Öppen lasagne med svamp, bacon och färskostkräm

Månad igen och en vanlig matvecka ska bli skönt faktiskt. Jag skrev ju igår att ni skulle få recept på en förenklad vardagsklassiker och här är den! Öppen lasagne med knaperstekt bacon, champinjoner, färskost och en massa god gräslök och salladslök. Få ingredienser och superlätt att laga till. Gör din egen favorit med fyllning. Färska lasagneplattor är toppen att använda här, de behöver inte kokas många minuter och blir vansinnigt gott att ”bygga ihop” med vad du själv föredrar eller har i kylskåpet.

2 – 3 port

Det här behöver du :

1 förp, 200 gram färska lasagneplattor

140 gram tärnat bacon

150 gram färska champinjoner

Salt och svartpeppar

200 gram philadelphiaost vitlök & örter

Salladslök

Gräslök

GÖR SÅHÄR :

Stek bacon knaprigt och lägg åt sidan. Skiva champinjonerna och stek i baconfettet i samma panna. Salta och peppra.

Koka upp vatten och lägg i lasagneplattorna en i taget. Låt koka ca 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och montera ihop på tallrikar champinjoner, bacon och färskost varvat ett par lager. Ca tre lasagneplattor per portion har jag, använd fler om så önskas. Toppa med salladslök och gräslök.

Omelett med bacon och ädelost

Sommarmat

Jag fortsätter att dela med mig av recept från bloggens allra första tid, 2009 när jag just hade börjat med min variant av lågkolhydratkost.

Här kan du läsa om hur jag äter idag, jag mår bättre och bättre för varje år med hjälp av maten.

Nu i den varmaste av majmånader i mannaminne, så är det bra att äta mat med lite extra salt, då vi förlorar en hel del av den varan.

Här har jag rört ihop en baconomelett med extra grönt, enligt mitt tycke mycket godare än bara bacon och ägg.

Den första tiden skrev jag inte ut exakta mått på ingredienserna, så du får höfta dig fram.

Jag köper alltid bacon av någon lokal mathantverkare, skillnaden mot de billiga sorterna är väldigt stor, dessutom får de grisarna leva ett lite gladare liv.

Baconomelett 1 port

Ett paket bacon, delat i bitar

En halv röd paprika

Ett-två ekologiska ägg

Tre matskedar vispad grädde

Några cocktailtomater

Kvibille gräddädel

Färsk oregano och gräslök

Smör

Salt och peppar

Stek bacon och paprika i smör. Rör ihop vispad grädde och ägg.

Stek tomaterna med baconet en stund och rör sen ner äggsmeten.

Låt steka en stund medan du rör, dra sen ner till svag värme för efterstekning.

Smula över en bit ädelost och strö över hackade örter.

Vänd halva sidan av omeletten över den andra, låt alltsammans glida ner på en tallrik, strö över lite mer ädelost.

Servera med en fräsch sallad med vattenmelon, citron och olivolja.

Senaste veckan har vi ätit vår lunch på Skinnarviksberget flera gånger, då inhandlad på Paradiset på Brännkyrkagatan.

Här nedan några bilder från deras nya Deli på övervåningen, gör ett besök när du är i Stockholm, där finns väldigt mycket gott att välja bland.

Blir du nyfiken på att läsa mer om min typ av mat, ja då hittar du mina kokböcker här.

Picknick på Skinnarviksberget.
Klicka på bilden så kan du läsa mer om Wonderbags picknickmodell

Charkdisken på Paradiset Söder

Salladsbaren på Paradiset

Frittata i ugn med kokt potatis

Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.

4 port

Det här behöver du :

8 ägg

4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

4 – 5 kokta potatisar

1 gul lök

2 tomater

100 gram babyspenat

2 dl finriven parmesan el grana padana

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.

När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.

