Bra mat för träning
Under vinterns resor hit till Alanya har jag börjat träna mer än förut.
Du som känner till min hälsoresa sen tidigare vet att jag skadade ryggen i mitt jobb som kock för 16 år sen och efter det blev stelopererad.
Det förde senare med sig många år med svår värk och handikapp, vilket ledde till sjukpensionering.
Jag utvecklade även fibromyalgi, fick diagnos för 10 år sen, de problemen gjorde vardagen ännu mer besvärlig.
För snart 8 år sen kom en vändpunkt när jag började med glutenfri LCHF efter en föreläsning med Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.
Hon hade blivit bra i sin fibromyalgi genom att dra ner rejält på kolhydrater från socker och stärkelse och istället äta mer fett.
Detsamma hände mig, här kan du läsa mer i en artikel om min hälsoresa som var införd i Året Runt förra vintern.
Ända sen jag fick min diagnos så har jag hållit muskler och leder igång med hjälp av ett gymnastikprogram, som jag fick av en mycket duktig sjukgymnast och en yogainstruktör.
Det har hjälpt mig otroligt mycket och med åren har jag kunnat träna mer med promenader och på senare år även trappgång.
Vi bor sju trappor upp här i Alanya, jag använder aldrig hissen när jag ska ut utan går de 130 trappstegen ner.
Mycket bra träning för rumpa, knän och lårmuskler har jag märkt.
Nu i höstas när vi var i Makrigialos på Kreta började jag träna lite på gym för första gången på många år.
Det fungerar riktigt bra om jag inte lägger på för mycket vikter, så nu har jag fortsatt med det här i Alanya.
Märker en stor skillnad i styrka, balans och uthållighet idag, så det här ska jag försöka fortsätta med även på hemmaplan.
I vinterns träningsprogram ingår även lite mer mat än jag ätit tidigare, känner att min kropp mår bättre av att äta rejält.
Nu börjar jag dagen med min vanliga nötfrukost för att sen 3 timmar senare äta en läcker brunch innan jag går ut på promenader eller tränar.
Märker att jag får mer ork och energi av det, så idag får du tips på vad som ingår i den brunchen.
Bönor är inget som vanligtvis ingår i min mat, men har läst på en del om resistent stärkelse och dess positiva effekter på magen, så nu äter jag en liten mungbönsallad till brunchen.
Här kan du läsa mer om fibrer och resistent stärkelse på mycket intressanta bloggen Food Pharmacy.
Klicka på bilden nedan så kommer du till receptet på min bönsallad.
Tips på turkisk brunch på mitt sätt
1 kokt ägg
½ dl mungbönsallad
Några skivor avocado
Getost
Oliver
Garnera tallriken med bladpersilja, rucola, olivolja, jordgubbar, granatäppelkärnor, hasselnötter, tomat, rädisa, limeklyfta eller de grönsaker och bär du tycker bäst om.
Till brunchen blir det en kopp te och en shot bestående av pressad citron, blodapelsin och riven ingefära.
Dela gärna inlägget vidare om du känner nån som har liknande problem med värk, förhoppningsvis kan fler bli bättre med hjälp av naturlig mat ❤