Mormor Julia´s i Borgholm – en god brunch!

brunch_borgholm_lunch_restaurang_öland_mormor_julias_tips
Förra lördagen bjöd Nicke med mig på brunch i Borgholm efter att vi hade helghandlat och styrt upp en massa ärenden. Ett ställe vi inte varit på tidigare var ”Mormor Julia´s” på storgatan, ett relativt nyöppnat ställe med brunch, lunch och kvällens rättigheter med after work och klassiska söndagsmiddagar.

 

Jag har alltid haft bgoda aningar om ställen där Uffe och Ann varit inblandade i och efter Guntorps Herrgård (inlägg HÄR, HÄR och HÄR) så håller dom fortfarande kvalitén och servicen på hög nivå. Det bjöds på en enkel sallads och smörgåsbuffé före en vald varmrätt. Buffén ser ni i bild ovan. Pålägg som skinka, salami, ost, sill, potatissallad, frukt och grönsaker, nybakat bröd, knäcke och marmelader ingick. Varmrätten som vi valde blev raggmunk med fläsk och lingon och vi blev inte besvikna. Bara galet mätta! 😛

 

Tummen upp återigen för Ann med personal som även drivit ”Himla Gott” i Borgholm tidigare och eloge till Uffe som är den sanna ”entertainment” på alla Borgholms gator och torg och även en trogen bilentusiasm vid alla arrengemang.

 

 

buffe_borgholm_mormor_julias_restaurang_lunch_öland
Liten del av min förrätt med vitkålssallad, skinka, ost, salami, potatissallad, brieoste, bröd och marmelad.

 

mormor_julias_borgholm_restaurang_lunch_buffe_raggmunkar_fläsk
Raggmunk de luxe! Ja, absolut! Detta var galet gott allting…

 

Lucka 4 – Pepparkakor LCHF/Paleo

Fröpepparkakor

Pepparkakor med frön och kokos

2 dl vatten

50 g smör/kokosolja

1 dl sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl blå vallmofrön

½ dl kokosflingor

2 msk fiberhusk

2 msk pepparkakskryddor

1 msk honung/björksocker

ca ½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna. Låt koka upp. Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över smörblandningen och rör om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.

Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.

Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt. Min plåt är ca 35×35 cm.

Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer.  Ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.

Grädda på 150º i ca 15 minuter. Titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.

Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.

Pepparkakor med frön

Sänk värmen till 50º och grädda en timme till. Känn efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.

Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.

Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen. Förvara i lufttät burk.

Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.

Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.

Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.

Här på min favoritblogg Under Vårt Tak hittar du en annan typ av kavlingsbara paleopepparkakor, deras är mer som en vanlig pepparkaksdeg än min.

Vill du se mer av vad Tomten har för sig under december, så följ oss gärna på Instagram.

Tomten vet att man blir snäll av pepparkakor...


Lucka 3 – Rödkål

Rödkål

Rödkål på mitt sätt

500 g rödkål

50 g varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 gul lök

1 juläpple

2-3 msk smör/kokosolja

2 msk balsamvinäger

ca 2 tsk salt

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då.

Strimla löken och fläsket. Bryn smöret, fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och fint tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger. Låt kallna och kyl, rödkålen håller sig bra i 4-5 dagar.

Förbereder du den i god tid innan jul, så frys in i burkar eller påsar, ta sen fram och värm till julbordet.

Tomte med kokböcker


3 sorters fudge

sorter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge
Tjingeling i stugorna! 😛
Det händer mycket bakom kulisserna på kryddburken just nu och tiden att sätta sig vid datorn är knapp men jag ser att ni hänger kvar ändå och det söks på julrecept och godis i massor! Idag bjuder jag på tre sorters fudge, alla tre gjorda med en burk kondenserad mjölk + choklad samt smaksättning. Det är så busenkelt och tar inte lång tid att röra ihop och vad gäller smaker så är det bara fantasin som sätter gränser. De tre jag har gjort här är en med saffran och tranbär, en pistage och lime samt en mörk med helnöt och valnöt.

 

Grundreceptet är en tumregel att komma ihåg. 500 gram choklad + en burk kondeserad mjölk + 1 msk smör. Sen är det galet roligt att hitta på smaker och kombinationer efter eget tycke och smak.

 

Fler tips hittar ni i mitt inlägg JULGODIS SPECIAL med 21 RECEPT! 

 

Saffran och tranbär : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
1 gram saffran
150 gram torkade tranbär
1 msk smör

 

Pistage & lime : 
500 gram vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
150 gram skalade pistagenötter
rivet skal från en lime
1 msk smör

 

Choklad och nötter : 
500 gram mörk choklad alt. blockchoklad
1 burk kondenserad mjölk
200 gram blandade, hela nötter (hasselnötter, valnötter, mandlar etc.)
1 msk smör

 

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen tillsammans med övriga ingredienser sakta i en kastrull. rör under tiden. När allt är smält, rör ner en matsked smör och häll sedan fudgen i en form med bakplåtspapper. Låt svalna. Ställ in i kylen över natten och skär sedan upp i bitar.

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge_nötter

 

lime_fudge_pistage_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

fudge_choklad_vitchoklad_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistage_nötter_fudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

choklad_helnöt_nötter_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

pistagefudge_lime_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

saffransfudge_julgodis_jul_godis_recept_kondenserad_mjölk_fudge

 

 

Lucka 2 – Köttbullar
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port

(Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Vill du se mer av Tomten och vad som händer i mitt liv i bilder just nu, så finns jag sen några dagar även på Instagram.

 

Tomte med pulka


Adventskalender med recept på julmat-Lucka 1

Kycklingleverpaté

Receptsamling ända fram till jul

Idag börjar jag att dela med mig av 24 av mina julfavoriter, så du som vill laga ett naturligt gott julbord med få kolhydrater får en hel del gott att välja bland.

Min lilla garntomte som sitter i en valnötsbåt har varit ett uppskattat inslag här på bloggen i juletider i flera år nu, så han kommer också att dyka upp i varje lucka.

Jag önskar att du kommer att njuta av en lugn och harmonisk julmånad, utan alltför mycket stress.

En hjälp på vägen är att börja förbereda julmaten långt i förväg och frysa in.

Den här patén fryser jag in rå, tar fram och tinar i kyl ett dygn innan den gräddas några dagar innan julafton.

Patén blir bara godare om den får stå och mogna ett par dagar i kylen.

Du får också recept på min lingoncumberland och här hittar du inlagda kantareller.

Ett annat mycket gott tillbehör till paté är rödlöksmarmelad, här hittar du en à la LCHF på Lilltäppans kök.

I min kalender kommer recept och bilder hädanefter att få tala för sig själva, både du och jag har nog fullt upp ändå nu i december :)

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 ägg

2 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite. Låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk dl björksocker eller honung

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomten i midvintersol


I morgon börjar min och Tomtens Adventskalender

Glögg med fröpepparkakor

Jultradition

I morgon är det redan första december och dags att börja nedräkningen mot julafton.

Här inne hos mig blir det recept på mat och bak som hör julen till.

Det mesta lagat i mitt eget kök, men i år tänkte jag även länka till en del läckerheter från mina egna favoritbloggar i de olika luckorna.

Ett och annat julklappstips blir det också, som sig bör på matnyttiga klappar.

Hoppas du följer med mig och Tomten på vår resa mot julen, som vi även i år firar i Turkiet :)

Tomten i Alanya


En kulen natt med stormen GORM

julmat
Jag det blev verkligen fart på vindstyrkan här igår kväll. Joline och jag satt uppe och tittade på Beck och bara väntade på att strömmen skulle gå. Vi hann se färdigt men sen slocknade det… Först nu på eftermiddan fick vi den tillbaka tack o lov. Man blir inte lite bortskämd av all elektronik alltså! Att bara kunna värma sig en kopp te i micron, eller tända i badrummet är så självklart så lite nyttigt är det nog allt med lite strömavbrott då och då. Ladda telefonen kan man ju göra i bilen så helt bortkopplad blir man ju ändå inte! 😉 Vägarna här hemma såg ut som ett plockepinn av träd och buskar och många träd låg över vägen så det har verkligen satt sina spår överallt, som tur är har vår stora gran på baksidan hållit sig på sin plats, den står farligt nära att falla över huset om det vill sig illa.

 

Hoppas ni inte blivit så drabbade och undkommit den värsta stormen och att ni alla hade en mysigt första advent. En och annan kanske varit iväg på julbord eller tjuvstartat med lite julmat. Det sistnämnda gjorde vi igår. Vi rullade köttbullar och stekte upp prinskorv och små kroppkakor. En janssons åkte in i ugnen och skinkan skivades upp med senap och god mimosasallad. Ägghalvor med lax och majonäs och sill också förstås. Riktigt gott, älskar julmat och som tur är finns det lite rester kvar i kylen till kvällen också. 😛

 

LCHF-Expressen ute nu!

12108027_10153698423277383_2565984900912403827_nI november-numret så är jag med med 6 nya bakrecept.
Min favorit här är Fudgetårtan! Våga prova den den är underbar, love it!

På omslaget är det Saffransmuffins med mandelmasse kula! De är jättegoa också.
Den mjuka pepparkakan med lingon är nog en av de goaste mjuka pepparkakorna jag gjort.
Finns också ett julbröd och en liten gotta och sist men inte minst en småkaka.

Hoppas något av alla recepten faller  er i smaken, vore kul å få veta isåfall. 😀

 

 

 

Kycklinggryta i Wonderbag och artikel i Sydafrika

Kycklinggryta

Min mat sprider sig över världen

Nu har jag varit hemma i Sverige i precis en vecka. Haft fullt upp så det har inte hunnits med att uppdatera härinne.
Vill du så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook. Där är jag betydligt mer aktiv än härinne.
Lägger upp bilder, länkar till favoritrecept och intressanta inlägg från andra bloggare och skribenter.
Just nu är jag på väg Stockholm igen, för att delta i Wonderbag Swedens julfest, rapporterar mer från den i ett kommande inlägg.
I senaste numret av tidningen Matkärlek kan du bland mycket annat gott ta del av min äppelgravade lax, läsa lite mer om Wonderbag och flera intressanta artiklar.
Bloggvännerna Jenny och Magnus på Under Vårt Tak berättar om sitt bloggande och hur bra de mår sen de gick över till Paleo.
De delar även med sig av några riktigt läckra recept, vad sägs om rödbetskaka med saffranstopping och valnötter, det tycker jag låter som en riktig julfavorit:)
Ann Fernholm delar med sig av sina tankar kring hur farligt det är med bacon, det är kanske inte så illa som många andra tidningar får till det…
Hon berättar också om sin nya bok Smakäventyret och hur viktigt det är att barnen får äta riktig mat, redan när de är små.
Frukost på tåget med matnyttig läsning...

Frukost på tåget med matnyttig läsning…

Wonderbag kommer från Sydafrika, här kan du se en film om hur den kom till, för att underlätta matlagning i ett land som har väldiga problem med elförsörjningen.
Just nu har jag även en annan koppling till Sydafrika, jag är med i senaste numret av Lose It Magazine, hamnad till och med på framsidan.
Det är en riktigt stor artikel där jag berättar vad mitt kostval gjort för min hälsa och där de glädjande nog skriver om mina kokböcker som kommit på engelska.
Så roligt att få vara med i en så stor tidning i det LCHF-intresserade landet.
Jag kommer även att bidra med mina Wonderbag-recept i tidningen framöver.
Här kan du prenumerera på Lose It Magazine och här finns den på nätet.
Det känns förstås extra roligt att jag fick vara med även på framsidan :)
Lose It Magazine
LCHF är väldigt stort i Sydafrika, så de ville gärna skriva om de hälsovinster jag fått med mitt sätt att äta och leva.
Jag kommer att delta i tidningen igen, då med recept speciellt framtagna för Wonderbag.
Det här skapade jag under resan till Florida, då jag hade med den minsta varianten av bagen, Lunchwarmern.
Det fungerade mycket bra att laga mat i den för två personer, i en liten kastrull med lock.
Kycklinggryta i Wonderbag

Kycklinggryta i Wonderbag 2 port

3-400 g urbenade kycklinglår

100 g portabello/skogschampinjoner

50 g smör/kokosolja

1 gul lök

1 dl kycklingbuljong

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver

½ msk torkad timjan

ca 2 tsk salt

1 tsk spiskummin

Skär svamp och lök i skivor. Krydda kycklingen runt om med paprika, kummin, timjan och salt.

Hetta upp hälften av stekfettet och bryn kycklingen ett par minuter på var sida. Lägg över i en stekgryta.

Stek lök och svampen i resterande fett och krydda med salt.

Blanda ner tomatpurén mot slutet av stekningen och låt bryna med en stund, så får den mildare smak.

Häll på buljongen och koka upp. Häll alltsammans över kycklingen i grytan, lägg på lock och koka upp. Låt puttra i fem minuter.

Ställ grytan på ett underlägg i Wonderbag, lägg på tyglocket och knyt igen väl. Låt stå i minst 3-4 timmar, gärna längre.

Jag serverade en grönsallad, majonnäs och friterade blomkålsbuketter till. Dem gör du så här:

Dela buketterna, låt dem torka väl på papper och värm några cm kokosolja i en kastrull till 180º.

Lägg ner blomkålen och fritera 2-3 minuter på var sida, passa så de inte blir för mörka.

Ta upp med hålslev, låt rinna av på papper och salta.

Wonderbag på Ecocaféet i Östersund...

Wonderbag på Ecocaféet i Östersund…