Herrgårdskyckling

Jag har inte riktigt koll på att det faktiskt är valborg imorgon?! Ingen koll alls. Dagarna är helt huller om buller med valp i huset! Men vad gör väl det? Familjen är långledig till onsdag och vi bara tuffar på med sysslor och göromål mitt i allt hundliv. Tiden går så fort när dom är små så det gäller att ta tillvara på tiden även om det innebär mycket jobb, vakna nätter och evigt torkade av små kisspölar.😉

Ett gott recept ska jag bjuda på dock, en mycket god gryta med kyckling och härliga smaker av husmanskost. Herrgårdskyckling, serverad med kokt potatis och gelé.

4 – 6 port

Det här behöver du :

1 kg kycklingkött, filéer, lår, klubba etc

200 gram bacon

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk dijonsenap

1 msk kycklingfond

2 dl creme fraiche

3 dl grädde

1 kruka persilja

Salt och peppar

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär kycklingköttet i grövre bitar. Jag använde filéer och delade dom en gång på längden. Bryn tillsammans med finskuret bacon och vitlök i en rymlig stekpanna med smör. Tillsätt senap, fond, creme fraiche och grädde och låt sjuda på låg värme ca 15-20 minuter. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens. Finhacka persilja och vänd ner. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och vinbärsgelé.

TIPS!

Prova även ”budgetvarianten” genom att byta ut kyckling mot falukorv.😉 Supergott det också.

Bryn kycklingen tillsammans med bacon och vitlök.

Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på låg värme i 15-20 minuter. Finhacka persilja och rör ner före servering.

Smaklig måltid och så passar jag på att önskar jag er alla en trevlig valborg!

Föreläsning med Halva Lindha, kokbokssignering och en natt på Villa Anna i Uppsala

Uppsalabesök x 2

Förra veckan tog jag en liten tur med tåget till ett vårvackert Uppsala för att lyssna på min goda vän Lindha Vikström när hon föreläste på restaurang PriMaten.

Lindha är för många inom LCHF-kretsar mer känd som Halva Lindha, som också är namnet på hennes blogg.

Namnet kommer sig av att hon tappade halva sin vikt, 70 kg, på 18 månader när hon började med LCHF 2012.

Då förstår du att hon var väldigt överviktig innan, toppnoteringen låg på 140 kg och hon hade svåra besvär och medicinerades mot högt blodtryck, värk, depression och allergier.

Problem som försvann i takt med att kilona rann av henne, ingen lätt match men Lindha har varit väldigt målmedveten.

Jag, Lindha Vikström och Lars Fahlén, krögare på resturang PriMaten i Uppsala

De senaste åren har varit besvärligare, med viktuppgång orsakad av hälsoproblem och stress, men nu är hon tillbaka på rätt väg igen.

Det är väldigt bra att få lyssna även till motgångarna som kan komma i en viktresa, ofta är det bara medgången som det skrivs om och som berättas på föreläsningar av den här typen.

Stress, brist på motion, dålig sömn, vin till maten, magproblem och överätning är saker som kan sätta käppar i hjulen även för dem som tidigare lyckats bra med sin viktnedgång.

Att hitta en balans och få in lugn och ro i vardagen kan betyda mycket, tyvärr är många väldigt stressade idag och det visar sig ofta i viktuppgång.

Så har du möjlighet, gå och lyssna på en föreläsning med Lindha eller följ hennes blogg, så får du ta del av hur hon gör för att ta sig tillbaka på rätt spår igen.

Vill du att Lindha kommer till din hemort och föreläser så ta kontakt på hennes Facebooksida eller via bloggen.

Hotell Villa Anna

Vi passade på att träffas lite mer för att diskutera lite roliga samarbetsplaner, så vi tog in en natt på fantastiskt fina hotell Villa Anna, som ligger precis bakom Domkyrkan.

En vacker 1800-talsbyggnad som är renoverad till ett mycket smakfullt och modernt hotell, som ändå har sin gamla charm bevarad.

Villa Anna är även känd för sin goda mat, frukostbuffén var verkligen mycket bra, det finns till och med hemkärnat smör.

Faktiskt bland de bästa frukostar jag fått på hotell, mycket fina råvaror med små goda och trevliga detaljer.

