Adventspyssel i köket och långkok på spisen!

julstök_julfönster_kök_advent_jul
Äntligen närmar det sig jul på riktigt trots att regnet vräker ner, men advent står på tur och då är det så mysigt att få julpynta i köket och göra fint med adventsstakar, julblommor och ljus…

 

Efter jobbet igår åkte jag och handlade för att sen hem och sätta igång en gryta med kalops som kunde få puttra hela eftermiddagen. Under tiden hjälptes Joline och jag åt att plocka ner höstgardiner, dukar och sånt pynt. In med det i garderoben och ut med julgardiner och lådor. 😛 När allt var klart tyckte vi nog att det fattades lite julblommor på bordet och i fönstret så iväg till ICA igen och köpte små söta julstjärnor och hyacinter. Är inte riktigt klar med gruppen än då jag inte hade någon jord hemma och sen så vill jag alltid ha nån liten ”pinn-tomte” i också så det får bli helgens projekt.

 

Recept på kalops har jag ett par stycken, bland annat HÄR och en norrländsk variant HÄR. Denna gång  blev det en klassisk med lök och morötter, kryddpeppar och lagerblad. Jag kokar alltid med ett par morötter direkt från början för det är så gott när dom kokar sönder och ger en sötma åt grytan, men jag tillsätter även små babymorötter på slutet för lite extra knaprighet. Supergott!

 

Det här behöver du :
1,5 kg högrev alt. fransyska
Smör till stekning
Malen vitpeppar
2 tsk hela kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 gula lök
5 – 6 morötter
2 liter köttbuljong
1 msk svartvinbärsgéle
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär köttet i grytbitar. Bryn i het stekpanna med smör lite i taget, lyft över i större gryta med lock efter hand. Krydda med vitpeppar. Skär lök samt morötter i grova bitar. Tillsätt i grytan men spara hälften av morötterna. Tillsätt kryddpeppar, lagerblad och slå på buljong så att det precis täcker köttet.

 

Lägg på lock och låt koka på medelvärme ca 3 – 4 timmar. Skumma av lite då och då så blir såsen klarare. När köttet börjar bli mört tillsätt resten av morötterna och låt grytan fortsätta koka tills morötterna är färdiga. Slå eventuellt på mer buljong för mer mängd sås. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Smaka av såsen med salt och peppar samt en nypa socker alt. honung eller en matsked svart vinbärsgelé.

 

kalops_husmanskost_fransyska
Hittade riktigt fin fransyska på ICA och gjorde rejäla grytbitar av.

 

jul_julstjärna_indiska_tomte_advent
Lilla hustomte med sin lykta i stora köksfönstret. Många brukar fråga vart adventsljusstakarna kommer ifrån och dom köptes på Konsum för 10 år. Nicke och jag fick dom av min mamma när vi byggde huset. Älskar dom och tänker aldrig byta ut dom. 😛 Vet inte vart dom går att få tag på längre, jag har inte sett likadana nånstans men nån av er kanske har och vill tipsa?

 

advent_pyssel_julgrupp_tomte_jul
Lilla julgruppen som ännu inte är riktigt färdig.

 

jul_advent
Köksfönstret ovanför diskbänken.

 

kalops_recept_husmanskost
Och sen blev det äntligen dags för kvällsmiddag. Älskar kalops! 😉

 

chokladtryfflad_polka_pistage_mandlar_brända_godis
På ICA i Köpingsvik har dom fått in mina favoriter från Solberga konfektyrfabrik, galet gott och handgjort godis med chokladtryfflad polka och brända mandlar med pistage så dom fick följa med hem. Det finns en sort som heter guldkulor med frasig choklad i mitten också… Dom måste ni testa! 😉

Amerikansk snabbmat, Sawgrass Mills och Matkärlek
Hemlagad amerikansk brunch med ekologisk kalkonkorv, kokosoljefriterad sötpotatis, ägg, champinjoner, tomater, smör, salsa och sallad...

Hemlagad amerikansk brunch med ekologisk kalkonkorv, kokosoljefriterad sötpotatis, ägg, champinjoner, tomater, smör, salsa och sallad…

Njutbar Junkfood

Torsdagen tillbringade vi med en annorlunda utflykt. Det blev en tur till Amerikas största shoppingmall, Sawgrass Mills.

Det var häftigt att se ett så stort varuhus, det var som en större flygplats.

Allt du kan tänka dig, och inte tänka dig, finns att köpa där.

Sawgrass Mills

Om hunden själv får välja, så hoppar han nog över de här kläderna...

Om hunden själv får välja, så hoppar han nog över de här kläderna…

Gigantiska akvarier på Rainforest Café...

Gigantiska akvarier på Rainforest Café…

Chokladdoppade jordgubbar på Godiva...

Chokladdoppade jordgubbar på Godiva…

Jag har aldrig varit så värst intresserad av shopping av kläder, smycken och prylar, så vi handlade bara med oss lite mat hem från Target.

Det blev en lång utflykt, eftersom lokalbussen till Sawgrass Mills tog hela 1½ timme i förmiddagsrusningen.

Vi bestämde oss för att äta lunch på nåt av de otaliga snabbmatsställena som finns överallt i gallerian.

Vi gick runt och tittade på de flesta, men tyvärr var standarden på maten där inte lika bra som på restaurangerna inne i Fort Lauderdale.

Här var det mest junkfood av sämsta slag som fanns att välja på, det var inte mycket som kunde anpassas till glutenfri LCHF…

Men till slut hittade vi Kelly’s Cajun Grill, som gjorde en riktigt god Ceasar Salad åt oss, med Bourbon Chicken och utan brödkrutonger.

Ceasar Salad med Bourbon Chicken på Kelly's Cajun Grill...

Ceasar Salad med Bourbon Chicken på Kelly’s Cajun Grill…

Den var väldigt väl tilltagen och kycklingen smakade riktigt bra, om än lite söt.

Här hittar du ett recept på Bourbon Chicken hos Tommy Tappar, helt utan socker.

Jag fick mail häromdagen från Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek, med ett erbjudande till mina läsare, du får nu prova 3 nummer av tidningen för bara 99 kr.

Du behöver inte uppge någon rabattkod, för jag har inget ekonomiskt samarbete med tidningen.

Skickar du in prenumerationen före 9 november, så hinner nästa nummer med julmatsinspiration komma hem i brevlådan.

Det ska bli extra roligt att läsa det här numret, det innehåller ett reportage om mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Smakäventyret : Att lära små barn äta mat (häftad)

Ann Fernholm intervjuas om sin nya bok Smakäventyret.

Det är en bok som jag tror och hoppas kommer att dyka upp i många julklappspaket hos nyblivna föräldrar, ta en titt på den om du känner några såna.

Jag medverkar också i tidningen på ett litet hörn.

MAT_omslag-6_klar

När vi kom hem från shoppingturen gick vi ner till vår favoritplats vid Atlantstranden med en kopp kryddkaffe och frökex från Huså Bröd, med ekologisk cheddar och smör på.

Det är nyttig snabbmat helt i min smak :)

Där njöt vi en lång stund av lugnet med sällskap av en fiskgjuse, som skickligt hämtade sin snabbmat i strandkanten.

062

Kaffe med frökex från Huså Bröd


Äppelkompott med lime, ingefära och kanel

Äppelkompott i Wonderbag

Smakrik kompott

Jag fick i uppdrag av Wonderbag att hitta på ett recept som de kan servera till desserten på nästa veckas Paleo-event på ekobutiken Paradiset på Söder i Stockholm.

För dig som inte vet det, så är Wonderbag en icke-elektrisk långkokningsbag. Den är energisnål och bevarar både smak och näring hos det som tillagas i den.

Du kan läsa mer om bagen, hur den kom till och hur man använder den här på Wonderbag Sweden.

Här är den Sydafrikanska hemsidan, bagen kommer ursprungligen därifrån.

