Omvandlingstabell

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.

Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+

Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.

 

Bloggar etiketter: ,

Del 5 Vitamin D3 – Mirakelpiller eller hur man trollar fram de svar man vill ha

Är nu vitamin D3 ett undergörande mirakelmedel som botar allt? Ett slags pånyttfött orm-elixir, sånt man förr köpte på marknader av kringvandrande kloka gubbar och gummor.

Nää, naturligtvis är det inte så. Vad vi vet är att förr, förr fanns ingen skrämselpropaganda mot solen, livgivaren av allt, utan sol ingen fotosyntes, utan fotosyntes ingen mat till bytesdjuren, inga bytesdjur för oss att äta, inget att odla heller, för den som tror sig behöva sånt. Inte heller fanns det myndigheter, ivrigt påhejade av Livsmedelsindustrin, dito av solskyddsmedelstillverkare som säger att all, ALL solbestrålning är farlig och cancerframkallande och att utan kolhydrater kan inte hjärnan överleva. Man tom påstår att solstrålar försämrar mänskligt immunförsvar. Vi vet att det finns väldigt många människor som lever på, alltså försörjer sig på människors rädsla. Det finns ett tätt samarbete mellan forskarvärlden, inklusive läkare och ”Industrin”. Vilken/a industri då? De flesta industrier skulle jag säga.

När jag deltog i Livsmedelsverkets Road-show, (år 2009) ett seminarium som beställts av kostchefer och kostansvariga ute i kommunerna, då man upplevde att man behövde ”stöd i bemötandet av krävande föräldrar”. Föräldrar som krävde smör/Bregott och fullfet mjölk till sina barn. Man tyckte inte att det räckte med att hänvisa föräldrarna till SLV.se-informationen.. Till min stora förvåning så efterlyste då en del av dessa kostmänniskor ett större samarbete med industrin, i det här fallet Big Food. För att inte tala om deras krav på en TVINGANDE lagstiftning om att barnen enbart skulle serveras lättmjölk och lättmargarin. SLVs tjänstemän har själva föreslagit att deras påfund ska vara tvingande lag, men fått nej av Regeringen. SLV tom hävdar att lättmjölk ska det vara, för annars får inte barnen i sig tillräckligt med vitamin D. Skriv gärna och fråga SLV om varför inte all mjölk är D3-berikad.
När vi frågar livsmedelsindustrin detsamma, varför är inte all mjölk vitamin D3-berrikad, så hävdar de att SLV bestämt så … vem ska vi tro på? Vem ska vi lita på? Fundera också gärna över om vitamin D3, solskensvitaminet är något evolutionen gav oss via kost eller solljus. Det blir lite av en tautologi, det, alltså ”tårta på tårta”- självfallet får vi solskensvitamin via solen:-)

Vi vet att många människor idag har brist på vitamin D3. Vi vet att man förr inte dolde sig för sol, som vi råds att göra idag. Vi vet att gammal känd kunskap försvunnit, vitaminD3-bristsjukdomar har återkommit. Såna som vi trodde var utrotade. Engelska sjukan, rakit, som är en ren D3-brist. TBC var en gång en fruktad sjukdom, särskilt i de mörka hus barnrikefamiljerna bodde i, där frodades sjukdomen. Det är inte så länge sedan, ett par av min morfars syskon dog i TBC i unga år. TBC är fortfarande en sjukdom att ha stor respekt för, i de gamla Sovjetstaterna och i alla fattiga och överbefolkade länder sprids den som den infektionssjukdom den är. Förr vårdades man på sanatorium, om man hade tur, – där fick man vila, närande mat och sitta i solen och bilda D3-vitamin, gärna med solreflekterande krage om halsen. Man behöver ett starkt immunförsvar om man får en så allvarlig infektion som TBC, gäller även HIV. Antibiotika och bromsmediciner finns, men det finns, men också en utbredd resistens för läkemedlen. Det krävs lång, lång behandlingstid med flera olika antibiotika/bromsmediciner. Det kostar pengar och det finns många fuskläkemedel där ute och få som kontrollerar, det är ju Gudbevars pengar i läkemedel och det drabbar mest fattiga.

Varför tjatar jag då, tuggar om, varför tycker jag att forskarna till viss del är oärliga? Jag ser det så här, man redovisar de svar som verkar gagna forskaren själv, så man får göra ytterligare en studie, som skall betalas av någon … studier är dyra, så det är snart bara ”industrin” som har råd att lägga de pengarna på bordet. Man vill naturligtvis ”ha betalt”, för att man nu är med och finansierar studier … Hur är det, etik, moral, tja, det är ganska ”billiga” värderingar idag verkar det som. Läste nyss om en psykologiprofessor som ertappats med forskningsfusk x flera. Tramsigt forskningsfusk, onödigt fusk, han var riktigt produktiv, närmast omöjligt produktiv. Det verkar som om det handlade om prestige … narcissismen slår till igen.

Nu har man i alla fall gjort en riktig studie! En med en rejäl, korrekt dos av vitamin D, D3, hoppas jag. Med en riktig studie menar jag en studie med en intervention, alltså man gör något, ändrar något, ger något … inte en låssestudie, det som kallas epidemiologisk, där man bara ser på vissa detaljer och så drar man slutsatser man inte kan dra, sånt är fusk, tycker jag. Man ville se om människor med höga kolesterolvärden fick lägre kolesterol av en veckodos av 50 000 enheter D, dessa människor har naturligtvis D3-brist också. Smart idé, korrekt vald dos, som jag brukar säga (eloge till min danska kollega, som uppfann uttrycket), det går ju inte att jämföra en nolldos med en nolldos eller placebo/sockerpiller.

Vad kom man fram till då? Tja, bristen avhjälptes, de blev botade i sin vitamin D-brist. Men sen då, vad hände mer? Ja, det får vi aldrig veta, i alla fall inte den här gången, för man tog bara D-vitamin i åtta veckor, precis så lång tid det tar innan det är lönt att ens mäta D3-nivå, det tar 8-12 veckor innan kroppen fixar till sin D3-nivå, det vet vi redan. Så de studier där man har så kort tid, där vill man nog inte ha några svar.

Kolesterolet då? Många tror ju fortfarande att höga kolesterolvärden är detsamma som äkta risk för att få hjärtinfarkt … Jag undrar ifall någon verkligen förväntade sig att en så kort behandlingstid som åtta veckor skulle kunna göra en stor skillnad i kolesterolvärden, för att inte tala om att förhindra hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom. Det är väl bättre att människor med ”höga” kolesterolvärden tar sina statiner? Alltså blodfettssänkande läkemedel? Alla vet väl om dessa svårt biverkningsbenägna piller (statiner) man närmast tvingar på patienter och om patienterna sedan klagar över minnesstörning, led- och muskelvärk, så handlar det bara om normalt åldrande. Eller Alzheimer light, eller en släng av Alzheimer, eller av någe reumatiskt …

Om man nu vill veta, ifall man är nyfiken, så kan man ju göra ett eget, riktigt försök, på sig själv … ta reda på sina blodfettvärden, supplementera med D3 i ett år för att därefter kolla om sina blodfetter. Det kallas n=1 med en endaste försöksperson, man själv. Dosen får man själv också välja, jag rekommenderar som vanligt förkovran och vidareläsning i alltomvitamind och VDC, se länkar. Man kan gärna kontrollera sitt D3-värde också, att ta det mitt i sommaren är väl inte bästa idén, utan gärna framåt våren, innan solen och huden i kombination kan bilda D3. Det klagas numera på patienternas önskningar om att veta sitt D3-värde … jag tycker det är bra, Det är bra att människor vill ta ansvar för sin egen hälsa!

Det är nästan omöjligt att välja ut länkar till kolesterolstudien, om någon är väldigt intresserad, så kan jag leta fram några fler rapporter om den uteblivna kolesterolsänkningen, där har man verkligen slagit på stort. Det är faktiskt lite skoj att se hur man formulerar sig och hur man refererar till själva studien, som ju inte säger så mycket mer än att tar man en tillräckligt hög dos D3 regelbundet, så avhjälps bristen av D3.

Som man ropar får man svar, ännu ett av de många ordspråken jag fått med mig från mina kloka morföräldrar. Tänk på det när ni tolkar/översätter medicinska- och koststudier i framtiden.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-to-get-your-vitamin-d/vitamin-d-supplementation/
http://medicalxpress.com/news/2012-09-vitamin-d-supplement-cholesterol-short.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/

 KÖPA D-VITAMIN D3- HOLISTIC 5000IE

 

Bloggar etiketter: , ,

Höstkänslor, köttgryta och muurikka…


Tre ord som jag verkligen älskar! HÖST, GRYTOR & MUURIKKA! Nu börjar min säsong ta fart, nu mår jag som bäst, matlagningen får automatiskt en skjuts i rätt riktning, löven faller, vindarna blåser, hösten är här. Äntligen!

Ingen längtar nog så mycket efter höst, vinter, snö och gnistrande vita landskap som jag gör. Det är då jag mår som bäst. Det är då jag verkligen lever upp och brinner för det jag gör, och både hjärta och själ kan slappna av.

Jag är ingen sommarmänniska, ni som känner mig vet så väl, och som den norrlänning jag är tycker jag inte om den svärmande folkmassan, trängseln, köerna, allt folk i rörelse, huller om buller sommartid… Typiskt att bo på ett sånt turist-ö-land som Öland då! ;-) Men jag har inte valt det själv från början, det bara blev så…

Jag var inte så gammal när mamma, Jessica och jag flyttade ner hit till söder. Mamma och pappa skildes när jag var kanske 3-4år? Mamma träffade sen Jessicas pappa, jag blev storasyster när jag 6år. Vi flyttade från Boden när jag var 8år har jag för mig… Jag började 3:e klass i Köpingsvik här på Öland, innan dess bodde vid ett tag i både Göteborg och Karlskrona… När jag var 15år fick jag en lillasyster till; Sanna. 18år fick jag lillasyster My. Jo, nog blev jag storasyster för hela slanten allt och jag är nog en typisk sådan också. ;-)

Jag tänkte väl inte så mycket på det just då, vad jag skulle sakna från norr, och vad som skulle komma att fattas mig… Idag är det desto mer påtagligt, när man fått egna barn, man upplever och tänker i nya banor, eller samma fast ändå olika och självklart så jämför man med sin egen barndom…

Nu har jag bott här på Öland i 25år och vill heller inte härifrån. Man rotar sig med tiden… Jag saknar såklart mitt norrland och kommer alltid att göra, det är mycket som jag är inte ”färdig” med däruppe. :( Tyvärr… Det är minnen som trycker på när stressen kommer smygande, det är DÅ jag saknar mitt norrland… Stunder när det blir lite för mycket av allt och jag inte hänger med i svängarna mentalt… Då vill jag sitta där på en fjällklippa som en grön marsian och dingla med benen utför berget, blicka ut över mörka vatten med bara himlens stjärnor som kan leda mig framåt… En sån där illusion jag har när det blir ”för mycket” och jag bara vill fly bort… :-P

Framförallt så är det pappa Dennis jag saknar… Min lillasyster My, farmor Eva-Maj, faster Maritha, moster Sussi och alla kusiner, kusinbarn och syster-yster Jessica som nu bor i Norge osv osv… Sen saknar jag alla som lever i mitt minne men som ändå ”vandrat vidare”…

Det mesta jag vill tillbaka till tror jag är just minnen… Min farfar, hästarna och travet, stugan i fjällen, pappas båtutflykter, Gretas och mina stunder vid köksbordet med ”Finns i sjön”, Vittjärv och Kirvan & Diana (Vorsteh). Att sova över hos farmor med renbäddade ”bäck och bölja-lakan”… Jag saknar doften av norrländsk skog, blåbär och hjortron… Lavendel i doftpåsar från farfars mercedes, Storuman, Vassijaure, och pappas doftgran med äpple i den blå Amazonen… Det är så mycket jag vill tillbaka till men som jag vet inte finns längre… Jag får väl ha det kvar i minnet så länge jag kan antar jag, ganska logiskt egentligen men invecklat när jag tänker vidare… Jag tror att när minnen ”tillverkas” så måste dom ha samma innehåll som en bok… En början, ett innehåll och ett bra avslut… Det är det där sista som jag inte fått med mig från norrland…

En dag ska jag skriva det där sista kapitlet i boken, det vet jag… 
Här är min ”norrlands-låt”. Blunda och lyssna. Då förstår du mig bättre…  http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

Till kvällens recept…

Inget nytt, inget storslaget mer än känslan av matlagning utomhus, muurikka och höstvindar, sen kan man svänga ihop den mest fantastiska köttgryta den ena efter den andra. Det här är inte bara ett recept utan en hel upplevelse av fantasi, ingredienser, intryck och känslor. Lagad mat utomhus är aldrig den andra middagen lik… En köttgryta på söndag är inte densamma som köttgrytan nästa söndag… Allt beror ”väder & vind”, glöm inte de… :-P

Piffa till, trolla fram nya ingredienser och smaka av, lägg till det ena och de andra och känn efter… Hur du än gör så blir det gott, jag lovar. Denna söndagens boeuf bourguignon såg ut såhär :

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo grytbitar av nötkött (fransyska, högrev etc.)

Bryn grytbitarna på hög värme så de får fin färg. 

Tillsätt :
1 msk strösocker
1 dl tomatpuré
4 lagerblad
Kvistar av timjan och rosmarin
1,5 l kraftig köttbuljong (ca dubbel mängd buljong vid tillagning på muurikka)

Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen, örtkvistarna och rör ur alla smaker ordentligt. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker grytbitarna. 

Tillsätt :
0,5 liter rött vin
2 stora gula lök (grovt skuren)
1 röd lök (grovt skuren)
3 morötter (slantar)
1 röd paprika (grovt skuren)

Tillsätt vinet, lök, morötter och paprika. Låt grytan nu småkoka utan lock ca 2-3 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska (buljong). 

Sista ner i grytan :
2 hg kantareller
Smaka av med salt och peppar
ev. redning för tjockare konsistens på såsen

Lägg ner kantarellerna precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den. Plocka upp örtkvistar och lagerblad. 


P
ensla kantareller har man tid med under tiden köttgrytan puttrar på muurikkan.


D
often är helt oslagbar när vinden sätter in… Smaken av en sån här gryta utomhus på muurikkan bli mustig, ganska mörk och lite rökig. Supergod och perfekt höstmiddag ute på gården! ;-)

Del 3, vitamin-D3 Jakten på hälsa och lycka

eller kan man må bra och känna sig tillfreds, trots sjukdom? Kan man äta och sola sig frisk(-are)?

Idag känns det lite som höst ute, då tänker jag på vitamin D3. Jag tänker ofta på vitamin D3. Att bo här uppe i Norden innebär per automatik att solen endast klarar att bilda D3 i vår hud nån gång från maj till augusti månad. Tumregeln är att vår skugga skall vara kortare än vår egen längd, mitt på dagen. Alltså under de timmar som våra myndigheter varnar så för, när solen står tillräckligt högt på himmelen, då är det en tillräckligt gynnsam vinkel mellan vår kropp och solen för att den nakna huden ska gå igång och bilda D3-vitamin. Det känns märkligt att de rekommendationer som våra myndigheter ger oss är så nära noll, att många gånger, när man försöker studera effekt av vitamin D3, så gör man det i så låga doser, att man inte ser någon skillnad? Kan man förvänta sig någon skillnad när man jämför ett placebo-sockerpiller med en dos D3 som är så liten att den inte kan göra någon skillnad? I klartext, den studerade dosen är så liten att den inte förmår att öka D3-blodkoncentrationen ens en endaste smula. Kan man jämföra noll med noll? Det är ju givet att det inte blir något ”resultat” då, man kan inte se någon förändring varken i förbättrad hälsa eller i ”ingen effekt/skillnad” eller en försämring i hälsotillstånd. Kan någon komma på tanken att försöka behandla en lunginflammation med en snuttedos penicillin? Kanske en 100-dels dos av utprovad normaldos?

Kan det vara därför som myndigheterna rekommenderar så låga doser vitamin D3? Kanske … eller läser de inte alla nya studier eller alla riktigt gamla studier där man gett hundratusentals enheter D dagligen? Kanske … Oftast gav man D2, idag vet vi att D3 är mest biologiskt aktiv ur positiv synvinkel, de välgörande hälsoeffekterna hittar vi i studier där man använt sig av riktig D3, alltså den sortens D-vitamin solen bildar i huden. Personligen skulle jag aldrig ta extra av D2, med undantag av att jag någon gång äter champignoner.

Väldigt förenklat kan man säga att D3-vitamin minskar inflammation i kroppen. Med mindre eller utan inflammation känner man sig och blir faktiskt friskare och piggare. Man kan jämföra med något många har erfarenhet av – ryggskott/ryggsmärtor. Vid ryggskott får man alltid inflammation. Det blir svullet, irriterat, kanske klämmer man till någon nerv. Man blir stel, varje rörelse smärtar och man vill oftast vara i stillhet. Det blir svårt att vidmakthålla sin rygg stark, då alla rörelser blir så smärtsamma. Man har ont, drar sig undan, tar ofta en massa smärtstillande piller. Man gör precis tvärtom vad som kroppen behöver.