Kaffe, ägg, bacon och andra varma frukosträtter beställer man vid bordet, så gott att slippa äta sånt som varmhållits länge på en buffé.

Så jag kan rekommendera ett besök om du vill ha det där lilla extra av din hotellvistelse.

Jag är inte sponsrad av hotellet för att skriva det här, det gör jag bara för att jag tyckte så mycket om att bo där.

Frukostbuffén på Villa Anna

Utsikt mot Uppsala Slott från mitt rum

I morgon fredag den 20/4 återvänder jag till Uppsala igen, den här gången för en kokbokssignering på nyöppnade ekologiska Gott&Reco Café.

Det ligger på Strandbodkilen 3, strax bakom järnvägsstationen, här kan du läsa mer i deras Facebookevent kring boksigneringen.

Där kan du titta närmare på och köpa ett signerat exemplar om du vill av både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Jag bjuder också på Öländska bönchips med rödbetshummus för bönkokboken och iskyld kombucha från PriMatens egna bryggeri.

Jag visar även upp hur en Wonderbag fungerar för dig som är nyfiken på den klimatsmarta långkoknings/kylbagen.

Här en bild från förra fredagen då jag var på Paradiset på Brännkyrkagatan i Stockholm tillsammans med Anneli Jern från Wonderbag Sweden.

Smördegsinbakad äggrulle med lax till påsk

Nu blir det lite påsktips här på Kryddburken och i veckan som kommer. Vi startar redan idag med en riktig favorit till påskbuffén. Otroligt smakrik och enkel rätt att göra samtidigt som den är väldigt festlig att bjuda på. Äggrullen har jag bakat in i smördeg och fyllt med en röra på bl.a. varmrökt lax. Här kan ni variera och göra olika fyllningar efter eget tycke och smak. Bacon och purjolök är jättegott, eller paprika och champinjoner t ex.

Rullen kan du förbereda så långt som att rulla in den i smördegen, förvara i kylskåp och sedan grädda precis före servering. Mer påsktips kommer imorgon.

Det här behöver du :

8 ägg

4 msk grädde

½ tsk salt

Svartpeppar

Fyllning :

300 gram varmrökt lax

300 gram philadelphiaost

10 VM finhackad purjolök (ljusa delen)

65 gram färsk babyspenat

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa upp ägg, grädde, salt och peppar. Använd en ugnsfast form ca 25*35 och lägg i bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och grädda i 200 grader 6-8 min. Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och dra försiktigt bort pappret från undersidan.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Bred på äggbottnen och rulla ihop från långsidan. Rulla in i smördeg och fäst några remsor på ovansidan i ett kryddmönster. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 200 grader ca 15 – 20 minuter tills den fått en gyllene färg. Skär upp i skivor när den svalnat något. Servera med en kall romsås eller bara som den är. Perfekt tillbehör på påskbuffén.

Botten till äggrullen bestående av enbart ägg, ett par matskedar grädde och salt o peppar.

Fyllningen.

Bara att breda på och rulla ihop.

Rulla sen in den i smördeg. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

Grädda ca 15 – 20 minuter.

Färdig att avnjutas!

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!

Glutenfri kolbulle till vårvinterns utflykter

Bästa vinterpicknickmaten

Det absolut godaste jag vet när det är dags för utflykter är kolbulle, något jag fick låta bli under många år eftersom jag inte äter gluten sen jag började med LCHF för 9 år sen.

Men efter ett tips av några läsare som hade använt mitt glutenfria pannkaksrecept från Gammaldags husmanskost så blev det möjligt att njuta av den gamla klassiska skogshuggarmaten igen.

Några som delar min förtjusning över den här rätten är Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha och hennes familj.

De vistas mycket uppe i Jämtlandsfjällen på vintrarna och brukar göra kolbullar efter en lång dag i skidspåret.

Både Lindha och hennes man Magnus har gjort en fantastisk vikt- och hälsoresa de senaste 5 åren.

Från att ha varit kraftigt överviktiga båda två under många år, så har de nu både blivit slanka och riktigt vältränade.