För varje bag som säljs, skänks dessutom en till fattiga familjer så det är bra både för miljön och som välgörenhet.

Jag har under hösten tagit fram en kokbok tillsammans med Wonderbag och bidrar även med recept till den svenska hemsidan. Kokboken blir färdig närmare jul.

Nu har jag och Lennart varit en vecka här i Florida och vant oss vid värmen och ledigheten, vi har det riktigt bra.

Det har varit rätt blåsigt den här första veckan, men det har varit bra för då har det inte känts så varmt.

Häromkvällen hade jag turen att få se två väldigt speciella sjövarelser i New River. Manatee, lamantin eller sjöko på svenska.

Lamantin

De dök upp bara en meter ifrån mig, så härligt att få se så unika sjödjur på nära håll.

Hann inte få nån bild, men lånat en från National Geographic. Du kan läsa mer om dem här på den intressanta sidan Veckans vattenvarelse.

Jag har varit ute med vännen Åsa och matshoppat några gånger, bland annat till den fina ekobutiken/odlingen Marando Farms.

Där har de ett mycket stort ekologiskt sortiment av grönsaker, frukt, kött, ägg och annat livsnödvändigt, det blev 4 stora kassar som fick följa med hem.

Äppelkompott Paleo/LCHF

Äppelkompott Paleo med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 lime och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära. Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 5 minuter. Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och förslut bagen väl med dragsnöret.

Låt äppelkompotten stå och mjukna i 1-4 timmar, beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Inköp från Marando Farms...

Inköp från Marando Farms…

Marando Farms

Pumpor

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis...

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis…

Hibiscus


Äppelkompott med lime, ingefära och kanel

Äppelkompott i Wonderbag

Smakrik kompott

Jag fick i uppdrag av Wonderbag att hitta på ett recept som de kan servera till desserten på nästa veckas Paleo-event på ekobutiken Paradiset på Söder i Stockholm.

För dig som inte vet det, så är Wonderbag en icke-elektrisk långkokningsbag. Den är energisnål och bevarar både smak och näring hos det som tillagas i den.

Du kan läsa mer om bagen, hur den kom till och hur man använder den här på Wonderbag Sweden.

Här är den Sydafrikanska hemsidan, bagen kommer ursprungligen därifrån.

För varje bag som säljs, skänks dessutom en till fattiga familjer så det är bra både för miljön och som välgörenhet.

Jag har under hösten tagit fram en kokbok tillsammans med Wonderbag och bidrar även med recept till den svenska hemsidan. Kokboken blir färdig närmare jul.

Nu har jag och Lennart varit en vecka här i Florida och vant oss vid värmen och ledigheten, vi har det riktigt bra.

Det har varit rätt blåsigt den här första veckan, men det har varit bra för då har det inte känts så varmt.

Häromkvällen hade jag turen att få se två väldigt speciella sjövarelser i New River. Manatee, lamantin eller sjöko på svenska.

Lamantin

De dök upp bara en meter ifrån mig, så härligt att få se så unika sjödjur på nära håll.

Hann inte få nån bild, men lånat en från National Geographic. Du kan läsa mer om dem här på den intressanta sidan Veckans vattenvarelse.

Jag har varit ute med vännen Åsa och matshoppat några gånger, bland annat till den fina ekobutiken/odlingen Marando Farms.

Där har de ett mycket stort ekologiskt sortiment av grönsaker, frukt, kött, ägg och annat livsnödvändigt, det blev 4 stora kassar som fick följa med hem.

Äppelkompott Paleo/LCHF

Äppelkompott Paleo med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 lime och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära. Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 5 minuter. Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger.

Ställ ner grytan på ett underlägg i Wonderbag. Lägg på tyglocket och förslut bagen väl med dragsnöret.

Låt äppelkompotten stå och mjukna i 1-4 timmar, beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Inköp från Marando Farms...

Inköp från Marando Farms…

Marando Farms

Pumpor

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis...

Pumpkin Spice Yoghurt som lördagsgodis…

Hibiscus


Julklappstips!
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Hård julklapp till grillentusiasten

Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.

Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.

Här på Smakprov.se kan du ta del av några recept, så du inte köper grisen i säcken.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.

Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.

Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.

Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)

Vill du köpa nån av mina kokböcker på engelska, så hittar du dem också hos Bokus.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Julklappstips!
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Hård julklapp till grillentusiasten

Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.

Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.

Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.

Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.

Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)

Vill du köpa nån av mina kokböcker på engelska, så hittar du dem också hos Bokus.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Julbak-special i LCHF Expressen i november!

11902448_10153485894272383_6869540188797149409_nHimla kul att få lov att bli engagerad i en julbak-special för Expressens LCHF tidning.

Detta nummer utkommer i slutet november. Det blir 6 recept igen, blandat med sötebröd, julbröd och julgotta.

Så nu blir det baka igen och fotografera med Martin!

Återkommer snart med ett recept till från juni numret. :)

 

Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

 

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Här en bild på blåbärsglögg som jag gjorde nu i helgen och en bild från Gårdsbutiken på Frösön, där omslagsbilden togs till boken häromveckan.

Där kan du som bor i närheten titta närmare på och köpa Wonderbag, det finns både små och stora på butikshyllorna.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön...

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


LCHF/Keto-bollar

LCHF-bollar

Cafégodis

Tittar in en snabb sväng mellan allt receptskapande, idéspånande, personalletande, provbakande och skrivande, som är min roll i det nya Ecocafé som Börje Karlsson snart ska öppna i Östersund.

Inriktningen blir ett hälsocafé med nyttigare kaffebröd, smårätter, välfyllda mackor och annat gott som passar alla som vill fika och äta naturligt, om det så är under beteckningen LCHF, Paleo, Rawfood eller Vegetariskt.

Allt lagat och bakat på plats, så mycket som möjligt på ekologiska råvaror och förstås fritt från raffinerat socker och gluten.

Tyvärr hann caféet inte bli färdigt till i morgon den 5 oktober som vi tidigare trodde, det är mycket med hantverkare, leveranser av köksutrustning, tillstånd från olika myndigheter och annat som kan sätta käppar i hjulen när det ska skapas ett helt nybyggt café.

Datumet hanns tyvärr inte ändras i notisen i Tidningen Matkärlek som kom i fredags. Där finns en notis med om min och Lindha Vikströms inblandning i caféet.

Klicka på artikelbilderna så blir de större och lättare att läsa.

Om Ecocaféet i Tidningen Matkärlek

Om Ecocaféet i Tidningen Matkärlek

Där är jag för övrigt med på två ställen till, dels i en special om långkok där jag bjuder på fyra recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Nu är det också officiellt att mina kokböcker översätts till tyska, de finns ju sedan tidigare på engelska. Mina recept finns snart över hela världen… :)

Iris Jansen och Margret Ache från LCHF Deutschland berättar i tidningen att de ger ut mina kokböcker med start nästa år, något jag förstås är väldigt glad och tacksam över.

Nu ska jag jobba vidare med recepten, det är en hel del att tänka på de närmsta veckorna så jag lär inte ha mycket tid att uppdatera härinne, tyvärr.

Håll ut alla ni i Östersund som väntar på att Ecocaféet ska öppna portarna, det har blivit ett fantastiskt gensvar så jag vet att ni är många.

Den som väntar på något gott…

Ketobollar

LCHF/Keto-bollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull. Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Låt svalna en stund. Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat. Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar. Lägg på ett fat. Häll kokosflingor i en liten skål. Lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

PS. Känner nån igen bollarna, så är det ett av de 30 recept jag skapade för 4 år sen till Anna Halléns LCHF för familjen, då i form av LCHF Bounty.

Vill du göra bollarna på det sättet, så forma dem avlånga och doppa i mörk choklad.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Kokosbollar

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund

Artikel om Börje Karlsson och Ecocaféet i 100% Östersund