Köttfärsbiffar, stekta grönsaker och örtsås

Dags för den årliga ”biff-middagen” som det brukar bli när mannen får välja. Han fyller år idag och brukar alltid välja något med färs när det vankas födelsedag eller Fars dag. Ni som följt bloggen länge vet nog det vid det här laget. 😉 Gjorde en full plåt och stekte biffarna i ugnen tillsammans med kokt kulpotatis som även dom fick rostat lite i ugnen. Stekta grönsaker och gräddig örtsås till blev kanongott!

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

Stekta grönsaker :

1 gul lök

1/2 zucchini

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1 bukett broccoli

120 gram haricot verts

GÖR SÅHÄR :

Skär lök och grönsaker i bitar. Dela broccolibuketten och förväll tillsammans med haricot vers i kokande vatten en minut. Stek på allt i het panna med lite smör, salt och peppar.

Gräddig örtsås :

2 msk smör

2 msk torkade franska örter

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

2 msk grönsaksfond

2 msk mörk balsamvinäger

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

Salt och vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.

Middagen serverad!

Och naturligtvis kaffe & tårta!

Det stora tårtan fick han med sig till jobbet i morse. Bägge fyllda med vaniljkräm, drottningsylt och blåbär/björnbär.

Köttfärsbiffar, stekta grönsaker och örtsås

Dags för den årliga ”biff-middagen” som det brukar bli när mannen får välja. Han fyller år idag och brukar alltid välja något med färs när det vankas födelsedag eller Fars dag. Ni som följt bloggen länge vet nog det vid det här laget. 😉 Gjorde en full plåt och stekte biffarna i ugnen tillsammans med kokt kulpotatis som även dom fick rostat lite i ugnen. Stekta grönsaker och gräddig örtsås till blev kanongott!

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

Stekta grönsaker :

1 gul lök

1/2 zucchini

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1 bukett broccoli

120 gram haricot verts

GÖR SÅHÄR :

Skär lök och grönsaker i bitar. Dela broccolibuketten och förväll tillsammans med haricot vers i kokande vatten en minut. Stek på allt i het panna med lite smör, salt och peppar.

Gräddig örtsås :

2 msk smör

2 msk torkade franska örter

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

2 msk grönsaksfond

2 msk mörk balsamvinäger

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

Salt och vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.

Middagen serverad!

Och naturligtvis kaffe & tårta!

Det stora tårtan fick han med sig till jobbet i morse. Bägge fyllda med vaniljkräm, drottningsylt och blåbär/björnbär.

Min frukost, lunch och middag efter 9 år med LCHF

16425503_10208666901055359_1764804237_n

Matinspiration

Mitt förra inlägg Mot nya mål efter 9 år med LCHF, blev ett av de mest lästa i min bloggs nioåriga historia.

Ett varmt tack till alla som läste, delade och kommenterade, det ger mig energi att fortsätta att sprida min matfilosofi här och i mina kokböcker.

Jag har faktiskt precis kommit upp i 1700 inlägg här på bloggen, så det finns en mycket stor receptskatt att ösa ur.

Tack vare att jag började skriva bloggen så har jag kanske haft det lättare än många andra att hålla mig till den mat jag anser vara mest hälsosam, med väldigt få avsteg under vägen.

Mycket av inspirationen till min mat får jag på resorna hit till Turkiet, bilden här får illustrera den fantastiska mångfald som finns av grönt och frukt härnere.

Eftersom jag tidigare jobbade som restaurangkock, men fick sluta med det efter min ryggskada, så är mitt matbloggande och kokboksskrivande en fantastisk möjlighet att få fortsätta att dela med mig av mina matkunskaper.

Idag tänkte jag via bilder och länkar till recept dela med mig av hur en matdag ser ut, för att ge dig och många andra ett hum om hur mycket gott man kan äta, utan att lägga på sig onödig extravikt och samtidigt bygga upp ett starkt immunförsvar.

Jag har alltid varit rätt storvuxen då jag är 178 cm lång, men de ca 100 kilo jag vägde några år efter min ryggskada vill jag inte tillbaka till.

 

Många, särskilt kvinnor i min ålder (56), kämpar med vikten trots att de ”äter rätt enligt LCHF” sen flera år.

Något jag tror ofta kan bero på att man gärna tar ett-två glas vin till maten, det är ju så att säga ”tillåtet enligt LCHF-reglerna”.

Så vill du gå ner i vikt men lyckas dåligt med det, så prova att vara helt alkoholfri en månad och se vad som händer.

Alkohol är ju ett gift som levern prioriterar att ta hand om före fettförbränningen, så det kan vara en stor bromskloss.

Prova gärna att stärka utrensningen med mycket gröna blad och grönsaker under den månaden.

Jag äter förutom en stor del grönt på min tallrik också en del frukt eller bär, det kan också vara bra under en utrensningsperiod.

När jag mådde som sämst efter min steloperation så tog jag själv ofta till vin eller whisky som smärtlindring mot ryggvärken, men det blev en ond cirkel med mer värk från fibromyalgin och svullnad i kroppen, särskilt i benen och fötterna.

Det försvann när jag sen började med glutenfri LCHF samt daglig lätt träning och egenmassage.

Jag drog samtidigt ner på alkoholen till minimala mängder, jag dricker nu bara något glas vin några gånger per år vid festliga tillfällen.

Här kan du läsa om de tankar jag hade när jag började lägga till mer frukt och rotfrukter i min LCHF-mat för 4 år sen, när jag startade min blogg Birgitta Höglunds Paleo.

Tänk på att äta frukten i en sallad eller som tillbehör till maten, då minimerar du risken för sötsug och blodsockersvängningar, som ofta kommer om du tar den som mellanmål.

Det är inga mängder frukt vi äter per dag, utan bara som smaksättning i salladen eller som ett litet tillbehör.

Eftersom både jag och Lennart rör på oss mycket, så har vi märkt att vi får mer energi av att lägga till lite extra kolhydrater i maten.

Sen vi började äta bönor och mjölksyrade grönsaker varje dag, har vi verkligen fått turboenergi.

Här kan du läsa mer om det i ett inlägg jag skrev tidigare i vinter, Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt.

Nästa vecka är vi hemma i Stockholm igen, då börjar vi handla vår mat på ekobutiken Paradiset på Brännkyrkagatan på Söder igen.

Det finns en hel del bra ekologiska grönsaker även i Sverige på vintern, så vi kommer att fortsätta äta mycket grönt även på hemmaplan.

Nu över till lite bilder på vad vi äter som vardagsmat när vi är på långsemester här i Alanya.

Vi börjar dagen i gryningen vid 6-tiden med en halv portion av min nötfrukost till kaffet, vi har ätit den i många år nu och mår så gott av den.

Nytt för i vinter är att vi äter mer än nötter och smör till frukost, efter kaffet fortsätter vi med en brunchtallrik med mycket smak och färg till en kopp te.

Den kan innehålla en tjock skiva rimmad kalkon eller ett ägg, några bitar get/fårost, oliver, gröna blad och olika grönsaker med olivolja och granatäppelvinäger, några jordgubbar, päronklyftor, avokado, ett litet glas pressad grapefrukt eller kefir + 2 msk bönsallad och 1 msk mjölksyrade grönsaker.

Det här ger mycket kraft till både hemmaträningen och långpromenaderna, här nedan ser du några exempel på hur de sett ut i vinter.

På bilden högst upp i inlägget har brunchen fått följa med i en burk på en utflykt upp på klippan med utsikt över Kleopatrastranden.

Här hittar du recept på den i ett inlägg jag skrev när vi var här förra vintern.

Vårt huvudmål äter vi oftast vid 12-tiden, den kan bestå av till exempel ca 150-200 g kyckling, lammfärs eller fisk med en stor sallad och nån stekt, kokt eller ugnsbakad grönsak eller rotfrukt till.

Medan jag lagar maten brukar vi ta en matsked bönsallad, ibland lägger jag till det i grönsalladen istället, ombyte förnöjer.

