Ugnsstekt sidfläsk med gräddsås

Helstekt sidfläsk med gräddsås

Kaffemarinerat sidfläsk

I mina hemtrakter i norra Dalarna marinerade man förr fläsket i kaffe, kanske för att få bort smaken från ett inte alltför färskt fläsk…

Skär rutmönster i svålen och låt fläsket marinera i 2 dygn, jag brukar låta kött ligga så länge för bäst smakresultat.

Jag lägger köttet i en plastpåse, stoppar den i en bunke och vänder påsen några gånger under tiden.

Färskt Sidfläsk med Kaffe-marinad

Kaffemarinad till färskt sidfläsk 4 port

600 g färskt sidfläsk med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk tamarisoja

ev 1 msk honung

1 tsk Worcestershiresauce

2 msk färsk, hackad rosmarin

Salt och peppar

Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.

Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med salt och peppar.

Skär rutmönster i svålen

Smält honungen i varmt kaffe och rör i soja, rosmarin och Worcestersås. Låt svalna.

Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera nu in marinaden ordentligt i köttet. Marinera i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Bryn svålen knaprig i stekpannan

Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden till såsen.

Bryn smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.

Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till. Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.

Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i formen.

I vattnet droppar det sen ner god köttsaft utan att brännas vid, som används i såsen.

Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.

Stek marinerat färskt Sidfläsk i ugnen

Ställ in fläsket i ugnen på 250° i 5 min, sänk sen värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°.

Värmen stiger lite till när du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.

Koka under tiden palsternacka, skuren i centimetertjocka skivor på längden.

Koka dem i lite saltat vatten under lock 5 min. Lägg i en form och hyvla en skiva smör över varje palsternacksskiva.

Ställ in i botten på ugnen mot slutet av fläskstekningen och rosta dem där i 15 min, vänd efter halva tiden.

Medan steken står och bryner sig i ugnen, häller du marinaden i en kastrull.

Koka upp och skumma väl. Sila och koka ihop en stund, tillsätt sen 5 dl grädde.

Koka upp igen och låt såsen puttra tills den tjocknar.

Ta fram köttet ur ugnen, sila ner stekskyn i såsen. Koka såsen en stund till så den blir riktigt tjock.

Låt steken vila 5-10 min på skärbrädan, så fördelar sig värmen och all god köttsaft blir kvar i köttet.

Det här receptet passar också bra om man vill göra ett gott smörgåspålägg helt utan nitrit.

Fläsket är också väldigt gott att grilla, hade med det här receptet i min kokbok Grillmat LCHF.

Färskt Sidfläsk marinerat i Kaffe, Soya, Honung och Rosmarin. Garanterat fri från Nitrit

 


Marinerade, grillade revbensspjäll och 25 tips på tillbehör

Tips till grillfesten

Nu är äntligen våren på gång och därmed börjar många plocka fram utegrillen.

I dagens inlägg har jag samlat många av mina godaste tillbehör från bloggens 13-åriga historia till vårens och sommarens kommande grillmiddagar.

Revbensspjäll är ett av de godaste kött man kan grilla, tycker jag.

Allra godast blir det att grilla över glöd från en björkvedsbrasa, men du tager ju den grill du haver.

Här får du tips på hur jag oftast lagar till spjällen, öka bara på receptet om ni är fler runt grillen.

Marinaden går förstås fint att använda även till kyckling, kalkon, vilt, nöt och lamm.

020

Marinerade revbensspjäll ca 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, ca 1 kg

Marinad:

2 dl finhackad timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 1-2 tsk valfri sötning för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong i en timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2-4 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Valnötsröra

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2-4 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Vitlöksmajonnäs 2-4 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk sockerfri ketchup

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Här nedanför kommer länkar till tips på fler olika såser, röror och grönsaksrätter som passar bra till grillat, klicka bara på länkarna så kommer du till receptet.

Hamburgerdressing

Gurkmajonnäs

Avocadosmör

Kålrotspommes och paprikaaioli

Tzatziki och örtiga tomater

Avocadosalsa med koriander

Het cole slaw med ingefära

Dijonnaise och tomatsås

Tomatpesto med hasselnötter

Sockerfri ketchup och chilisås

Tomatchutney med citron

Vitkålssallad med örter och svartvinbärsblad

Rödkålssallad med granatäpple

Ugnstorkade cocktailtomater

Marinerad aubergine och paprika

Ratatouille och örtsmör

Zucchinisallad

För ännu fler tips på allt gott som hör till grillandet, så finns 80 recept i nyutgåvan av min grillkokbok som såldes slut för några år sen, Grillmat LCHF.

Här finns den på Lumio Förlag, nu med titeln Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Recepten är i den här upplagan anpassade till mejerifritt så långt det är möjligt, så att så många som möjligt ska kunna njuta av naturligt goda grillrätter.

Ett nytt förord har boken också fått av mina vänner Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak.

Ännu mer tips på vegetariska rätter, såser och röror finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Du har väl inte missat att jag dagligen lägger upp recept på Facebook och även på Instagram, följ mig gärna där på @birgittahoglundsmat.

Jag blir förstås väldigt glad om du köper mina kokböcker som ett litet tack för alla recept jag delar 🙂

Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…


Schnitzel med blomkålspuré och tomatsmör

Sesampanerad Kalkonschnitzel med Blomkålspuré och Aromsmör

Sesampanerad schnitzel 2 port

250-300 g kyckling/kalkonbröst eller färsk skinka

1 ägg

1 dl sesamfrö

Fiberhusk

Havssalt och peppar

Smör till stekning

Tomatsmör i Paprika

Tomatsmör

100 g smör

3 cocktailtomater

2 msk finhackad purjolök

½ tsk timjan

1 krm balsamvinäger

Chiliflingor

Havssalt

Blomkålspuré

250 g blomkål

50 g fårost

2 msk smör

Dela fågelbröstet längs med i två skivor. Lägg in i en plastpåse och banka till en tunn schnitzel med en köttbank eller en kastrull.

Plasten gör att det går mycket lättare än om man bankar direkt på köttet.

Krydda köttet med salt och peppar och strö över fiberhusk i ett tunt lager på båda sidor. Häll fiberhusken i ett saltkar så går det lätt.

Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Doppa schnitzeln i ägget, låt rinna av.

Lägg den till sist i en djup tallrik med sesamfrön, se till så det fastnar frön runtom.

Lägg på en tallrik och låt paneringen torka fast en stund.

Under tiden rör du ihop det rumsvarma smöret med finhackad tomat och purjo. Smaksätt med kryddor och vinäger.

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten och passera genom ett durkslag eller använd purépress. Lägg tillbaka i kastrullen med smulad fårost och smör.

Värm purén försiktigt tills smör och ost smält. Krydda med lite salt om det behövs.

Bryn rejält med smör och stek schnitzeln försiktigt på medelvärme, cirka 2 minuter på var sida.

Passa så inte fröna bränns. Stäng av plattan och låt eftersteka några minuter.

God fortsättning på det nya året

Isvindar och bubbelvatten blev det som avslutning på ett fantastiskt 2015.

Ser med spänning fram emot 2016 :) Har en del nytt och skojigt att ta tag i på det nya året.

Följ gärna bloggen under året som kommer, här kommer du att få inspiration att laga god och nyttig mat.

Mitt nyårslöfte till dig är att jag bjuder på ett nytt recept varje dag.

Helt gratis dessutom, du behöver bara laga den själv ;)

(Men vill du hemskt gärna betala lite för mina kostråd, blir jag glad om du köper Grillmat LCHF, nu endast 79 kr på CDON.)

På de snart 7 år som gått sen jag började med min variant av glutenfri LCHF, har jag blivit piggare och starkare för varje år.

Kan jag, så kan du <3

Birgitta Höglund i Alanya

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya...

På promenad i de gamla stadsdelarna i Alanya…


Lucka 9 – Rimmad julskinka på gammaldags vis

Julskinka

Tillsatsfritt

Kokt julskinka innehåller tyvärr en hel del tillsatser nuförtiden.

Det här är min mammas recept som hon gjorde när jag var liten, ett riktigt gammaldags som från början kommer från min farmor.

I helgen fick jag njuta av den igen när vi firade jul lite i förtid tillsammans, eftersom jag snart åker till Turkiet.

Förr användes salpeter för att skinkan skulle hålla längre, men det behövs inte på samma sätt idag när vi har kyl och frys.

Nu används nitrit mest för att skinkan ska vara rosa, men jag föredrar att äta en som är mer naturlig och utan färg.

Vår julskinka kommer från Görviksgrisen, jag köpte den tillsammans med lite andra godsaker till julbordet på Glada Lådan.

Den hade tyvärr inte så mycket fett, så vi hoppade över att griljera den i år.

Det är ju just ihop med fettranden som griljeringen är god, tycker jag.

Skinkan vägde bara drygt ett kilo, så det räckte att rimma den i en vecka.

Har du en större skinka så låt den ligga i saltlagen 2 veckor innan den kokas.

Här i Östersund hittar du färdigrimmad, ekologisk skinka från Melins på Gårdsbutiken på Frösön.

Melins hemsida finns en lista på fler butiker runt landet.

Vill du göra din skinka på gammaldags vis så ska det vara lite socker i rimningen, men det kan du hoppa över.

Litet julbord för två...

Litet julbord för två, med skinka, senapssill, gravrökt lax, leverpastej och rödbetssallad…

Rimmad julskinka

1-3 kg färsk skinka, helst med svål

Saltlag så det täcker skinkan i proportioner:

2 liter vatten

2 dl grovt havssalt

ev 2 msk socker

Skölj av skinkan, gnid in en matsked av saltet och ev socker runt om.

Lägg ner den i en smal bunke eller kastrull och låt stå ett par timmar o kylen.

Rör ut resten av saltet med vattnet så det löser sig och häll det över skinkan.

Täcker det inte så blanda mer saltlag. Lägg en uppochnervänd tallrik över skinkan så den trycks ner under ytan.

Täck med plastfilm eller ett lock och ställ i kylen och låt stå 1-2 veckor, beroende på hur stor skinkan är.

Vänd skinkan ett par gånger under tiden och se till att den hela tiden är täckt av saltlagen.

Kokning av julskinka

Vatten så det täcker

8 kryddpepparkorn

8 vitpepparkorn

2 lagerblad

2 morötter i bitar

Skölj av skinkan och lägg den i en kastrull. Täck med vatten, koka upp och skumma väl.

Tillsätt kryddor och morötter, koka upp på nytt och låt sjuda, 1 timme per kilo skinka.

Använder du termometer ska den vara 70º när skinkan är klar. Ta upp skinkan och låt rinna av väl.

Vill du griljera skinkan så blanda 1 äggula med ½ dl senap och bred över i ett tunt, jämnt lager och sikta över lite mandelmjöl.

Griljera skinkan på 200º i ca 5-10 minuter, tills den fått fin färg.

Juldofter...

Juldofter…


Lucka 3 – Rödkål

Rödkål

Rödkål på mitt sätt

500 g rödkål

50 g varmrökt sidfläsk

2 dl svarta vinbär

1 gul lök

1 juläpple

2-3 msk smör/kokosolja

2 msk balsamvinäger

ca 2 tsk salt

10 kryddpepparkorn

10 vitpepparkorn

10 nejlikor

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då.

Strimla löken och fläsket. Bryn smöret, fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och fint tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger. Låt kallna och kyl, rödkålen håller sig bra i 4-5 dagar.

Förbereder du den i god tid innan jul, så frys in i burkar eller påsar, ta sen fram och värm till julbordet.

Tomte med kokböcker


Adventskalender med recept på julmat-Lucka 1

Kycklingleverpaté

Receptsamling ända fram till jul

Idag börjar jag att dela med mig av 24 av mina julfavoriter, så du som vill laga ett naturligt gott julbord med få kolhydrater får en hel del gott att välja bland.

Min lilla garntomte som sitter i en valnötsbåt har varit ett uppskattat inslag här på bloggen i juletider i flera år nu, så han kommer också att dyka upp i varje lucka.

Jag önskar att du kommer att njuta av en lugn och harmonisk julmånad, utan alltför mycket stress.

En hjälp på vägen är att börja förbereda julmaten långt i förväg och frysa in.

Den här patén fryser jag in rå, tar fram och tinar i kyl ett dygn innan den gräddas några dagar innan julafton.

Patén blir bara godare om den får stå och mogna ett par dagar i kylen.

Du får också recept på min lingoncumberland och här hittar du inlagda kantareller.

Ett annat mycket gott tillbehör till paté är rödlöksmarmelad, här hittar du en à la LCHF på Lilltäppans kök.

I min kalender kommer recept och bilder hädanefter att få tala för sig själva, både du och jag har nog fullt upp ändå nu i december :)

Kycklingleverpaté

500 g kycklinglever

500 g fläskfärs

1 liten burk ansjovis

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 ägg

2 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl konjak

1½ msk fiberhusk

2 tsk torkad timjan

1 krm riven muskot

2-3 tsk salt

1 tsk vitpeppar

Bryn kycklinglevern snabbt på båda sidor, krydda med salt och peppar. Levern ska bara brynas och vara röd inuti, den steks färdigt i ugnen.

Ta upp lever och fräs den hackade löken mjuk i smöret. Häll över hälften av konjaken och låt den koka in lite. Låt svalna.

Ta undan några fina bitar lever att baka in i patén. Mixa resten till en fin smet, tillsammans med ägg, ansjovis, kryddor och konjak.

Blanda i en bunke fläskfärs med grädde, fiberhusk och lök. Vänd ner leversmeten och blanda väl.

Låt smeten stå och svälla en stund. Stek en lite biff i smör och smaka av om det behövs mer salt och kryddor.

Smörj två ugnsfasta formar på ca 1 liter. Lägg ett lager smet i botten på formarna och lägg de stekta levrarna längs mitten.

Täck med resten av smeten, platta till ordentligt. Täck med lock eller smord ugnsfolie.

Grädda i vattenbad i ca 1 timme på 200° eller tills en ugnstermometer visar 70°.

Låt patén kallna i formen, ställ sen in i kylen för att stelna över natten.

Lingoncumberland

4 dl lingon

1 ekologisk apelsin

2-3 msk dl björksocker eller honung

1 tsk Colemans senapspulver

½ tsk mald ingefära

½ tsk vit balsamvinäger

1 knivsudd cayenne

Några droppar Worcestershiresauce

Skala av det yttersta skalet på apelsinen med potatisskalare och strimla fint. Eller dra av strimlor med ett zestjärn.

Pressa ur saften och bland med lingonen i en kastrull. Tillsätt skalet och de övriga ingredienserna.

Rör om ordentligt så kryddorna löser sig och koka upp. Låt koka i 15 minuter, rör då och då.

Fyll upp på burk och förvara i kyl, såsen håller i minst en månad.

Tomten i midvintersol


Kryddsmör med chilisås och koriander

Kryddsmör med chilisås och koriander

Smakrikt smör

Igår tog jag en riktig långpromenad i värmen och besökte den bästa matbutik jag nånsin sett.

Whole Foods Market, en butikskedja med bara ekologisk mat, gissa om jag trivdes där :)

Det blir mer och mer populärt med ekologisk, sockerfri, glutenfri och tillsatsfri mat även här i USA, så roligt att se den här typen av butik.

Det här med att hitta riktigt bra, ekologisk mat är lika viktigt för mig när jag är utomlands som hemma, så då kan det bli rätt långa promenader för att få tag på fina råvaror.

Vi lever ju inte ett semesterliv när vi är på våra långresor, nästan all mat lagas som vanligt hemma i lägenheten.

Träning och motion ingår också dagligen, så då brukar jag kombinera nytta med nöje när jag går och handlar.

Kunde inte handla med så mycket eftersom jag gick ca 7 km fram och tillbaka till affären i +30, men lite gott fick följa med.

Hade som tur var fått låna en mjuk kylväska och frysklampar, så det fungerade fint att handla både kotletter, kyckling, kalkonkorv, fisk och färsk koriander.

Jag använder mycket koriander i mitt kök här i Florida, det är så gott i både sallader, salsor och smör.

Jag har hittat en mycket god, ekologisk tomatsalsa på min vanliga matbutik Winn Dixie som jag använde till det här smöret.

Vill du göra egen tomatsås så hittar du recept på chilisås från Grillmat LCHF här.

Här kan du köpa min grillbok på Bokus för 190 kr, på engelska kostar den 199 kr som vanlig bok och 329 kr som E-bok.

Karré med kryddsmör

Kryddsmör med tomat och koriander

100 g smör

½ dl finhackad koriander

2 msk chilisås

Salt och chiliflingor

Skär smöret i bitar och lägg i en skål att mjukna en stund.

Mosa med en gaffel eller kör med elvisp tills det blir fluffigt.

Blanda ner de övriga ingredienserna och blanda väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Jag serverade smöret till stekta karrékotletter och stekt paprika med lök och tomat.

En sallad på bladgrönsaker med olivolja, kokosvinäger och mandlar blev gott till.

Här nedan ser du lite bilder från Whole Foods Market.

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market

Whole Foods Market


Snabblagad gryta på fläskkarré

Gryta på fläskkarré

Griskött med kvalitet

Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.

Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.

Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.

Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.

Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.

Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.

Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.

Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.

Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.

Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.

Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.

Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.

Fläskkarré av Iberico-gris

Gryta på fläskkarré

Fläskgryta 2 port

ca 400 g fläskkarré

300 g pumpa

1 silverlök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.

Fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli...

Skivad fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli…


Snabblagad gryta på fläskkarré

Gryta på fläskkarré

Griskött med kvalitet

Idag får du ett av de recept jag lagade när vi var på Mallorca tidigare under vårvintern.

Jag hittade så fantastiskt fin fläskkarré av Iberico-gris i en saluhall i Palma, både skivad och i bit.

Det var den möraste och mest välmarmorerade karré jag smakat.

Jag äter inte så ofta griskött eftersom det mesta som säljs i butikerna är från stressade grisar som föds upp på spannmål.

Det märks tydligt även på smaken, att här har djuren inte haft det bra.

Det leder till att omega-6-halten i köttet blir hög, något som kan sätta igång inflammationer i kroppen på oss som äter det i stor mängd.

Hoppas att våra nordiska grisuppfödare snart börjar inse att det ska vara mycket fett i grisköttet och att vi konsumenter gärna betalar lite mer för att få köpa kött från djur som fått gå ute och böka fritt, så som de gör i naturen.

Försök få tag på griskött hos en lokal uppfödare, då får du ett betydligt godare och nyttigare kött.

Just nu njuter jag av god mat på Kreta, i Makrigialos finns också en riktigt bra slakteributik med lokalproducerat kött.

Jag är där på en hälsoresa i egen regi med goda vännen Mona och några av våra vänner.

Vi uppskattar resor med fokus på lugn och ro, yoga, lätt träning, god mat och avkoppling i vacker miljö.

Vill du ta del av lite bilder därifrån så lägg gärna till mig som vän på Facebook.

Fläskkarré av Iberico-gris

Gryta på fläskkarré

Fläskgryta 2 port

ca 400 g fläskkarré

300 g pumpa

1 silverlök

½ pressad citron

2 tsk paprikapulver

2 tsk kanel

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär kött och pumpa i kuber. Skär löken i tunna klyftor. Stek pumpan i en del av smöret så den får lite färg.

Tillsätt löken och krydda med citronsaft, paprika, kanel, salt och peppar.

Stek köttet i omgångar, krydda och häll det över grönsakerna.

Koka ur stekpannan med ½ dl vatten och häll det över köttet.

Koka upp och låt alltsammans puttra ca 10 minuter så allt tar åt sig av smakerna.

Servera med smör, citron och bladpersilja.

Här nedan ser du hur jag lagade till de fina skivorna av Iberico-grisen.

Fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli...

Skivad fläskkarré av Iberico-gris med ostronskivling, lök, äpple och alioli…