Så man kan säga att ett sätt att hålla sig frisk/friskare är att undvika inflammation. Vi kan se till att ha höga nivåer av vitamin-D3 i blodet. D3 gör att kroppens motstånd mot sjukdomar ökar, vårt immunförsvar blir starkare. Så långt är väl nästan alla överens. Det finns många andra ingredienser att lägga till i receptet på hälsa. Det vore spännande att diskutera alla dessa olika ingredienser om intresse finns. För alla vet väl hur det känns att vara allmänt trött, med muskel- och ledsmärtor och en envis känsla av svaghet, detta är klassiska tecken, alltså symptom på vitamin D3-brist. På samma vis som många glömt hur det känns att må bra. När allt flyter och man inte funderar över hur man mår.
Det är utomordentligt vanligt att människor söker sjukvård för att de ”mår dåligt”, en slags allmänt illabefinnande som det är svårt att sätta ord på. Jag tror inte att svenska läkare ens tänker D3-vitaminbrist som tänkbar orsak vid allmän trötthet, lustlöshet, dålig sömn, värk i muskler och leder, allmän nedstämdhet mm. Det vore bra om de lärde sig att göra det. Läkare tänker automatiskt bara på ”rickets” alltså engelska sjukan, när de hör/ser ordet vitamin D3-brist, inte ökad risk för (bröst-) cancer, risk fö diabetes – både typ 1+2, dåligt immunförsvar med frekventa infektioner, ångest och depressivitet osv … i en lång oändlighet av diagnoser.

Som avslutning vill jag idag helt kort ta upp en av de svåra sjukdomarna – bröstcancer. Gissa varför? jo vitamin-D3-associationen förstås. Idag finns väldigt många studier som visar att kvinnor med låga D3-nivåer oftare får bröstcancer, de får större tumörer, mer snabbväxande tumörer, mer elakartade tumörer, ökad dödlighet = lägre överlevnad … och tvärtom … kvinnor med hög nivå av D3 i blodet har ”snällare” tumörer, de har lägre dödlighet = högre överlevnad i bröstcancer, cancerknölarna är mindre i storlek etc.
Sambandet mellan utveckling av olika cancertyper och låga blodkoncentrationer av vitamin D3 är övertygande, som jag ser det.

I USA ser man det som ett enormt problem att den svarta befolkningen (även den latinamerikanska) har så mycket högre insjuknande i olika typer av cancer, gäller även bröstcancer, mer av diabetes typ2, mer av metabola syndromet, mer av övervikt, mera av högt blodtryck osv … listan kan göras lång. Behöver jag säga mer? Sambanden är mycket tydliga och det är först på senare tid som man funnit en (av kanske många) korrekt nyckel till dessa kända fakta. Varför har nu då ”African Americans” större insjuknandegrad, mer elakartade cancerknölar, högre dödlighet=lägre överlevnad? Jo, man tror att det åtminstone delvis handlar om att den redan högpigmenterade svarta huden. De svarta hör också varningarna för solen, för hudcancer och de drabbas i högre utsträckning av D3-brist, de äter mindre av de D-vitaminberikade livsmedlen, andelen laktosintoleranta svarta är högre än bland kaukasier (vita). Inomhus-livet är vanligare än tvärtom och att (sol-)ljus generellt sannolikt har hälsofrämjande egenskaper, det tänker vi inte på, vi forskar inte på det heller i nån vidare utsträckning. Sedan skulle jag kunna lägga till en mängd andra faktorer som jag tror kan påverka den individuella benägenheten att utveckla sjukdomar. Fast helst skulle jag vilja prata om hälsa, ordet hälsa i betydelsen välbefinnande och avsaknad av sjukdom. När man mår bra i kropp och själ. Kanske hamnar vi där?

Till sist länkarna;
Jag vill igen påminna om de förträffliga vitaminD3-siterna som finns.

Vår svenska D3-site
http://alltomvitamind.wordpress.com/
Den amerikanska vitamin D3-siten
http://blog.vitamindcouncil.org/

om bröstcancer, fritt kortfattat översatt; en forskare, JW har studerat sambandet D-vitamin och cancer i 20 år. Studierna handlar om hur (de höga) D-nivåerna minskar risken att få bröstcancer, såväl som hur cancercellerna bekämpas med D. D-vitamin är en stark tillväxthämmare av bröstcancerceller, så om cancercellerna utsätts för D-vitamin, så slutar de att växa. Vitamin-D skyddar mot bröstcancerutveckling och risken att få bröstcancer kan minskas med 30%.

One researcher, Jo Ellen Welsh, has been studying Vitamin D and cancer for 20 years.
“We do laboratory studies, animal studies and studied with human tissue,” Welsh said.
The study involves how your Vitamin D levels reduce your risk of getting breast cancer as well as fighting it.
“We found is that Vitamin D is a very powerful growth inhibitor of breast cells, so if cells are exposed to Vitamin D, they stop growing,” Welsh said.
Results show that Vitamin D is a good protective factor against developing breast cancer and could cut your risk by 30 percent.

http://austin.ynn.com/content/health/287650/healthy-living—vitamin-d-and-breast-cancer

om cancer och prostatacancer

http://www.chicagotribune.com/health/sc-health-0815-pharm-20120815,0,7317979.story

Elisabeth Puur

KÖPA D Vitamin 

 

 

/p

Bloggar etiketter: ,

Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilever för sin reklam för Becel

Fick ett viktigt mail igår kväll från Elisabeth Puur om att  Uffe Ravnskov KO-anmäler Unilevers reklam för Becel.
Detta får mer än gärna spridas, nedan kan ni se hennes mail och Uffes anmälan.
Detta är långt , men kopiera gärna och sprid!

 

Min kära kollega, den väldigt kompetenta läkaren Uffe Ravnskov gör nu en KO-anmälan angående Unilevers reklam för sitt industrifett Becel pro activ. Unilever har under många år, i de flesta länder – från myndighetshåll tillåtits sprida sin vilseledande och falska reklam om Becel pro activ. Allt detta utan tillstymmelse till bevis för industrifettets ofarlighet eller vad tillsatsen växtsteroler kan tänkas ställa till med i människokroppen. Läs, bli rättmätigt upprörda och sprid informationen vidare. Våra myndigheter lär inte sprida den här informationen frivilligt.
Elisabeth Puur
————————————————
Ärende:  Vilseledande reklam och ojust marknadsföring 


Meddelande: Vilseledande reklam för livsmedel innehållande växtsteroler


Unilever har i många år marknadsfört sitt margarin Becel pro-activ och vissa yoghurtprodukter med argumentet att de sänker kolesterolet. Samma är fallet med Carlshamns margarin Benecol. Denna sänkning uppnår man genom att ersätta normalt kolesterol med växtsteroler utvunna ur soja och finskt timmer med extraktionsbensin. Resultatet blir att upptaget av normalt kolesterol i tarmen minskar till fördel för upptaget av växtsteroler. Därmed minskar halten av normalt kolesterol i blodet medan halten av växtsteroler ökar.


Nu till problemet. Åtskilliga vetenskapliga studier har visat, att en förhöjd halt av växtsteroler ökar risken för åderförkalkning, hjärtinfarkt och för tidig död. I det följande skall jag helt kort redovisa för de viktigaste av dessa studier. Jag har även infogat länkar till originalartiklarna.


Det finns en sällsynt medfödd sjukdom som kallas sitosterolemi. Patienter med denna sjukdom har kraftigt förhöjda halter av växtsteroler i blodet och utvecklar tidigt i livet xantomer, dvs kolesterolrika knutor i huden av samma typ som man finner hos människor med familjär hyperkolesterolemi (referens 1). 


Andra forskare har visat, att patienter med sitosterolemi blir åderförkalkade i ung ålder och kan dö redan i tonåren av en hjärtkärlsjukdom (referens 2 – 5).


Att växtsterolerna har en skadlig effekt på cellväggarna har visats på råttor som utfodrats med växtsteroler. Detta hade dessutom till effekt att råttornas livslängd förkortades (referens 6).


I en senare analys av ett av de första statinexperiment, kallat 4S, fann forskarna med Tatu Miettinen i spetsen att 25 procent av patienterna hade förhöjd halt av växtsteroler i blodet. Dessa patienter hade ingen nytta av statinbehandlingen; tvärtom ökade risken för hjärtkärlsjukdom i denna grupp (referens 7).


Det tycks alltså vara skadligt att ha förhöjda halter av växtsteroler i blodet. Både Becel pro-activ och Benecol höjer halterna och är alltså potentiellt skadlig. 


I en översiktsartikel från 2003 (referens 8), där man hade analyserat alla studier som använt växtsteroler i behandlingen, påstår författarna att växtsterolerna är oskadliga. Studien har finansierats av Unilever, huvudförfattarens forskning är även betald av Unilever; två av författarna har patent på margarin med tillsatta av växtsteroler; en av dessa har aktier i det finska företag Raisio som producerar Benecol och som tidigare ägde Carlshamns mejerier. I artikeln hänvisar författarna till djurexperiment, som inte skulle ha visat några skadliga effekter, men de ignorerar den nämnda råttstudien (referens 6), som publicerats tre år tidigare. Studierna, som visat att patienter med sitosterolemi drabbas av åderförkalkning och hjärtkärl-sjukdom, avvisas med följande argument: ”Denna risk är huvudsakligen hypotetisk och den lilla ökningen av blodets halt av växtsteroler mer än övervägs av den minskade LDL-halt i blodet” (This risk is believed to be largely hypothetical, and any increase due to the small increase in plasma plant sterols may be more than offset by the decrease in plasma LDL). Man påstår också, att en studie har visat, att patienter med sitosterolemi kan äta växtsteroler utan risk (referens 9). Denna studie har emellertid endast studerat växtsterolernas effekt på blodets halt av kolesterol och växtsteroler. Aven Miettinens tidigare studie (referens 7) som visat, att statinbehandling ökar risken för hjärtkärl-sjukdom hos människor med förhöjd halt av växtsteroler i blodet, ignoreras, trots att Miettinen står som medförfattare till översiktsartikeln. 


Möjligen kommer Unilever och Carlshamns mejerier att hänvisa till en rapport från European Food Safety Authority, som publicerades 2008 (referens 10), men här har man inte tagit ställning till eventuella biverkningar. Man konkluderar, att växtsterolerna sänker kolesterolet, men påpekar samtidigt, att inga experiment har visat, att de även minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Det bör också tilläggas, att många studier har visat, att effekten av statinerna, de preparaten som fram för allt används i kolesterolsänkande syfte, inte beror på själva kolesterolsänkningen; nyttan är den samma vare sig kolesterolet sänks maximalt eller blott lite grand. Härmed bortfaller industrins huvudargument, att växtsterolerna minskar blodets halt av kolesterol. Fenomenet förklarar även, varför patienterna i 4S-studien med hög halt av växtsteroler i blodet inte fick någon nytta av behandlingen trots att deras kolesterol minskade lika mycket eller mer än hos de övriga.


Ett minimikrav är att Unilever och Carlshamns mejerier åläggs att bevisa att förhöjda halter av växtsteroler i blodet är ofarligt. I väntan på detta bör den gravt vilseledande annonseringen om påstådda hälsoeffekter stoppas. Frågan är väl också om man över huvud tagit får sälja produkter, som innehåller växtsteroler. 


Jag har tidigare påpekat detta i en artikel i Dagens Medicin (http://www.dagensmedicin.se/debatt/annu-en-myt–det-hjartvanliga-becel
utan att några myndigheter har reagerat, möjligen för att jag glömde nämna, att det endast gällde Becel pro-activ, inte vanligt Becel. 


Uffe Ravnskov, med dr, docent 
Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund
tel +46 46145022  eller  +46-702580416


Exempel på vilseledande reklam:
Becel pro-activ: http://www.becel.se/proactiv/?gclid=COirl7HT5LECFeQumAodCA8AMg


Här kommer referenserna till de vetenskapliga artiklarna:


1. Bhattacharyya and Connor 1974. Sitosterolemia and Xanthomatosis. A newly described lipid storage disease in two sisters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC333088/pdf/jcinvest00641-0079.pdf


Utdrag av abstract: Although the usual diet may contain 150-250 mg of plant sterols, chiefly f8-sitosterol, only trace amounts of these sterols have heretofore been found in human or animal blood and tissues. We now report elevated plant sterol levels in the blood and tissues of two sisters with extensive tendon xanthomas but normal plasma cholesterol levels. Besides. P-sitosterolemia and xanthomatosis, no other physical, mental, or biochemical abnormalities were detected….. We suggest that increased absorption of P-sitosterol must be considered as one cause of this disease. The reason for the extensive xanthomatosis in these two patients remains unknown. Perhaps in some way plant sterols initiated the development of xanthomas with otherwise normal plasma cholesterol levels. Clinical atherosclerosis has not yet occurred.”


2. Beaty et al 1986. Genetic Analysis of Plasma Sitosterol, Apoprotein B, and Lipoproteins in a Large Amish Pedigree with Sitosterolemia
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1684791/pdf/ajhg00153-0088.pdf


”We previously reported the finding of phytosterolemia, xanthomatosis, and hyperapobetalipoproteinemia (hyperapoB) in five siblings in a large Amish pedigree ascertained through a 13-year-old boy who died suddenly from advanced coronary atherosclerosis…..The plasma levels of total and low density lipoprotein (LDL) sterol remain normal or moderately elevated in sitosterolemia [1-9]. Each of the 16 reported cases developed tendon xanthomas before the age of 10 years, and atherosclerosis of the coronary arteries,aorta,and aortic valve (producing aortic stenosis) occurred as early as the second decade of life [1-9].”


3. Salen et al. 1985: Lethal atherosclerosis associated with abnormal plasma and tissue sterol composition in sitosterolemia with xanthomatosis.
http://www.jlr.org/content/26/9/1126.full.pdf


”These results indicate that cholesterol, plant sterols, and 5a-stanols are deposited prematurely and are associated with accelerated atherosclerosis in subjects with sitosterolemia with xanthomatosis.”


4. Assman G. et al. 2006: Plasma sitosterol elevations are associated with an increased incidence of coronary events in men: Results of a nested case-control analysis of the Prospective Cardiovascular Münster (PROCAM) study.
http://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(05)00081-5/abstract


“Conclusions: Elevations in sitosterol concentrations and the sitosterol/cholesterol ratio appear to be associated with an increased occurrence of major coronary events in men at high global risk of coronary heart disease.”


5. Weingärtner et al. 2009. Controversial role of plant sterol esters in the management of hypercholesterolaemia
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/30/4/404.full.pdf


”Summary points: Currently there are no data available indicating that functional foods supplemented with plant sterol esters reduce cardiovascular events. Findings in patients with the hereditary disease of sitosterolaemia, data from epidemiological studies, as well as recently published in vitro and in vivo data suggest that plant sterols potentially induce negative cardiovascular effects. Prospective clinical studies testing relevant clinical endpoints are needed, before a diet supplementation with plant sterol esters can be recommended.”


6. Walisundera et al. 2000. Vegetable Oils High in Phytosterols Make Erythrocytes Less Deformable and Shorten the Life Span of Stroke-Prone Spontaneously Hypertensive Rats.
http://jn.nutrition.org/content/130/5/1166.full.pdf


”This study suggests that the high concentration of phytosterols in CA and the addition of phytosterols to other fats make the cell membrane more rigid, which might be a factor contributing to the shortened life span of SHRSP rats.” 


7. Miettinen TA et al. 1998. Baseline serum cholestanol as predictor of recurrent coronary events in subgroup of Scandinavian simvastatin survival study. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC28514/pdf/1127.pdf


“The risk of recurrence of major coronary events increased 2.2-fold (P<0.01) by multiple logistic regression analysis between the lowest and highest quarter of cholestanol.
Conclusions: Measurement of serum cholestanol concentration revealed a subgroup of patients with coronary heart disease in whom coronary events were not reduced by simvastatin treatment.” 


8. Katan MB et al. 2003. Efficacy and Safety of Plant Stanols and Sterols in the Management of Blood Cholesterol Levels
http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0025-6196/PIIS0025619611631443.pdf


9. Stalenhoef AFH et al. 2001. Effect of plant sterol-enriched margarine on plasma lipids and sterols in subjects heterozygous for phytosterolaemia 
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2796.2001.00788.x/full


10. European Food Safety Authority 2008. SCIENTIFIC OPINION. Plant stanol esters and blood cholesterol
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/825.pdf


”There are no human intervention studies demonstrating that plant stanols reduce the risk of coronary heart disease.”
” The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years. Patients on cholesterol lowering medication should only consume products with added plant stanol esters under medical supervision.”



 

 

Bloggar etiketter: ,

Boktips: Vad vi ska äta! Och varför!