Black Bean-sallad med apelsin och dill

Jag steker alltid i rejält med smör eller låter en klick smälta ner över de varma grönsakerna vid serveringen, det lockar fram både mer smak och näring.

Sen jag började lägga till bönor i maten har jag dragit ner lite på det extra smör jag i alla år med LCHF ätit som tillbehör, jag håller mig mätt och nöjd länge ändå.

Vi äter vår prebiotika i form av ca 1 dl kokta baljväxter per dag, varierar mellan bönor, kikärtor och gröna ärtor, ibland kan det bli linser istället som tillbehör i en soppa eller sallad.

Till det ca 1 msk mjölksyrade grönsaker, lite oliver, kefir eller yoghurt, så vi får en bra bredd på olika probiotika/mjölksyrebakterier.

Här nedan följer lite inspiration till hur en måltid kan se ut hemma hos oss, klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Lammfärsgryta med halloumi

Kycklinglever med chiligrädde

Kryddig kycklingschnitzel

Smörstekt hamsi (ansjovis) med blomkålsmos

Spröda frökex från Huså Bröd och Öländska bönchips

På eftermiddagen brukar vi ta en kopp kaffe vid 3-tiden, då kan det ibland bli ett frökex eller lite Öländska bönchips till innan vi ger oss ut på en promenad.

På kvällen blir det sen ett lättare mål vid 18-tiden, vi delar ofta på en grönsakspytt på 1 riven stor morot och 1 tärnad paprika och några cocktailtomater som steks en stund i smör, sen tillsätter jag ca 50 g färdigstekt, tärnat kalkon/kycklingkött, skinka eller korv.

Är vi riktigt hungriga så rör jag ner 1 dl kikärtor eller vanliga ärtor i pytten och vi tar 1-2 ägg per person, beroende på vad vi ätit tidigare på dagen.

Jag gör gropar i den stekta pytten, knäcker ner äggen och låter dem steka färdigt på svag värme under lock, det gör äggen extra krämiga och goda.

Kikärtspytt med rivna morötter, paprika, tomat, rökt kalkon och ägg

Karides Güvec, turkisk skaldjursgratäng

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong, energisnålt tillagad i Wonderbag

Solgul grönsakssoppa med kyckling

En annan kvällsfavorit är en grönsaksgratäng med ägg, räkor och musslor, du hittar recept på den här.

Eftersom jag kokar benbuljong på ekologisk kyckling i min Wonderbag ca 1 gång i veckan, så blir det ibland soppa till kvällsmål, det är både lättlagat och gott.

Här hittar du en smakrik tomatsoppa och en solgul grönsakssoppa.

Benbuljongen har många hälsosamma effekter, både jag och Lennart har blivit bättre i våra leder sen vi började använda det regelbundet i maten för 2½ år sen.

Jag hade tidigare så ont av artros i mina höfter så jag inte kunde sova på sidan, men nu har det blivit så mycket bättre och jag kan ligga på båda sidor igen och sova gott i flera timmar.

Till varmrätterna på både lunch och middag äter vi en stor grönsallad på bladpersilja och rucola, dill eller kryddkrasse hackar jag också i ibland.

Tomat, granatäppelkärnor, mandarin, kiwi eller jordgubbar i bitar ger en god syra till maten, det är väldigt viktigt för att det ska smaka så gott som möjligt.

Getostsallad med jordgubbar

Över salladen ringlar jag rejält med kallpressad, mild olivolja och granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger, ibland blir det lite smulad getost över.

Till sist strör jag över pumpakärnor, de ger ett gott tuggmotstånd till salladen och innehåller magnesium som gör nattsömnen extra god.

Ibland lyxar vi till det med en dessert efter middagen, så här års blir det ofta några jordgubbar med en klick yoghurt, det finns fantastiskt god buffel- och getyoghurt här.

Eftersom vi kliver upp tidigt så går vi också och lägger oss tidigt, sömn, vila och återhämtning är en viktig del av våra hälsoresor.

Innan vi går och lägger oss tar vi då och då en kopp benbuljong med en klick smör i, det är riktigt bra sömnmedicin.

Jordgubbar innehåller precis som bönor resistent stärkelse, så har du svårt för att äta bönor är det ett gott alternativ.

Det finns mycket mer att välja på, rödbetor, vitlök, gurka, avokado, aubergine, soltorkade tomater, rucola, spenat, omogna bananer och kokt, kall potatis och även kallnat ris innehåller RS.

Som du ser på mina bilder här i inlägget så äter jag rejält med mat, är inte rädd för vare sig kalorier, kolhydrater eller smör.

Se de här raderna som lite tips och inspiration på vad du kan äta om du vill testa det som fått mig att må bra och gå ner/hålla vikten.

Den här mängden mat får mig och Lennart att må gott i både kropp och själ, men vi är alla olika så prova dig fram till vad som passar just dig bäst.

Kaffe – nya rutiner igen!
God morgon på er! Kaffe är ju så gott eller hur? Jag är kanske ingen storkonsument av kaffe, i alla fall inte om man jämför med många andra. MEN en kopp på morgonen på jobbet blir lätt två och sedan blir det lätt en till kopp på kvällen. Det rullar lätt på och blir slentrian. […]
Glutenfritt bröd till söndagsfrukosten

Lättbakade frukostbröd

Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.

Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya recept, så när mjölet försvann ur mitt liv blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.

Särskilt när brödet samtidigt ska innehålla färre kolhydrater, då fungerar ju inte de glutenfria mjölmixerna.

Här är ett av de första bröd jag hittade på, ett som jag fortfarande bakar ibland då det är så enkelt att göra.

I mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, hittar du många fler goda matbröd och kaffebröd.

Just nu är det bokrea på Gammaldags husmanskost, bara 129 kr mot ordinarie pris 249 kr.

Ostbröd ca 20 st små

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl psylliumfrön

2 msk hela linfrön

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

2 dl riven halloumi

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.

Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.

Bananrulltårta med kanel-smörkräm

Bruna bananer i kylskåpet ropade på mig idag! Vad gör man då?? 😉

Det är mest Joline som äter banan, till smoothies bland annat. Hon vill dock ha dom kalla så dom hamnar alltid i kylen men dom blir ju så snabbt bruna då. Insidan är det dock inget fel på så dessa fick hamna i bakverk då nya köpts hem idag.

Godare rulltårta än denna har jag då inte ätit. Riktigt saftig och såååå god smörkräm med vanilj och kanel. Den här måste ni bara prova! Väldigt enkel och bara såååå god alltså!

Nu blir det snart kvällskaffe och en bit rulltårta efter dagens snökaos. Lyckades hitta bilen under all snö ute på gården till slut men vägarna var verkligen inga höjdare att köra på häromkring, speciellt inte med möte och stora vallar som blåst över halva vägbanan… Det slutar liksom aldrig snöa och det bara blåser och yr och vräker ner ännu mer snö så mycket att KLT har ställt in alla busslinjer imorgon så barnen blir hemma från skolorna. Får se hur vägarna ser ut då jag har ett möte jag ska iväg på under eftermiddagen, vi blir alltid väldigt lätt insnöade här ute i skogen. Men vitt och fint är det. Må så gott nu allihopa, på återseende imorgon.

Det här behöver du :

50 gram smör

3 ägg

2 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

2 dl vetemjöl

2 mogna bananer

1/2 dl mjölk

Kanel-smörkräm :

150 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

1 äggula

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och kanel och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt väl.

Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt tillsammans med smör och mjölk. Vänd runt noga.

Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper, vik upp kanterna så du får storleken ca 30*40. Grädda i 15 minuter 175 grader.

Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten så går det lätt att lossa. Låt svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kanel med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till.

Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Låg rulltårtan stå i kylskåpet en stund innan du skär upp den.

Bred på smörkrämen när kakan svalnat och rulla sedan ihop.

Supergott till kvällskaffet!

Italiensk pasta med godaste, vitlöksdoftande tomatsåsen och extra ost!

