Mat som medicin
Idag delar jag med mig av en mycket läsvärd, rörande och inspirerande berättelse från en av mina läsare, Åsa Österlund.
Här följer Åsas och hennes barns egna ord om sitt nya liv med naturlig LCHF-kost.
Dela gärna berättelsen vidare, så fler får chansen att använda maten som medicin❤
”För några veckor sedan berättade jag i facebook-gruppen ”Lchf-Tips, pepp och recept!” om min son som har ADD och har haft svår ångest och depression, och som nu efter två år med LCHF äntligen mår så bra att han ska försöka ta körkort.
Jag berättade att han träffade en läkare vid psykiatrin för att kunna få läkarintyg för körkortstillstånd, och att läkaren efter en stunds samtal med sonen ansåg att han kunde ta bort diagnosen eftersom han inte längre uppfyllde kriterierna för ADD.
Läkaren frågade också vad han hade gjort som orsakat att han nu mådde så bra och inte längre kände av vare sig ångest eller depression, varpå sonen svarade, lite försiktigt, att han slutat äta socker. Han vågade tyvärr inte säga att han åt LCHF, men läkaren var mycket positiv till detta och sa att det här måste han ta med sig till sina kollegor. Han sa också att de nog måste börja ta det här med kosten på större allvar. Vi kunde aldrig drömma om att vår ”lilla” historia skulle väcka ett sådant enormt intresse som det gjorde.
Birgitta frågade om hon fick dela vår berättelse även på sin fb-sida och även där blev responsen enorm. Därför frågade hon om hon även fick berätta vår historia på sin blogg, vilket är en stor ära, och om jag skulle ville utveckla den lite mer. Både jag och barnen tycker också att det är viktigt att prata om hur stor skillnad kosten faktiskt kan göra för den psykiska hälsan och därför ska jag nu försöka berätta vår historia. En berättelse som inte handlar om övervikt och inte heller om diabetes. Det här är en berättelse som handlar om psykisk ohälsa, om ångest, depressioner, ADD och autism.
Jag och min man har fem barn, fyra killar födda 91, 93, 00 och 02, och en tjej född 95. Alla utom 93:an har NPF-diagnoser av olika slag. Dottern var den första att få sin diagnos, Asperger + ADD när hon var ca 11 år. 00:an fick diagnosen ADD när han var runt 11, 91:an som historien om körkortstillståndet handlar om, fick sin ADD-diagnos för några år sedan, när han redan var vuxen, han hade även depression då. För två år sedan fick yngsta sonen diagnosen atypisk autism och selektiv mutism, vilket även 00:an fick samtidigt då han fick genomgå en ny utredning.
Det har varit en mångårig kamp för att få vardag och skola att fungera. Det har gått upp och ner genom åren. Perioder som varit förhållande vis lugna, perioder då man varit nära att drunkna.
Våren 2014 var vi på botten allihop. Dottern har hela livet haft mycket svår ångest, som även gav upphov till fysiska symptom som t ex andnöd. Hon hade kämpat för att klara skolan, hade klarat grundskolan med nöd och näppe. Högstadiet gick hon i en aspergerklass. Det fungerade bättre än den vanliga skolan som inte hade fungerat alls, men det var ändå en kamp varje dag. Efteråt är hon besviken på att ingen av alla speciallärare, psykologer och läkare kunde se att hon förutom asperger och ADD, även hade svår depression, ångest och många fobier, bland annat social fobi. Våren 2014 var hon på väg att krascha fullständigt. Hon hade börjat få panikångestattacker, hon och jag blev ofta osams. Jag kände mig maktlös, visste inte hur jag skulle tackla hennes svårigheter. Hur mycket krav kunde jag ställa? Vad skulle jag göra för att hjälpa henne? Min trötthet och maktlöshet fick mig att bete mig som en idiot och jag sa saker jag absolut inte borde sagt.
Hon försökte börja på gymnasiet efter grundskolan, men det fungerade inte alls så hon hoppade av efter bara några veckor, trots att det var en aspergerskola. Hon orkade helt enkelt inte mer, hon var helt slutkörd efter nio års kämpande, satt nu hemma på heltid och kom aldrig ut. Hon träffade inga andra än familj och nära släkt, förutom en kontaktperson som var guld värd. Hon mådde nu så dåligt att hon knappt orkade göra det hon är intresserad av och vill hålla på med.
Äldste sonen har också lidit av en gnagande ångest hela livet, en ångest som med åren utvecklades till en allvarlig depression. Han klarade grundskola och gymnasium och komvux men det har varit mycket tufft. Våren 2014 gick han på folkhögskola andra året. Till en början verkade det som att det kunde vara vändningen, att han nu började må bättre. Men han var så skör och så känslig att minsta lilla motgång blev världens undergång. Och den här sista våren mådde han sämre än någonsin, orkade inte ta sig till lektionerna, låg mest i sängen och orkade inte gå upp. Vid några tillfällen gjorde han sig själv illa. Han såg bara en framtid då han alltid skulle må dåligt, alltid få kämpa och slåss mot demonerna. Han kände att han inte skulle orka leva så.
00:an, som fick sin ADD-diagnos när han var 11, var vid den här tidpunkten, pga olyckliga omständigheter, helt hemma från skolan, ett beslut vi tagit tillsammans med skolpersonal och rektor. Tills de hade möjlighet att lösa situationen var vår tanke att jag skulle undervisa honom lite hemma. Jag fick uppgifter varje vecka från skolan. Jag inbillade mig att jag skulle kunna fixa det. Men jag hade strax före jul blivit tvungen att gå upp från halvtid och femskift till heltid-femskift. Det höll naturligtvis inte.
Samtidigt blev det jobbigare och jobbigare för yngsta sonen i skolan. Nu ville skolan ha en utredning på honom också. Och trots att vi vid det här laget genomfört så många utredningar att det blivit närmast rutin, så tar det ändå hårt på krafterna. Dessutom ville 00:ans skola att han skulle göra en ny utredning då de misstänkte att han hade mer åt det autistiska hållet. Så två utredningar skulle vi gå igenom på allt annat. Båda två fick diagnoserna Atypisk autism och selektiv mutism.