Weston A Price om naturfolkens diet:
” Något man undrar över är om det inte finns några speciellt energigivande vitaminer och mineraler i kosten de äter, som inte bara bygger fysiskt starka kroppar i vilka deras själar bor, utan att de även bygger sinnen och hjärtan som är kapabla till högre form av mänsklighet med en särprägel där materiella värden blir sekundära”.
Något för var man att kontemplera djupt…
***

Här får ni ytterligare en viktig bok att läsa och ha i samlingarna. Denna bok har Gunnila Blomberg skrivit utefter sin forskning i Weston A Price forskning. Weston A Price och hans fru reste runt till flera av världens naturfolk på 1930-talet och vad hans forskning upptäckte har han redovisat i sin egen bok:
Nutrition and physical degeneration
Han lyckades att besöka 14 olika folk så som indianer, inuiter, folk på ytttre Hebriderna, avlägsen alpby i Scheweiz mfl.
I boken nämner Gunnila att vad alla folkslag hade gemensamt var att dåtidens moderna kost ännu  hunnit göra sitt intåg fullt ut och där man såg att den gjort det där fanns våra moderna sjukdomar och dåliga tänder. Så man kan konstatera att inga av våra moderna sjukdomar fanns hos något av de 14 folk han studerade innan den moderna västerländska kosten gjorde sitt intrång.

Weston Price var ju tandläkare och i första hand dokumenterade han tandhälsan, men kvickt insåg ha att hälsa och tänder hänger ihop. Kvickt insåg han också att där man åt sin urspungliga diet där hade man bäst hälsa och allra bäst bland folk som bodde vid havet.
De få folk som åt spannmål (råg) och nötter så var de noga blötlagda och fermenterade (surdeg), folket i alpbyn lät surdegsbrödet ligga i flera veckor innan man åt det, allt för att man visste  hur ohälsosamt det i grunden var med de antinutrienter som finns i allt spannmål och också nötter.

Weston Price noterade också att alla hade ett slags sacred food (helig mat) som var förbehållen barn, gravida, unga kvinnor och par som skulle gifta sig och bilda familj. De visste att dessa grupper av individer var särksillt viktiga att se till att de var starka för att bära fortlevnaden för folket vidare. Ex så var det hos folket i yttre Hebriderna fiskhuvuden som var det bästa och därmed var sacred food. I alpbyn var det ett heligt gult smör, gjort av den första mjölken får de gräsbetande djuren när de kom ut på våren. Notera att i boken finns det kostråd för små barn som säkert kan vara uppskattat av dem som vill sina små barn väl.

Även i denna bok nämns vikten av opastöriserade gräsbetes mejerier. I boken nämner Gunnila fler studier, ex denna om marsvin som utfodrades med pastöriserad mjlk utvecklad abnormiteter så som, dålig tillväxt, muskelstelhet och blev ofta bara ett år gamla.Vid obduktion fann man att msuklerna och mjukvävnaderna var fulla med kalcium, det var dit kalciumet gick inte till skelettvävnaden.Kalcium lagrades på fel ställe i kroppen. Ådeförkalkning där kärlen hårdnar kan orsaken vara att kalcium lagras där.
Som tidigare nämnts på bloggen i min recension av Mjölrevolutionen så töms ju i stort sett mjölken på allt vid pasöriseringen och efter tillsätter man vitaminer, men det som är viktigt här att veta att de är ex syntetiska D vitaminer och det har visat sig kunna kopplas till hjärt-och kärlsjukdomar.

I boken nämns också kvoten mellan omega 3 och omega 6 är viktig. I de traditionella dieterna var kvoten 1,5:2,5 i dagens kost är den 1:20. Vilket torde säga alla allt. Denna kvot skapar obalans på cellulär nivå…

Även kolesterolet nämns. Kolesterolet ansvara för healingen i vår kropp. När kroppen har läkningsprocesser att utföra producerar den kolesterol pch skickar ut det till den del i kroppen som är skadad. Höga nivåer av kolesterol indikerar att kroppen behöver kolesterol för att skydda sig.
Vad händer då om vi sänker den via statiner?

Det jag förbehåller mig att hålla mig lite reserverad för är att Gunnila nämner salt och där rekommenderar havsalt och Himalayasalt, vid samtal med Falksalt så innehåller dessa inget eller ytterst lite jod. Nu börjar jag förstå att joderat salt är ett måste. Möjligt att man kan ta jod som tillskott om man ändå vill använda havssalt/Himalayasalt. Eller så forskar man vidare i ämnet själv.

Boken avlsutas med tips och recept på hur vi införlivar mer av ursprungskosten i vår diet. Exempelvis lägga in lever och andra inälvor i maten så den “döljs”, många av oss har ju svårt med inälvsmat. Recept på dunder buljonger och hur man fermenterar och blötlägger nötter finns också.
Vill gärna avsluta min lilla recension av denna bok som alla borde ha i hyllan med ett citat ur boken av Thomas Alva Edison:
“I framtiden kommer läkare inte att skriva ut recept på läkemedel. Istället kommer de väcka sina patienters intresse för egenvård, kost och varför de blir sjuka”

Vi har så smått börjat inträda i denna “Edisons framtid”, fler och fler läkare gör ju just detta!

Vill du också uppdatera dig om rätt kost för rätt hälsa så köp boken här på BOKUS

 

Bloggar etiketter: ,

Det behövs inte så mycket…


För en herrans massa år sen lärde en person mig en sak ; Att ta vara på dom små stunder och njuta av det lilla! Hur det nu kom sig så var vi bägge två vrålhungriga, hade inte mycket pengar på fickan och hade fart och flängt en hel dag i en varm bil med trötta, flåsande hundar. Plötsligt ber hon mig stanna bilen utanför en liten ICA-butik… Hon springer in i affären och kommer tillbaka lika snabbt med en påse ciabatta och en liten burk cantadou färskost…

Va de allt sa jag??! Aningens skeptisk…

Hon lotsade ut mig på småvägarna genom skogen, ner till en liten sjö. Där åkte påsen och den lilla asken färskost fram. Jodå, det går att bre på färskost med insidan av locket om man är flink, och bröden kan man bryta isär… Sen satt vi där på en brygga med spegelblank sjö framför oss, hundarna badade och vi bara njöt av tystnaden och aldrig nånsin har väl bröd och färskost smakat så gott som det gjorde där och då! Det behövs inte så mycket när man tänker efter, och mätta blev vi!

Just cantadou har kommit med en ny smak av basilika och gräslök som nog är den godaste hittills tycker jag. Även om jag älskar 4 peppar i såser så är nog denna nya favoriten till ostbricka… Eller jag menar ciabatta… :-P

Kan tänka mig att den passar extra bra i sommar, bland annat tillsammans med jordgubbar, rädisor & tomat. Har ni provat?

Om inte får ni hålla utkik här i dagarna då jag snart kör en favorit-i-repris-tävling med cantadou i vinstpotten!

 


Smörgåstårta
Smörgåstårta
Källa: Jennifer Ljungström
Portioner: 6

Ingredienser:
LCHF bröd, jag tog 10 skivor från Icas LCHF-bröd
1 dl crème fraiche
1 dl majonäs
7 st skinkskivor
2 tsk dill
2 tsk dijonsenap
1/2 röd lök Topping: gurkskivor
2 ägg en avokado
1 burk med rom
4 skivor ost
1/2 röd lök

Gör så här:
Lägg i ägg i en kastrull med vatten, när det börjar koka så sätt timern på 6 min (de ska vara lite krämiga). Skär sedan bort kanterna på brödet och lägg ihop dem som en fyrkant på ett bakplåtspapper. Sedan blandar du alla ingredienser i en bunke och smetar på ett lager på brödbitarna. Sedan lägger du på ett till lager med brödbitar och sedan ett lager till av smeten högst upp. När äggen kokat klart lägger du dem i kallt vatten och låter det svalna. När äggen svalnat skär dem sedan i tunna skivor. Sedan garnerar du smörgåstårtan med fina gurkskivor, avokado (tänk på att dränka lite citron på avokadon så den inte blir brun) ägg, rom , lök och ost. Jag hyvlade stora ostskivor och rullade ihop dem. Låt tårtan stå ett tag så allt gott får sjunka in. Som alltid är smörgåstårtan alltid godast dagen efter. Det här blev kalasgott tycker jag.
Evas krämiga chokladkaka
Källa: Eva NJ
Portioner: 12

Ingredienser:
100 gram smör
200 gram mörk choklad
2 dl Sukrin
4 ägg

Kokos till formen.
Gör så här:
En mycket lätt kladdkaka som blir underbart god.

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och dela ner chokladen i smöret och rör om tills det blir en blank smet.
Vispa ner sockret och sedan äggen, ett i taget!!
Häll smeten i en smord form med löstagbar form.
Grädda på andra falsen nerifrån i ca 15-20 minuter.

Servera med bär och en klick grädde!! Himmelskt!!


Har själv använt 86% choklad då jag gillar mörk men andra kan nog uppleva den som för stark.
Smörade formen med Kokos, självklart Icas ekologiska!!

Nästa gång kommer jag att minska mängden sukrin då jag tyckte att det nästan blev för sött...

Gräddade min i 17 min och då blev den krämig i mitten!!

Lycka till mina vänner
De 4 vinnarna av muffin & cupcakemakers!


Tävlingen om de fyra muffin och cupcakemakers gick av stapeln i onsdags och avslutades igår midnatt, nu är det dags för mig att presentera vinnarna!

Tack alla ni som bidrog med era ideér, tips och funderingar, det har verkligen varit givande att läsa era kommentnarer och jag hoppas ni andra snappar upp alla tips ni kan vare sig de lagas i maskin eller utanför! :-P

Med följande bidrag : 

Veronica
Jag skulle vilja prova att göra rotsaksbakelser i maskinen. Riva potatis, morot, palsternacka och lite rotselleri, blanda ihop dem med lite salt och peppar och sen fördela i formarna. Toppa med Västerbottenost och lite grädda. Sen grädda dem. Serverar dem med en fantastisk rödvinssås som fått koka ihop länge och en nygrillad medium rare hängmörad entrecote.

Annika (Västerås)
Frukost frallor :-) Köttbullar med olika fyllning. Kroppkakor. Vaniljkräms fyllda bullar, Smördegs inbakad västerbottensost. Det var några idéer. Så nu hoppas jag på turen :-)

Sören
Detta vore en perfekt liten maskin till sambon som gillar att baka både muffins och cupcakes m.m. Själv så gillar jag munkar så det vore kanske något att testa….

Anna D
Jag skulle göra små mini-Västerbottenpajer. I med smördeg och låt förgrädda. Sedan har man röt ihop ett ägg, lite vispgrädde och en massa god riven Västerbottenost alternativt en god cheddar. Häll i de förgräddade skalen och kör tills det är klart. Verkar väl jättegott? :)

Kan serveras med lite gräddfil, en dillvippa och rom på toppen, perfekt till studentfest och midsommar.

 

Grattis till er!
Ni har vunnit varsin muffin & cupcakemaker!

Hör av er till mig (kryddburken@telia.com) så snart ni kan med  fullständigt namn
samt leveransadress så kommer paket på posten.

Tävling i samarbete med Empire


Empire finns även på facebook här >> Och twitter här >>
Företaget bakom muffinsmakern heter Empire och varumärket för Muffin & Cupcakemakern är C3