Ballerina, fyllda cookies – stor utlottning!


Jag lottar ut 10st dubbelpaket, både ljusa och mörka fyllda ballerina cookies!

Vill du va med i utlottningen? TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! 
Lämna en kommentar i inlägget, sprid gärna vidare på din egen blogg eller facebook-sida om du har och hänvisa till detta inlägg!

Tävlingen pågår till och med lördag den 18:e februari, då sker en slumpmässig lottning av samtliga deltagare och 10 vinnare utses!
Glöm inte uppge en giltig epostadress.

LYCKA TILL alla kakmonster därute!!  :-P 


Ljusa fyllda ballerina cookies! Min egen lilla testpanel här hemma gav tummen upp och hade lätt kunnat ätit upp alla på en gång, kall mjölk är ett måste till! ;-)

I samarbete med Göteborgs Kex

Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser

LCHF med mycket grönt

Det har väl inte kunnat undgå någon att det varit en hel del uppmärksamhet kring LCHF på sista tiden.

Den här kostmodellen är mer i ropet än någonsin och mängder av kokböcker publiceras.

Tyvärr verkar de som fortfarande är motståndare till att äta naturlig mat, ha fått för sig att vi inte äter grönsaker.

Något som den som följt min blogg de senaste 2½ åren förstår är helt uppåt väggarna.

Så mycket grönsaker som jag äter nu, sen jag tog bort bröd, pasta, ris och potatis, har jag aldrig gjort tidigare.

Min mat har blivit både mer varierad och betydligt godare, det finns ju så otroligt mycket gott att göra av grönsaker.

För Dig som liksom jag uppskattar mycket vegetariska inslag i LCHF-kosten, kan jag verkligen rekommendera Näringsrik och Naturlig LCHF av Klara Desser.

Klara har också formgivit den vackra boken och hennes man Hans har tagit de läckra bilderna.

Här kan Du beställa boken hos Bokus.com. Här hittar Du till Klara’s LCHF-blogg, för ännu mer matinspiration.

Jag köpte med mig den här kokboken inför resan till Turkiet, för här frossar jag alltid extra mycket i grönt.

Eftersom jag jobbat 18 år i olika restaurangkök, så har det här med att läsa bra kokböcker och inspireras alltid varit ett stort intresse.

Många tycker att det kan väl inte behövas några fler LCHF-kokböcker, eftersom det är så enkelt att omvandla vanliga recept till mat med lite kolhydrater och mycket fett.

Tvärtom tycker jag, ju mer man läser och lär sig av andras sätt att upptäcka den stora glädjen som finns i att laga naturlig mat av rena råvaror, desto roligare blir det.

Klara har gett ut många kokböcker genom åren, först GI men för några år sedan upptäckte hon att det går att må ännu mycket bättre av att utesluta gluten och gick då över till LCHF.

En liknande väg som min och många andra som hittat till LCHF-kosten.

Boken inleds med några kapitel om Klara’s egen historia kring sin hälsoresa och följs sen av goda råd för hur just Du kan må bättre, genom att dra ner på kolhydraterna.

Olika goda frukostförslag och ett mycket intressant LCHF-bröd kommer först bland recepten, det ska provbakas när jag kommer hem i mars.

Efter frukosten följer 6 veckors menyer på olika lunch och middagsrätter.

Alla med mindre mängd kolhydrater och mer av naturliga fetter och proteiner från kött, fisk, fågel, ägg, ost, frön och nötter. Med en stor andel läckra grönsaker till.

Här skapas verkligen mängder med variation och matglädje. En helt annan LCHF-kost alltså, än mest bara kött, smör och ägg.

Visst finns det några få som mår gott av att äta även på det viset, men de är i minoritet i LCHF-sammanhang.

Det finns ju å andra sidan de som mest lever på pizza och läsk, det är för mig betydligt mer extremt.

Jag lagade en god ugnsomelett med spenat från boken, perfekt som en lätt lunchrätt eller som tillbehör till en varmrätt. Som lunch blir den lagom för 2-3 portioner.

Jag använde färsk bladspenat från grönsaksmarknaden och blandade yoghurt och grädde istället för crème fraiche, som inte finns här i Alanya.

Ugnsomelett med Spenat à la Klara Desser

1 gul Lök

300 gr fryst Spenat

Smör eller Olja till stekning

Salt och Peppar

1 krm Muskotnöt

4 Ägg

2 dl Crème Fraiche

200 gr smakrik Hårdost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken fint. Tina spenaten och krama ur den.

Fräs spenat och lök i en stekpanna eller kastrull, krydda med salt, peppar och muskot.

Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke. Riv osten och blanda med den frästa spenaten och ägg och crème fraiche-smeten.

Häll smeten i en ugnsfast form. Grädda ugnsomeletten ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat.


Vill du bli kostrådgivare och bor nära Göteborg?

Nu finns den möjligheten att gå en sådan utbildning i Göteborg den startar den 22 mars.
Det finns några platser kvar så passa på! Mer info  hittar du också i länken.

De som undervisar är Jonas Bergqvist, Anna Hallén, Therese Renåker och Louise Edlund.

Vi behöver helt klart fler bra kostrådgivare i landet! 

Bloggar etiketter: ,

Alla hjärtans dag & hallon-marängsviss!


Hallonmarängsviss!! Vist låter det gott? :-P En sockersöt avslutning på alla hjärtans dag med gammaldags gräddglass med blåbärssorbet, frysta hallon, maräng och chokladsås! Grädden hoppade vi över! Joline hade i smyg tagit med sig den fin trätulpan hem som hon gjort i slöjden, visst är den urtjusig och vissnar gör den aldrig! Och ett pyssligt, fint hjärtans-kort till mig & Nicke & en påse med vaniljhjärtan hade hon köpt också! Gullunge! 

Personligen tycker jag det är urmysigt med alla hjärtans dag och allt som går att fira ska firas trots att jag är väldigt bortskämd av både maken och barnen med pyssel, överraskningar och blommor som kommer hem lite titt som tätt! Men visst är det så att dagar när det _inte_ är just nåt speciellt då blir det ju ännu mer speciellt att bli överraskad!! ;-)

Hallonmarängsvissen
Det här behöver du : 
2-3 kulor glass/port
4-5 maränger/port
1 näven frusna hallon/port
Chokladsås av valfri mängd!


Jolines fina tulpan hon har gjort i träslöjden och ”Alla hjärtans dag kort”! 


Och visst får man frossa lite extra i choklad en sån dag också! :-P  


Min älskade make ser till att jag inte fryser om fötterna, dessa ull-raggisar går ända upp till knäna! Hur mysiga som helst!! 


Jolines vaniljhjärtan hon köpte… 
Hjärtan, hjärtan, hjärtan, hjärtan, hjärtan…. Jag ÄLSKAR hjärtan!!!! 

Ljugarkonsten i TV…

Med lögnen som vapen
(varför har inte alla en Benjaminsyrsa?)

Den 13 februari diskuterades påstådda risker med LCHF-kosten både i Nyhetsmorgon i TV4 och senare också i Kvällsöppet.

Läs detta mycket viktiga inlägg i debatten av Frank Nilsson 

I vanlig ordning så skräms man (samma taktik som massvaccienringen):
“Låt oss först notera är att man tydligen från företrädarna för de officiella kostråden nu samsats om att den rätta taktiken är att försöka skrämma lyssnarna. Medborgare tror lättare på det de fruktar.
Hela programupplägget, det flera dagar långa förspelet om programledaren Cissi Wallins sjukdom till rubriken om LCHF-kostens påstådda farlighet och även uppstarten i Nyhetsmorgon, verkar beställd.
Den taktiken har ju drivits länge, men folk tappar mer och mer förtroendet för dessa figurer och ser till vad som händer i praktiken. Dietistförbundet har ju länge hotat med vad som kan hända i det långa loppet om man äter LCHF och tycks mena att det är farligt att bli frisk genom att man äter riktig mat och att det i det långa loppet nog är säkrare att förbli sjuk och äta sina mediciner!”

I detta avsnitt av skrämselkampanjen siktade man in sig på vad som kunde tänkas hända med vår hjärna. Vid första anblicken kan detta se ut som om LCHF-motståndarna valt en verksam angreppspunkt. Ingen vill ju att det ska hända något med hjärnan.

Ur vetenskaplig synvinkel var det dock direkt korkat!

Strikt LCHF-kost, så kallad ketogen kost, är nämligen rena hjärnmedicinen! När man äter en kost med moderat mängd protein ( cirka 20 energiprocent, nästan inga kolhydrater och resten riktigt animaliskt fett), drar kroppen igång fettförbränningen ordentligt och då bildas så kallade ketonkroppar ur fettet. Dessa ketonkroppar är hjärnans favoritbränsle.

Minst 70 % av hjärnan nyttjar, föredrar, dessa ketonkroppar och den lilla mängd glukos (blodsocker) som behövs producerar levern ur fett och protein. Vi behöver således inte äta en enda kolhydrat, om vi inte vill.

Tvärtemot vad professor CEA påstår så ger inte ketogen kost epilepsi- och Parkinssonliknande symptom, utan används inom medicinen för att lindra och till och med bota dessa sjukdomar! Tyvärr tar man till denna metod först när man inte hittar någon verksam medicin. Hur långt en pillertrillande läkare är beredd att gå för att undanhålla denna metod från sin patient och istället fortsätta att stoppa i patienten nya mediciner, kan man se i detta reportage.”

Följ länken å se reportaget och läs hela artikeln i sin helhet! :D Väl värd sin tid.

 

Bloggar etiketter: ,

Kvällsöppet och LCHF debatt

I Kvällsöppets LCHF debatt så är det jag reagerade starkast på när Claude Marcus säger att man blir dum i huvudet av LCHF.

Undra vilka belägg han har för det? Han sa att man blir  trött och dum av en LCHF diet.

Hur kan man bli trött?
Verkar Jonas Colting och Björn Ferry  trötta?

Hur kan man bli dum i huvudet?
Verkar Mattias Ribbing dum? Han som striktar upp sin annars mer liberala LCHF kost veckorna innan tävling.

Jag blev varken trött eller dum i huvudet i söndags då familjen provade att “svälta” i 24 timmar ( inspiration av att läst lite i Colings bok Nakna Hälsan) . När den självvalda svälten gick mot sitt slut och det var dags för middag om ca 3-4 timmar. Då plitade jag ner ett nytt “manus” med minst 30 recept och skickade in till förläggaren på Bonnier…

Kom igen en kolhydratsdriven person att göra detsamma efter 2 glas vatten en halv kopp kaffe runt 11 snåret och vid 15 tiden skickade jag in bok idéen. Då hade vi ätit middag runt 17-18 tiden dagen innan…

Jag måste säga att jag har aldrig haft så mycket kraft och vitalitet och klar skalle i hela mitt liv som jag har nu!
Kan säkert bli ännu bättre givetvis…

“Expertisen” verkar tagit fasta på omställningsbesvären de flesta får av att gå över till fettdrift. Varför fattar ingen det?

Edit 15/2 ang expertisen i debatten:
En liten presentation av Kvällsöppets LCHF-motståndare:
Charlotte Erlandsson- Albertsson:
Hon driver tillsammans med sin make ett företag som forskar för att få fram ett bantningspiller. Hon är naturligtvis inte intresserad av att folk börjar äta LCHF, se: http://thylabisco.com/
Claude Marcus:
Ger vetenskapliga råd åt: Itrim, McDonald’s Sverige AB, Swedish Nutrition Foundations nutritionsråd; konsultuppdrag: Wasabröd AB, Venderfalks reklambyrå; föreläsningsarvoden från ett flertal läkemedelsföretag för enskilda presentationer. Han utför även uppdrag åt Coca Cola.

Bloggar etiketter: , ,

Laxfjäril med Paprikagräddsås på Alla Hjärtans Dag

Trevlig Alla Hjärtans Dag

Idag bjuder jag på en lättgjord, men festlig laxanrättning för att fira Alla Hjärtans Dag.

Hjärtlig ska man ju helst vara året runt, men just en sån här dag passar det extra bra att bjuda sin själs älskade på något riktigt gott.

Här i Turkiet har seden att fira Valentindagen också slagit igenom, det säljs rosor och chokladaskar i stora mängder.

Rosor är införskaffade, men chokladaskarna står jag mer än gärna över.

Mörk choklad har blivit mer populär också här  i Turkiet på senare år, i takt med att många börjar få upp ögonen för det skadliga i att äta allt för mycket sötsaker.

Det trevligaste sättet att avnjuta mörk choklad är att göra en kopp Varm Choklad av den, gärna med ett tjock lager vispad grädde över.

Kanske något att avsluta dagen med, uppkrupen i soffan med en filt, tända ljus och en älskad medmänniska.

Paprikagräddsås med Dill

1 röd Paprika

1 Tomat

2 msk Smör

2 dl Grädde

1 dl finhackad Dill

2 msk Hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär paprika och tomat i små tärningar. Fräs några minuter i smöret utan att få färg.

Krydda med salt, peppar, ketchup och citron.

Häll på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme i 10 minuter. Rör till sist ner den hackade dillen.

Servera till stekta Laxfjärilar och Broccoli. Här kan Du läsa hur laxen lagas till.

Istället för en Ros får Du här en bild på en av årets första Tulpaner, minst lika vacker den.


Hur gör man för att lyckas med LCHF?

Mitt namn är Carin och jag har gått ner 43.5 kilo sedan den 13e juli 2011! Jag får ofta frågan hur jag har gjort för att lyckas. Det har faktiskt inte varit så svårt. Jag fattade snabbt att jag måste bestämma mig för att förändra min relation till mat, och för att kunna förändra denna relation, finns det inte utrymme för avsteg.

Jag har inte en enda gång fuskat, och det har varit avgörande. Jag har varit stenhård den här gången med att inte skylla på någon annan. Jag har tidigare försökt gå ner i vikt, men jag har inte lyckats.

Innan har det varit så tydligt att jag skyllt på yttre omständigheter, men jag har kommit till en insikt som hjälpt mig att lyckas; det är faktiskt ingen som tvingar i mig godiset, kolhydraterna eller den där ölen. Allt sitter i huvudet, och man måste bestämma sig. Jag hjälper flera personer med lchf och att lägga om sin livsstil, Det finns INGA genvägar! Jag har kämpat hårt för att kunna komma ner såpass mycket som jag gjort, innan åt jag en halv påse chips, drack 1 liter cola och smällde i mig 500g godis per kväll. Det är inte konstigt att jag vägde så mycket som jag gjorde! Men nu när jag lyckats gå ner över 40 kg så finns inte det suget längre. Om suget skulle uppstå, så finns det bra tips som jag vill dela med mig av; -Först och främst! Ät lagad mat!

Ibland kan man missta sug för hunger, speciellt när man äter LCHF, för man blir ju inte hungrig på samma sätt. Om du fortfarande skulle vara sugen efter att ha ätit mat, så ät en ruta 86-90%-ig choklad, ta en liten liten bit i taget och låt chokladen smälta på tungan, lär dig njuta av livets goda! Har du ingen choklad hemma, så ät lite goda ostar. Något jag lärt mig är att fett stillar sötsuget, och att det gäller att ställa om sitt tankemönster, från att tänka; ”den där godisbiten eller kakan ger mig lite mer energi”, till att tänka; ”det är nog kroppens signal på att jag behöver mer fett”. Fett kan du hitta i allt möjligt; – Avocado, dessertostar, mörk choklad, lax, mejeri osv. Ta och ät något du tycker är gott, och VÅGA testa saker med fett i! Första gången jag åt ostrullar med bregott i kändes det så fel, för jag var ju van vid att fett var fienden. Men nu faller det sig helt naturligt! Har du svårt för smörsmaken philadelfia, så ta lite istället.

Tillslut handlar det om att hålla i det långa loppet, när man har motivation är det enkelt, men när den tryter, det är DÅ din beslutsamhet om att lyckas kommer in. Det är ditt liv, din hälsa och ditt välmående det handlar om!

Glutenfria Valnötsbröd och Ostbricka

Små Valnötsbröd LCHF

Jag fortsätter med mina experiment på bröd utan gluten och allt för mycket kolhydrater.

Valnötter är min favorit bland nötter, här i Turkiet är de verkligen goda.

Ett kilo av den bästa sorten på Yörükoglu på Saluhallen kostar 32 Lira, ca 120 kr per kilo.

Men då håller de också högsta kvalitet, de är riktigt feta och sötaktigt krämiga i smaken.

Valnötter tillhör de nyttigaste av nötterna, de innehåller många mineraler, bland annat magnesium.

Bröden kan se lite konstiga ut när de gräddas, när fettet från valnötterna kryper ut.

