Trevlig Valborg
Jag önskar alla mina följare en fin Valborgsmässoafton, hoppas verkligen att solen lyser på alla håll i vårt avlånga land eller att du tänder en brasa att värma dig vid.
Idag bjuder jag på några tips för en god grillning, men recepten fungerar förstås fint även för dig som inte grillar.
Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port
2 stora gulbetor
1 liten zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 liten paprika
1 tomat
½ dl kokosolja/smör
½ dl kycklingbuljong
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.
Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.
Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.
Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.
Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.
Ädelostsmör 3-4 port
50 g smör
50 g ädelost
1 msk hackad bladpersilja
Några droppar Worcestershiresauce
Lite pressad citron
Salt och peppar
Rumstemperera smöret och osten i en bunke.
Blanda i övrigt och rör mjukt, fyll i en liten skål.
Rotfruktskaka ca 4 port
2 morötter
1 palsternacka
1 ägg
½ dl sesamfrön
25 g smör/kokosolja
Salt och peppar
Riv rotfrukterna grovt och blanda i en bunke med ägg, sesamfrön och kryddor.
Bryn smöret lätt i en mindre stekpanna och häll i blandningen.
Platta till ordentligt med en stekspade.
Stek några minuter på låg värme, skaka pannan lätt så det inte fastnar.
Vänd upp som en sockerkaka på ett lock och lägg i en till klick smör i pannan.
Smält smöret och låt kakan glida ner. Stek 5 minuter till , ställ sen in pannan i 175° ugn i 20 minuter.
Den här kakan gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.
Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg.
Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.
Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.
Fler goda tips till vårens och sommarens grillmiddagar hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.
I grillboken längst upp har jag samlat alla mina bästa tips, men det finns många goda röror, sallader och andra tillbehör även i de andra.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv