Hemlagad burkmat
Jag fortsätter att dela med mig av min form av Medelhavskost, idag blir det en enkel liten fiskrätt som passar perfekt till frukost.
De flesta sorter av makrill i tomat innehåller en hel del socker och olja av dålig kvalitet.
Den är inte alls svår att göra själv om du får tag på färsk makrill hos din fiskhandlare.
Du kan annars använda rökt makrill och laga till på samma sätt, det blir väldigt gott och nyttigt det med.
Makrill i tomatsås
2 färska makrillar
250 g cocktailtomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 tsk Worcestershiresauce
1 tsk chiliflingor
Salt efter behag
3 msk olivolja
1 msk vinäger, valfri sort
Filéa makrillen och skär bort huvud, ryggben och fenor.
Dela fisken i mindre bitar, salta på båda sidor och lägg i en ugnsfast form.
Dela tomaterna i fyra delar, hacka lök och vitlök fint.
Fräs några minuter i smöret utan att få färg.
Smaksätt med kryddor och Worcester, vinäger och olivolja.
Fördela blandningen över fisken och grädda på 175° i 30 minuter.
Kyl och ät tillsammans med kokta ägg, avocado och majonnäs.
Tycker du om mina recept, då kan du även köpa dem i bokform.
Under hösten har jag skrivit två nya kokböcker som snart finns i handeln.
Här hittar du så länge Gammaldags husmanskost på nytt sätt, kanske också nåt att ge bort till den matintresserade i julklapp?
Den här kokboken är en samlingsutgåva av mina tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, där förorden är skrivna av Annika Dahlqvist och Ann Fernholm.
Här nedan ser du en bild från hamnen, från en av de senaste dagarnas morgonpromenader i Alanya, där vi haft ömsom sol, ömsom regn.
Följ mig gärna på Instagram på @birgittahoglundsmat om du vill se fler bilder.
Lång bloggpaus…
Nu var det länge sen jag hade lust att skriva här inne, det har varit fullt upp med kokboksskrivande, resor och annat som tagit mycket tid av mitt liv.
Men sett av besöksstatistiken att väldigt många hittar hit varje dag ändå, så roligt att bloggen har blivit ett receptarkiv som många ofta återkommer till för att hitta ny inspiration.
Själv har jag inspirerats till att använda ännu mer grönt i min matlagning efter min och Therese Renåkers resa till Makrigialos på Kreta.
Vi tillbringade 2 veckor på denna ljuvligt lugna plats med de resenärer som hade bokat in sig på våra 2 premiärturer med Harmoniresor.se.
Det var verkligen roligt för mig att visa de två grupperna alla fantastiskt fina platser, restauranger och butiker som jag upptäckt under mina resor till den lilla fiskebyn de senaste 5 åren.
Och förstås att presentera dem för några av mina vänner i byn, vi blev så väl mottagna överallt dit vi kom, gästfriheten är stor.
En dag gick vi upp till konstnärsparet Makis och Maria och deras studio Stousa i Aspros Potamos-dalen.
Vi besökte även Myrto Boutsari i hennes vackra butik, där det blev en hel del keramik och smycken inhandlat.
Restaurangbesöken på kvällarna blev mycket uppskattade, Makrigialos håller hög kvalitet på både råvaror och det som lagas till.
Ofta är det familjerestauranger med lång tradition av vällagad grekisk husmanskost.
Vi bodde på ett mycket lugnt och fint hotell, Villea Village, med en härlig atmosfär som gör att man verkligen kan koppla av.
Långt ifrån den stimmiga miljö som man hittar på ett All Inclusive-hotell, det här boendet passade oss perfekt.
En av dagarna lagade vi lite mat tillsammans som vi sen avnjöt vid poolen, som skuggas av stora olivträd.
Här nedan ser du några bilder från vår matdag och du får ett recept på en riktigt god röra jag hittade på under resan.
Jag hade med mjölksyrade rödbetor i bagaget i en mini-Wonderbag, den höll sig kall över 1½ dygn med en kylklamp.
Jag äter ju som många vet vid det här laget lite bönor och mjölksyrade grönsaker till min mat varje dag, det är numer även min form av magmedicin på resor.
Rödbetscrèmen passade väldigt bra både till det grillade och som pålägg på mina frökex med nässlor, vitlök och libbsticka från Huså Bröd.
Ylva Forsberg, grundaren av bageriet på Åreskutan, var med på resan och berättade om frökexen och vårt samarbete.
Ylva bidrar även med recept på mjölksyrade rödbetor till en av mina kommande böcker, ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som kommer i slutet på året.
Vill du ta del av fler bilder från vår resa så kan du följa Harmoniresor.se på Instagram.
Rödbetscrème Makrigialos
4 dl blötlagda cashewnötter
1 1/2 dl mjölksyrade rödbetor
1 dl olivolja
1-2 tsk salt
1 tsk citronsaft
Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten.
Låt rinna av väl och mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät röra.
Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra.