Proteinrika, glutenfria pannkakor

Nyttigare pannkakor

Idag får du tips på ett näringsrikt sätt att göra pannkakor, passar fint både som frukost eller ett enklare kvällsmål.

Här har jag använt äggvitor, som blir över när man gör egen bearnaise och majonnäs.

Med stekt fläsk, varmrökt fisk eller några skivor ost och en sallad så blir pannkakan ännu mer mättande.

Vill du ha en soppa innan pannkakan så testa den här krämiga svampsoppan med baconströssel.

Som du kanske sett här på bloggen så förespråkar jag att man ska äta rejäla mål med få kolhydrater tre gånger per dag och inte vara snål med fettet.

Det är den kosthållningen som sen 10 år gett mig hälsan, orken och normalvikten tillbaka, så det kanske fungerar för dig med?

Glutenfria Pannkakor

3 äggvitor

1 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumfrön eller chiafrön

ca ½ krm salt

Vispa ihop smeten och låt den svälla i minst en timme, fröna sväller och binder ihop smeten bra.

Rör om ordentligt och grädda smeten som vanliga pannkakor i smör eller kokosolja i en liten stekpanna.

De sväller upp rejält efter vändningen, men sjunker sedan ihop, nästan som en sufflé.

På bilden har jag serverat pannkakan med tinade blåbär, smör och en klick crème fraiche.

Bilden nedan är på pannkakor med fiberhusk från kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken som är ett samlat nytryck av mina slutsålda böcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo hittar du här på Adlibris Bokrea, just nu för bara 129 kr.

Pannkakor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Fluffiga bananpannkakor

bananpannkakor_recept_krabbelurer_banankrabbelurer
När allt kommer omkring så är söndagar ofantligt sköna och avkopplande bara man har det i huvudet från början när man vaknar.

Idag har dagen bestått av frågor som ”ska vi/ska vi inte?!” ”Hur blir de nu?” ”Hur blir det inte?!” ”Har du fått något svar?!” ”Inte??!” osv osv…

Med lösa boliner om en planerad bilresa, folk som inte kan hålla sig anträffbara och en dag som inte gått att planera en minut i stöten så går min hjärna in i något slags fullständigt kaos och zombietillstånd på samma gång… Jag vet varken ut eller in!

Jag blir totalt paralyserad och får inget vettigt gjort alls… Jag är kanske ensam om detta men det må då så vara…

Sent på eftermiddagen så var det hur som haver bestämt att vi blir hemma men då var ju allt redan ”bananas” i mitt huvud! ;-) Det är dock bättre nu och äntligen har jag ro i kroppen att slappna av och få ner några rader här och svara på lite mail.

Förutom detta så är det faktiskt Max födelsedag idag!
HURRA HURRA HURRA HURRA!!

Han är inte hos oss denna veckan utan hos sin mamma så vi får hurra på avstånd och fira när han kommer på fredag igen och detta är precis vad jag hade tänkt ut till vår fina pannkaks-älskande Max som idag fyller 13 år! :-P

Receptet på dessa bananpannkakor är kort och gott ett vanligt ”krabbelur-recept” fast med bananer, och som hör sommaren till; servera med de färska frukter och bär du kan hitta, lite honung och pudersnö! :-P

ca 15 st
Det här behöver du :
1½ dl strösocker
3 ägg
3 dl mjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3-4 mogna, mosade bananer

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Stek pannkakorna i smör på medelvärme. Servera med färsk frukt, en klick yoghurt, grädde, glass etc.

pananpannkakor_bananplättar_krabbelurer_banan

För fler recept med bananer, klicka HÄR!

Recept på krabbelurer, klicka HÄR och HÄR!

banan_pannkakor_krabbelurer_recept_bananpannkakor

Muurikka-pannkakor med hallon och blåbär!

pannkakor_recept_muurikka_steka
Ska man lyxa till helgen och solen dessutom skinker från klarblå himmel då ska muurikkan fram, så är det bara! I söndags stekte jag pannkakor på löpande band och barnen åt så det rök ur öronen och jag stekte så de rök! :-P

Det finns faktiskt inte några pannkakor i världen som är godare än de man gräddar på muurikkan. Jag brukar dessutom lyxa till det med lite vaniljsocker i pannkakssmeten och då doftar det nybakade vaniljbullar när man står ute och steker och det blir verkligen extra gott. Ingen middag i sig men en ack så god efterrätt ute i det fria!

Servera med sylt, hallon, blåbär, glass, socker, grädde, sirap, smör… Precis just din favorit gäller här! ;-)

8- 10 pannkakor (dubbla gärna receptet)
Pannkakor
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
en liten gnutta vaniljsocker
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägget och resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Vispa allt väl. Häll upp smeten i en PET-flaska, himla smidigt när man gräddar på muurikkan. Lite smör på muurikkan innan smeten hälls i, sen går de undan!

muurikka_recept_mat_pannkakor
Solig helg med pannkakor och bär…

pannkakor_muurikka_stekhäll
Doften av nygräddade pannkakor och vanilj som flyger i vinden! Kom och ät!! ;-)

pannkakor_muurikka_muurikka_sommarkök
Pannkaka nummer 2 blir den första på fatet. Nummer ett får alltid fåglarna!

muurikka_pannkakor
Lider man inte av bacillskräck så är det himla smidigt med ett jättestort fat och varsin gaffel, ös över en massa bär o sylt och pudra över florsocker, sen är det bara att hugga in! Är man utomhus ska det vara gott & enkelt! :-P