Min ork började nu tryta rejält. Jag kände mig så totalt maktlös. Jag visste inte längre vad jag skulle kunna göra för att hjälpa mina barn att må bra. Jag höll på att krascha helt. Hade ingen ork till någonting. Jag hade tidigare hållit på mycket i trädgården, något som innan skänkt mig stor psykisk återhämtning men som jag helt enkelt inte orkade med alls längre och jag lade det helt på is det här året. Blomsterrabatterna och grönsakslandet fick växa igen.
Men våren 2014 var också då allt började vända. Det började med att vi på mitt jobb fick genomgå en hälsoundersökning och fick ett par samtal med en hälsocoach. Jag kom att prata om det med ett par av killarna på min avdelning. Jag sa att jag skulle ju behöva gå ner minst 10kg men att jag inte orkar bry mig.
Jag hade något år innan varit med i viktväktarna, som arbetsplatsen sponsrade rejält och vi fick till och med gå på arbetstid, och lyckats gå ner nästan till min målvikt. Sen ledsnade jag på att räkna, väga och skriva, och att gå hungrig. Så ett år senare vägde jag lika mycket som innan. Men nu började killarna att prata om att jag skulle testa LCHF. Nej, absolut inte! Sa jag. Jag hade ju hört talas om den farliga dieten, där man skulle vräka i sig fett och inte fick äta grönsaker. Det kunde väl ingen vettig människa tro på? Men de fortsatte att prata om LCHF, jag kom med alla de där vanliga argumenten; för mycket fett är farligt, särskilt mättat, hjärnan behöver kolhydrater, och så vidare. Men de kunde hela tiden komma med motargument och förklaringar. De hade svar på alla mina påståenden som mer och mer, och mycket motvilligt, övergick till nyfikna frågor.
Till sist fick jag låna Matrevolutionen (av Andreas Eenfeldt), läste den på rasterna, och sen hade jag glömt att det var min övervikt det hade handlat om från början (nu visste killarna hur mina barn mådde och det var egentligen av det skälet de ville få in mig på LCHF).
Den sommaren pratade vi mycket kost och hälsa hemma vid matbordet. Barnen var rätt skeptiska till en början men blev så småningom nyfikna, förutom 00:an som hoppade på det redan från början. Dottern, som är mycket intresserad av vilda djur och deras anatomi och hade rätt bra koll på olika djurarters föda, började se en logik i det här. Under sommaren prövade vi lite, det blev inte helt rätt och en hel del fusk, men efter sommarlovets slut, bestämde vi för att köra igång på allvar.
Den hösten såg vi många föreläsningar och intervjuer på Kostdoktorn.se. Hela familjen tillsammans, utom 93:an som inte bor hemma och inte har varit så delaktig alls i det här. Istället för att titta på någon film, eller underhållningsprogram, lyssnade vi på historier om övervikt och diabetes. Vi lärde oss om den verkliga orsaken till hjärtsjukdom, om vad socker gör i kroppen och att mättat fett var nyttigt. Barnen visste snart mer om vad kolesterol är än vad de flesta läkare vet.
Redan efter några månader började vi alla märka skillnad. Framför allt 91:an och dottern. Ångesten som alltid hade funnits där försvann, likaså depressionen. De började bli glada, pigga och positiva inför en framtid som de tidigare inte såg att de hade. De började vilja och orka göra roliga saker, orkade börja ta tag i rutiner.
Dotterns resa har dock inte varit helt lätt. Hon blev ganska snart övertygad om att det här var rätt, och hon märkte också tidvis en stor skillnad, men till en början mådde hon väldigt, väldigt dåligt. Hon som tidigare levt i stort sett på pasta, mackor, pannkakor och panpizza, hade ju inte längre något kvar som hon ”fick” äta. Hon har alltid haft stora problem med maten, framför allt med konsistenser, och det har varit få saker hon har kunnat äta. Det har krävt att jag lagat specialmat till henne. Hon trodde nu på LCHF och ville äta det, men det har krävts många långa samtal mellan henne och mig, för att försöka hitta alternativ som har fungerat.
Till en början var det mycket svårt att hitta nåt som gjorde henne mätt ordentligt och hon fick i sig alldeles för lite mat, och var enormt trött. Hon klarade inte av att äta så stora mängder åt gången, och inte så mycket av samma sak, så vi måste försöka hitta enkla mellanmål. Hon fick till en början äta ganska ofta. Äggmjölken blev en räddning. Hon har aldrig kunnat äta några som helst grönsaker, men så småningom vågade hon prova vitkål, det gick bra, och ganska snart började hon att tycka det var gott, riktigt gott. Hon äter fortfarande inte mer grönsaker än vitkål, men vill försöka lära sig.
Pizza var en av hennes favoriträtter, en av få saker hon tyckte om alls, så det var ju lite jobbigt att inte få äta det. Men så provade vi Birgittas pizzabotten med halloumiost, det blev en höjdare. Vad lycklig hon var när det gick att göra en pizza, som hon till och med tyckte var godare än originalet.
Nu har vi börjat hitta bra mat som fungerar för henne och hon börjar så sakteliga tycka om mer och mer. Plötsligt har hon, liksom äldsta sonen, börjat se mat som något bra och positivt, som en vän och inte som något ångestfyllt.
Idag mår vi väldigt bra, men jobbar hela tiden på att förbättra hälsan. Ångest och depression hos barnen är i det närmaste helt borta, men det kan komma tillbaka om de äter fel saker, som t ex socker, då kommer ångesten. Men nu vet de vad det beror på och det är lättare att hantera, och så vet de att de mår bra igen om de äter bra. Vi fortsätter att prova oss fram till vad som fungerar och inte.
Sötningsmedel är det ingen som mår bra av, hellre sötar vid med små mängder honung, lite frukt eller något annat mer naturligt, men inte så ofta. För mycket grädde mår de inte så bra av heller, särskilt inte som en egen rätt, t ex grädde och bär, det får vi inte äta allt för ofta. Även för mycket mandelmjöl kan vi märka av. Vi har också lagt till D-vitamin och Omgega-3 tillskott, även om vi på senare tid har varit allt för slarviga med det.