Men det går tillbaks in i brödet direkt efter att de tagits ut ur ugnen. Det här är bland de godaste LCHF-bröd jag bakat.

Vi avnjöt valnötsbröden alldeles nybakade, varma och frasiga till en ostbricka ute på balkongen.

På ostbrickan låg Dansk Ädelost, Holländsk Gouda med Grönpeppar, Danskt Smör, olika sorters Rädisor och Paprika.

Vill Du ha tips på en god, mättande LCHF-frukost, som vi brukar äta mest varje dag, så titta in på Kostrådgivarna.

Där har varit Frukosttema hela veckan, så det finns nåt för alla smaker.

 Glutenfria Valnötsbröd

4 dl grovhackade Valnötter av bra kvalitet

2 Ekologiska Ägg

½ dl smält Smör

½ dl Sesamfrön

1 msk Fiberhusk

ca 1 krm Havssalt

Garnering:

Lite Äggvita

Svartkummin eller Vallmofrön

Mixa de hackade nötterna snabbt, så en del blir mjöl men med en del grövre bitar kvar.

Vispa snabbt ihop äggen med det smälta smöret. Rör ner nötmjölet, sesamfrön, fiberhusk och salt.

Blanda väl och låt stå och svälla i en halvtimme.

Forma till små runda bullar, jag fick till 15 stycken. Platta till bullarna lite och lägg på bakplåtspapper.

Pensla med äggvita och strö över lite frön. Grädda på 200° i ca 10 minuter.

Vill Du hellre ha dem som kaffebröd, byt ut saltet mot lite Honung eller Sukrin och smaksätt med Kanel, Kardemumma eller Vaniljpulver.

Vädret har äntligen beslutat att visa sig från sin bästa sida, något både vi och Alanya’s djurvärld njuter av.


Söt seger för steviaodlaren i Norge

man skriver i Aftenposten att när Helleland berättade i en artikel 2006 att hon odlade stevia och sålde då blev hon hotad till livet.

Nu är steviol glykosider ju tillåten from 2/12-11 att sälja i EU. Vilket vi snart kommer att få se massor av olika matvaror sötade med stevia.
Forskaren i artikeln skriver (översatt av google):

Kunde inte hitta något negativt
“Professor i växtfysiologi, Jan Geun, har forskat mycket på Steviol glykosider, utan att finna någon negativ ört. Han arbetar på den katolska universitetetet i Leuven, Belgien.
- Vi studerade hur höns, grisar och embryon i ägg reagerade på stevia och Steviol glykosider. När vi studerade folket. Vi fann att detta är helt säker, något du inte kan säga om alla sötningsmedel, sade han.
Geun sade att hans forskning finansieras av de belgiska myndigheterna, universitet och hans egen plånbok.”

Genus Förvirrade forskare
“- Det fanns många brister i studien som EU: s före detta Vetenskapliga kommittén för livsmedelssäkerhet grundat sin uppfattning om steviosid. Det visade sig att stevia kan skada för män fertilitet. Men det var endast kvinnliga råttorna i studien, inga hanråttor, berättar Geun.
Forskarna hoppas det kommer hälsosammare mat finns nu att stevia glykosider och Steviol är tillåtet som sötningsmedel.
- Jag tycker det är väldigt bra om det finns fler livsmedel sötade med Steviol glykosider. Det är nyttigare än socker och en stor sötningsmedel för diabetiker, säger Geun.”

På tiden
“Nutrition Professor Kaare Norum förstår inte varför stevia har förbjudits så länge.
- Jag tror det var på tiden att stevia blev tillåtet nu, det är helt säkert. Kanske är det verksamheten av politiska skäl, inflytande och lobbying bakom. Men det är inte känt, säger Norum.
Tror anledningen till att stevia förbjöds i både EU och USA är att de är mycket stränga för att något som inte kan vara bra.
- Det skulle inte förvåna mig om konkurrenter till stevia låg bakom de negativa uttalanden, men jag har inga bevis för att veta, sade han.”

Stevia och många barn
“Norum sa att det inte finns någon bra bevis på att manlig fertilitet kan reduceras.
- Jag läste om en man som hade ett gäng barn, och han hade även används stevia i flera år. Påståendet att män fruktsamhet kan minskas tillräckligt många röster för att inte säga det på det sättet, säger Norum.”

Bloggar etiketter: