Lucka 11 – Mjukt fröbröd med julsmak – Glutenfritt, äggfritt, mjölkfritt, nötfritt och veganskt

Julbröd utan ägg, mjölkprodukter och nötter

Julbröd för flera

Jag har fått många förfrågningar om jag kan ta fram ett glutenfritt mjukt bröd utan ägg, mjölkprodukter, nötter/mandel och kokosolja, för alla som inte tål det.

För mig som kock är det alltid roligt att ställas inför nya utmaningar så igår experimenterade jag fram ett nytt julbröd som ska passa många.

I mitt arbete med Ecocaféet i Östersund har jag också fått lära mig mer om det veganska köket.

Det var första gången jag provade att baka med aquafaba, kikärtsspad, istället för ägg.

Jag ville även göra ett så protein/fettrikt bröd som möjligt och då även förstås med färre kolhydrater än de flesta veganska recept.

Jag letade runt på nätet efter lite inspiration, men hittade bara recept med gluten eller majs/rismjöl med väldigt hög kolhydratinnehåll och de flesta recept innehöll mycket socker.

På Ecocaféet är hela sortimentet fritt från gluten och vitt socker.

Recepten är skapade för att passa alla som äter allt från LCHF till Paleo till Rawfood till Vegetariskt/ Veganskt och för de som har olika födoämnesallergier.

Caféet passar förstås för alla andra också, som gillar att gå ut och fika eller äta en lättare lunch, det har blivit mycket populärt bland Östersundsborna.

För dig som vill ha ett hårt fröbröd till jul, så har jag tillsammans med Huså Bröd tagit fram två nya smaker på Spröda frökex.

Här kan du beställa alla tre sorterna på Lammboden.

Glutenfritt, mjölkfritt, äggfritt, nötfritt julbröd

Julbröd

1½ dl spad från kokta kikärtor, aquafaba

6 katrinplommon

2 dl vatten

1 välmogen avocado

½ dl tahini, sesampasta

1 msk äppelcidervinäger

Mjöl/fröblandning

2 dl chiamjöl (Risenta)

1 dl pofiber

½ dl sesamfrön

½ dl blå vallmofrön

½ dl pumpakärnor

2 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

2 msk fiberhusk

1 msk bikarbonat

1-2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald ingefära

ca 1 tsk salt

Blötlägg de torkade plommonen i kokande vatten, låt stå över natten.

Lägg dem sen tillsammans med blötläggningsvattnet, avocadon, sesampastan och vinägern i en mixer, mixa slätt.

Vill du inte använda katrinplommon så kan du ta 2 avocado istället + 1 dl vatten.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke och rör ner avocadoblandningen.

Vispa eller mixa aquafaban så den blir vit och skummig.

Vänd ner den i smeten och häll i en ugnsform på ca 1-1½ liter, smord med raps/olivolja.

Släta till ytan med slickepotten.

Grädda i nedre delen av ugnen på 200º i en timme, täck med folie efter halva tiden så brödet inte blir för mörkt.

Låt svalna en stund i formen, lossa lite försiktigt från kanten och botten med en stekspade och stjälp upp på galler för att kallna.

Svep in brödet i en ren bakduk, lägg i plastpåse i kylen att mogna till nästa dag.

Skär i skivor eftersom eller frys in i bitar eller skivor.

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst...

Adventsfika på balkongen med Tomten som hedersgäst…


Lucka 7 – Tomtens müsli
Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt...

Tomten gillar müsli med kanel, minst lika gott som julgröt…

Julmüsli

Produkter på getmjölk blir mer och mer populära, har i höst hittat flera sorter av mycket krämig och god getyoghurt.

Här i Alanya växer utbudet av ekologiska butiker hela tiden, senaste tillskottet är Mezza på 25-metersgatan.

Där rekommenderar jag verkligen ett besök, vacker inredning och ett väldigt stort sortiment av ekologiska produkter.

Jag gjorde en hallonsylt på 500 g frysta hallon, 1 pressad citron och 2 msk indiansocker till yoghurten.

Du kan förstås använda björksocker, sukrin eller nåt annat sötningsmedel om du vill, eller hoppa över det helt.

Tomtens müsli 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin

1 msk kanel

ca ½- 1 krm himalayasalt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt. Rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel och salt, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Jag förvarar min i rumstemperatur, då är den godast.

Vill du ha lite sötma i müslin så tillsätt en matsked indiansocker, honung eller valfritt sötningsmedel med smöret.

Tomten i hamnen...

Tomten i hamnen…


Lucka 4 – Lättlagad ostkaka med saffran

Saffransostkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen.

Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Den här ostkakan har jag testat att göra med fetaost här i Alanya, det blir också riktigt gott.

Igår tog jag och Tomten en härlig långpromenad uppe på klippan, där finns många vackra vyer att stanna till och njuta av.

Idag på 2a Advent är det stor julmarknad i hamnen, så då blir det förstås en tur dit för att hälsa på de andra Tomtarna.

Tomten i Alanya

Tomten njuter av solvärmen på ett fikonlöv och tar en titt på de snöklädda bergen i fjärran…


Julbröd LCHF/Paleo

Mjukt fröbröd LCHF och Paleo

Julbröd

Många har hört av sig och frågat efter recept på nötfria bröd, så här kommer ett som jag bakade förra julen.

Det innehåller förvisso kokosnötmjöl, men det klarar många nötallergiker bra.

Brödet blir mycket gott med bara smör på eller varför inte nu när det lackar mot jul, med skinka och senap.

Här på fina bloggen Ekofilosophie hittar du ett gott senapsrecept att testa till jul.

Fröbröd, glutenfritt, nötfritt och mjölkfritt

Fröbröd med julsmak

3 ägg

100 g smör (eller kokosolja)

2½ dl mixat mjöl av pumpakärnor (av 2 dl hela)

2 dl vatten

1 dl majonnäs

1 dl kokosnötmjöl

1 dl hela linfrön

½ dl blå vallmofrön (eller sesamfrön)

½ dl psylliumhusk (eller fiberhusk)

2 msk mörk balsamvinäger

2 tsk bakpulver (eller 1 tsk bikarbonat)

ca 1½ tsk salt

1 tsk malet pomeransskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

Koka upp vatten, smör eller kokosolja, vinäger, kryddor och salt.

Vill du ha mycket vörtsmak på brödet kan du ta mer av kryddorna, det här blev lagom för mig.

Mixa eller mal pumpakärnorna till mjöl.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa äggen en minut.

Blanda vätskan med det torra och rör ner äggen i degen.

Det blir en rätt tjock deg så blanda den väl.

Smörj en brödform på ca 1 liter. Tryck ner degen ordentligt med hjälp av en slickepott.

Släta till ytan och täck med ugnsfolie. Grädda på 150º med folien på i 45 minuter.

Ta av folien och grädda 30 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och stjälp sen upp på galler.

Låt kallna, svep in i en ren bakduk och lägg i en plastpåse i kylen att mogna tills nästa dag, då kommer smakerna fram ordentligt.

Juldofter...

Juldofter…


Nötchokladbollar

Chokladbollar Paleo/LCHF

Nötchokladbollar 8 st små bollar

2 msk cashewnötssmör

1 msk brunt mandelsmör

2 tsk cacao nibs, krossade kakaobönor

2 tsk kakao

½-1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Garnering

½ dl kokosflingor, hackade nötter eller kakao att rulla bollarna i

Se till att nöt- och mandelsmör är rumstempererat.

Lägg allt utom garneringen i en skål.

Mosa allt ordentligt med en sked så det blir väl blandat.

Saltet gör att chokladsmaken framhävs mer, smaka av så du får en sälta som passar dig.

Forma degen till en rulle, skär i jämna bitar och rulla till små bollar.

Nötsmöret gör att bollarna blir ganska mjuka i en varm hand så arbeta fort.

Häll kokosflingor, nöthack eller kakao i en liten skål, rulla bollarna i det så de blir helt täckta.

Förvara chokladbollarna i kylen eller frysen. Tycker du satsen är för liten så dubbla den bara.

Du kan också smaksätta bollarna med t. ex lakritspulver, rivet skal från ekologiska citrusfrukter eller mint.

Olika sorters nötsmör finns i hälsokostbutiker och i välsorterade mataffärer.

Du hittar också inköpsställen på nätet i länkarna i ingredienslistan.

Chokladbollar med nötter


Fröbröd med halloumi

Glutenfritt LCHF-bröd

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

3 msk hela psylliumfrön

2 msk helt linfrö

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

2 dl riven halloumi

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.

Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.

Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Jag fick till 23 små brödkakor av den här satsen.

Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.


Pressgurka

Ättiksgurka - Pressgurka - Inlagd Gurka

Pressgurka

3 gurkor

1 msk salt

½ dl ättikssprit 12%

1½ dl vatten

1 msk honung eller valfri sötning

½ dl hackad persilja eller dill

Vitpeppar

Skiva gurkan och blanda med saltet i en bunke.

Låt ligga i press en halvtimme med ett fat och en tyngd över, t ex en mortel.

Blanda övriga ingredienser till en lag.

Häll av vattnet som saltet dragit ur gurkan och vänd ner dem i lagen.

Gurkan håller sig upp till en vecka i ättikslagen.

Ättiksgurka Lowcarb


Vegetarisk LCHF-pizza

LCHF Pizza

Grön lowcarbpizza 1 port

6 tunna skivor kålrabbi

3 skivor zucchini

1 grön paprika

1 färsk lök

1 dl skivad svamp

1 dl grädde/kokosgrädde

Smör till stekning

Havssalt och svartpeppar

Riven ost

Färsk oregano

Stek kålrabbin och lägg i en ugnsform som en rundel.

Skär zucchinin i bitar, strimla löken och paprikan.

Kålrabbi blev botten i min Vegetariska LCHF-Pizza

Stek svampen och grönsakerna i smör. Häll på grädde, krydda och låt puttra till en stuvning.

Häll svampstuvningen ovanpå kålrabbin, lägg på inlagda champinjoner och marinerade cocktailtomater.

Toppa med riven ost och oregano. Grädda på 200° i 20 minuter.

Vego-pizza


Kåldolmar med svamp och halloumi

Vegetariska Kåldolmar på Savoykål, Fårticka och Halloumi

Savoykåldolmar 2 port

2 dl fint tärnad blandsvamp

½ dl finhackad purjolök

3 msk smör

2 msk vitt vin

1 dl fint tärnad halloumi

2 msk sesamfrön

1 msk finhackad persilja

1 msk fiberhusk

Salt och peppar

6 stora savoykålsblad

Bryn smöret och stek svampen i fem minuter, så den får lite färg.

Rör ner purjolöken, halloumi och sesamfrön, låt dem bryna med en stund.

Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.

Ta från värmen och blanda ner fiberhusken och rör om väl.

Låt svampröran stå och svälla en stund så håller kåldolmarna ihop bättre vid stekningen.

Koka upp vatten med ordentligt med salt.

Skär bort en bit av den hårda nerven från kålbladet.

Tryck ner bladen i det kokande vattnet med en hålslev. Förväll i 10 minuter, så de blir mjuka.

Ta upp och låt rinna av. Lägg dem med baksidan upp på skärbrädan.

Forma svampröran till avlånga ägg och lägg mitt på kålbladen.

Rulla in svampen till ett paket, knyt om med steksnöre.

Bryn kåldolmarna i smör runt om, krydda med lite salt och peppar.

Tomatsås

10 cocktailtomater

2 msk smör

1 tsk timjan

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk chilisås

2 msk vatten

Salt och chiliflingor

Dela tomaterna i fyra delar. Bryn dem lätt i smöret, strö hackad timjan över.

Häll på vinäger, chilisås, vatten och kryddor, låt koka ihop i några minuter.

Häll tomatsåsen i en form, lägg på kåldolmarna och grädda i 175° i 20 minuter.

Servera med en grönsallad och vitlökssmör.


Blomkålssallad

Blomkålssallad

Blomkålssallad för 2

4 dl små, lättkokta blomkålsbuketter

1 dl majonnäs

½ dl strimlad citronmeliss

2 msk strimlad purjolök

2 msk mango i små tärningar

2 msk pumpakärnor

Salt och chili efter smak

Blanda majonnäsen med det gröna, pumpakärnorna och mangon, salta och krydda med chili, färsk eller i flingor.

Vänd försiktigt ner blomkålen så den blandas väl med majonnäsen.

Låt stå en stund innan serveringen så mognar smakerna fram ordentligt.

Jag gjorde salladen till kaffemarinerat sidfläsk.

Kaffemarinerat, grillat sidfläsk