Lindha och Magnus Vikström idag

Magnus åkte Vasaloppet förra helgen och klarade de 9 milen mellan Sälen och Mora med beröm godkänt på drygt 11 timmar.

Lindha skulle ha åkt Tjejvasan helgen innan, men den krockade med årets största evenemang för alla oss som är intresserade av lågkolhydratkost, LCHF-kryssningen.

Hon valde istället att delta som en av föreläsarna där för att kunna inspirera många fler till en bättre vikt och hälsa med sin berättelse.

Jag hann tyvärr inte lyssna på henne då, jag var upptagen med kokbokssignering vilket var väldigt roligt då jag träffade många som även inspirerats av min hälsoresa.

Så nu tar jag chansen om en månad i Uppsala istället, onsdagen den 11 april berättar Lindha om hur hon lyckades med det svåra konststycket att på 18 månader tappa halva sin vikt, 70 kilo, med hjälp av rejält med god LCHF-mat och en lika rejäl portion träning.

En mycket stor bedrift, när många söker en quickfix med olika bantningsmetoder, så insåg Lindha och hennes man att det krävs ett hårt arbete för att lyckas.

Det krävs en hel del träning och självdisciplin för att på så kort tid gå ner så enormt mycket i vikt och inte behöva ta till plastikkirurgi efteråt.

Jag är fascinerad över hur de båda lyckats nå sina mål genom att stötta varann i både med- och motgång.

Så vill du också ha tips och hjälp med hur du kan förändra ditt liv, så kom till PriMaten och lyssna på Lindhas gripande berättelse.

Här kan du boka via PriMatens Facebookevent, har du inte Facebook så gå in här på Halva Lindha och läs mer.

Lars Fahlén, krögaren på Sveriges första LCHF/Paleorestaurang, dukar upp sin mycket populära buffé kl 17 innan föreläsningen börjar kl 18, om du vill passa på att äta middag samtidigt.

Där plockar man vad man vill ha bland alla godsaker och betalar efter vikt, ett väldigt bra och prisvärt system.

Här kan du ta del av den LCHF-pizza som jag skapade till PriMaten vid starten för 6 år sen.

Nu över till Lindhas tolkning av mitt recept på bästa picknickmaten, passar ju fint nu när det är sportlov i Norrland.

Stekning av Kolbulle

Kolbulle 4 port
4 ägg
2 dl grädde
2 msk fiberhusk
Salt/vitpeppar
Stekfläsk/bacon
Vispa äggen och grädden och blanda ner salt/vitpeppar. Vi tar med oss smeten i en väl tillsluten burk.
Vi blandar i fiberhusken i smeten strax innan vi ska till och steka, för smeten tjocknar snabbt annars, speciellt när det är kallt ute.

Min kommentar: Det grovtärnade fläsket, ca 200 g till den här satsen, brukar jag låta steka i smör en stund i pannan innan jag häller över smeten.

Låter sen kolbullen steka över öppen eld i en gjutjärnspanna tills den stannat och sen vänder den och låter steka färdigt på andra sidan.

Den ska vara välstekt och riktigt knaprig, en del vill ha den med lingonsylt, du hittar min sockerfria här i länken.

Ät, njut och må gott i snön i vårvinter, det finns ju minst sagt gott om den varan på många platser i år.

Bokrea – Gammaldags husmanskost endast 129 kr

Rea på god mat

Just nu har mitt förlag Lumio bokrea, min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost på nytt sätt säljs för endast 129 kr.

Här nedan ser du några av Mikael Erikssons vackra bilder från boken.

Kokboken är en samlingsutgåva med recept från mina slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Så förutom Annika Dahlqvists förord finns även Ann Fernholms med från Långkok, en mycket intressant betraktelse om fettets betydelse i vår mat.

Recepten är helt glutenfria och så långt det är möjligt anpassade även till alla som äter mejerifritt.

Oxsvans Stifado, en av rätterna i Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Gubbröra
Foto Mikael Eriksson

Torsk med äggsås
Foto Mikael Eriksson

Baconlindad renfärslimpa Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor Foto Mikael Eriksson