Dottern har nu börjat få in ordentliga rutiner i sin vardag, hon är fortfarande hemma men hon arbetar mycket flitigt på sina serier. Hon har börjat hålla ordning och städa och tar hand om sin lilla dvärgpudel Nala. 91:an som tidigare har varit svår att få att hjälpa till med saker, tar nu ett mycket stort ansvar här hemma. Han hjälper sin syster med att komma ut på promenader med hunden, hjälper till att fixa mat när jag inte är hemma, hjälper mig mycket med alla hönsen och kaninerna. De har också börjat bli intresserade av att motionera och träna, något som tidigare har varit helt otänkbart.
Men hur åt vi innan då? Egentligen inte speciellt dåligt. Inte efter vad man trodde var bra då. Jag har alltid tyckt om att laga mat, och att prova nya rätter. Visst använde jag en del hel- och halvfabrikat för att det var smidigt och gick snabbt, men lagade ändå det mesta själv. Ja, vi använde margarin, mest för att det var billigt, smör var en lyxvara man kunde unna sig ibland. Matlagningsgrädde, ja, men för att det var så bra hållbarhet på det, vilket var en stor fördel då jag oftast storhandlade. Förutom under den korta period med viktväktarna, har jag egentligen aldrig trott att riktigt smör eller grädde skulle vara farligt, men gick väl på det att det handlade om att vi åt för mycket fett i förhållande till hur mycket man rörde sig.
Godis på lördagar, sällan någon annan gång, popcorn på fredagar. Chips och läsk bara sällan, inte ens en gång i månaden. Frukosten var väl ingen höjdare, särskilt inte för barnen, men det var sånt som de flesta åt, fil (inte lättfil, inte ens när jag åt vv-mat åt jag lättfil. Fil ska vara tjock, krämig och syrlig, annars är den äcklig!), eller jordgubbsyoghurt med flingor. Försökte undvika de allra sötaste flingorna, men när jag läste på förpackningen och insåg att skillnaden på sockerhalt i chokladflingorna och de ”nyttiga” special K inte var särskilt stor, var det svårt att motivera att de inte skulle få dem. Vi åt alltså en ganska normal kost, och jag tror, bättre än många.
Ingen av oss har haft något större sockerberoende och det är nog en anledning till att det ändå har gått relativt lätt att ställa om kosten. Det och kunskap! Jag har läst och läst, blivit nördigt intresserad (ja, jag har lite såna drag jag med…) och lärt mig så mycket om kost och hälsa att övertygelsen om att det här är rätt är hundraprocentig. Att jag relativt lätt fick med barnen berodde nog också på att de var så långt ner på botten att de lika bra kunde prova vad som helst.
Vi hoppas att vi med vår berättelse kan inspirera fler att våga ta steget och prova.”
1 månad i solen
Hemma i kalla och mörka Sverige igen, efter en fantastisk månad i värmen och ljuset i Florida.
Jag och Lennart lever ju sen 13 vintrar ett långsemesterliv utomlands på vintern, eftersom vi båda mår så mycket bättre av att vistas i ett varmare klimat.
Vi åker oftast till Turkiet när höstmörkret kryper över oss, men den här gången blev det en betydligt längre resa, till Fort Lauderdale i USA.
Klimatet passade oss riktigt bra, mellan +25-30 dygnet runt. Det har blåst en hel del och det var skönt med lite vindar de varmaste dagarna.
Vi har bott på det lilla lägenhetshotellet Green Island Inn, som ägs av Michael Green och hans mamma Billie, som härstammar från Sverige och Norge.
Ett fantastiskt varmt och välkomnande par, de gör allt för att gästerna ska trivas, på ett väldigt okonstlat och naturligt sätt.
Hotellet är helt inbäddat i tropisk grönska och ligger bara 1-2 minuters promenad från Lauderdale Beach.
Det är ett enkelt och lite slitet hotell, men med bra kök som passade oss som lagar nästan all mat hemma.
Många gäster kommer åter år efter år, de har precis som vi charmats av både ägarna och grönskan, en lugn oas bland höghusen.
Det har blivit en månad med mycket tid för återhämtning efter en i mitt mått mätt stressig höst.
I september och oktober hann jag dels med att vara receptkonsult till Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort en kokbok tillsammans med Wonderbag Sweden, som släpps i dagarna.
Ecocaféet har smygöppnat medan jag varit ute och rest, allt är inte riktigt färdigbyggt än, så jag återkommer med rapport och bilder därifrån när jag landat hemma och allt är klart.
Hur har vi då tillbringat dagarna på vår hälsoresa?
Vi har verkligen tagit vara på de ljusa timmarna på dygnet, laddat D-vitamin och motionerat mer än på länge.
Klev upp strax efter kl 5 nästan varje morgon, började dagen med ett glas vatten med havssalt och lite kokosvinäger. Härhemma blir det nu äppelcidervinäger istället.
Sen njöt vi för fullt av den ljumma morgonen med en kopp kaffe och min nötfrukost bland grönskan på vår uteplats.
Några torkade, ekologiska tranbär blev ett gott komplement till nötterna.
Sen blev det promenad till havet för att njuta av soluppgången och havets ständiga skiftningar.
Natur och djur är något som tilltalar både mig och Lennart, här fick vi stor utdelning, både fiskgjuse och havsörn höll oss sällskap på morgnarna.
På hotellet hade vi flera olika sorter av gecko på uteplatsen, förutom ett antal mygg…
Efter morgonstunden på stranden blev det mitt vanliga gymnastikprogram, för att mjuka upp leder och muskler.
Lennart har också hakat på eftersom han märker hur bra det är även för hans rygg och leder.
Jag har aldrig varit så förtjust i att dricka fetkaffe/Magic Bullet Coffee, då jag hellre äter rejält med fett ihop med maten.
En del byter ju ut måltiderna mot kaffe med kokosolja/smör, men jag tror det är viktigt för kroppen att få i sig en större mängd än det ger av mineraler, vitaminer, antioxidanter och inte minst protein.
Så för oss har det istället blivit en kopp kryddkaffe på förmiddagen, en nykomponerad variant av fetkaffet som blev riktigt njutbar.
Vid 9 tog vi en kopp av kryddkaffet innan det blev dags för dagens första långpromenad.
Jag kombinerade en del av mina promenader med att gå och handla, oftast på Winn Dixie som låg ca 2 km från hotellet.
Ibland gick jag ännu längre för att köpa riktigt bra, ekologisk mat, till Whole Foods Market var det ca 4 km, enkel väg.
Vid 12-tiden blev det så dags för lunch. Vissa dagar gjorde jag i ordning en kött- eller kycklinggryta på morgonen, som sen fick lagas färdig i Wonderbag medan vi var ute.
Så skönt att komma hem, ta ett dopp och sen bara servera den rykande varma maten direkt från grytan som lagats klar utan att vi behövde lämna spisen på.
Några av de recepten kommer under vintern att dyka upp inne på Wonderbags receptsida.
Jag komponerade också en äppelkompott till Swedish Paleos medlemskväll på ekobutiken Paradiset, då Wonderbag Sweden var där och demonstrerade hur bagen fungerar.
Kompotten åt vi som en fräsch efterrätt några kvällar, men annars har vi hållit oss helt ifrån alla typer av desserter, glass och fikabröd den här månaden.
Lite frukt i maten har det däremot blivit, men max ½ per person och dag.
Ofta blev det fisk eller skaldjur till lunch, med ägg, avocado eller stekta grönsaker, en krämig majonnässås, coleslaw och en rejäl skiva smör.
Ett par gånger gjorde jag också pommes frites av sötpotatis, friterad i kokosolja.
Att vila har också varit en stor del av vår hälsoresa, så efter maten blev det 1-1½ timmes tupplur, då var det ändå oftast för varmt att vara ute.
Sen vid 15 blev det en till kopp kryddkaffe, innan det var dags för nästa långpromenad.
Sammanlagt gick jag ca 8-10 km per dag, betydligt mer än vad jag gör när jag är hemma.
Det har verkligen gett resultat, har fått så mycket starkare ben och rygg, på bara en månad.
Jag har problem med mina fotleder efter ryggoperationen, foten viker sig ibland, så det är så värdefullt att kunna träna så här mycket.
Jag ramlade en gång för några veckor sen, men tack vare att jag stärkt muskler och leder så mycket, så blev det bara ett lite skrapsår på handen, foten blev inte ens blå.
Vår matdag avslutades sen vid 18-tiden med en enkel måltid.
En del dagar blev det två stekta ägg, täckta med salami, tomatsalsa och oregano och sen snabbt gratinerat i ugnen med getost, mozzarella eller lagrad cheddar.
Godare och enklare mini-pizza har jag aldrig gjort förut, rekommenderas varmt som snabbmat, närhelst du vill ha något enkelt och mättande.
Andra dagar blev det en skål sallad på små, gröna blad med tärningar av rökt skinka eller kalkon, tärnad eko-banan, någon av ovan nämnda ostar, tomat, paprika, pumpakärnor, örter och majonnäs.
Efter de här dagarna var vi oftast väldigt kvällströtta, så det blev inte så mycket till nattliv.
Vi slocknade tidigt, tog ett till glas vatten med kokosvinäger och salt innan, det var väldigt bra mot det krypningar jag har i mitt nervskadade ben.
Måltidsdrycken då, ja det har varit vatten för hela slanten, ca 2 liter per dag.
Dricker överhuvudtaget ingen alkohol på långresorna, kropp och själ mår båda gott av det.
Hoppas du hittar lite inspiration till en egen hälsoresa, antingen utomlands eller därhemma.
Här i min gästblogg hos Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil, kan du läsa mer om hur min hälsa förbättrats under de 6½ år som jag ätit LCHF, nu de senaste åren mer med dragning åt Paleo.
Världens största LCHF-camping?
Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.
Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.
Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.
Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.
Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.
Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.
Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.
Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.
Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)
Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.
Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.
Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.
Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.
Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.
Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.
Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.
Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.
Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.
Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.
Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.
Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.
Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.
Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.
Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.
Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.
Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.
Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.
Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.
Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.
Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.
Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.
Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.
Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.
Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.
Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.
Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.
Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.
Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.
Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.
Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.
Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.
För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.
Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.
Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.
Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.
Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.
Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.
Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.
Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.
Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.
Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.
Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.
Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.
Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.
Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.
Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.
Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.
Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.
Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.
Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.
Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.
Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.
Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.
Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…
Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.
Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.
Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.
Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.
Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.
Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.
Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.
Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.
Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.
Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.
Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.
För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.
En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.
Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.
Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.
Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.
Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.
I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.
Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.
En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.
En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.
Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.
Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.
Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker
Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.
LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?
Världens största LCHF-camping?
Senaste veckan har jag njutit av sol och värme i Stockholm efter mitt första besök på det som säkert är världens största LCHF-camping.
Vi var ca 200 kostintresserade som samlades förra helgen på detta LCHF Event i ett sommarfagert Värmland.
Ett mycket lyckat arrangemang, AnnSofi Bengtsson och hela staben av frivilliga som jobbar med att få allt att fungera kring ett så här stort event hade verkligen gjort allt för att vi skulle trivas.
Vi campade på vackra Duse Udde, ett riktigt bra val för större sällskap som vårt.
Stugor fanns att hyra i allehanda prisklasser och standard, fina platser fanns för husvagnar/husbilar för dem som valde att ta sitt eget boende med sig.
Jag fick skjuts till Säffle från Uppsala med en av föreläsarna, Lena Winroth på Muskelfokus.
Vi mötte upp på Restaurang PriMaten där vi också träffade våra reskamrater Karin Eldh och Ancy Berg.
Lars Fahlén, krögaren på PriMaten, for iväg och hämtade ett parti riktigt fin gräsbetes-rostbiff, så vi köpte med oss en rejäl bit på nästan 4 kg.
Det räckte alldeles lagom till oss fyra matglada damer :)
Efter en riktigt god lunch och denna fina proviantering inför helgens grillning gav vi oss iväg.
Vi blev tyvärr lite sena så vi missade invigningen, men efter att vi installerat oss i stugorna blev det dags för gemensam grillning.
Torsdagskvällen bjöd på lite svalt väder och någon regnskur. Arrangörerna hade tänkt även på det och riggat upp partytält så vi slapp undan skurarna.
Vi njöt av den fantastiskt fina rostbiffen, den var bland det möraste och mest smakrika kött jag grillat.
Inte så fett som entrecôte förstås, men det hjälpte vi upp med PriMatens chilimajonnäs och en rejäl skiva smör.
Det blev rätt tidigt i säng efter en lång resdag, vi hade riktigt sköna sängar i vår tvåbädds-stuga av enklaste slag.
Lite väl långt till dusch och toalett, men så är det när man bokar sent, de bästa stugorna går åt väldigt fort. Något att tänka på inför nästa år.
Fredagsmorgonen inledde jag som vanligt med min nötfrukost med en kanna presskaffe i solen, sen for vi in till centrala Säffle och Medborgarhuset för att ta del av dagens föreläsningar.
Dagens föreläsare var Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt, min stugkompis Lena Winroth, Johan Falk, Margareta Lundström och slutligen Lindha Vikström på Halva Lindha.
Andreas föreläsning har jag hört flera gånger tidigare, men det är förstås alltid lika intressant att ta del av den utveckling LCHF tagit under de senaste åren.
Tabellerna han visar ger en klar bild dels av hur dåligt det ligger till med folkhälsan i stora delar av världen och vilket intresse som håller på att utvecklas för naturlig mat som LCHF och Paleo.
Den senaste tiden har världspressen delat med sig av ny forskning som visar att rädslan för mättat fett varit obefogad, det mottogs förstås med stort intresse av åhörarna.
Med hjälp av den matrevolution som håller på att spridas världen över, så kommer förhoppningsvis ohälsotalen att minska under de närmsta åren.
Lena Winroth är ingenjören som sadlade om till massör, PT och kostrådgivare med sitt största fokus på hormonernas inverkan på människan och i synnerhet kvinnors hälsa.
Hon berättade om alla de symptom som kan drabba den som stressar för mycket och lyssnar för lite på sin kropps signaler.
Det är ett finstämt samspel som behövs mellan våra hormoner för att kroppen ska fungera optimalt.
Problem som värk, vallningar, sömnproblem, avstannad eller utebliven viktminskning, mag/tarmbesvär, alla kan vara en följd av obalans i det hormonella systemet.
Johan Falk, ett föreläsarproffs som i vardagslag arbetar som ingenjör och chef på försvaret, berättade om sin imponerande viktresa, han har gått ner hela 57 kilo under några år.
Han hade under senaste året tappat lite av sin motivation, överätit av ”tillåtna” LCHF-livsmedel och gått upp ca 15 kilo igen, det var intressant att få ta del även av en sån historia.
Jag tror personligen att det kan vara svårt att äta riktigt strikt LCHF under en längre tid utan att tröttna.
Smaker, konsistenser och näringsämnen från olika grönsaker, örter, nötter/frön, syran från lite bär och frukt kan spela en stor roll för att man inte ska tappa sin motivation att äta bra mat, vilket jag även hört från flera andra som kört fast.
Efter en god lunch på kassler med blomkål, broccoli, sallad och smör, fanns gott om energi för att fortsätta lyssna på de intressanta föreläsarna.
Margareta Lundström är förutom IT-chef på en skola, även arrangör av LCHF-kryssningen och en av de som producerar den intressanta tidningen LCHF-magasinet.
Margareta är en av de som mår bäst av att vara riktigt strikt och hon visade via olika diagram och tabeller hur hon tänker kring den mat som fungerar bäst för just henne.
Du kan läsa mer om de tankarna på bloggen Vägen till 65.
Att stress kan sätta många käppar i hjulen för både viktnedgång och välmående var något Margareta frikostigt delade med sig av.
Jag som själv upplevt en period i livet med svår utbrändhet på grund av alltför hög stress i mitt jobb som köksmästare, kände mycket väl igen mig i Margaretas berättelse.
Som sista föreläsare kom min vän Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha.
Vi bor inte långt ifrån varann hemma i Östersund, men det här var första gången jag fick höra henne föreläsa.
Lindha har på bara 1½ år lyckats med något som inte många andra klarat.
Hon har med hjälp av näringsrik och varierad LCHF-kost plus en stor dos träning lyckats gå ner halva sin vikt, därav namnet på bloggen.
Många brukar få problem med huden vid så stor viktnedgång, men Lindha har klarat sig helt utan operationer, det visar vad rejält med bra mat och träning kan göra vid en stor viktnedgång.
För Lindha äter liksom jag riktigt ordentligt med mat. Vi tillhör båda dem som inte räknar kalorier utan njuter av allt det goda som ingår i LCHF-kosten.
Även hennes hälsa och livskvalitet har förbättrats mycket genom viktnedgången, idag har hon blivit fri från sina blodtrycksbesvär och klarar att åka både skidor och karusell med sina barn.
Lindha kan idag också klara en flygresa helt utan problem.
Det var en jobbig upplevelse under just en sån resa, där hon inte fick plats i flygplanssätet, som gjorde att motivationen att gå ner i vikt slutligen kom med full kraft.
Efter en lång dag sittande var det skönt att komma tillbaks till campingen och ta en långpromenad i skogen och njuta av det underbara vädret.
Jag och Lena passade på att plocka lite av skogens läckerheter för att förstärka vår bladspenatsallad, det blev späda granskott och harsyra som gav både god, syrlig smak och mycket näring.
Till middagen grillade jag återigen av den fina rostbiff vi köpte med från PriMaten, penslad med olivolja och lätt kryddad bara med salt och chiliflingor, det framhävde verkligen köttets goda smak.
Arrangörerna hade preparerat en stor grill med rejält med kol, så glöden räckte åt oss alla som fick köa och grilla i omgångar.
Det blev långa samtal kring borden om vårt gemensamma intresse, naturligt god mat med få kolhydrater och mycket fett.
Mätta och belåtna somnade vi gott efter en lång dag, Lena tog sig ett kvällsdopp vid klipporna men jag är en badkruka om vattnet inte är ljummet.
Lördagen inleddes återigen med nötfrukost för mig och äggmjölk för Lena innan det var dags att bege oss till dagens föreläsningar.
Första föreläsare var distriktsläkaren Anders Tengblad, som tidigare skrev den intressanta sidan DiabetesDoc.
Sidan uppdateras inte längre men ligger kvar så man kan ta del om mycket information kring den påverkan högt blodsocker har på kroppen.
Många som får hjärtinfarkt har oupptäckt diabetes typ 2, så det är verkligen viktigt för hälsan att vi försöker hålla vårt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt under dagen.
Anders berättade om den dramatiska ökningen av diabetes runt världen.
Han visade också exempel på vad som är bra diabeteskost, blev glad att se en av mina matbilder som illustration.
Ann Fernholm var nästa föreläsare, hon beskrev med hjälp av bildspelet om mopsen Abbe vad som kan hända om vi ger barnen en kost med alldeles för mycket socker via frukostflingor, sockrad yoghurt, mellanmål med bullar, läsk och på det lördagsgodis mest varje dag.
Ingen skulle komma på tanken att ge en sån kost till sitt husdjur men det är så vardagen ser ut för många barn idag, med bland annat magbesvär, koncentrationsproblem och övervikt som följd.
Ann skriver just nu på sista kapitlet till sin nya bok, Smakäventyret. En bok som berättar hur viktigt det är att lära barnen att vänja sig vid mat med olika smaker och konsistenser redan tidigt, istället för att ge dem välling.
Näringsrik mat som ger barnet fetter, vitaminer och mineraler som de så väl behöver för att hjärna och kropp ska utvecklas på bästa sätt och som tidigt vänjer dem vid nya smaker.
Ann Fernholm var förra året den som tog initiativet till Kostfonden, en oberoende fond för att finansiera studier på vad kosten kan göra för vår hälsa.
Tidigare har de flesta studier finansierats av läkemedels/livsmedelsbolag med följd att de resultat som publiceras ofta blir till fördel för just tillverkarens mediciner eller produkt.
Det mest tydliga exempel vi har på det är de broschyrer med kostråd som delas ut till nyinsjuknade diabetiker inom sjukvården idag, de är tryckta av de läkemedelsföretag som säljer insulin till patienterna…
Jag hoppas att du också vill hjälpa till med att bidra till den nya forskningen, det som är på gång att startas närmast är en studie på kostens effekter på IBS, diffusa men mycket besvärliga magproblem som många dras med idag.
Du kan antingen donera en engångssumma eller göra som jag, bli månadsgivare.
Efter en god lunch och lite prat med många av de andra åhörarna fick vi så ännu mer information om hur vår hälsa kan förbättras genom vad vi stoppar i oss.
Psykiatrikern Mats Humble berättade om alla de hälsoeffekter solen har genom att den ger oss det livsviktiga hormonet D-vitamin genom sina strålar.
Idag varnas vi ju för att sola, men just för att kroppen ska kunna producera D-vitamin i huden så behöver vi vistas i solen åtminstone en halvtimme per dag när den står som högst.
Vi har ju tyvärr inte så många sådana dagar här i Norden, så Mats rekommenderar alla att ta kosttillskott av vitamin D.
Hans arbete inom psykiatrin har visat att brist på D-vitamin kan förvärra tillståndet för de som lider av depression, autism och schizofreni.
Sist ut för den här dagen var Fredrik Söderlund, major inom försvaret. Han beskrev på ett målande sätt de hårda fysiska påfrestningar en yrkesmilitär utsätts för, under sex dygn med tung packning och lite mat på långa marscher.
Första dagarna är väldigt slitsamma för både kroppen och tankeförmågan.
Mot slutet av en sån vecka har kroppen ställt om sig till fettdrift och förser hjärnan och musklerna med bränsle via ketoner som bildas vid svält.
Samma effekt som vi som äter en kost med få kolhydrater får erfara, det glukos som hjärnan behöver för att fungera kommer från fett som ombildas till ketoner i levern istället.
För ett antal år sen hade Fredrik trots sitt aktiva arbete börjat få lite viktproblem och andra besvär med hälsan.
En ny kvinna kom under den tiden in i Fredriks liv, nämligen Annika Dahlqvist. Han lyssnade på hennes kostråd och blev på det sättet betydligt friskare och starkare.
Han har idag hjälpt många av sina arbetskamrater som börjat få problem med hälsan till ett friskare liv och har även utbildat sig till kostrådgivare för att få ännu mer kunskaper.
Många känner igen de intressanta inläggen från signaturen ”Majoren” i kommentarsfälten på olika bloggar de senaste åren, nu ingår han även i Team Kostdoktorn och arbetar där som moderator.
Här ovan en bild på mig och Fredrik från Low-Carb Cruise i Karibien i maj, där vi klätt oss fina inför galamiddagen.
Det var verkligen trevligt att delta i det här stora LCHF-evenemanget.
I år var det väldigt många nya deltagare som hittat till en hälsosam livsstil genom en enkel kostomläggning.
Många har liksom jag gått över till en crossover av LCHF och Paleo och märkt att de blir ännu friskare och starkare av mat liknande det våra förfäder ätit sen tidernas begynnelse.
En kost som inte bara består av kött och smör utan med ett tillägg av en hel del grönsaker, ägg, nötter, frön och bär.
En del av oss äter idag också mer av rotfrukter och även lite frukt kan få plats i den dagliga maten.
Det är så intressant att ta del av hur vi alla äter på lite olika sätt, det som passar bäst för just våra kroppar.
Jag är också väldigt glad över alla er som kom fram och berättade vad mina recept betytt när ni hittat till LCHF och Paleo för första gången.
Det är just sådana möten som gör det motiverande och roligt att fortsätta sprida mina matkunskaper och matfilosofi vidare via bloggar, tidningsartiklar och kokböcker
Just nu finns bara Grillmat LCHF kvar att köpa i Sverige, här hittar du alla mina tre kokböcker på engelska.
LCHF-campingen på Duse Udde i Säffle är ett evenemang som jag absolut kommer att återvända till, kanske ses vi där nästa år?
På resande fot
Nu är jag i Stockholm igen, den här gången blir det bara en liten mellanlandning på en dag. I morgon bär det av på en långsemester till Alanya i Turkiet igen.
Nu blir det den tolfte vintern jag och Lennart tillbringar några månader vid Medelhavet för att slippa kyla och mörker i Sverige.
Klimatet är ungefär som en jämtländsk sommar och gör verkligen gott för både kropp och själ.
När man som jag har fibromyalgi så är ett varmt och jämnt medelhavsklimat att föredra framför snö och kyla.
Jag har tack vare de här vinterresorna lyckats träna upp min skadade rygg och ben så att jag idag kan gå i stort sett obehindrat.
Vi får ofta frågan vad vi gör hela dagarna på en långsemester på vintern.
Många tror att man lever som på en charterresa i flera månader och tillbringar den mesta tiden i en solstol.
Men vi lever ju faktiskt ungefär som hemma. Fast med den skillnaden att det blir många, långa promenader och ännu bättre mat på lokalproducerade råvaror.
Det går en hel del tid till att laga maten och göra inköpen av alla fina matvaror på olika marknader och butiker.
Men det är kärt besvär, en av anledningarna till att jag trivs så bra i Turkiet.
Det är verkligen bra kvalitet på den närodlade maten, på gräsbetesköttet vi köper hos vår lokala slaktare, äggen vi handlar direkt av hönsägaren, nötterna och mandlarna som växer på träden uppe i bergen, fisken som dras upp i havet, smöret med en härlig syra och alla fantastiska grönsaker som odlas utan kemiska produkter på gammaldags och naturligt vis i byarna runt stan.
Det är en ren fröjd att gå och handla på marknaden, grönsakerna och frukten har så mycket bättre smak här än hemma på Konsum.
Det blir också mycket motion, jag försöker ta ett par, tre promenader på sammanlagt 2-3 timmar per dag.
Så det laddas gott om det nyttiga D-vitaminet i solskenet, läs mer om det här hos Kostdoktorn.
Idag får du recept på en av mina turkiska favoriträtter och en vitlöksyoghurt, haydari, som finns med i Långkok för LCHF och Paleo.
Passa gärna på att beställa några av mina koböcker redan nu till dina nära och kära till julklapp, du hittar alla 3 här på Adlibris.
Så har du lite mindre att tänka på i julhandelsstressen veckorna innan dopparedagen.
Du kan läsa mer här om vårt vinterliv i Alanya, i en artikel från Hemmets Journal.
Här får du recept på en riktig smakrik kalkongryta, inspirerad av en av mina favoriträtter när vi nån enstaka gång äter ute på restaurang.
Akdeniz Yoghurtlu Kebap brukar vi äta på Kaptan’s Güverte, en mycket bra restaurang som ligger på gatan ovanför hamnen.
Turkisk kalkongryta 2 port
250 g kalkonbröst
50 g smör
6 cocktailtomater
1 röd spetspaprika
2 dl tärnad aubergine
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk ekologiskt buljongpulver
1 dl vatten
Salt
Chiliflingor
Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.
Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.
Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.
Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.
Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.
Servera med bladpersilja, oliver, fetaost och turkisk yoghurt eller haydari.
Haydari
2 dl turkisk yoghurt
2 msk kallpressad olivolja
2 msk färsk, finhackad mynta
eller 1 tsk torkad mynta
1 msk finhackad bladpersilja
1 riven vitlöksklyfta
ca ½ tsk havssalt
Vispa ihop yoghurt och olja väl. Blanda ner de hackade örterna och vitlöken.
Krydda med salt och kyl ett par timmar så mognar smakerna fram. Smaka av om det behövs mer mynta och salt.
Idag är den stora nyheten att kvinnor som solar dagligen lever längre, om detta skriver fler men jag väljer att länka till Sveriges Radio, där kan du höra det hela också.
”Det som är så kontroversiellt är att Pelle Lindqvist, docent vid Karolinska Institutet säger:
Dödligheten bland kvinnor som undviker att sola är dubbelt så hög jämfört med kvinnor som solar. Det visar en ny svensk studie, rapporterar Sveriges radio.
– Det är ju en väldigt stor skillnad. Vi har ju nationella riktlinjer som man ger ut för att förbättra hälsan och det känns ju väldigt konstigt då de som följer solriktlinjerna har en dubblerad risk att dö istället för en minskad risk.” skriver GP
Gäller det kvinnor gäller det även män givetvis
Vore önskvärt om detta kunde spridas!
Det man varnar för och som bör varnas för är kraftigt och överdrivet solande.
Pelle Lindqvist säger:
”– De som översolar och bränner sig har en ökad risk att få melanom, men dödligheten hos kvinnor som fått melanom var inte ökad bland solare, säger Pelle Lindqvist.
En hypotes är att D-vitaminet, som man får genom att sola, och som skyddar mot en rad sjukdomar, är det som ger de solande kvinnorna ett extra skydd. Pelle Lindqvist tycker Sverige borde ändra riktlinjer kring solning och rekommendera daglig solning.
– Det vi tror är att man skall sola dagligen och man skall sola kort mitt på dagen.”
man behöver inte sola sig som en stolle och bli bränd, det räcker som sagt med 20-30 minuters solande mitt på dagen. Sedan kan man öka den tiden ju brunare man blivit. 20 minuters solande ger 10.000 IE D vitamin!
Tillhör du den stora skaran av innearbetande folk och inte kan sola mitt på dagen, eller bor i vårt land där solen ofta är bakom moln MÅSTE man inta tillskott!
Försök ta 4000-7000 IE dagen. Holsitic är ett bra märke som kan fås tag på även i hälsokostaffären.
Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
Skriver SvD i förrgår.
Detta är mer än viktigt för det är i fosterstadiet och som bebis som mycket grundläggs av senare ohälsa och hälsa.
Ex diabes typ 1.
Här kan man läsa på den bästa sajten i världen som skiver om D vitamin
Vitamin D council:
Vitamin D most important early in life to prevent type 1 diabetes, says new research
Vitamin D during pregnancy and breastfeeding
Man skriver på Vitamin D council att gravida och ammande bör ta runt 6000IE dagen och undersökning visar att om man tar denna dos under ammning så överför man runt 1000 IE till bebisen och som bebis behöver man då inte ta tillskott.
Annars är rekommenderade dosen för små barn 1000IE/dagen.
Kostdoktorn skriver att 2000IE (små kvinnor) – 5000IE (stora män) är den minsta dosen att ta för att undvika uttalad brist och då kan ju jag inte låta bli att undra
- varför ska man lägga sig så i underkant med sitt D-vitamin intag så man precis ligger utanför ”uttalad brist”?
En annan sajt som jag litar väldigt mkt på förutom Vitamin d council är den svenska sajten Allt om vitamin D, där skriver man ang den enda studien om gravida och högdos D-vitamin:
”De kvinnor som hade höga halter av vitamin D hade i lägre grad problem med förtida värkar och prematur förlossning, och de hade mindre infektioner. De bästa resultaten fanns bland de kvinnor som fick 4000 IU per dag, och det är också den nivå som forskningsgruppen rekommenderar utifrån just den här studien. De ser det som nödvändigt att ta tillskott eftersom kosten uppenbarligen inte ger tillräckligt med vitamin D och för att vi inte vistas i solen så mycket som vi behöver. Den här studien ger också stöd för den rekommendation som andra forskare nu ger och som innebär att vuxna män och kvinnor bör uppnå en dos om 5000 IU per dag. Det är alltså mer än 10 gånger så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar, men i det här fallet tycker jag man ska lyssna på dem som är verkligt insatta och som forskar på området, och slå dövörat till åt de bakåtsträvande troglodyterna på SLV i Uppsala.”
och här kommer det viktiga , det är ju som så att kroppen ANVÄNDER vitamin D! Dvs man bör alltså ha ett förråd och därmed ha en högre andel D vitamin i blodet än som normalt används.
