Njutbar småkaka till kaffet
Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.
När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” (här finns den nu som E-bok) bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.
I våras släpptes min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Där har jag gått ännu ett steg längre mot det naturligt söta och använt bara frukt och grönsaker som sötning till fikabrödet.
Nötkakor med choklad ca 20 st
2 ägg
2 msk honung eller annan valfri sötning
50 g smält smör/kokosolja
2 dl finhackade hasselnötter
1 dl rostade solroskärnor
1 msk fiberhusk
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
En knivsudd salt
4 rutor mörk choklad
10 hasselnötter
Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.
Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.
Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.
Skördetid
Jag har fått en del frågor från läsare som undrar vad de ska göra av all zucchini som frodas i grönsakslanden, så idag får du tips på hur du gör ett riktigt saftigt formbröd med den goda grönsaken.
Har du inget eget grönsaksland så är zucchinin billig just nu, så passa på att baka bröd och frys in till vintern.
För att få ett sånt här bröd riktigt gott är konsten att man gräddar det lite längre tid och på lite lägre temperatur i ugnen.
Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till brödet.
Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak.
Men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl och fuktigheten i zucchinin sugs upp bra.
Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.
Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.
Jag smaksatte den här med tahini (sesampasta), sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.
Då det är både glutenfritt och mjölkfritt passar det många, du kan variera smaksättningen med t ex brödkryddor och pomeransskal eller soltorkade tomater och örter.
Jag förvarar brödet i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom, det håller sig i upp till en veckan.
Du kan annars skiva det och frysa in, ta fram eftersom och tina i brödrost.
Brödskivorna blir också riktigt goda att steka som en toast i smör.
Efter receptet följer lite bilder från mitt besök på Skansens Höstmarknad i lördags.
Det är en härligt gammaldags marknad, där både utställare, mat och produkter påminner om hur det kunde se ut på en matmarknad för 100 år sen.
Jag trivs så bra med att vandra omkring i de lugna och vackra miljöerna på Skansen, det är knappt man kan förstå att det ligger mitt i storstan.
Tycker du som jag om vår traditionella mat, ta då gärna en titt på min kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Där finns många av mina bästa recept på glutenfritt bröd, både till vardags och till fest.
Zucchinibröd med kanel 1 formbröd
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosnötmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda ner zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak.
Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter, min var låg och i ugnsfast glas.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp brödet på galler.
För ännu godare mat
Nu när vi börjar gå mot kyligare tider så äter jag mer smör igen till min mat, till skillnad mot sommarmaten som bestått mycket av sallader med olika röror och olivoljedressingar.
Gott det med, men jag känner att jag inte får riktigt lika mycket energi av det, så nu är det fetare mat som gäller under vinterhalvåret.
Smöret gör mig inte bara mer mätt och belåten, det gör även att maten smakar så mycket godare.
Fett frigör en mängd smaker, tänk bara på smörstekta kantareller, vilken njutning.
På bilden ovan ser du en torskrygg vi åt häromdagen, min svåger var till Nordnorge och fiskade nu i höst så vi fick en rejäl bit torskrygg.
Det blev riktig gourmetmat tillsammans med kantareller från Jämtlandsfjällen, örter från balkongen, tomater från min systers växthus och en bit getädelost från Åsbergets Getgård.
Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.
Brynt vitlökssmör
150 g smör
4 stora vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk hackad persilja
Havssalt och nymald vitpeppar
Ta fram smöret, skär i grova skivor ner i en bunke och låt stå så det blir mjukt.
Skala och hacka vitlöken grovt och bryn den i en klick av smöret, bara så den blir gyllenbrun.
Häll över citronsaften och låt puttra en liten stund och låt det sen svalna.
Vispa ner vitlöken i smöret med elvisp, kör en stund så det blir fluffigt.
Smaksätt med persilja, salt och peppar, smaka av om det är lagom salt och syrligt.
Servera i små portionsskålar eller forma till en rulle i smörpapper.
Jag väljer också att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar ofta egen buljong på benen.
Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna när jag handlar i en manuell köttdisk.
I min och Lars-Erik Litsfeldts Diabeteskokboken för män finns det gott om den typen av mat, som förstås passar alla som äter en ketogen kost.
Omslagsbilden är ett bra exempel på just den mat som jag tycker bäst om så här års.
Jag köpte entrecôten till fotograferingen av Diabeteskokboken i fjol på Lilla Saluhallen i Östersund.
Den kom från en gräsbetande fjällko från Alsen och blev otroligt god med örtsmör och baconlindad sparris.
Vill du veta mer om fettets betydelse så har Ann Fernholm skrivit ett mycket intressant förord om hur viktigt det är för både vår mättnad och smaksinne i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
De senaste dagarna har vi haft riktigt kyligt på vår semester i Jämtland, här nedan ser du några bilder från höstdagjämningens utflykt till Fjällhalsen i Bydalsfjällen.
Då fick vi vara med om höstens första snöstorm, så det blev fika inne i bilen.
Jag hade med en burk ankleverpaté som jag hade köpt på Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen, den smakade väldigt gott till kaffet.