Våran middag igår på alla hjärtans dag! En härlig italiensk amore-middag med riktigt mustig och smakrik tomatsås som fått puttra länge på spisen.

Jag använde stora räfflade pastasnäckor i detta recept. Lumaconi som också betyder latmask på italienska. 😉 De stora snäckorna passar bra till just tomatsås då räfflorna drar åt sig såsen så den inte rinner av så lätt. Låt tomatsåsen stå länge på spisen och bubbla, ju längre desto godare och mer fyllig smak. Och mitt sista råd eller snarare pekpinne – Snåla inte med osten! Massor med parmesan och mozzarella, det är ett måste. Ställ gärna fram lite extra på middagsbordet så gästerna kan ta mer om det vill. Och svartpepparkvarnen, 😉 Detta serverade jag tillsammans med stekta vitlöksbröd. Gudomligt gott!

Nu är det dags för dagens andra kaffekopp, Bronco-frukost och ut i snön en sväng. Ha en fin dag allihopa.

4 port

Tomatsås; 

2 msk olivolja

3 rivna vitlök solo

1 burk körsbärstomater

1 flaska passerade tomater

1/2 dl ajvar relish

2 msk grönsaksfond

1 msk torkad oregano

1 msk torkad basilika

Tellicherry svartpeppar

Trocomare örtsalt

En nypa socker

Mozzarella och parmesan

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekpanna med olivolja. Riv vitlök och tillsätt i pannan. Häll i en burk med körsbärstomater och en flaska passerade tomater, jag föredrar Muttis tomstsåser då de är så otroligt smakrika, men även Kung Markattas, Delizies eller Zetas är också goda.

Tillsätt ajvar, fond de torkade örterna och dra några rejäla var med pepparkvarnen. Trocomare örtsalt och en nypa socker förhöjer smaken. Låt såsen småputtra på låg värme minst 45 minuter, helst en timme. Smaka av.

Koka pastan al dente och dressa med lite olivolja. Slå tomatsåsen över och vänd runt, toppa med riven mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska små tomater.

Pasta + tomat + ost! Det kommer man väldigt långt på. Och extra kärlek med vitlök och kryddor…

Doften av denna tomatsås är helt underbar. Finriven parmesan som får smälta ner i såsen är gudomligt gott!

Toppa hela rätten med mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska tomater.

Bon appetit! 😉

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Pistage Swirl Brownies
Pistage Brownies

140 gr smör +115 gr smör
140 gr pistagesmör
2,5 dl+2,5 dl socker
2+2 ägg
1/2+1/2 tsk vaniljpulver
2,5+1,25 dl vetemjöl
1/2 +1/2 tsk bakpulver
115 gr mörk choklad
1 tsk snabbkaffe pulver
3 msk kakao
0,7 dl chokladchip






Sätt ugnen på 175°
Lägg ett bakplåtspapper i en bakform ca 22x32 cm.
Gör pistagesmeten så här: smält 140 gr smör med 140 gr pistagesmör i en kastrull över en vattenbad.
Rör under tiden tar ca 5 minuter. Ta bort från värmen och vispa ner 2,5 dl socker tills väl blandat. Vispa ner 2 st ägg och 1/2 tsk vanilj, sikta ner 2,5 dl mjöl blandat med 1/2 tsk bakpulver och rör ihop tills det är slätt.
För att göra chokladsmeten gör så här: smält 115 gr smör och 115 gr mörk choklad över vattenbad till det är smält, ta bort från värmen och vispa ner 2,5 dl socker, 2 ägg, 1/2 tsk vaniljsocker och kaffepulvret. Sikta sedan ner 1,2 dl mjöl blandat med 1/2 tsk bakpulver, rör slätt. Rör ner chokladchipsen.
Klicka sedan ut de 2 smeterna växelvis i formen så att de bildar ett schackliknande mönster. Med skafftet av en slev gör du sen cirkelrörelser i smeten så att de blandas på ett snyggt sätt. Baka i ca 35 minuter, låt svalna helt innan du skär i rutor.