Vägen till god hälsa går genom magen

Nu har Pål Jåbekk gjort ett superviktigt inlägg igen om Vägen till till hälsa.

Vägen till god hälsa går genom magen 

jag hoppas att ni alla kan läsa norska eller använda ett översättningsverktyg.

God läsning och kontemplation…

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Fisk på grönsaksbädd
Fisk på grönsaksbädd
Källa: Madde Björnskiöld
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1 pkt frusen torskfilé
salt, vitpeppar och chilipulver
½ liten orange paprika
½ röd spetsparika
1 scharlottenlök
½ zuccini
½ aubergin
1 morot
1 tsk Trocomare örtsalt
ca 2 msk vatten
1 dl grädde
2 dl créme Fraiche tomat/basilika
2 msk Thai sweet chilisås
Gör så här:
Skiva grönsakerna smått eller strimla dom. Blanda med Trocomare och lägg i botten på en ugnsäker form.
Skiva fiskblocket innan det är helt tinat. Krydda med salt, peppar o chilipulver och stek dom, lägg dom sen över grönsakerna. Häll vatten, grädde, créme fraiche och sweet chilisåsen i stekpannan och låt puttra lite. Häll såsen över fisken och ställ i ugnen (200gr) ca 30-45 min.
LCHF recept för Lasagne

En god lasagne som passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Lasagne
Portioner: 4-5 st
Recept från: http://annikarogneby.se/lchf/god-lasagne-lchf-avslutade-var-sondag//

Ingredienser
2 pkt Miracle Noodle Fettuccini

Köttfärssås
700 g köttfärs el blandfärs
kokosfett el smör att steka i
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
5 st soltorkade tomater
salt, peppar och oregano

Bechamelsås
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 stor klick smör
3 dl riven ost
eventuellt 0,5 tsk redix för att reda såsen

Riven ost till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och stek den i matfett (jag valde kokosfett utan smak av kokos). Tillsätt köttfärsen och stek den färdigt. Häll sedan över de krossade tomaterna. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt även dem. Låt köttfärsen koka samman så att den inte innehåller så mycket vätska utan är rätt torr i konsistensen. Smaka av med salt, peppar och oregano.

Värm smör, grädde och mjölk i en kastrull. Låta koka upp och sjud sedan på spisen. Tillsätt eventuellt lite redix så att såsen blir tjockare. Dra av såsen från spisen och tillsätt den rivna osten. Rör om och smaka av med lite svartpeppar.
Skölj fettuccinin under kallt vatten. Bred ut hälften av köttfärsen i en ugnsfast form. Klipp fettuccinin i mindre bitar och bred ut över köttfärsen. Bred över resten av köttfärsen. Häll över bechamelsåsen och garnera sedan lasagnen med riven ost.
Grädda lasagnen mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera lasagnen med lite god sallad till och njut!

Falukorvs-kottar


Måndag igen och ny vecka. Vi kör väl en hederlig gammal klassiker då, falukorven! Här dock i en lite uppiffad version, väldigt uppskattad av speciellt den yngre skaran här hemma. :-P Kottarna blev genast populära och med tillbehör som ugnsbakade kvisttomater, zucchini, majs och rödlök blev det dessutom en fräsch färgklick på middagsbordet.

4 port
Det här behöver du :
500 gram falukorv
400 gram kvisttomater
½ zucchini
Salt & peppar
1 burk majskorn
1 rödlök

GÖR SÅHÄR :
Skär falukorven i ca 2½ cm tjocka bitar. Skär ett rutmönster i varje bit, nästan ända ner. Lägg falukorvsbitarna med snittytan uppåt på ett ugnsfast fat. Tomater och zucchini får trängas runtomkring. Salta och peppra. Stek i ugn på 200 grader ca 25-30 min tills korven fått fin färg och blivit små ”kottar”. Ta ut formen och häll över en burk majskorv och skivad rödlök. Servea med spagetti, ris, potatismos etc.


Falukorv, tomat och zucchini.


Efter ca 30 min i ugnen.


Färdigt att serveras. Smaklig måltid!

 

Redovisning av PF och träning

Ny vecka och vägning  idag.

Nu känns det genast bättre, 1 kg mindre på vågen under denna vecka!
En takt jag gillar ;)
Bara 10 kvar…
Sammanlagd viktnedgång av raska morgonprommisar i stort sett varje dag i 5 v och PF =periodisk fasta i 6 v och styrketräning i 1 vecka är nu då 3,5 kg.

Min styrketräning som jag ju började förra måndagen går superfint, kul faktiskt.
Det har blivit 3 gånger denna vecka och inte två som jag först tänkte.
Min tanke är nu att styrketräna varannandag och göra någon snabb morgonprommis ca 2 gg veckan.

Jag kör denna variant from nu och till Kreta ( 25/5)

Hoppas på att det händer mer både på kroppen och vågen.

Att skippa frukost och bara äta mellan 12-18 går hur lätt som helst. Skönt att släppa fokus på mat på förmiddagen.
Fascinerande hur länge man kan gå utan mat när man är fettdriven och fascinerande näst intill mirakel att kunna styrketräna efter 17 timmars fasta.
Detta hade ju aldrig gått i mitt tidigare liv.

Hur går det för er andra?

 

Bloggar etiketter: , ,

Matskribent på 2 bloggar, i 2 tidningar, några kokböcker och lite till

Gamla matminnen

Den korniga bilden härovan är från en artikel i Östersundsposten 1993, hittade den hemma hos Mamma igår. Det var första gången jag och min mat figurerade i media.

Oj, vad nervös jag var, när Bengt Eriksson tog den här bilden i Herrgårdsrummet på Kvarterskrogen.

Där var jag Köksmästare under 5 slitsamma, men lärorika år i slutet på 80-talet och början på 90-talet.

Som Du ser på bilden här nedanför var det husmanskost som gällde för mig redan då, även om det idag förekommer betydligt mindre kolhydrater i den.

Det var långt innan jag jobbat på mig riktig ohälsa, den kom smygande mot slutet på mina 18 restaurangår.

Det är 12 år sen ryggen sa ifrån, men nu börjar jag tack vare bra mat och träning få tillbaks min gamla förmåga, även om det numera bara gäller att skriva om min mat.

Som Du kanske märkt har det börjat ta en ordentlig fart med mitt matskrivande det senaste året.

Snart är det 3 år sedan jag började skriva den här bloggen, hade väl då inte en aning om hur det skulle utveckla sig med tiden.

Då hade jag nog knappast vågat, men alla nya, spännande uppdrag har kommit i jämn takt.

Allt började för drygt 3 år sedan med en föreläsning av Dr Annika Dahlqvist. Hon hade blivit bra i sin Fibromyalgi med hjälp av LCHF-kost.

Jag sög i mig vartenda ord hon sa och la om kosten dagen efter, för jag ville verkligen också slippa den bedrövliga värken och tröttheten.

Nu efter de här åren, så håller sig min Fibromyalgi mycket lugn och beskedlig. Det är bara vid alltför mycket stress och kall, rå väderlek som jag känner av den.

Hastiga väderomslag är det värsta, något jag fick erfara när jag kom hem från en månad i Turkiet häromdagen.

Snöstorm, kyla och jag går inte alls ihop, så det har varit några stela och värkande dagar.

Är så glad att jag redan på lördag får lämna landet för varmare breddgrader igen.

Då blir det Gran Canaria och min Tapaskurs på Zumbaresan med Anna Hallén.

Anna är för övrigt den som stöttat mig mest i mitt matskrivande under de här åren, vi har väldigt mycket gemensamt i vår matfilosofi.

Hon var först med att publicera mina bilder och recept, till och med innan jag började blogga själv.

Boken Energibarn som var Annas debutbok, blev även debuten för mina recept i kokboksformat.

Jag har senare också medverkat på ett hörn i hennes LCHF för kvinnor och nu senast i nyutkomna LCHF för familjen.

Där har Anna och jag  skapat mängder av goda recept tillsammans, på mat som passar barnfamiljer och andra som tycker om att äta mat med riktiga råvaror.

Min alldeles egna kokbok, LCHF för seniorer, som skrivits i samarbete med Annika Dahlqvist, kom i höstas.

Vilken lycka det var att få se mina recept genom Mikael Eriksson’s duktiga kameraöga.

Just i rummet som syns på bilden ovan, berättade jag för min chef om kokboksdrömmarna för över 20 år sedan.

Hans sarkastiska svar löd; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Känns riktigt fint att han hade fel. Kokboken säljer som smör, så det märks ju att folk därute i stugorna uppskattar min mat även i skrivet format.

För några veckor sen var det en stor artikel om mig, maten och hälsoresan i Jämtlands andra stora dagstidning, Länstidningen.

Ett personporträtt skrivet av duktiga Sara Strömberg och med en riktigt rolig karikatyr av undertecknad, träffsäkert ritad av Kjell Nilsson-Mäki.

Tyvärr har jag inte hittat artikeln på nätet, så Du får försöka förstora bilden om Du vill läsa den.

Mitt engagemang och skrivande utanför bloggen har börjat ta så mycket tid i anspråk, så jag kommer i sommar att få dra ner rejält på inläggen.

Ska försöka få in nåt i veckan, men annars finns ju närmare 900 recept att välja bland i mitt arkiv, de flesta helt olika de övriga.

Jag bloggar nu även inne på den intressanta sidan Kostrådgivarna, där hittar Du mina inlägg på torsdagarna.

Mina matkrönikor och recept finns också att läsa i 100% Östersund en gång per månad, här är den senaste med en 3-rätters Vårmeny.

Lika ofta utkommer krönikan med min tolkning av Turkisk mat i Hello Alanya Magazine.

Här nedan artikeln i senaste numret, som tyvärr inte kommit ut på nätet än.

Ska Du ta en tur till Alanya i sommar, så finns tidningen att hämta gratis på bland annat Turistbyrån och på många butiker och restauranger.

I julinumret kommer en stor artikel om mig och mitt matskrivande.

Riktigt kul att få sån spridning på Engelska och Holländska till de hundratusentals turister som besöker Alanya varje sommar.

Jag kommer att delta även i årets upplaga av Bloggreceptboken, som lanseras i juni. Du kan förbeställa den nätkokboken helt gratis Här.

För att ta del av mina recept mer i verkliga livet, så ta en tur till Uppsala och gör ett besök på Restaurang Primaten, där finns mängder av naturligt god mat att välja bland.

Att ha fått vara med och skapa recept och meny till Primaten, är det roligaste jag gjort under hela den här matskrivarperioden.

Sådär, det här var en liten förklaring till varför det kanske inte kommer att uppdateras härinne så ofta framöver, så Du inte tror att jag tröttnat på att skriva.


Lunch en söndag i Borgholm…


Söndag i sakta mak… Visst är det skönt att sätta sig på ett lunchhak och bara njuta av att bli lite uppassad en stund! ;-) Vi åkte efter en tur till sportaffär och badhus vidare till Sörens i Borgholm och avnjöt deras a la carte meny. Vansinnigt gott som vanligt. Jag har lovordat dom tidigare här på bloggen men det tål att upprepas för er som tänker ta en tripp till ön i sommar!

Mamma och jag valde fläsknoisiette B/W. Grymt god rödvinssås, mört fint kött, bearnaisesåsen, krämig & god men min kära mamma kunde inte låta bli att även beställa in en vitlökssås vid sidan om! :-P Stora, friterade klyftpotatis med skal och en het bönsalsa med tzatziki till det. Mätta som små pingviner så orkade ingen av oss dessert förutom mamma då som beställde in kaffe och en glass med halloncoulis & mandelbiskvier. Återigen en god lunch på ett av stans bästa, lunchställen även en söndag! Fräscht ställe, fin service och bra musik i högtalarna… ;-)

Chokladmousse
Chokladmousse
Källa: Ika
Portioner: 4

Ingredienser:
Till chokladmoussen
4 dl vispgrädde
2 ägg
125g 81% choklad

Till dekoration
Hackade och rostade hasselnötter
Riven mörk choklad
Hallon
Gör så här:
1. Smält chokladen i vattenbad
2. Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en annan skål och in i kylskåpet.
3. Skilj äggulan och vitan från varandra och lägg gulan i grädden
4. Häll den smälta chokladen i vispgrädden med gulorna och vispa tills allting är väl blandat.
5. Ställ in skålen i kylskåpet ca en halv timme
6. Servera chokladmoussen i skålar. Lägg på en rejäl klick grädde och dekorera om du vill med t.ex. hasselnötter, hallon och riven mörk choklad.

TIPS: Om du tycker att det är för mäktigt med 81% choklad kan du prova med 70% och vispa ännu mer grädde till själva chokladmoussen.
Video no 3 om fetma – The skinny on obesity

Bloggar etiketter:

Glaserad äppeltarte med vaniljglass


God morgon! Vilken härlig lördag vi har med strålande sol! Själv sitter jag på jobbet några timmar till sen ska jag hem till mina hjärtan och njuta av ledighet och tid tillsammans. Självklart måste jag bjuda er på en liten godsak till eftermiddagskaffet eller varför inte till kvällens dessert?

Äppeltarte är bland det enklaste du kan göra, här har jag glaserat den med aprikosmarmelad och en liten skvätt calvados. Glassen med kondenserad mjölk känner ni igen sen tidigare så det är bara att köra på. Ät, njut och må gott i vårvärmen nu. Trevlig helg på er! 

4 port
Det här behöver du : 
2-3 stora syrliga äpplen
1 ark färdigkavlad smördeg
2 msk socker
1 msk kanel
4 msk aprikosmarmelad utan hela bitar
En skvätt calvados (kan uteslutas)

GÖR SÅHÄR :
Rulla ut smördegen och ta ut 4 mått till portionsformar, runda eller som här hjärtformade. Tryck ner degen lätt i formarna. Skölj och skär äpplena i halvmånar och lägg ut på smördegen. Blanda socker och kanel och strö över varje form. Grädda i 200 grader ca  25 min, eller tills de fått fin färg. Ta ut formarna och pensla över marmelad blandat med calvados medan dom ännu är varma. Servera med vaniljglass.


Vaniljglass (3-minutersglass med kondenserad mjölk)
Det här behöver du : 

5 dl vispgrädde
1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 vaniljstång

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden till mjuka toppar.
Öppna burken med kondenserad mjölk, och rör ihop med grädden och skrapa ur fröna från en vaniljstång.
Häll ut smeten i en form, täck med plastfolie och frys 5-6 timmar.
Ta fram ca 30-40 min före servering och låt tina något i kylen.


Lägg ut halvmånar av äpplen i formen med smördeg.


Pudra över socker & kanel.


Pensla med marmelad blandat med calvados medan de ännu är varma.


Servera med godaste vaniljglassen.