Vi fortsätter från länken:
”Enligt diagrammet så uppnådde gruppen som fick 4000 IU en 25(OH)D-nivå på 45-50 ng/mL på slutet av graviditeten, att jämföras med den nivån som en del forskare nu rekommenderar för alla individer: 50-80 ng/mL. Mer från Vitamin D Council (min översättning och förenkling):
Genomsnittsindividen börjar lagra vitamin D3 vid nivån 40 ng/mL, men vid 50 ng/mL börjar praktiskt taget alla att lagra det för framtida behov. Vid nivåer under 50 ng/mL förbrukar kroppen vitamin D i samma takt som man producerar det, eller får in det via mat och tillskott, vilket innebär ett slags kronisk vitamin D-svält.
Förmodligen är rekommendationen om 50-80 ng/mL riktig, men den övre delen av intervallet är inte bestämd i några direkta studier, utan är mer en typ av meta-uppskattning från en mängd andra studier.
Som vi kan se av diagrammet så uppnådde inte ens de som fick 4000 IU den önskvärda nivån 50 ng/mL, där de skulle ha varit mättade med vitamin D och ha kunnat lagra något för framtida behov. Det visade sig också att genomsnittsnivån av vitamin D i de nyfödda barnen för denna grupp bara var 27 ng/mL. Det innebär att 4000 IU är alldeles för lite under en graviditet, men enligt försiktighetsprincipen kan inte de här forskarna rekommendera mer än 4000 IU eftersom det är det man har data för. Som vi ska se kan man lugnt ta betydligt mer, dels för att studier visar att personer som vistas mycket i solljus har betydligt högre nivåer i blodet än 50 ng/mL, en del ligger över 80 ng/mL, och dels för att studier visar att ingen risk för förgiftning föreligger för doser under 10 000 IU eller t o m högre. Det ska vi återkomma till.”
Nu vill jag berätta för er att mina nivåer av D vitamin i blodet är 163 nmo/L* och vill nå få hela bilden klar för er så läs mitt inlägg om Provsvar.
Är du intresserad av hur mycket D vitamin man tillverkar via solen i olika delar av världen och av olika människor med olika arbeten, så kan jag varmt rekommendera en studie av denna lista och artikel, då lär man får klart för sig att tillskott är en nödvändighet för 99.9% av svenskarna som inte är utomlands i solen i flera månader i sträck…
Så oavsett du är gravid eller inte, ÄT D VITAMIN och lägg dig inte i underkant utan tvärtom!
* ”Vitamin D-status
När man mäter vitamin D-status genom blodprov (serum) så är det 25-hydroxy-vitamin D man är intresserad av, 25(OH)D. Det mäts i två olika enheter, i USA företrädesvis i ng/mL och i Europa i nmol/L. Sambandet mellan dessa enheter är
1 ng/mL = 2,5 nmol/L
Exempelvis motsvarar alltså 20 ng/mL 50 nmol/L” Från bloggen ”Allt om vitamin D”
/em
skriver KOSTDEMOKRATI. Alla minns väl hysterin med massvaccineringarna mot svininfluensan 2009…
Dr Jaan Suurküla startade en blogg 2009, efter att på nära håll följt den stora massvaccineringen i samband med svininfluensan. Han har själv en bakgrund som specialist i invärtesmedicin samt företagshälsovård. Ansvarade för vaccinering av utlandsresenärer vid ett svenskt storföretag och blev därigenom medveten om problemen med vacciner. Mångårigt intresse för alternativmedicin.
Klipper in viktiga delar från kostdemokrati:
Dr Suurküla har skrivit mycket om effekten av D3-vitamin i jämförelse med vaccinering. Han har gått igenom flera studier med D-vitamin och kommit fram till att intag av D-vitamin innebär ett betydligt större skydd mot virus, än vad en vaccinering gör.
Vidare, menar Jaan Suurküla att influensavaccinering bygger på en felaktig teori.
Citat från bloggen:
”Visserligen är det korrekt att injektion av avdödat eller försvagat virus stimulerar bildning av antikroppar mot viruset. Men det bildas inte rätt slags antikroppar för att effektivt motverka sjukdom.”
Eftersom influensan inträder i kroppen via slemhinnorna behöver man aktivera slemhinneantikropparna för att stoppa infektion. Injektionsvaccinering aktiverar inte dessa utan stimulerar bildning av blodantikroppar. I slemhinnorna förökar viruset sig tusentals gånger och når först sedan blodet. Då har antalet ökat till många miljoner och därvid räcker inte blodantikropparna för att stoppa dem.”
Sedan skriver team kostdemokrati en viktig kommentar som måste lyftas fram här:
”Vi kan lägga lägga till att det är också mycket billigare än vaccin och och vaccination och det är en hake. Det går ju inte att tjäna pengar på D-vitamin (går inte att ta patent på).
Den andra haken är att D-vitamin förebygger de flesta sjukdomar och det innebär en krympande marknad för vård- och läkemedelsindustrin. Således måste den av myndigheterna föreslagna doseringen reduceras till ett minimum och sedan gäller det att sätta tak på de preparat som säljs och helst varna för överdosering. Allra bäst är dock att tala tyst om alla fördelar.
Därför blir det inga kampanjer, ingen information och därför rekommenderar Livsmedelsverket en tiondel av den mängd D-vitamin som vi egentligen skulle behöva för att optimera vår hälsa. Allt enligt instruktioner från organisationer som styrs av kost- och läkemedelsindustrin, vilka försvarar sitt monopol och sina marknadsandelar.”
Så än en gång ät ditt D3- vitamin och se till att få i dig en rejäl dos året runt!
Ät minst 4000 IE7dagen gärna mer, varför inte ta en kapsel Holistics 5000IE varje dag året runt?