här kan du ta del av ett recept på en kokoskaka med tranbär och choklad från boken och här läsa lite mer och se några av bilderna.

Sprid gärna bakbokens länk på Bokus eller Adlibris vidare till dina vänner, så fler får chansen att njuta av lite nyttigt och gott till fikat.

Mörkt mandelbröd 1 limpa

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen, granatäppelkärnorna och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 minuter, rör om och häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet fungerar också fint att frysa in i skivor, tina dem gärna i brödrosten så blir de extra goda.

Idag kommer Baka med frukt & grönt

Bakbokspremiär

Idag är det en stor dag för mig, nu släpps nämligen min första bakbok.

Det är den sjunde i raden av mina kokböcker och nummer 7 är mitt lyckotal, så jag hoppas verkligen att den kommer att uppskattas av många runtom i landet.

”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har varit fantastiskt rolig att få göra, du kan läsa lite mer om den och innehållet i länken.

Havrebullar med tomat och basilika

Jag fick förfrågan från Annika Bladh på mitt förlag Bladh by Bladh redan i början på maj ifjol, om jag kunde tänka mig att skriva en bakbok.

Om jag kunde, det har varit en dröm sen länge att få samla mina bakidéer i bokform, många av mina läsare har också bett mig om det genom åren.

Det har varit en stor ära att jag än en gång fick förtroendet att fotografera min kokbok själv, det gjorde förstås jobbet ännu roligare.

Jag har genom åren lärt mig litegrann om matfoto av de duktiga proffs jag jobbat med i mina tidigare kokböcker.

Små pekannötsmuffins med äpple

Jag har ingen avancerad fotoutrustning utan använder det naturliga ljuset från morgonsolen för att få till lyster i bilderna, så det blev till att kliva upp riktigt tidigt många morgnar under förra  sommaren.

Att skapa recept helt utan vitt socker och sötningsmedel och istället använda bara naturlig sötma från frukt blev en spännande utmaning.

Jag blev faktiskt förvånad själv flera gånger vilka underbara smaker som lockades fram hos bokens söta bakverk av torkade och färska frukter och bär.

För dig som hellre äter salta bakverk så ägnas tre av bokens sju kapitel åt matbröd, våfflor, kex, pajer, piroger, smörgåstårta och andra läckra smårätter.

Ostpiroger med kantareller och örter

Boken finns här på Adlibris, du kan också be din lokala bokhandlare eller bibliotek att ta hem den.

Jag har delat två recept från boken här på bloggen, här hittar du Pizzamuffins och här Raw kokoskaka med tranbär och choklad.

Här nedan följer flera av mina bilder, fotograferade på de vackraste platser jag hittat runtom i Stockholm.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Sötpotatisbröd

Nöt- och fröbröd

Kladdkakemuffins med körsbär

Chokladbollar med plommon och kaffe

Frasig rabarberpaj i glas

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Havrekakor med kolasmak

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Lördagsgodis – kokoskaka med tranbär och choklad

Lördagsgodis på mitt sätt

Den här lilla kakan är en av mina favoriter från slutsålda kokboken ”Baka med frukt & grönt”.

Det är en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.

Bakboken var den andra av mina åtta kokböcker som jag fotograferade själv, ett väldigt roligt jobb.

Bilden på kokoskakan tog jag en tidig sommarmorgon ute på Blockhusudden på Djurgården i Stockholm.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så hittar du recept inne hos Paleoskafferiet.

Även i min snart slutsålda kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” hittar du en del gofika utan gluten och vitt socker.

Här ser du en lakritspuck som ekologiska, glutenfria café Gott & Reco i Falun bidragit med till den kokboken.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

3 tips till vårvinterns utflykter

Vinterpicknick

Idag får du några goda tips på mat, dryck och energigodis att ta med ut på vinterns sköna utflykter.

Delar även några vackra vinterbilder från en härlig fjälltur som jag och min syster Monica gjorde till Storhogna Högfjällshotell för några år sen.

Utsikt från Kaffestugan vid Samevistet på Storhogna

Först ut är min gulaschsoppa, den var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen.

Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, som nu finns i nyutgåvan Gammaldags husmanskost.

Perfekt mat att göra i ordning hemma och ta med i en termos på vårvinterns utflykter.

Receptet som sen följer, ostvåfflor, blir en god och matig dubbelmacka till en kopp rykande buljong, varm choklad eller gurkmejate.

Sist ut blir en syrlig energiboll, perfekt att ta med i en liten burk på skidturen eller skogspromenaden.

Den kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som nu finns i nyutgåva i länken.

Mina två kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Birgitta Höglunds bästa grilltips hittar du i länkarna på Bokus Bokrea till riktigt låga priser.

Vill du hellre köpa en bakbok med mina recept, då kan du lägga in bevakning här på Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt som kommer ut nästa månad.

Gulaschsoppa ca 4-5 port

500 g nöt-, lamm- eller älgfärs

250 g champinjoner

50 g smör/kokosolja

3-4 vitlöksklyftor

3 tomater eller ½ burk tärnade

2 gula lökar

1 röd paprika

1 grön paprika

1 gul paprika

5 dl benbuljong

2 dl rödvin eller vatten + vinäger

2 msk tomatpuré

1 msk Worcestershiresås

1 msk paprikapulver

1 msk torkad persilja

1 msk torkad timjan

½-1 msk stött kummin

ca ½ msk salt

ca 1 tsk vitpeppar

2 lagerblad

Skär lök, tomat och paprika i små tärningar, riv vitlöken fint.

Dela champinjonerna och skiva halvorna i tunna skivor.

Bryn färsen i en gryta så den får fin färg, tillsätt lök och vitlök, krydda med salt, peppar, kummin, paprikapulver och tomatpuré.

Låt fräsa några minuter, så kommer kryddsmaken fram mer och tomatpurésmaken blir mildare.

Bryn svampen gyllenbrun i en stekpanna på sidan om, häll den över köttet.

Tillsätt buljong, vin, Worcester, örter och lagerblad, blanda ner tomat och paprika.

Koka upp och låt sen småputtra på låg värme i ca 2 timmar.

Rör då och då och späd med lite vatten om gulaschen blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer kryddsmak eller sälta.

Servera gärna med en sked smetana, crème fraiche eller aioli.

Ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här hittar du några fler av mina energifyllda, sockerfria godisbitar, gelégodis, chokladbollar och tryfflar.

Tre chokladtryfflar till Alla Hjärtans Dag

Kokbokskonfekt

Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.

Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.

Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.

Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea

Drottningtryfflar ca 16 st

2 dl hasselnötter

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl kakaosmör

5 dadlar

½ pressad citron eller lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.

Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 80-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea

Bönkokboken på Bokus

Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.

Syrliga mangobollar

Tre chokladtryfflar till Alla Hjärtans Dag

Kokbokskonfekt

Alla Hjärtans Dag till ära så bjuder jag på chokladtryfflar från tre av mina kokböcker.

Först ut är Drottningtryfflar från Gröna, sköna tillbehör, bilden tagen av mig.

Fotot på Ischokladtryfflar med hjortron från min grillbok är taget av Mikael Eriksson, Moccatryfflarna från bönkokboken har förevigats av Veronica Kindblad.

Du hittar länkar till kokböckerna efter recepten, mina bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör är båda med på årets Bokrea

Drottningtryfflar ca 16 st

2 dl hasselnötter

1 dl blåbär

1 dl hallon

1 dl kakaosmör

5 dadlar

½ pressad citron eller lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner kakaosmöret så det smälter och låt svalna. Skär dadlarna i mindre bitar.

Mixa bärsmeten tillsammans med hasselnötter, dadlar och citronsaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Istället för kakaosmör kan du använda vanligt smör eller kokosolja.

Du kan också variera tryfflarna med andra bär och nötter, mandlar eller pumpakärnor.

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 80-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen, då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Moccatryfflar ca 20 st

2 dl kokta borlottibönor

2 dl cashewnötter

50 g mörk choklad 80-90%

50 g smör/kokosolja

½ dl starkt kaffe, gärna espresso

1 tsk vanilj, pulver eller extrakt

ca 1 krm salt

Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.

Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.

Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.

Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.

Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.

Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.

Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.

Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.

Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlags Bokrea

Min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör på Bokus Bokrea

Bönkokboken på Bokus

Fler recept på tryfflar och andra godsaker kommer du att hitta i min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt kommer ut den 18/3, läs gärna mer om den här i pressreleasen från mitt förlag Bladh by Bladh.

Syrliga mangobollar